Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

54
meningen

Gynefix (koperhoudend spi...

koperhoudend spiraal

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

19-09-2014 | Vrouw | 24
koperhoudend spiraal
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb de Gynefix iets meer dan 2 jaar geleden laten zetten. Heb dit in het Rutgershuis in Arnhem laten doen omdat ze hier gespecialiseerd waren in het zetten van deze spiraal. Ben zeer positief over de artsen daar, het zetten ging bij mij moeizaam (baarmoeder gekanteld) maar ze deden het heel rustig en vertelden steeds wat ze aan het doen waren. Ook was het mogelijk om pl[lees meer...]aatselijk een verdoving te nemen. Heb dit eigenlijk vooral voor mijn eigen geruststelling gedaan, weet niet of het wat had uitgemaakt als ik het niet had gedaan. Bij controle-echo na plaatsing was het zo dat de spiraal niet helemaal op de gewenste plek in de baarmoeder zat maar hij zat wel vast. Maar blijkbaar maakt dit voor de veiligheid van een koperspiraal niet uit, zolang de koper maar ergens in de baarmoeder zit en niet in de baarmoedermond. Ik heb na plaatsing aangekeken hoe het ging en heb er helemaal geen last meer van gehad erna. Sterker nog, mijn mensturaties zijn minder hevig geworden als het gaat om buikpijn. Wel is het zo dat ik nu in 2 dagen echt compleet leegbloed, om het maar grof te zeggen. Normaal was dat verspreid over 5 dagen, dus het is die 2 dagen wel heel erg veel, maar daar gebruik ik nu n grote maat menstruatiecup voor, ideaal! Als de spiraal eruit moet over 3 jaar zou ik gelijk weer een nieuwe laten zetten, dan ga ik wel van te voren baarmoederverwijders gebruiken, dit zou het inbrengen makkelijker maken. Al met al veel beter dan al die hormonen in je lichaam stoppen mijn inziens.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

16-09-2014 | Vrouw | 19
koperhoudend spiraal
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Door deze spiraal hoef ik 5 jaar niet aan mijn anticonceptie te denken. Het is door aardige gynaecologen ingebracht in het UMCG Groningen. Deed even pijn. Enige bijwerkingen zijn een iets langere ongesteldheidsduur en af en toe wat steekjes in mijn baarmoeder. Verder is de hevigheid van mijn menstruatie minder geworden. Die was eerst heel heftig en nu heb ik nauwelijks bui[lees meer...]kpijn meer op de dag dat ik ongesteld word. Helemaal tevreden dus!
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

12-08-2014 | Vrouw | 23
koperhoudend spiraal (300)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb van mijn 16de tot mijn 22ste de pil geslikt (microgynon 20), en had ondanks de lage dosering toch altijd klachten van depressieve episoden, stemmingswisselingen, en gewoon minder lekker in mijn vel zitten. Na een hoop wikken en wegen heb ik ervoor gekozen om de gynefix te laten plaatsen, omdat de bijwerkingen van een gewone koperspiraal en de mirena me niks leken. [lees meer...] Ik ben ontzettend tevreden. Ik heb het laten plaatsen in het SLAZ, waar ik een afspraak maakte met een van de meerdere gespecialiseerde gynaecologen. Het plaatsen zelf vond ik erg pijnlijk, maar de gynaecoloog was ontzettend lief en ging goed met de situatie om. Omdat ik zelf in opleiding tot arts ben, bood het mij rust om te horen wat ze aan het doen was. Bij iedere stap gaf ze uitleg, vroeg ze me of het wel goed ging en zorgde ze ervoor dat het zo comfortabel mogelijk was. Ik heb op de dag van het plaatsen zelf een paar uur lichte kramp gehad, maar dit was tegen de middag alweer over. Hierna heb ik ongeveer een week lang erg licht gebloed, veel minder dan bij een normale menstruatie of zelfs ontrekkingsbloeding. Na een maand kwam mijn eerste menstruatie, die 5 dagen duurde en waarbij ik ook bijna geen pijnklachten had. Het bloedverlies was ook niet veel, hoewel het natuurlijk wel meer was dan bij de pil. Ik ben onlangs voor de tweede keer ongesteld geworden (na 31 dagen, dus mijn cyclus lijkt weer hersteld te zijn), en hierbij had ik ook geen klachten. De controleafspraak was ook erg fijn. Hierbij had ik een andere gynaecoloog, omdat de eerste op vakantie was. Dit was een wat oudere man, die ook weer veel uitleg gaf en rekening met mij hield tijdens het onderzoek. Op alle vragen gaf hij antwoord, en hij wachtte zelfs met het gesprek afronden tot dat ik aangaf geen vragen te hebben. Al met al ben ik ontzettend tevreden met zowel de gynaecologen in het SLAZ als de gynefix zelf, en zou ik het aan iedereen aanraden. Tip: neem wel twee ibuprofen en twee paracetamol voor de behandeling! :)
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

