Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Prozac

184
meningen

Prozac

fluoxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
lichthoofdig verwardheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (95 meningen)
Angst & paniekstoornis (23 meningen)
Angststoornis (14 meningen)
Chronische depressie (10 meningen)
Psychische klachten (3 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)
Sociale fobie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Prozac

04-04-2024 | Vrouw | 56
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verwardheid lichthoofdig

Ik heb na mijn echtscheiding 18 jaar duloxetine genomen en was hier goed mee. In december burn out gekregen. Psychiater heeft me fluxotine voorgeschreven Had wel bijwerkingen Psychiater wou me efexor voorschrijven maar voel nu trg stapje bij stapje beter met de fluxotine. Ben ba´g om trg bijwerkingen te hebben... Herkent iemand dit?
1

Prozac

04-02-2024 | Vrouw | 60
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Kreeg na burn-out fluoxetine van mijn huisarts. Binnen een week was ik zeer suïcidaal. Toch moest ik doorgaan en de suïcidale gedachtes “ gewoon” als bijwerking beschouwen. Kon na aantal maanden bij ggz in therapie want had inmiddels ook paniekstoornis ontwikkeld en durfde het huis amper uit. Therapie heeft hier wel bij geholpen maar suïcidale ideatie bleef tot ik in juli[lees meer...] 2018 idd poging deed dat ik helaas overleefd heb. Gevolg: maandenlange opname op gesloten afdeling ggz kliniek
2

Prozac

24-01-2024 | Man | 27
fluoxetine (40)
Dwangstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zelf leid ik ook aan OCD (dwang en angststoornis), in de vorm van hele agressieve dwanggedachten. Bij mij begon het allemaal na één keertje wiet te hebben gerookt en 2 weken daarna ben ik bedreigd. Ik heb vrijwel direct aan de bel getrokken toen de klachten kwamen. Eerst ging ik naar een psycholoog en die zei het is maar angst, het gaat wel over. Dit hielp niet voor mij. D[lees meer...]aarna ben ik naar de huisarts gegaan en die schreef Olanzapine voor. Dit hielp niet en ik ging al snel opzoek naar een andere oplossing. Daarna kreeg ik nog Cymbalta en Xanax voorgeschreven. Dit leek wel te helpen maar toen ik naar een psychiater ging heeft hij dat ook weggehaald aangezien Xanax verslavend is. Hij heeft mij toen alleen Risperdal (0,5 2 keer per dag) voorgeschreven. Hier kreeg ik erg veel bijwerkingen van en de eerste paar weken leek het wel ietsje te werken maar niet voldoende. Uiteindelijk werd het alleen maar erger en heb ik me laten opnemen in het ziekenhuis (psychiatrie). Daar kreeg ik een hele vriendelijke psychiater die van alle medicijnen heeft afgehaald en heeft me Fluoxetine voorgeschreven. Ik heb 6 weken in opname gezeten en af en aan merkte ik zeker wel verschil. Tijdens de opname heeft de psychiater de Fluoxetine (Prozac) verhoogd van 20mg naar 40mg. Ook weer af en aan merkte ik zeker wel verschil. Na mijn opname ben ik naar huis gegaan en weer gaan werken en dat leek eerst wel goed te gaan maar na een maand werden de gedachtes weer erger en het constant op die gedachtes ingaan in m'n hoofd ook. Nu heb ik weer de huisarts gecontacteerd om te vragen of ik naar 60mg kan gaan want het is zo niet te doen. Ik heb ook last van dwanghandelingen (messen, scharen, alles dat scherp of puntig is wegleggen). 'S avonds neemt de angst heel erg toe omdat ik bang ben dat ik zou gaan slaapwandelen en in mijn slaap iets verschrikkelijks doe, terwijl ik helemaal niet slaapwandel.. Ik kan zeggen dat het niet makkelijk is om met deze gedachtes om te gaan en na een tijd begin je ook heel erg aan jezelf te twijfelen en jezelf af te vragen; "Is dit nou echt wat ik wil"? Dat maakt het heel lastig. Ik probeer mezelf altijd te zeggen (wat ik niet moet doen) dat ik zo niet ben en zulke dingen nooit zou doen, maar mijn gedachte zegt dan vrijwel direct dat het wel zo is of dat ik het wel zou doen en zo ben ik constant in gevecht met mezelf. Ik ga naar een cognitieve gedragstherapeut. Ik ga de hoop zeker niet opgeven en ik blijf vechten want dit wenst niemand natuurlijk voor zichzelf of anderen.
3

