Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Prozac

20
meningen

Prozac

fluoxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (94 meningen)
Angststoornis (14 meningen)
Chronische depressie (10 meningen)
Psychische klachten (3 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)
Sociale fobie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
2

Prozac

06-02-2023 | Man | 66
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De overstap van paroxetine naar fluoxetine was een 12 dagen lang een hel. Nu slik ik dus 2 keer 20 mg fluoxetine en dit dus al 2 maanden en 1 week. De werkzaamheid is gering. Zou graag terugwillen naar paroxetine, maar de psych ziet dat niet zitten. Hij is trots op me dat de transitie is geslaagd. Helaas dus amper of geen effect.
4

Prozac

01-10-2019 | Vrouw | 45
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na lang gebruik langzaam gestopt op advies huisarts. Na half jaar ontstonden klachten die ik niet direct in verband bracht met het stoppen, nl hartkloppingen en zweethanden en -voeten. Later ook grote onrust, paniekaanvallen en depressie. Weer begonnen met oude dosis. Dat bleek niet voldoende, na 7 weken dubbele dosis. Na 3 maanden begon ik weer te functioneren. Geduld h[lees meer...]ebben, het werkt volgens mij heel lang door maar duurt ook lang voordat het aanslaat.
1

Prozac

11-08-2019 | Man | 37
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het is een tijdelijke oplossing maar je gewicht neemt enorm toe...bij mij 30 kilo....en mn angsten werden na een paar maand alleen maar erger.....geen energie meer....Ik sloot me af van de buitenwereld en het heeft me een jaar gekost om van de antidepressiva af te komen omdat het zowel lichamelijk als geestelijk erg verslavend is.......therapie is het enige antwoord op dep[lees meer...]ressie en angststoornissen.....Ik ben er nu 2 jaar vanaf en het gaat gelukkig na dat ik intensive therapie heb gehad weer beter met mij
1

Prozac

24-07-2019 | Vrouw | 27
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een aantal weken geleden ben ik gestart met 20mg om de dag. (Daarvoor; Citalopram, sertraline voor mijn heftige paniekaanvallen) Blijkbaar moest dit elke dag zijn, (net zoals bij die andere medicatie)maar dat was de fout van de doktor. Na 2 weken heb ik dit aangekaart dat het niet hielp, dus ben ik meteen met 40mg elke dag verder gegaan. HELL!! 2e week heel ziek geweest va[lees meer...]n de angst. Na 2,5 week moest ik op controle, het ging echt merkbaar al beter! zegt mijn andere doktor; ga toch maar terug naar 20mg, ik vind 40mg teveel. Nou prima, ik dit gedaan, na 5 dagen merkte ik alweer dat ik weer zoveel last kreeg(angst vooral) dus ik vroeg mijn doktor opnieuw; nu gaat het weer slecht, wat nu? Zegt hij: ga toch maar terug weer naar 40mg. Ik dit gedaan, ja hoor, toen begonnen de eerste 2 weken HELL weer opnieuw! Dus in totaal zit ik nu bijna op de 6e week met dit gerotzooi. Gisteren was de laatste dag van die 2 weken, dus hoop dat Het nu snel wegtrekt de bijwerkingen zoals angst. Heb nu steeds last van hyperventilatie. En ik ben erg gefrustreerd omdat mijn doktor die wijziging heeft doorgevoerd. Kan niet werken met deze bijwerkingen en slikte veel oxazepam erbij, dit ben ik nu langzaam aan het afbouwen, maar wanneer ik dingen onderneem heb ik deze nog wel echt nodig.. Als de angst/hyperventilatie wegtrekt, spring ik een gat in de lucht! Mijn geduld is nu echt op, en lees graag positieve reacties om mijzelf op de been te houden en door te zetten.. liefs, Sharon
3

