Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sipralexa

82
meningen

Sipralexa

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (33 meningen)
Angst & paniekstoornis (13 meningen)
Angststoornis (9 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Sipralexa

24-09-2023 | Vrouw | 40
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem al bijna 4 jaar Sipralexa na een periode waarin ik mij heel vaak down voelde, onverklaarbare klachten van vermoeidheid had die mijn zelfbeeld enorm naar beneden haalde. Ik piekerde veel, sliep daardoor slecht en mijn leven bestond uit de noodzakelijke dingen (huishouden, kinderen, job die op een laag pitje stond) draaiend houden. Verschillende therapeuten bezocht, [lees meer...]onderzoeken laten doen om de oorzaak van de vermoeidheid te achterhalen, lifecoaches, sporten, wandelen … Niets hielp en ik had het gevoel dat ik mezelf steeds meer boycotte. Uiteindelijk via een psychiater na lang twijfelen toch met medicatie beginnen. Het effect was niet meteen duidelijk, maar na ongeveer een maand stelde ik vast dat mijn dagen toch beter waren, dat ik minder huilde, minder negatieve gedachten had. Ik voelde me nog steeds dezelfde persoon, maar zonder de constante neiging tot piekeren. Ik ben Sipralexa blijven nemen (perioden van 10 mg en 15 mg) en het helpt mij om mijn vermoeidheid (die iets beter is, maar niet weg) een plaats te geven en daarnaast weer te genieten van dingen. Ik voel me beter over mezelf, laat tegenslagen minder lang nazinderen en durf meer op sociaal vlak. Bijwerkingen zijn vooral een wat lager libido, en misschien dat ik soms minder kan focussen, al kan dat ook met andere dingen te maken hebben. Voor mij was de keuze voor medicatie echt een positieve stap, ondanks al mijn twijfels.
1

Sipralexa

25-07-2023 | Vrouw | 45
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Spijtig genoeg was er een zeer slechte opvolging waar ze niet konden constateren dat het door de antidepressiva kwam waardoor ik in een vizieuze cirkel terecht kwam. Mijn medicatie heb ik zelf gestaakt tegen advies! Mijn zelfmoord gedachten waren meteen verdwenen, maar ik heb nog regelmatig spierspanningen, electrische schokjes, dood op, en kom geleidelijk weer bij. Ik be[lees meer...]n feitelijk nog in chock, Mijn hoofd was werkelijk een presspot waar de stoom niet uit kon. Ik kwam zot ! Ik neem nu magnesium, vit B, omega 3. En tracht die nachtmerrie te vergeten ! Als je het gevoel krijgt dat je overgevoelig komt en nog meer stresst stop meteen en ga naar je arts zodat je geen hyponatremie krijgt. Bijsluiter te herzien voor psychotrauma en stress 😓 idem voor serlain
2

Sipralexa

05-06-2023 | Vrouw | 79
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
altijd maar ervallen met depressie bij meestal opkomen en afvallen van de bladeren maar het is zo rap niet genezen
4

Sipralexa

01-06-2023 | Vrouw | 63
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

5

Sipralexa

20-05-2023 | Vrouw | 66
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Angst na rugoperatie steeds verder pijn blijven hebben op l5 s1 direct n operatie van fuzie op l4 l5 ....van de ene specialist naar de andere gestuurd infiltraties hier en daar en toen kwamen de anti depri op de proppen ...want ik kreeg overal brandende pijnen tot zelfs in het hoofd en oren en zwakte gevoel in mijn benen toen kreeg ik sipralexa van neuroloog opgebouwd tot[lees meer...] 20 mg het ging goed zodanig terug naar 10 mg en plots begon mijn nekspieren te trekken stilletjes .....haalbaar nog dan gestopt volgens neuroloog en toen kreeg ik spierspasmen de nek erg ik wist niet .eer waar ik stond concentratieproblemen ...dokter begon botoxinfiltraties nu heb ik een soort tremor cerv dystonie en nl veel stress heb nu cymbalta en niks veranderd ....nog iemand met dit grote probleem?
4

Sipralexa

03-10-2022 | Vrouw | 29
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had enorme paniekaanvallen doordat mijn stress level veel te hoog zat. Ik kon mij niet meer ontspannen en begon op verschillende lichamelijke klachtten te letten waardoor ik ook nog eens angst begon te krijgen voor ziektes. Ik ben nu aan het afbouwen naar 5mg stilletjes aan zou ik er mee willen stoppen. Ik heb al eens een poging gedaan maar ik was er eigenlijk n[lees meer...]og niet klaar voor.
4

