Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sipralexa

84
meningen

Sipralexa

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
koud nachtelijk zweten

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (35 meningen)
Angst & paniekstoornis (13 meningen)
Angststoornis (9 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Sipralexa

12-08-2017 | Vrouw | 27
escitalopram (10mg)
Hyperventilatie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, Ik ben 27 jaar en ik neem deze rotzooi nu een 4-tal jaar ten gevolge van chronische hyperventilatie. Pas op, het heeft lang gewerkt om mijn angsten onder controle te krijgen, maar de bijwerkingen zijn een ander verhaal. Van gewichtstoename heb ik geen last gehad, maar wel van rusteloze benen 's nachts, op zijn minst erg frustrerend! 4 jaar lang heb ik dit gehad, om [lees meer...]gek van te worden!! Afgevlakte emoties, vermoeidheid, nachtelijk transpireren... Gezellig is anders. Het ergste vind ik de ontwenningsverschijnselen. Ik ben 2 weken cold turkey gegaan, omdat afbouwen NIET werkt bij mij.. Ik merk dat ik hier goed aan heb gedaan, maar de neveneffecten zijn beangstigend.. Ik heb voortdurend last van een duizelig gevoel en het is precies alsof ik elektronische schokken in mijn hoofd heb wanneer ik beweeg, plotse geluiden op vang e.d. Heel bizar! Mijn arts zegt dat dit normaal is maar ik hoop dat dit snel over gaat.. Een goeie tip aan iedereen: als het niet nodig is, neem het niet want het ik vind het een vergif.
4

Sipralexa

04-04-2017 | Vrouw | 22
escitalopram (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hoi. Mijn naam is Sara en ik ben 22 jaar. Een jaar geleden kreeg ik last van een progressieve angststoornis. Ik nam een half jaar Sipralexa, 15 mg. In samenspraak met mijn arts ben ik nu gestopt. Ik ging van 15mg naar 10mg. Na een maand 10mg ging ik naar een maand 5mg. Nu ben ik 5 dagen gestopt. Ik heb wel heel wat last van ontwenningsverschijnselen. Heel zweverig en gek g[lees meer...]evoel in mijn hoofd als ik snelle bewegingen maak en luide geluiden hoor. Het afbouwen op zich is wel goed verlopen. Telkens als ik verminderde had ik een licht gevoel in mijn hoofd, maar na enkele dagen ging dit over. Deze periode, niets meer innemen, is het meest lastig. Volgende week heb ik terug een afspraak bij de dokter. Hopelijk ben ik dan af van dat eigenaardig gevoel. Het gaat veel beter met me nu.
2

Sipralexa

10-12-2016 | Vrouw | 33
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem sinds vier maanden sipralexa. In het begin 5mg, dan 10 en even later 20. Ik voelde nog steeds geen verbetering en in samenspraak met de huisarts en psychiater, neem ik nu maar 10mg meer om daarna nog af te bouwen en eventueel op een ander medicijn over te stappen. Doordat ik zoveel last heb van bijwerkingen, wou ik eens opzoeken of dit wel normaal was, en zo kwam i[lees meer...]k hier terecht. Door het lezen van de ervaringen op deze pagina, werd ik helemaal moedeloos. Ik ondervind geen of weinig verbetering sinds ik het neem, ik voel me nog altijd ronduit slecht. Toen ik 20mg nam, waren de bijwerkingen het ergst. Ik sliep bijna niet, maar was wel heel de dag doodmoe en liep rond als een zombie. Inslapen lukte niet, rond drie uur werd ik wakker om dan weer uren wakker te liggen... Sinds ik terug 10mg neem, slaap ik net heel goed en veel, maar ik blijf een zombie overdag. 's Nachts moet ik met mijn benen wriemelen en schudden, verschrikkelijk is dat. Soms doe ik het overdag ook. Me langer dan twee minuten concentreren lukt absoluut niet. Mijn werk lijdt er serieus onder. Ik heb heel de dag honger, mijn maag lijkt wel een bodemloze put. Zeven kilo ben ik al verdikt, terwijl ik al sinds mijn 16e hetzelfde gewicht had. Ik heb constant het gevoel dat ik zou kunnen overgeven, geen overgeefneigingen, maar het gevoel dat mijn slokdarm bijna overloopt (niet het 'zuur' of reflux, maar ik kan het niet goed beschrijven). Als ik mijn tanden poets en ik kom met mijn tandenborstel aan mijn wijsheidstanden, krijg ik steevast een overgeefneiging. Een keer heb ik echt moeten overgeven hierdoor. Ik heb enorme stemmingswisselingen. Gisteren nog was ik iets aan het drinken met vrienden en van de bedenking 'dit is leuk, ik amuseer me', sprongen mijn gedachten zomaar over naar zelfmoordwensen. Ik ben echt ten einde raad en hoop snel met een ander medicijn -maar het liefst nog volledig zonder- verbetering te vinden. Sipralexa doet het voor mij absoluut niet.
5

