Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

69
meningen

Sipralexa

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (29 meningen)
Angst & paniekstoornis (10 meningen)
Angststoornis (5 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Sipralexa

13-04-2016 | Vrouw | 62
escitalopram (20mg)
Autisme
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5

4

Sipralexa

24-03-2016 | Vrouw | 23
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik kamp met een problematiek van depressie en angst. Ik neem het medicijn al sinds m'n 13e op voorschrift van de kinder-jeugd psychiater. De psychiater voor volwassenen die mijn dossier overnam, ging verder met sipralexa. Ik neem er nu 2 en een half van 10 mg s'avonds. Ik geloof in de effectiviteit van het product. In samenspraak met een huisarts ben ik ooit eens geminderd[lees meer...] naar 1 van 10 mg, dit bleek achteraf gevaarlijk te zijn voor mij. Ga dus altijd naar een specialist alvorens sipralexa te gebruiken of te willen verminderen. Sommige mensen hebben dit levenslang nodig en dit is geen schande!
4

Sipralexa

10-02-2016 | Man | 28
escitalopram (5mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Ben al een 10-tal jaar vertrouwd met dit medicijn, maar heb het nooit door genomen. Ieder keer stop gezet. In het begin telkens last van diarree, maar gaat over na een tijdje. Zal nu proberen door te nemen. Lichte dosis (5 mg) misschien zal ik na 2 à 3 weken dosis verhogen naar 10 mg. Ik neem het voor het slapen gaan, ik kom dan wel telkens rond 4u. wakker. Soms val ik ter[lees meer...]ug in slaap en heb dan moeite met opstaan op mijn gebruikelijke 7u. Het is nu de 10de dag en voel me al beter op enkele momenten. De eerste dagen kan je echt misselijk zijn en je emotioneel en angstig voelen, maar na enkele dagen gaat dit over. Gewichtstoename kan je ook onder controle houden door niet toe te geven aan de vreetzucht en te sporten. Wees ook voorzichtig in combinatie met alcohol. Drink om de 1 a 2 glazen alcohol een cola of een water (is mijn methode). De dokter zou natuurlijk zeggen geen alcohol :p. Verder vind ik 1 van de grootste nadelen het verstoord libido. Je komt uitermate moeilijk klaar (erectie is geen probleem) en het klaar komen zelf is niet echt bevredigend. Oftewel moet je bewust enkele dagen onthouden van seks en masturbatie, dan vlot dit beter. Dit kan frustrerend zijn voor jezelf, maar ook voor je partner. Voordelen zijn dat je alles beter kan relativeren (bv. stress op het werk, relationele ruzies,etc.), voor mij is het een beetje een chill pil als het ware :p. Nu ik het bedenk, de eerste dagen kan je wat concentratiemoeilijkheden hebben en is je zicht wat wazig soms, maar dit gaat over. Dit kan je werk bemoeilijken, maar bij mij duurde dit slechts de eerste 5 dagen. Tot zover mijn oprechte ervaring. grtn
4

Sipralexa

29-01-2016 | Vrouw | 39
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Na vaststelling van een burn out kreeg ik sipralexa 10 mg / 1 per dag aangewezen. De eerste weken voelde ik slecht, misselijk, emotioneel.. maar na een 3tal weken begonnen de bijwerkingen te verdwijnen. Ik heb er wel 10 kg bij, maar dit neem ik erbij. Ondertussen, na 1.5 jaar probeer ik af te bouwen, wat niet goed lukt, terug misselijk, huilbuien, prikkelbaar (!), waardo[lees meer...]or ik nu de éne dag 5mg, de andere 10 mg neem. Mijn lichaam is er blijkbaar nog niet klaar voor om af te bouwen. Op zich niet zo erg, als mijn huilbuien, het overdreven emotioneel reageren, maar terug verdwijnen. Het afbouwen zal ik later nog eens proberen.
4

Sipralexa

19-08-2015 | Vrouw | 26
escitalopram (10mg)
Stress
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4

3

Sipralexa

07-08-2015 | Vrouw | 35
escitalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
na de vastelling van een burn out ben ik begonnen met sipralexa 10mg. Al snel bleek dat dit niet voldoende was en moest ik overschakelen naar sipralexa 20mg. Mijn gemoedstoestand is veel verbeterd in die 2 jaar. Mijn gewicht daarentegen: 20 kg erbij in 2 jaar. Vind het verschrikkelijk om mijzelf zo te zien, laat staan hoe anderen mij zien. Als u vraagt:" wat zou u doen moe[lees meer...]st u de klop terug kunnen draaien?" Om eerlijk te zijn weet ik het niet. Elke dag met tegenzin opstaan, als ik al kon opstaan, is iets; de gewichtstoename is zeker ook niet te onderschatten. Jammer dat er direct medicatie voorgeschreven wordt en er niet eerst geprobeerd wordt met alternatieve therapie. Er vanaf geraken is bijna niet mogelijk heb ik ondervonden.
5

Sipralexa

12-06-2015 | Vrouw | 45
escitalopram (10mg)
Depressief
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Me slecht beginnen voelen in 2010, hiermee naar de dokter geweest, en dan moest ik Sipralixa nemen. Ik voel me rustiger door het innemen van dit medicijn. Anders gebeurde het vaak dat mijn hoofd bleef doormalen, maar nu is dit wat stiller geworden... Ik heb ook bijna geen huilbuien meer.
3

