Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Prozac

20
meningen

Prozac

fluoxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (93 meningen)
Angststoornis (14 meningen)
Chronische depressie (10 meningen)
Psychische klachten (3 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)
Sociale fobie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
5

Prozac

06-10-2013 | Vrouw | 21
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na heel lang en veel therapie (8 jaar) eindelijk toch begonnen met fluoxetine, wou het in eerste instantie niet omdat ik veel negatieve berichten erover las en omdat ik bang werd van de eventuele bijwerkingen. Nu eenmaal aan begonnen heb ik spijt dat ik het niet 8 jaar geleden heb gedaan. Wat een wereld van verschil, heb totaal geen bijwerkingen. Ik voel me herboren. Over [lees meer...]een half jaar weer afbouwen en dan kijken of het ook zonder lukt, ik ben benieuwd.
4

Prozac

01-07-2013 | Vrouw | 18
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo iedereen, Ik slik nu voor 2 jaar prozac en ik ben er heeeel erg tevreden over. Ik had altijd enorme paniekaanvallen en angsten (al vanaf mijn 14e). Nadat ik 1 jaar therapie heb gehad is er toch besloten om medicijnen te gaan slikken aangezien het nogsteeds erg slecht met mij ging. Ik vond het in het begin heel eng en heb even aan het idee moeten wennen. Toen ik 15 w[lees meer...]as ben ik ermee begonnen (10 mg) en er ging een wereld voor mij open. Voordat ik met deze medicijnen begon was ik niet hanteerbaar. Ik kon moeilijk functioneren in het dagelijks leven. Ik kon niet naar school, ik kon niet naar de supermarkt, ik had altijd last van angsten en paniekaanvallen. Toen ik met het medicijn begon was het de 1e week een beetje moeilijk. Mijn angst en paniek werd erger, Maar omdat mijn moeder ook anti depresiva slikt ( een ander dan ik ), heb ik doorgezet. Ik had al veel goede verhalen gehoord en gaf de moed niet op. Na een week gebeurde er een wonder. Ik kon langzaam aan weer naar buiten en genieten. Dit was voor mij zo apart omdat ik dat eerst helemaaal niet durfde. Nu (2 jaar later) ben ik ontzettend blij dat ik dit gedaan heb. En de bijwerkingen die ik in de 1e week had zijn voor mij verleden tijd. Ik denk nu terug aan 2 jaar lang genieten. Ik durf eigenlijk alles weer, Ik ga weer naar school, naar de supermarkt, en ik ga zelfs uit in het weekend! Ook hou ik erg van zingen. Nu sta ik zelfs regelmatig op het podium zonder dat ik angsten of paniek krijg, Ik wil aan iedereen de tip meegeven dat je nooit moet opgeven. Ik heb die 1e week doorgezet en ben nu heel blij dat ik mijn leven weer 'normaal' kan leven!
3

Prozac

08-11-2012 | Vrouw | 13
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In het begin was ik veel misselijk, moest ik overgeven, was ik draaierig en had ik weinig eetlust. Ik had het gevoel alsof ik aan het ijlen was. De muren kwamen naar elkaar toe, en een paar keer dacht ik dat de stoel in elkaar zakte, omdat mijn hele lichaam zwak en licht voelde. Na een paar dagen werd mijn lichaam juist heel erg zwaar, ik kon heel moeilijk lopen daardoor. [lees meer...]Ook veel last van overmatig transpireren, buikkrampen en diarree. Het medicijn werkt overigens wel. Ookal zeggen ze dat je er na 6 weken pas wat van voelt, ik voel me minder angstig. Hiervoor slikte ik valeriaan. Dat deed ik echt alleen als ik dingen moest doen die echt heel spannend waren. Nu moet ik ongeveer anderhalf jaar de Prozac slikken, en dan ga ik het zelf proberen.
4

Prozac

02-05-2012 | Man | 31
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb sinds een jaar of 6 soms last van angst en depressie-aanvallen. In 2008 waren die erg sterk. cognitieve gedragstherapie leek niet echt te helpen. Toen ben ik prozac (fluoxetine) gaan gebruiken. Na een week of 3 a 4 begon ik echt op te knappen. Ik heb het toen plm. 9 maanden gebruikt en ben toen langzaam gaan afbouwen. Dat ging goed. Heb zelf weinig last van bijwerki[lees meer...]ngen, alleen een verminderde seksuele lust. Sinds 5 weken gaat het weer slecht met me. Ik ben direct weer begonnen met slikken. Helaas werkt het nu nog niet volledig. Mijn angsten zijn wel minder, maar voel me zeker niet goed nog. Zit erover te denken of ik moet ophogen naar 30 a 40 mg. Hiernaast ga ik overigens weer in therapie en misschien daarnaast nog haptotherapie nemen.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2322) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1356) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1209) - Cholesterol
Paroxetine (1192) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1098) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (941) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (908) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (816) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (761) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (639) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (633) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (627) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (625) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (614) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (590) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (584) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (578) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (529) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (472) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (466) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (454) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Amlodipine (420) - Bloeddruk - calciumantagonisten

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.