Sipralexa

28-08-2022 | Vrouw | 23
escitalopram (10mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een jaar en half geleden heb ik de medicatie Sipralexa op aanraden van de psychiater beginnen innemen, aangezien er posttraumatische stressstoornis werd vastgesteld. Het duurde enkele weken tegen dat de medicatie begon te werken. Tijdens het gebruik van de medicatie, kon ik vaststellen dat dit echt mijn problemen verhielp en was ik daar ook heel tevreden mee. Na een jaar h[lees meer...]eb ik besloten om af te bouwen met de medicatie onder begeleiding van de huisarts. Van 10mg 4 weken naar 5mg gegaan en dan 3 weken 5mg een dag wel en een dag niet. Momenteel heb ik enorm veel last van de bijwerkingen: gewoon niet kunnen slapen, tintelingen in de benen, gewichtstoename, koppijn, draaierig,.. De medicatie Sipralexa is heel effectief. Maar de bewerkingen die bij het afbouwen komen zijn verschrikkelijk..
1

Sipralexa

16-08-2022 | Vrouw | 37
escitalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Deze medicatie was geen succes voor mij. Ik heb het bijna een half jaar geslikt zonder verbetering van mijn klachten. Nu gebruik ik Sertraline, wat heel goed werkt voor mij.
4

Sipralexa

14-08-2022 | Man | 59
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heel positieve ervaringen met dit medicijn. Neem het ondertussen al 18 jaar. Had enorme last van angststoornissen en paniekaanvallen, soms met korte depressieve periodes. Vooralsnog geen noemenswaardige bijwerkingen.
3

Sipralexa

13-08-2022 | Vrouw | 47
escitalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Sipralexa

21-07-2022 | Vrouw | 37
escitalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Enkele jaren geleden opgenomen wegens ernstige depressie met angststoornis. Begonnen met 10mg, maar enkele keren een terugval gehad. Tijdens therapie ontdekt dat ik ernstige verlatingsangst heb omwillen van een zeer triestige jeugd. Opgebouwd naar 15mg en dan verder naar 20mg. Sindsdien kan ik opnieuw een normaal leven leiden. Na jaren ziekte terug aan het werk. Ik word ni[lees meer...]et meer belemmerd in mijn leven door angst. De bijwerkingen zijn soms lastig, maar leven in angst nog veel lastiger. Wel hoop ik ooit nog wat te kunnen afbouwen. Ik deed dit al eerder en toen waren de ontwenningsverschijnselen enorm. Anderzijds neem ik liever 1 pil per dag, dan opnieuw te hervallen.
1

Sipralexa

03-07-2022 | Man | 83
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een zekeren tijd depressief Na direkt stoppen krijg je bewegingstrillen in lichaam armen…
2

Sipralexa

04-02-2022 | Vrouw | 66
escitalopram (10mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het is een goed medicijn maar ik kan er niet mee stoppen, de erge bijwerkingen die ik dan krijg zijn onmenselijk.
4

Sipralexa

26-05-2021 | Vrouw | 28
escitalopram (5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem al enkele jaren sipralexa en ben er zeer tevreden van. Ik kan weer functioneren en heb veel minder last van constante angst en dat zelfs met een halve tablet per dag. Alleen het verlaagde libido is zeer vervelend, maar met een begripvolle partner en goede communicatie mag dit geen probleem zijn
2

Sipralexa

29-04-2021 | Man | 19
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, Ik neem nu al ongeveer 8 maand sipralexa, in het begin was in tevreden dat ik het mocht nemen dan ging men depressie over gaan. Alles ging goed, in begin last van bijwerkingen zoals hoofdpijn , moe zijn.. mocht nu de 8 ste maand stoppen ermee van de dokter.. echt verschrikkelijk! Ik voel me super goed maar ik ben zo moe, heb een raar gevoel in mijn hoofd als ik [lees meer...]snelle bewegingen maak, mijn benen zijn verzwakt.. als je stopt ermee heb je meer bijwerkingen als in het begin. Ik had een mooi lichaam maar door dit medicijn ben ik zeker 10 kg verdikt.. het frustreert me zo , ik deed eralles aan sporten museli eten... hierdoor heb ik de beslissing gemaakt dat ik wou stoppen ermee zodat ik terug naar mijn normaal gewicht kan gaan. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon..
5

Sipralexa

30-12-2020 | Man | 21
escitalopram (10mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De medicatie doet goed zijn werk alleen zijn er wat bijwerkingen zoals erectie problemen en geen emotie meer kan uiten over het algemeen ben ik zeer tevreden over de medicatie

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1379) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1157) - Verslavingsziekten
Sertraline (1131) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (629) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (594) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (540) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (469) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (460) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (427) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.