Prozac

05-06-2023 | Vrouw | 74
fluoxetine (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

2

Prozac

06-02-2023 | Man | 66
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De overstap van paroxetine naar fluoxetine was een 12 dagen lang een hel. Nu slik ik dus 2 keer 20 mg fluoxetine en dit dus al 2 maanden en 1 week. De werkzaamheid is gering. Zou graag terugwillen naar paroxetine, maar de psych ziet dat niet zitten. Hij is trots op me dat de transitie is geslaagd. Helaas dus amper of geen effect.
4

Prozac

24-11-2022 | Man | 65
fluoxetine (20mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Prozac werkte sinds 1998 erg goed. Wel duurde het ongeveer 4 weken (halfwaardertijd!) voordat ik me beter voelde en activer werd. Ik gebruik nu al weer jaren Paroxetine, maar het middel helpt me al geruime tijd niet meer. Daarom in overleg met psychiater afgebouwd van 30, via 20, naar 10 mg per dag en dan weer terug overstappen op Prozac.
4

Prozac

09-09-2021 | Vrouw | 16
fluoxetine (20mg)
Dwangstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
+angststoornis+ sociale fobie+ depressie. Ik had 1 jaar lang sertraline maar dat ging helemaal verkeerd ik kwam 20 kg aan en hield veel vocht vast, bij dit heb ik dat helemaal niet. Het werkt goed, nou ja in het begin beter het begint nu wel iets minder te worden omdat ik al maanden op dezelfde hoeveelheid zit. Maar het werkt wel.
4

Prozac

12-05-2021 | Vrouw | 19
fluoxetine (40mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds januari dit jaar gebruik ik fluoxetine voor mijn boulimia, dwang en negatieve gedachtes en gevoelens. In het begin vond ik het weinig effect hebben en is de dosis na 1,5 maand van 20 naar 40 mg verhoogd. Een maand later begon ik echt het effect ervan te merken. Ik ben veel gelukkiger en heb weer zin in de dagen en het leven. De combinatie met alcohol is niet echt een[lees meer...] succes, je hebt namelijk niet door wanneer je teveel hebt en beter kan stoppen. Het kickt in één keer in en de hele avond is een zwart gat. Als student is dat wel een nadeel, maar ik zou er op dit moment niet mee willen stoppen, want voel me eindelijk weer goed!
4

Prozac

23-02-2021 | Vrouw | 28
fluoxetine (20mg)
Stemmingswisselingen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Jarenlang heb ik sertraline gebruikt, maar de bijwerkingen waren heftig: ik kwam toe in gewicht (vocht vasthouden?), zweette 's nachts enorm, had last van darmkrampen en de ontwenningsverschijnselen traden direct op bij >24 uur tot volgende doses: elektrische schokjes in mijn hoofd, zeer moe, algehele malaise. Om dit te ondervangen kreeg ik voorts fluoxitine voorgeschreven[lees meer...] en de bijwerkingen zijn inderdaad minder hevig. Wat ik bij dit medicijn wel heel sterk ervaar is de afgevlakte emoties en ik ervaar dat zo dat ik, wel nog intens verdriet, angst of frustratie ervaar, maar dat het is alsof iemand mijn vermogen tot reactie van me heeft overgenomen - want die reactie is zeer lauw vergeleken met wat ik van mezelf ken. Dit leidt weer tot paniek, omdat het voelt alsof ik er geen zeggenschap meer over heb, maar ik probeer mezelf ervan te overtuigen dat dit juist goed is en zo ervaar ik dan soms al ook een serene rust in mijzelf. Het is heel erg wennen, maar als ik me ervan distantieer dan is het zeker een positief iets. Ik moet erbij zeggen dat ik dit in "acute toestanden", zoals perioden van stress, combineer met pipamperon 10 mg 1 a 2 x per dag.
4

Prozac

12-10-2020 | Vrouw | 61
fluoxetine (30mg)
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eerst 8 andere soorten moeten uit proberen, heel vervelend. Uiteindelijk bij deze terechtgekomen, helpt uitstekend. Binnen 14 dagen al effect !
5

