Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Repatha

153
meningen

Repatha

evolocumab

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
acute rugpijn overal uitslag onder rug pijn weinig energie griepachtige symptomen vermoeidheid concentratieproblemen luchtweginfectie rugpijn geheugenverlies

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hoog cholesterol (110 meningen)

LEEFTIJD + GESLACHT

LEEFTIJD + GESLACHT

VERGELIJKEN

Simvastatine (1212 meningen)
Crestor (409 meningen)
Atorvastatine (345 meningen)
Lipitor (334 meningen)
Ezetrol (157 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

1

Repatha

16-03-2024 | Man | 71
evolocumab (140mg/ml)
Beroerte
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

acute rugpijn overal uitslag concentratieproblemen weinig energie vermoeidheid griepachtige symptomen

Vorig jaar een TIA gehad en geopereerd aan de halsslagader die vernauwd was. Voor deze tijd altijd sportief, redelijk energiek iemand; gezond eten, geen overgewicht. Kreeg meteen statines voorgeschreven en kreeg na enkele weken spier- en vooral rugpijn met pijnscheuten. Drie andere statines geprobeerd en steeds hetzelfde patroon. Uiteindelijk in oktober 2023 begonnen [lees meer...]met Repatha injecties. Ldl cholesterol dook meteen omlaag van 3.0 naar 1.0. De volgende maanden zeer ernstige klachten gekregen, van griep met langdurige hoestbuien tot zware spitaanvallen. Veel pijnstillers gebruikt. Totaal geen energie en een hoofd vol watten. Rugklachten gingen en kwamen weer in alle hevigheid terug. Pas later gerealiseerd dat dit door Repatha zou kunnen komen. Januari 2024 i,o,m, de specialist gestopt; ik had geen leven meer. Na 2 weken werden rugklachten minder en na een maand verdwenen ze. Nu , half maart nog steeds last van perioden van minder energie en soms huiduitslag. Bewegen en een beetje sporten lukt weer.
1

Repatha

13-03-2024 | Man | 66
evolocumab (140mg/ml)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

luchtweginfectie geheugenverlies


1

Repatha

12-03-2024 | Man | 58
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

onder rug pijn rugpijn

Mijn man nu de 3e injectie gehad maar heeft toenemende lage rugpijnklachten en heeft bij horizontale houding een raar gevoel/ fladder in de hartstreek. De eerste dagen na vaccinatie is hij sloom/ afwezige momenten en is toenemend moe We gaan nu ff afwachten, slaan een dosis over en als klachten weer terugkeren na de volgende spuit dan is het wel,duidelijk....stoppen er[lees meer...]mee.... Al 4 andere statines gebruikt maar van van allen nare bijwerkingen
3

Repatha

28-01-2024 | Man | 66
evolocumab (140mg/ml)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hiermee meteen de vraag of er iemand ervaring heeft met het gebruik van Repatha tegen te hoge LP(a) waarde. LP(a) = Lipoproteïne , dit is een soort LDL cholesterol met een staartje.... WEET dat mijn HDL, LDL en verhouding tussen beide altijd zeer laag is geweest... De LP(a) waarde is echter 3 x de maximum... :-( Ik neem Repatha nog maar onlangs maar stel mij de vraa[lees meer...]g of dit mijn LP(a) waarde naar beneden kan helpen, want met gewone statines lukte dit niet. Mijn cholesterol waardes bleven nog steeds zeer goed maar de LP(a) waarde bleef identiek , dus 3 x het maximum.... NOGMAALS: HEEFT IEMAND ERVARING MET REPATHA EN TE HOGE LP(a) WAARDE ?
4