Prozac

21-02-2018 | Man | 69
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
na gebruik van 25 jaar Prozac, had ik er genoeg van. zelf af gaan bouwen waar ik totaal 8 maanden over gedaan hebt heel rustig aan steeds minder gaan nemen. van 20 naar 10, 3 maanden van 10 om de dag 3 maanden, 10 om de 2 dagen 1 maand, 10 om de 3 dagen 1 maand. en nu alweer 1 jaar niks meer.!! Voor mij helemaal top. mijn arts was er trots op hoe ik het had gedaan,[lees meer...] ik vertelde hem het pas toen ik er 3 maanden vanaf was. ik voel me weer in het leven staan maar zo werkte het bij Mij.!!!!!!
1

Prozac

11-01-2018 | Vrouw | 16
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik werd nog zieker, meer angst, 4 maanden gebruikt ik kon niet eens meer lopen of douchen. Niet het medicijn voor mij. Hoofdpijn , overgeef gevoel, zware paniekaanvallen elke dag, buikpijn, duizelig, zwaar hoofd, veel tintelingen, en veel stemmingswisselingen.
5

Prozac

01-08-2017 | Vrouw | 26
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Tijdens een tweede episode van angst en paniekklachten begonnen met fluoxetine, die episode duurde al een (slopend) jaar waarbij ik matig resultaat behaalde op therapie. Ik ben erg blij dat ik de stap heb ondernomen om hieraan te beginnen, na 4 weken verschil merkbaar en na 2maanden optimaal resultaat. Ik piekerde veel minder, bleef minder lang stilstaan bij gebeurtenissen[lees meer...] en mijn gedachtes. De angst en paniek reduceerde zich tot goed mee te leven, de bijwerkingen zijn in het begin vervelend maar is zeker het resultaat waard. Voor iedereen die twijfelt of bang is om hiermee te starten:Dit is geen wondermiddel, maar als het leven zo zwaar is door depressie, angst en paniek en als therapie niet voldoende helpt, kan dit je leven weer leefbaar maken en is het het waard om het te proberen als de andere mogelijkheden zijn uitgeput. Sterkte!
4

Prozac

13-12-2016 | Vrouw | 23
fluoxetine (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Werkt goed, ben ineens na mijn zware depressie eindelijk een soort van vrolijk en mijn angsten zijn verminderd. Als je probeert te stoppen met prozac is dat wel erg moeilijk. Ik heb 3x geprobeerd te stoppen en dat is niet gelukt omdat ik heel erg last kreeg van afkickverschijnselen (ziek, duizelig, in de war, slap, trillen)
4

Prozac

28-11-2016 | Vrouw | 43
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

2

Prozac

24-08-2016 | Vrouw | 36
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

3

Prozac

06-11-2015 | Vrouw | 26
fluoxetine (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, Ik slik nu 2,5 week fluoxetine (prozac) 40 mg. De eerste 2 dagen had ik verschrikkelijke hoofdpijn en koud zweet in bed, wat echt niet overging maar daarna, had ik geen last van bijwerkingen (start 20mg) en ben binnen 6 dagen (dit wilde ik zelf) overgestapt naar 40. Ik heb ook andere AD geslikt waar de bijwerkingen veel erger van waren. Nu na 2 weken pas krijg ik wa[lees meer...]t bijwerkingen, maar alsnog niet ernstig. Ik heb nu af en toe verwijde pupillen, angst (wat ik al had), onrust (wat ik ook al had), soms wat wazig zien, onzeker gevoel, blij gevoel. Wat wel is, is dat als ik wakker ben, dan ook echt wakker ben. Ik heb "normaal" altijd tijd nodig om wakker te worden, maar dat is nu niet meer zo. Ook word ik 2x per nacht wakker, moet vaker plassen (drink niet meer dan normaal) en ik heb het idee, dat het laxerend werkt. Ik heb ook geen hongergevoel. Ik ben niet misselijk, ik denk gewoon niet echt aan eten. Hele erge bijwerkingen zijn het dus niet. Ik heb er niet heel erg last van en zeker niet als ik het vergelijk met mijn andere ervaring met AD's (Paroxetine 20mg & Escitalopram 10mg) Nog echt een oordeel over dit medicijn heb ik niet, want ik voel nog niet zoveel. Ik heb wel het idee dat het er "langzaam insluipt" dus in je systeem. Het laat lang op zich wachten. Dit staat ook in de bijsluiter, maar het mag van mij wel sneller. Eerst dacht ik, omdat ik 2 weken niks voelde (40mg) dat ze niet aansloegen bij mij. Dit schijnt niet zo te zijn. Als je geen of bijna geen bijwerkingen hebt, heb je geluk en kan je lichaam het goed of beter verdragen dan een andere ad, waar je anders op reageerde. Dit is echt voor iedereen anders. Bij prozac/fluoxetine kan je pas na 4 tot 6 weken iets voelen. Optimale werking is 10 weken. Ik heb bruistabletten die ik erg vies vind! Ik laat ze dan ook niet bruisen in een glas, maar slik ze snel door met een glas water. Dan lost het vanzelf wel op in mijn maag. Over een paar weken zal ik plaatsen hoe het gaat. Dan een vervolg. Groeten,
3

