Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Mirtazapine

179
meningen

Mirtazapine

mirtazapine

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
agressie gebrek aan energie gespannen gestrest opgewonden overgewicht slapeloosheid vermoeidheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Mirtazapine

Bojan Nikolik (14-04-2015)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
5

Mirtazapine

18-06-2024 | Man | 65
mirtazapine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

overgewicht

Voor mij is het een geweldig medicijn na totaal opgebrand en angst aanvallen gehad te hebben Ben ik door deze medicijn herboren ik slaap als een roos alleen elke voordeel heeft zijn nadelen seksueel is niets en ik ben bijna 20 kg aangekomen in een jaar Ik moet nu op zoek naar een alternatief of ik moet het gewicht voor lief nemen
3

Mirtazapine

07-06-2024 | Man | 66
mirtazapine (15mg/ml)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ook bij mij begon het met corona. Aansluitend stress en depressiviteit. Volgens een homeopaat was het een vorm van long-covid. Blijkbaar ben ik niet de enige met dit beeld. Bijwerkingen die ik met mirtazapine heb ervaren: in het begin wat duizelig. Daarom mag je de eerste week niet auto rijden. Na een week was dit verdwenen. Verder lichte gewrichtspijn in wijsvinger en rec[lees meer...]hterheup. Dit verdween na een maand. Verder geen bijwerkingen tijdens het gebruik. Ook tijdens het gebruik was ik niet geheel verlost van stress en depressiviteit. Het was wel veel minder. De nawerkingen zijn erger dan de bijwerkingen: soms wat depressiviteit of stress, maar ook geregeld niet fit en in elk geval slaapproblemen.
4

Mirtazapine

22-05-2024 | Man | 66
mirtazapine (15mg/ml)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gebrek aan energie slapeloosheid

Overspannenheid/burnout zorgde voor depressiviteit, stress en slapeloze nachten. Eerst heeft de huisarts maagzuurremmers en daarna oxazepam voorgeschreven. Toen dat niet het gewenst effect gaf en slapeloze nachten niet verdwenen heeft de huisarts mirtazapine 15 mg voorgeschreven. Dit heb ik 2 jaar gebruikt. Eerst 1 per dag, later ook 2 en ook 3 tabletten per dag. Ondanks d[lees meer...]e mirtazapine af en toe toch depressief en stress. Sliep sindsdien wel goed. Het afbouwen van mirtazapine valt niet mee. Het voorgeschreven afbouwschema werkte bij mij niet. Ging veel te snel. De laatste maanden slikte ik er 1 per dag. Daarna 14 dagen ½ per dag. Daarna ½ per 2 dagen. Van mirtazapine wordt gezegd dat het niet verslavend is. Mijn ervaring is anders. Direct na het stoppen kreeg ik slaapproblemen. Gedurende 3 weken heb ik daarvoor elke avond 1 oxazepam genomen. Een week na het stoppen met mirtazapine soms niet lekker, beroerd, niet fit. Na te zijn gestopt met de oxazepam kan ik wel inslapen, maar word erg vroeg wakker. Al met al gaat het langzaam de goede kant op. Maar mirtazapine niet verslavend? Nou, wel dus!
3

Mirtazapine

10-04-2024 | Vrouw | 22
mirtazapine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

overgewicht vermoeidheid

Ik heb al sinds mijn tienerjaren al last van depressieve gevoelens. Voor mijn 18e wilde ik niet aan medicatie beginnen, omdat mijn hersenen nog in ontwikkeling zijn. Op mijn 20e maakte ik veel mee, waardoor slapen niet goed ging en mijn hoofd alleen maar vol was. Mirtazapine kreeg ik voorgeschreven en het hielp direct. Ik kon fantastisch slapen en piekerde niet meer. H[lees meer...]et enige nadeel is dat ik 14 kilo aankwam in 7 maanden. Ik kreeg geen waarschuwingen over gewichtstoename. Tot op de dag vanaf vandaag gebruik ik het nog, maar halveer ik. Ik ben aan het afbouwen. Het afvallen wilt totaal niet. Ik ben nog geen gram afgevallen, terwijl ik fanatiek sport en gezond eet. Iemand tips?
3

Mirtazapine

01-04-2024 | Man | 26
mirtazapine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gespannen gestrest agressie

Mijn ervaring met Mirtazipine is redelijk tot matig. Ik gebruik dit in combinatie met Escitalopram 10mg. Aangezien ik al veelste lang kamp met extremen sombere gevoelens en angst. Ik heb afgelopen jaren wel flink wat op m’n bordje gekregen maar ook in m’n jeugd al vaker Escitalopram 10 mg moeten slikken ivm veel last van stress/angst en sombere gevoelens. Ik ben benieuwd[lees meer...] of er meer mensen zijn die combinatie AD slikken en hoe hun ervaringen zijn. Laat even een berichtje achter ook als het combinatie is met ander AD. Bedankt!
1

Mirtazapine

29-03-2024 | Vrouw | 63
mirtazapine (45mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

opgewonden

Neem ook symbalta 60 mg, ik weet dus niet waarvan de opgejaagdheid komt. Slaap is ook ver te zoeken!
4

Mirtazapine

11-01-2024 | Vrouw | 70
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds ik mirtazapine gebruik is mijn gewicht gestaag omlaag gegaan.(15 kilo in 7 jaar) Medisch ben ik helemaal binnenste buiten gekeerd en zijn er geen afwijkingen gevonden. Gewichtsafname staat niet vermeld als bijwerking en wordt bij navraag ook onwaarschijnlijk geacht. Ik ben daar niet zo zeker van!
2