Repatha

21-01-2024 | Man | 55
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had veel bijwerkingen van alle stattinnessen. Ik heb Familaire Hyper cholesterol en injecteer naast mijn andere medicijnen, Repatha. Dat injecteren gaat inmiddels redelijk goed en snel. De pijn in mijn voetzolen is bijna geheel weg maar met wat langer lopen komt dat nog steeds terug. Maar dat kan ook van de bloedplaatjes-verdunners komen. Eigenlijk lijken alle bijwerkin[lees meer...]gen minder te zijn geworden. Wat me wel opvalt is dat ik soms zo enorm afwezig lijk te zijn. Ik slaap slecht, duizelingen had ik al en gaan niet helemaal weg maar ik weet niet of dat door Repatha komt eerlijk gezegd. Mn opvliegers zijn minder geworden. Maar ik ben nu soms zo energieloos. Tis soms net alsof alles totaal aan me voorbij gaat en me de energy ontbreekt om simpelweg leuke dingen te gaan doen en zo stak ik nooit in elkaar!
5

Repatha

06-01-2024 | Man | 72
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
30 jaar statinus gebruikt, nu heb ik repatha wat een wondermiddel , geen bijwerkingen ben72 was altijd ziek van de Inegy en nu voel ik mij 23 , loop elke dag gewoon weer zo’n 4 km ongeveer en voel mijn top
5

Repatha

05-01-2024 | Man | 79
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Meer trek in zoetigheid
1

Repatha

04-01-2024 | Vrouw | 74
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Repatha

04-01-2024 | Vrouw | 74
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik het nu 2maanden. Maar hou ermee op. Dit is geen kwaliteit van leven.
3

Repatha

10-12-2023 | Man | 55
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb erfelijke hypercholesterol en daardoor een verstopte kransslagader gehad. Deze is gedotterd en 1 stand is geplaatst. Achtereenvolgens Resuvastatine, Atorvastatine en Simvastatine gehad. Duurde maanden. De pijn in mijn voetzolen was niet meer houden. Alsof ze in brand stonden de hele dag, opvliegers, 1 x zelf witte ontlasting en 100% impotent. Toen Repatha in combina[lees meer...]tie met Ezetimibe gekregen. Het spuiten vind ik echt een crime. Ik ben sinds mn hartaanval enorm af gevallen en heb bijna geen vet meer om het in te spuiten dus gaat dat Some rechtstreeks in een spier en dat is echt niet fijn en pijnlijk. De klachten van voorheen waren even weg. De impotentie is weg maar de zin is verdwenen. De neuropathische pijn in mijn voetzolen was even weg maar helaas weer terug gekeerd. Mn opvliegers zijn minder frequent maar als ze komen....zijn ze echt niet leuk meer voor mijn omgeving. Ik voel me daar achteraf verschrikkelijk bij! Mijn cholesterol is wel laag gebleven. Eigenlijk bij alle middelen wel. De meeste bijwerkingen zijn te doen maar die pijn in mijn voetzolen niet en die opvliegers soms eigenlijk voor mijn omgeving niet. Soms heb ik ook het gevoel dat ik er wat oppervlakkiger van geworden ben in mijn interesses. En zo was ik nooit. Ik moet het wel nemen maar het zijn nare ongrijpbare klachten waar normaal functioneren maar niet wil lukken. Ik zou eigenlijk weer heel graag willen werken maar dat lukt op deze manier natuurlijk niet. Uitgaan, er op uit gaan..het wordt allemaal een stuk minder natuurlijk en dat stuk gezelligheid mis ik wel.
4

Repatha

20-09-2023 | Man | 60
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Als 50er en bekend met te hoog cholesterol >5 een dubbele bypass gekregen, Angina Pectoris. Rechter slagader bijna 100%dicht, linker 70% dicht. Omdat ik resistent ben voor statines, behalve alle bekende bijwerkingen in ernstige vorm, geen resultaat. Via de cardioloog uiteindelijk repatha voorgeschreven gekregen. Dit gebruik ik nu ruim 5 jaar. Het gebruik heeft mij ech[lees meer...]t geholpen, ldl 1.8, zonder noemenswaardige bijwerkingen. De laatste tijd twijfel ik echter of het medicijn wel zo goed is voor de werking van de lever zelf. Ik kan steeds minder goed tegen bepaalde medicijnen en met name antibiotica. Jaren geleden ging het wel, 6 maanden geleden een kuur en met antibiotica gestopt na 3 dagen gebruik, voelde mij erg onprettig. Onlangs weer antibiotica gekregen en na 3 dagen accuut gestopt omdat ik een heel geel gelaat kreeg. Acuut lever probleem. Bloedonderzoek laten doen en leverwaarden zijn erg hoog, LDL plots gestegen naar 4.8 . Dat terwijl ik consequent spuit en kort voor bloedafname nog repatha heb toegediend. Uitslagen worden iets beter na 1 maand, echo laat geen afwijkingen zien alleen iets vervetting van lever. Het doet mij erg twijfelen of Repatha op lange(re) termijn wel zo veilig is. Is het middel niet erger dan de kwaal? Zit ik straks aan de prednison omdat ik levercirrose heb? Herkent iemand deze klacht?
2

