Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Provisacor

4
meningen

Provisacor

rosuvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hoog cholesterol (3 meningen)
Diabetes type 1 (0 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

1
1

Provisacor

30-08-2017 | Man | 75
rosuvastatine (5mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In begin 2016 schreef de specialist, na diverse cholesterolremmers geprobeerd te hebben, Crestor 10 mg van AstraZeneca voor. Geen bijwerkingen in 2016. In mei 2017 krijg ik bijwerkingen van dit medicijn en moet pijnstillers slikken en stop met dit medicijn voor 1 maand, problemen bijwerkingen over, huisarts niet akkoord. In juni weer gestart met het medicijn, in no time w[lees meer...]eer bijwerkingen en wordt 's nachts wakker met een pijnlijke gevoelige rechter elleboog en kan niet op de rechterarm slapen. Overdag kan ik de rechterarm niet buigen of strekken doordat de spieren aan gespannen zijn, mijn vrouw moet mijn hemd dichtknopen en mijn haren kammen. Ik ben overgegaan op om de dag 10 mg te slikken en bijwerkingen te doen stoppen. Met invaller huisarts overeengekomen dat ik Crestor 5 mg AstraZeneca ga gebruiken. Eind juni haal ik bij de Apotheek mijn medicijn en verkrijg 23st Crestor 5 mg en 87st Provisacor 5 mg van AstraZeneca een generiek medicijn. Ik geef aan bij de medewerkster gezien mijn eerdere ervaring met een generiek medicijn ik hier mee problemen verwacht. Ik krijg te horen dat Crestor 5mg niet of nauwelijks te leveren en daarom Provisacor 5 mg krijg en een bla bla bla verhaal over zelfde werkzame stoffen, ik zie wel waar het schip strandt. Begin juli start ik met Crestor 5 mg en heb 3 weken geen bijwerkingen en ben nagenoegpijn vrij. Een week nadat ik met Provisacor 5 mg ben begonnen ontstaan de bijwerkingen: gevoel van bal of plaat in de rug tussen de schouderbladen, linkerschouder geeft het gevoel van kneuzing alsof ik er op gevallen ben, nekpijn, gevoel van kramp in de kuiten en een branderig gevoel in de kuiten. Ik slik 3 Panadols p/dag. In een maand tijd heb ik 2 doosjes Pandol plus gebruikt om tot een redelijk niveau van leven te komen, dit is niet vol te houden en ben gestopt met het generieke medicijn Provisacor 5 mg. Hoewel in de bijsluiters van beide medicijnen dezelfde werkzame stoffen staan ervaar ik dit toch anders. Wanneer stopt men eens met dit malle medicijn besluit van het moet goedkoper dus gebruik maar een generiek medicijn, in mijn geval valt het dus duurder uit deze onzin. Sorry, mooier kon ik het niet maken.
4

Provisacor

10-02-2017 | Man | 62
rosuvastatine (10mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

2

Provisacor

12-09-2012 | Man | 70
rosuvastatine
Cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Geswiched van Esatrol, daarmee had ik geen bijwerkingen. Maar op last van cardioloog.
4

Provisacor

18-01-2012 | Vrouw | 60
rosuvastatine
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na heel vervelende ervaring met Simvastatine en Pravastatine (stoelgang en erge kramp 's nachts) wilde ik geen statine meer. Op aandringen van huisarts toch deze Provisacor geprobeerd. Geen van eerdere bijwerkingen en chorestol omlaag.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1385) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1212) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1142) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (951) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (773) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (643) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (622) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (589) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (543) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (433) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (424) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.