Sipralexa

27-11-2016 | Man | 64
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Sipralexa

29-09-2016 | Man | 64
escitalopram (20mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Reden van gebruik: zware slaapproblemen sinds begin 2016.
2

Sipralexa

10-09-2016 | Vrouw | 59
escitalopram (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Jaren geleden ben ik begonnen op aanraden van mijn psychiater met Sypralexa.. door eerst andere medicijnen te gebruiken die niet hielpen, is hij overgeschakeld op dit medicijn. Heb ook alle nevenwerkingen dienen te doorlopen, zoals diarree, gewichtstoename, slapeloosheid, nerveussiteit 's nachts in de benen .. en noem maar op. Heb geprobeerd om te verminderen na een zeer l[lees meer...]ange tijd, maar herviel helemaal in een hoopje ellende, dan geprobeerd om om de dag te minderen en dan weer 10mg te nemen, ook weer het zelfde resultaat. Nu wil ik heel graag ermee stoppen, omdat mijn gevoelens zo erg afgevlakt zijn dat ik totaal geen enkel gevoel of emotie ervaar die mij nog plezier in het leven brengt. Ik wil heel erg graag terug ' leven' voor dat het helemaal om zeep is gegaan, en weer mens zijn met mijn gevoelens en emoties die weer normaal functioneren.
5

Sipralexa

08-09-2016 | Vrouw | 57
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sipralexa heeft mijn leven en dat van de mensen rond mij , positief veranderd . Het is nooit mijn bedoeling geweest dit langer dan een paar maanden te nemen maar ik voel er mij zoveel beter mee dan zonder en heb mij bij het feit neergelegd dat dit een levenslang gebruik gaat worden .
2

Sipralexa

06-09-2016 | Man | 28
escitalopram (5mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Beste, ik neem dit medicijn nu bijna 2 weken samen met welbutrin 200 mg 's morgens. Wat mij enorm opvalt zijn de bijwerkingen... Concentratieproblemen wat mij enorm ergert ook angst als ik onder de mensen ga wat ik vroeger niet had... Ook mijn libido is minder, klaarkomen gaat bijna niet en ik heb er weinig genot aan... De hoofdpijn is ook zeer erg, heb bijna constant hon[lees meer...]ger, droge mond en ik zweet ook meer... Al bij al zijn dit toch zeer veel neveneffecten... Ik denk dat ik maar mee ga kappen of moet ik volhouden?? Vanaf morgen naar 10 mg wat ik helemaal niet zie zitten eerlijk gezegd... Ook start ik binnenkort op de hogeschool, dus moet ik mij echt wel goed kunnen concentreren...
4

Sipralexa

01-08-2016 | Vrouw | 28
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

5

Sipralexa

20-06-2016 | Man | 37
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Sipralexa