Prozac

27-05-2015 | Man | 46
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had een ernstige paniekstoornis en ging mij totaal isoleren. Durfde niet meer naar de winkel, stad, drukte, 's nachts vaak aanvallen. Kortom mijn leven werd volledig bepaald door angsten. Naar het gebruik van Prozac volgde ik ook nog een therapie om met mijn angsten om te gaan. De prozac is een goed hulpmiddel, maar je moet zelf natuurlijk het meest doen. Voor mij is pr[lees meer...]ozac met therapie levensbepalend geweest en mijn redding. Het stabiliseert je en je komt weer terug in balans. Maar dat is gek genoeg ook het nadeel van prozac. Het zorgt ervoor dat je dalen minder worden, maar ook je pieken worden minder. Bijvoorbeeld vrolijkheid dat zwakt ook af. Je bent ook eerder geneigd te gaan zitten en niets meer te gaan doen. Dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik 25kg ben aangekomen door de jaren heen. Ik zeg dit erbij omdat ik totaal geen aanleg had om dik te worden. Ik was 70kg. Ik ben nu 97kg. Maar geestelijk ben ik in balans.
5

Prozac

31-10-2014 | Vrouw | 20
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Lieve lezer, Ik schrijf deze recensie voor die persoon die in wanhoop recensies van medicijnen aan het lezen om een oplossing te vinden voor zijn of haar probleem en moedeloos word van alle negatieve verhalen op internet. De persoon die ik een halfjaar geleden zelf nog was. Zelf slik ik nu een halfjaar fluoxetine, voorgeschreven door mijn psychiater. Ik was door alle[lees meer...] verhalen op internet doodsbang geworden voor antidepressiva. Toch ging ik het op aanraden van een specialist proberen. Al jarenlang had ik ernstige angst- en paniekklachten, met als gevolg daarvan wanhopige en depressieve buien en soms zelfs suïcidale gedachten. Ernstige slaapproblemen, niets hielp. Ik startte met dit medicijn. De eerste maanden waren inderdaad zwaar. Ze waren bij mij vooral psychisch zwaar omdat ik resultaat verwachtte wat uitbleef. Ik bleef ophogen tot 60mg. Na 3 maanden begon ik werkelijk verschillen op te merken. Ik blijf minder lang in melancholische buien hangen, paniekaanvallen komen veel minder voor, ik bekijk het leven luchtiger en kan makkelijker loslaten. Mijn klachten zijn niet allemaal weg en het is geen wondermiddel, maar toch ben ik zeer enthousiast over dit medicijn. Mensen die mij vertellen hoe slecht antidepressiva zijn, hebben nooit geleefd met ernstige angstklachten. Ik kan hun oordeel steeds beter loslaten en ben tevreden met mijn keuze. Bijwerkingen zijn nachtmerries, maar dit weegt niet op tegen de voordelen. Ik word niet betaald door prozac en heb er geen belangen bij. Ik wil slechts een lichtpuntje zijn voor diegene die in ernstige wanhoop verkeerd en (onterecht) word bang gemaakt voor een medicijn dat je leven kan redden. Sterkte.
4