Repatha

25-07-2023 | Man | 64
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik nu sinds 18 juli 2023 Repatha injectie's van 140 mgr per twee weken.Nou dit middel zorgt er wel voor dat ik last heb van 80% van de bijwerking de verkoudheid sypmtonen was heel heftig,deze is begonnen rond 21 juli 2023 en nu ik deze revieuw tik is het nu 25 juli.De effectiviteit weet ik nu nog niet daarvoor kort begonnen
1

Repatha

25-07-2023 | Vrouw | 74
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Moest van de cardioloog na hartoperatie en wegens aangeboren hoog cholesterol repatha gaan gebruiken. In het begin om de 2 weken. Ik slikte al ezetrol omdat mijn lever geen statine verdraagt. Kreeg al snel last van ernstige spier en gewrichtspijnen ook veel last van kramp in mijn benen. Na overleg met de cardioloog ging ik elke 2 weken prikken. In de tijd daarna kwamen de[lees meer...] klachten weer terug en de afgelopen maanden werd het alleen maar erger. Loop al maanden bij de fysiotherapeut en dat helpt even, maar daarna is alles weer dezelfde ellende. Ik heb zo'n beetje alle bijwerkingen die in de bijsluiter staan. Ik ben niet aan het leven, maar aan het overleven. Elke dag pijn.
1

Repatha

21-06-2023 | Man | 75
evolocumab (140mg/ml)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Repatha ik ben nu al 8 maanden koud rilling koorts 39 graden ik kan bijna geen adem meer halen kan nog maar 300 meter lopen pijn in de borst enkels op slot zeer pijnlijk liezen benen rugpijn koorst 39.5 LDL en bloeddruk zijn wel verlaagd LDL 2.8 bloedruk 130/65
1

Repatha

20-06-2023 | Man | 75
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Bijwerkingen ben 75 jaar maar voel me 80 jaar ik ben nu 7 maanden aan het vaccineren sporten en wandelen gaat niet als ik 300 meter gelopen heb ben ik helemaal op zeer moeilijke ademhaling pijn in de borst liezen enkels hoofdpijn enkels slaan gewoon op slot doet verschrikkelijk pijn ben zweverig verplicht om ezetimibe te slikken ander krijg je geen Repatha ik heb er nog ee[lees meer...]n probleem bij gekregen ik heb een kleine tumor in mijn prostaat die bloed steeds ik ga stoppen mijn chloresterol zit in mijn keel mijn LDL is nu 2.8 bloeddruk 135/70
1

Repatha

18-06-2023 | Vrouw | 74
evolocumab (140mg/ml)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na statines te hebben geprobeerd overgegaan op Repatha. Sinds januari 2022 elke 2 weken geprikt tot februari 2023. Geen verminderd cholesterol, dus helaas geen resultaat. Wel veel pijn in de onderrug en blauwe plekken in de rug. Met name die blauwe plekken baren mij zorgen. Te meer daar ik nu al 4 maanden geen Repatha meer gebruik, maar de blauwe plekken blijven. Ik slik n[lees meer...]u rode gist rijst op advies van de cardioloog. Ik ben benieuwd of iemand ervaringen heeft met het ontstaan van blauwe plekken na gebruik van Repatha?

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1385) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1212) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1142) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (951) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (773) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (643) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (622) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (589) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (543) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (433) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (424) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.