Prozac

04-10-2020 | Vrouw | 43
fluoxetine (20mg)
Angst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit medicijn al meer dan 10 jaar en ben er zeer blij mee! Ik ben 2 keer gestopt omdat ik al jaren nergens meer last van heb, maar dat was vervelend. Ik kreeg afkick verschijnselen zoals trillende handen en nervositeit en ben toen weer begonnen Na 2 maanden. Ik neem sinds 3 jaar nog maar een half tabletje en dat blijf ik lekker doen! Het gebruiksgemak als je ee[lees meer...]n half tabletje neemt verschilt per merk. Nu heb ik een gekke variant van de apotheek gekregen die uit elkaar valt als je het breekt. De Fluoxetine is niet leverbaar helaas. Verder lekker gezond leven en dit helpt mij echt om stabiel te zijn.
3

Prozac

07-09-2020 | Vrouw | 28
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2014 gestart met sertraline en in 2015 overgestapt naar citalopram. Beide gaven gewichtstoename als vervelende bijwerking. Sinds 2017 fluoxetine en daar weinig last van gewichtstoename. Wel merk ik dat ik wat afgevlakter ben in emoties. Verder weinig bijwerkingen. Het helpt ook goed tegen eetbuien.
2

Prozac

29-06-2020 | Man | 18
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb al een lage bloeddruk maar had door het gebruik van fluoxetine nog veel vaker last van hydrostatische hypothentie. Het werkte voor mij ook gewoon niet.
4

Prozac

12-03-2020 | Vrouw | 33
fluoxetine (20mg)
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben bekend met PMS en Depressie. Gebruikte dit eerst alleen in de week voordat ik menstrueerde, omdat ik dan veel last had van klachten. Zo heb ik me heel wat maanden kunnen uithelpen, totdat die vervelende week gewoon opschoof naar de week dat ik menstrueerde en toen ben ik het dagelijks gaan gebruiken. Het werkt heel goed voor mij, ik voel me meer stabiel. Normaal [lees meer...]ontzettend piekeren en twijfelen. Kon mezelf echt gek in mijn kop maken soms. Heel ander persoon werd ik. Nu niet meer. Ook niet helemaal afgevlakt ofzo, gewoon meer in balans. Verder ben ik normaal iemand die veel zin heeft in seks, misschien zelfs abnormaal en dat is nu wel minder. Denk gewoon normaal zoals bij andere. En het klaarkomen gaat stuk lastiger. In het begin ook minder lekker, maar nu juist weer extremer als het dan eindelijk lukt.
1

Prozac

21-02-2020 | Man | 34
fluoxetine (10)
Bipolaire stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
* Chronische depressie. > Hypothese artsen, psychologen en psychiaters was AUTISME. > naar mijn weten klopte dit niet. HEB MEERDERE KEREN HET SPOEDNUMMER GEBELD i.c.m. gebruik OXAZEPAM. >> Na zelf dit zorgvuldig geraadpleegd te hebben weet ik dat het moet komen door een bipolaire stoornis - beter gespecificeerd als zijnde DYSTHYMIE OF DYSTHYME STOORNIS (opgestapel[lees meer...]de of dubbele depressie). Niemand ziet dat en laat je gewoon aan je lot over. Artsen zijn drukker bezig met zichzelf indekken , het dossier en andere zaken dan het welzijn van de patient en het voorkomen en remmen van de suïcidale gedachten. Externe klacht gestuurd naar spoedeisende hulp - psychiatrie. Na evaluatie werd ik in het gelijk gesteld.
1

Prozac

24-01-2020 | Vrouw | 61
fluoxetine (20mg)
Manisch-depressieve stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben 61 en loop eigenlijk al mijn hele leven te tobben met mijn gezondheid, als jonge meid was ik vaak heel depri, ben verslaafd geweest aan harddrugs en alcohol, ben er allang vanaf maar wil luchtiger leven. ik wil plezier hebben in mijn leven daarom slik ik prozac maar ben nu al een maand heel misselijk en eigenlijk vrag ik me af ofdat het over gaat wie kan me dat zegg[lees meer...]en?

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (777) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (504) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.