Sipralexa

10-04-2015 | Vrouw | 29
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Heb gedurende bijna een jaar 10mg Sipralexa gebruikt. Ben na een halfjaar naar 5mg overgestapt en dan sinds een maand of drie naar 2.5mg. Als ik eenmaal 5mg vergat, lag ik smiddags al over te geven, misselijkheid, draaierigheid, vermoeidheid,... Ben sinds een week gestopt met het kwartje en ben heel erg vermoeid, draaierig, humeurig, beetje neerslachtig, lastig, en onge[lees meer...]lofelijk veel zin in alles wat vettig en slecht is. Ik zou het kunnen vergelijken met extreme PMS symptomen. Op een week tijd al een kilo erbij. Dit komt niet goed zo ;-) Het heeft heel goed geholpen, maar de afkickverschijnselen zijn enorm. Naar horen zeggen van iemand die dit ook heeft genomen, duurt dit zo een twee maanden lang. Succes aan iedereen die hiermee stopt. Eerlijk gezegd, hier begin ik nooit meer aan! Het heeft goed geholpen, maar owee als je het een keertje vergeet.
4

Sipralexa

16-03-2015 | Vrouw | 30
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Na de eerste bijwerkingen (2weken) zoals winderigheid en hoofdpijn voelde ik mij dag na dag opklaren. Minder dwangmatig, rustiger, zin om aan mn dag te beginnen. Soms heb ik nog een mindere dag maar die mogen er ook zijn, ik geraak er nu gemakkelijker terug uit.
4

Sipralexa

06-03-2015 | Vrouw | 41
escitalopram (10mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 3
Sinds dat ik het inneem 10 mg word ik zo dikke alsof ik zwanger ben en dat is niet ik voel me niet goed in mijn vel. Mijn kleren worden te klein en ik durf niks meer eten. Ik wil er mee stoppen maar heb bang voor de woede aanvallen en paniek aanvallen
3

Sipralexa

05-03-2015 | Vrouw | 33
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5

3

Sipralexa

23-02-2015 | Man | 21
escitalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5

5

Sipralexa

02-02-2015 | Man | 77
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Gebruik sinds zes maanden met zeer goed resultaat, maar met de nevenwerking van gewichtstoename, die ik niet onder controle kan krijgen.
5

Sipralexa

28-01-2015 | Vrouw | 26
escitalopram
Postnatale depressie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
9 maanden na de bevalling van mijn 1ste kindje werd een postnatale depressie vastgesteld bij mij. Ik voelde mij erg angstig (plots bang om met de auto te rijden of bang voor dingen waar ik vroeger nooit over nadacht zoals inbrekers en terrorisme,...) en ongelukkig zonder reden, was extreem emotioneel, kon mij niet concentreren op mijn werk, voelde mij altijd doodmoe en k[lees meer...]reeg hierdoor lichamelijke klachten zoals koorts, hoofdpijn, maagpijn, gewichtsverlies,... Mijn dokter stelde sipralexa voor om er weer bovenop te komen, hoewel ik zeer sceptisch sta tegenover antidepressiva, ben ik met sipralexa begonnen. De eerste 2 weken was ik een zombie: extreem veel slapen, zweten, nachtmerries, droge mond en duizelig. Na 4 weken voelde ik verbetering en na 6 weken voelde ik mij weer prima zoals vroeger. Ik heb dit 6 maanden genomen, dan rustig afgebouwd en gestopt. Nooit meer klachten gehad. Ben dankbaar dat dit medicijn mij geholpen heeft, al hoop ik natuurlijk dat ik dit nooit meer nodig zal hebben...
1

Sipralexa

14-12-2014 | Vrouw | 60
escitalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 2
Mijn vrouw gebruikt al jaren deze 'medicatie' wat eigenlijk geen medicatie is maar puur psychiatrische drugs en mijn inziens puur vergif. Het gaat de laatste jaren van kwaad naar erger. De verslaving is erger dan van cocaine of heroine. De ontwenningsverschijnselen zijn zo heftig dat het vrijwel onmogelijk is om van deze vuiligheid af te geraken. Ons leven is een hel gewor[lees meer...]den. We krijgen nergens hulp. Waar ik ook met mijn problemen kom, overal vang ik bot; de reden is dat ik overal bij andere 'slikkers' terecht kom, Mijn zus,mijn schoonzus, schoonmoeder mijn oude bejaarde moeder in het bejaardenhuis , buurvrouw vrienden en kennissen, allemaal zijn ze wel 'depressief' en moeten ze blijkbaar die brol slikken. Ondertussen ligt mijn vrouw al maanden ziek te bed, serotoninesyndroom, ontrekkingsverschijnselen of bijwerkingen, ik weet het niet meer en de dokters doen alsof ze het ook niet weten. Daarom verhogen ze de dosis maar of voegen ze er nog maar een andere drug bij of schakelen zomaar van de ene dag na de andere over naar een ander antidepressiva waardoor er weer een maand zeer zware bijwerkingen komen. Ze hebben mijn vrouw een vergiftigd geschenk gegeven voor zogenaamde 'depressiviteit ' en er bestaat geen tegengif. Dus doen ze zomaar wat. Ik vind antidepressiva het rottend kadaver onder onze maatschappij.
5

Sipralexa

08-10-2014 | Vrouw | 42
escitalopram
Depressief
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
In het biggen had veel bijwerking voor al gewicht toegenomen.maar dit middel heeft me goed geholpen na lange tijd de bijwerking allemaal over ik ben heel tevreden

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2236) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1177) - Cholesterol
Citalopram (1167) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1143) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1099) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (943) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (864) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (859) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (851) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (764) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (728) - Epilepsie
Metoprolol (706) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (647) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (581) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (579) - Depressie - antidepressiva TCA
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (576) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (573) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Metformine (566) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (530) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (518) - Verslavingsziekten
Furabid (513) - Antibiotica - urineweginfectie
Lexapro (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Implanon (hormoonimplantaat) (484) - Anticonceptie - overig
Concerta (465) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (442) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (422) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (410) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (407) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (405) - Pijn
Crestor (396) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.