Prozac

20-08-2014 | Vrouw | 45
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wat ik in een eerdere reactie las, dat Fluoxetine alleen voor een depressie is en niet voor angst- en paniekaanvallen, is niet waar. Ik slik dit medicijn voor angst- en paniekaanvallen en heb er zeker baat bij. Wat het doet is dat het je gevoelens afvlakt. Dus ook de paniekgevoelens. Ik heb last van angst (paniekaanvallen, agorafobie, hypochondrie) sinds ik eind 2009 een o[lees meer...]ngeluk heb gehad waaraan ik een hersenbloeding heb overgehouden. Ik durfde nergens meer heen en vertrouwde mijn lichaam totaal niet meer. Ik heb een aantal jaar therapie gehad en wilde niet aan de anti-depressiva. De therapie heeft me wel wat geholpen, maar ik kwam niet van mijn angsten af. Ik heb Sertaline geprobeerd, dat hielp bij mij niet. Sinds oktober 2013 slik ik 20 mg Fluoxetine per dag en het heeft me zeker geholpen. Jammer dat ik er zo lang over heb getwijfeld om anti-depressiva te gaan slikken. Ik had t eerder moeten doen. Het begin was best pittig: veel hoofdpijn, droge mond, duizelig, dromen. Na een week of 6-8 begon ik te merken dat het hielp. Minder angstig, alsof er een glazen plaat over je gevoel ligt waardoor je er niet bij kan. Voor mij heerlijk....eindelijk niet meer dat angstige gevoel als ik in een winkel stond of ergens moest wachten. Ik ga ook makkelijker ergens heen en ben blij dat ik grotendeels van de angsten ben verlost. Echt fijn!
2

Prozac

17-06-2014 | Vrouw | 46
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Prozac is niet voor angst en paniek , maar wel voor een depressie.
1

Prozac

26-10-2013 | Vrouw | 47
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik was zeer depressief, met ernstige angst- en dwangklachten. In eerste instantie hielp Prozac geweldig: ik voelde me rustig en actief tegelijk, zoals ik mij in geen jaren gevoeld had. Na twee weken, toen ik op de uiteindelijke dosering zat, kreeg ik zeer ernstige bijwerkingen: het begon met een verschrikkelijke uitslag , gevolgd door zwellingen in mijn handen, voeten en g[lees meer...]ezicht. Als het op de ene plaats verdween, kwam het op een andere plaats terug. Toen de zwellingen verdwenen kreeg ik een soort reuma in mijn handen: ze waren helemaal verkrampt, deden verschrikkelijk pijn en ik kon er niets mee doen. Het gekke was dat ik dit alleen 's nachts had. Overdag had ik nergens last van. 'S avonds begonnen mijn handen te tintelen waarna de pijn op kwam. Daarbij had ik koorts en was ik intens moe. Bovendien, omdat ik van de ene dag op de andere moest stoppen, kwamen mijn klachten in alle hevigheid terug. Het ergste vond ik de reacties van mijn psychiater en mijn huisarts . De psychiater (PCN, nu GGZ) ontkende iedere verantwoordelijkheid en mijn huisarts verwees mij doodleuk terug naar het PCN. Het gevolg was dat ik het helemaal alleen moest uitzieken, terwijl ik waarschijnlijk naar het ziekenhuis had gemoeten. En pas na heel lang aandringen kreeg ik van het PCN therapie ter vervanging van Prozac. Toen ik tegen een nieuwe psychiater van het PCN zei dat ik geen Zeroxat wilde gebruiken omdat dit in dezelfde groep zit als Prozac, kreeg ik te horen dat opname dan het enige alternatief was. Ik gebruik inmiddels al jaren Clomipramine, en dit werkt prima.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1378) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1156) - Verslavingsziekten
Sertraline (1129) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (628) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (593) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (538) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (484) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (468) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (459) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Amlodipine (426) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.