02-06-2016 | Vrouw | 41
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Aanvankelijk hielp het goed om te blijven functioneren, voldoende energie te hebben om de dag door te komen. Maar gezien de ernstige bijwerkingen, moest ik er na 2 jaar mee stoppen. Dat bleek een echte HEL te zijn. Brain zaps, mentale verwardheid, concentratieproblemen, oncontroleerbare boosheid, extreme mood swings, emotioneel wankel zijn, enorme irriteerbaarheid, chronis[lees meer...]che vermoeidheid, en stress intolerantie. Allemaal dingen die ik voordien niet had. Vele van deze symptomen blijven, nu 1,5 jaar na stoppen, nog steeds duren en maken me het leven heel lastig. Had ik het geweten, ik was nooit met deze medicatie begonnen!
5

Sipralexa

26-05-2016 | Vrouw | 49
escitalopram (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb 7 jaar Sipralexa gebruikt. Dit heeft mijn leven veranderd. Ik functioneerde weer normaal en kon alles weer aan. In 2015 gestopt na af te bouwen. Dat ging redelijk goed, totdat er iets vervelends gebeurde en ik volledig instortte en alle symptomen weer terug waren. Nu sinds bijna twee weken terug aan de Sipralexa en hopend en bijna afwachtend tot ze gaan werken. Nu n[lees meer...]og geen eetlust, wat misselijk en erg onrustig. Maar ik weet dat dit weggaat. Ik hoop snel, want ik wil de deur weer uit zonder me zo rot te voelen. En weer lekker plezier hebben in alles. Lekker muziek op en meezingen. Dat kan nu niet, alle geluiden zijn teveel. Ik ben die zeven jaar super tevreden geweest over Sipralexa en ga er nu niet meer mee stoppen. Want zoals ik me nu voel, wil ik nooit meer doormaken.
2

Sipralexa

20-05-2016 | Man | 23
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na volledig opgebrand te zijn heb ik een opname gehad van 6 weken en nam ik seroxat, daar was ik heel tevreden van, ik klaarde helemaal op. Ik was terug helemaal mezelf sinds lang, en voelde me de koning ter rijk. Volgens de dokters werd ik te goed bevonden dus dan werd seroxat stopgezet. Via de dokter overgeschakeld op sipralexa. De opstart was de hel; onrustig, geen hong[lees meer...]er, nergens zin in behalve slapen, grote suïcidale gedachten, diepe depressie. Dit beterde een klein beetje naar verloop van tijd. Het vlakt je emoties af. Dit product werkt niet voor mij, ik ga hopelijk terug overschakelen op seroxat.
3

Sipralexa

12-05-2016 | Vrouw | 46
escitalopram (20mg)
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Sipralexa

24-04-2016 | Vrouw | 47
escitalopram (10mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb vooral last van slaap, door de nachtelijke bewegingen van mijn benen heb ik ook bijna geen remslaap. Val als een blok in slaap en lig 10uren in mijn bed. Na de vroegen slaap ik wat en zonder wekker word ik pas na 2uren wakker. Ik val zelfs in slaap in mijn bad! 1u lang. In de wagen kan ik maar 1u rijden, want dan overvalt alweer die slaap! Als ik niet rij, lig ik st[lees meer...]eevast te slapen. Ik word er eigenlijk moe van en wil dit niet meer. Heb slaaptest laten doen en daar zagen ze dat probleem, maar kunnen er niets aan doen! Ik moest ook overdag slapen, telkens een halfuur (5x om de 2u) en ik viel 5 maal na 10 minuten in slaap, moesten me zelfs wekken! Het medicijn minderen gaat niet en zeker niet stoppen! Heb het al geprobeerd. En dan het geen zin hebben in sex is ook lastig... Wie kan me wel raad geven??....
3

Sipralexa

13-04-2016 | Vrouw | 62
escitalopram (20mg)
Autisme
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1395) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (958) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (651) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (593) - Verslavingsziekten
Metformine (590) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (546) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (508) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (439) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.