Mirtazapine

03-01-2024 | Vrouw | 50
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem nu een week emergon maar ondervind nog geen effect. Gaat het nog werken? Zijn er mensen die een positief effect hebben en hoelang heeft het geduurd?
2

Mirtazapine

04-12-2023 | Man | 58
mirtazapine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Begonnen met 15mg. Gelezen dat onder de 30 mg vooral de sederende werking overheerst dus in overleg met de arts de dosering verhoogd naar 30. Vanaf 30mg gaat het middel de antidpressieve werking krijgen. Nu echter moet ik na 4 weken weer oxazepam gebruiken om rustig te worden, iets waar ik bij 15 mg geen behoefte meer aan had. Ik ga weer terug naar 22,5mg (1½ tablet). Moc[lees meer...]ht dit afdoende blijken dan hou ik 22,5 aan, anders na 2 weken terug naar 15mg. Liever ben ik duf van Mirtazapine dan van oxazepam omdat de laatste verslavend is en daar pas ik voor. Ik heb mijn huisarts overigens als meerdere malen gevraagd om een ander medicijn van Mitrazapine. Als arts is hij hier terughoudend in omdat ik echt eerst 6 weken moet doorzetten alvorens te gaan wisselen met medicatie aangezien dit dan weer onnodig onrust gaat geven. Iets wat je met een depressie nu net niet wil natuurlijk
3

Mirtazapine

19-09-2023 | Vrouw | 35
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gestart met mirtazapine 15mg, slapen ging toen beter dan met 30mg. Bij start en ophoging last van brainzaps, dat was tijdelijk. Ook last van emotionele breakdowns, maar dat was gelukkig ook tijdelijk. In twee maanden tijd 6kg aangekomen. Merkte vooruitgang in de depressie, maar ik was ook de gehele dag moe en wanneer ik opstond was alles zwart voor mij ogen. De meest nare[lees meer...] en gekke dromen. Ik ben overgestapt naar een ander middel.
1

Mirtazapine

21-08-2023 | Vrouw | 59
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Neem mirtazipine 2,5 maand van in het begin Hyper na 4 weken inname geen blijf met mijn eigen zou door combinatie met cymbalta zijn. Cymbalta afgebouwd en Syprelexa opgestart. Even goed gegaan tot na 10 dagen Syprelexa weer geen blijf met mijn eigen nu syprelexa stop gezet en mirtazapine verlaagt tot 22,5 mg nog steeds heel moeilijk en dokters geloven niet dat het van de m[lees meer...]irtazapine kan zijn zou rust moeten geven. Ik ben hopeloos en weet niet hoe dit verder moet.
4

Mirtazapine

21-04-2023 | Man | 30
mirtazapine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na paroxetine ... deanxit en venlafaxine .... (gestopt wegens bijwerking libido verlies in SSRI Klasse) vd huisarts overgeschakeld naar mirtazapine. Deze zou bijna tot geen aantasting van het libido mogen hebben ... start dosis 3 dagen 5 mg 7d 8 mg 7d 10 mg ... Vervolgens evaluatie Iemand last van bijwerkingen? ik voel me wel al minder 'uitgeput' daar ik altijd ben [lees meer...]blijven doorwerken.
4

Mirtazapine

31-12-2022 | Man | 57
mirtazapine (15mg/ml)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Levendige of nare dromen. Dit medicijn kan een tekort aan witte bloedcellen veroorzaken!
5

Mirtazapine

26-11-2022 | Vrouw | 34
mirtazapine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een maand niet slapen na een half tabletje heerlijk geslapen! geen enkele bijwerking! De moeite waard! Heb er maar een halve genomen! Eerst trazodone genomen maar daarvan veel bijwerkingen en veel wakker worden! Zalig ! Mijn herstel kan beginnen
4

Mirtazapine

30-08-2022 | Man | 28
mirtazapine (45mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na vele soorten AD geprobeerd te hebben (clomipramine 75mg en escitalopram, venlafaxine, sertraline, alle drie op de hoogste dosering) voelde ik mij zo goed als uitbehandeld. Omdat de slapeloosheid zeer ernstige vormen begon aan te nemen, op eigen initiatief naar dit middel gevraagd bij de huisarts. Het middel sloeg direct aan doordat het mijn slaap vanaf de eerste dag ver[lees meer...]beterde. Omdat ik geen enkele bijwerkingen ervoer, het middel opgehoogd naar 30mg, waarna een duidelijk antidepressieve werking volgde. Helaas leek dit effect niet voor lange tijd aan te houden, waarna ik de dosering telkens met 15mg ophoogde, waarna ik weer enige verlichting ervoer. Nadat ik wederom een ernstige depressie kreeg na corona, heb ik zelfs een aantal maanden 90mg gebruikt. Na bloedonderzoek gehad te hebben bleek de spiegel zelfs bij 75mg nog aan de lage kant te zitten bij mij. Onderzoek naar leverenzymen gaf geen resultaat. Desondanks lijkt het medicijn erg goed te werken tegen piekeren en gegeneraliseerde angststoornis met geen enkele bijwerkingen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn HBO-studie heb kunnen afronden en nu voltijd aan het werk ben. Momenteel gebruik ik nog maar 15mg en ben daarnaast met amitriptyline 75mg begonnen.
4

Mirtazapine

07-08-2022 | Man | 33
mirtazapine (45mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Klopt idd libido verminderd en gewichtqtoename neem het al sinds 2016
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2337) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (960) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (917) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (876) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (829) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (781) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (656) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (650) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (634) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (628) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (604) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (593) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (513) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (487) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.