03-05-2014 | Vrouw | 29
koperhoudend spiraal
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb de gynefix 1,5 jaar geleden laten plaatsen. Als je geen hormonen meer in je lijf wil, maar een effectief anticonceptiemiddel wilt waar je nooit aan hoeft te denken is in mijn ogen de Gynefix een goede keus. Het was even zoeken naar iemand die ervaring had met het plaatsen van de Gynefix. Het is wel belangrijk om dat te laten doen door iemand die er speciaal voor op[lees meer...]geleid is, want het is best lastig en je wilt niet dat hij er binnen de kortste keren weer uit valt, want het is zo klein dat je dat waarschijnlijk niet eens zou merken. Daarom de producent gecontacteerd, die mij verwees naar een arts in het lokale ziekenhuis. Ik denk dat het plaatsen veel mensen afschrikt, waardoor het niet zo een populair middel is. Dat is jammer. Mijn eigen ervaring is namelijk dat het zetten bijna pijnloos was en de pijn die er wel was, was van zeer korte duur. Eigenlijk was het plaatsen van een speciale tang om je baarmoeder open te houden (dat wordt bij het plaatsen van alle soort spiraaltjes gedaan) vervelender dan het plaatsen van de spiraal zelf, dat was een kort prikje. Als je het plaatsen vergelijkt met het gedoe dat je hebt bij het dagelijks innemen van de pil (je moet er steeds aan denken, kan het vergeten of de betrouwbaarheid kan door andere dingen worden verminderd), dan stelt deze procedure niets voor. De eerste maanden was mijn menstruatie heviger, alhoewel dit een bekende bijwerking is, denk ik dat dit mede toe te schrijven is aan een hormonale ontregeling door het tegelijkertijd stoppen met de pil, waar mijn lichaam ook even aan moest wennen. Nu is mijn menstruatie over het algemeen weer normaal. Nadelen: je kan je menstruatie niet uitstellen, je kan wel daarvoor als het echt nodig is pilletjes bij de dokter krijgen. Voordelen: bijna geen last van lichamelijke en geestelijke bijwerkingen zoals dit bij de pil het geval kan zijn, je hoeft 5 jaar nergens aan te denken, het is goedkoop (wordt vergoed), het is naar mijn idee beter voor je gezondheid en betrouwbaar.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

17-09-2013 | Vrouw | 31
koperhoudend spiraal
Niet in de lijst
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Al jaren was ik op zoek naar een anticonceptie zonder hormonen. Na lang googlen kwam ik op dit type spiraaltje. Ik ben erg tevreden over en zou niets anders meer willen! Eindelijk geen hormonen meer in mijn lijf. Het zetten deed 4 sec pijn, kwestie van tanden op elkaar. Daarna voelde ik amper nog pijn. Mijn menstruatie is iets zwaarder dan voorheen maar dit verschilt per m[lees meer...]enstruatie. Al met al ben ik enorm tevreden en raad ik het elke vrouw aan!
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

28-08-2013 | Vrouw | 46
koperhoudend spiraal
Niet in de lijst
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb al bijna 9 jaar een gynefix en dus al twee keer plaatsen en eenmaal eruit halen meegemaakt. Het is echt een zeer kort durende pijn bij het zetten (zonder verdoving) en voor de rest heb je er jaren geen omkijken naar. De menstruatie is bij mij zeer kort en wat zwaarder geworden maar niet echt hinderlijk. Extra slijmafscheiding is wel wat vervelender. Reden voor plaat[lees meer...]sing was migraine door de pil (hormoongevoelig) en een gewone koperspiraal bleef niet op zijn plaats. In ieder geval zeer tevreden!
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

10-02-2013 | Vrouw | 26
koperhoudend spiraal
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik gebruik de Gynefix sinds drie jaar. Inbrengen door een gyneacoloog in het ziekenhuis in Amsterdam verliep soepel. Je voelt heel even een onaangename kramp, maar that's it. Ik ben eigenlijk tot op heden honderd procent tevreden met de Gynefix geweest. Geen hormonen, geen depri gevoelens, etc. De enige bijwerkingen zijn meer slijmverlies en langere en heftigere menstruati[lees meer...]es. Dat laatste begint me nu tegen te staan, want sinds een paar maanden duren mijn menstruaties soms wel 2 weken. Dat is meerendeels licht bloedverlies maar voor een dag of 1,5 of 2 dat het bloeden zo heftig is dat ik de grootste tampons moet gebruiken om het bij te benen, en me er ook er flauw/zwak door voel. Hierdoor ben ik nu toch aan het overwegen de Gynefix te vervangen voor een ander anticonceptiemiddel. Jammer, want het is voor zo'n drie jaar echt de perfecte oplossing voor me geweest!
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

28-06-2011 | Vrouw | 31
koperhoudend spiraal
Anticonceptie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik wilde geen hormonen meer na bijna 10 jaar de pil te hebben geslikt. Het plaatsen deed wel pijn, de gynefix wordt vastgemaakt in de baarmoederwand, en ik viel bijna flauw. Bij de controle bleek later dat de gynefix half was uitgestoten (pech) dus... gynefix eruit en weer een nieuwe erin. De tweede plaatsing was veel minder pijnlijk. Die bleef goed zitten. Nu, anderhalf [lees meer...]jaar na plaatsing, duurt de menstruatie 6 a 7 dagen. Soms voel ik de gynefix zitten, al doet dat niet zeer. Het voelt nu als iets dat bij mijn lichaam hoort, en dat is positief. Het belangrijkste; het spiraaltje doet z'n werk. Waar dit spiraaltje niet tegen beschermd is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, de kans daarop is 1 a 2%.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

27-04-2011 | Vrouw | 26
koperhoudend spiraal
Ik wilde een anticonceptiemiddel zonder hormonen
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb afgelopen di. de Gynefix laten plaatsen. Ben nu 2 dagen verder. Ik vond het plaatsen echt 300% meevallen. Had een super vriendelijke arts. Dat hielp ook! Ik heb een plaatselijke verdoving gekregen. De pijn was hierdoor minder. Uiteraard geeft het plaatsen even pijn, vooral een zeurende vervelende pijn. Maar dit is van zo'n korte duur en zo tijdelijk, dat het echt ni[lees meer...]et zwaar is. Daarna wat bloedverlies. Verder nergens last van gehad. Voel nu soms even wat steekjes in mijn buik, maar that's it! Nu hopen dat deze zijn werk goed gaat doen en dat hij 5 jaar blijft zitten! Kortom: een aanrader! Geen hormonen, eigen cyclus en plaatsing is een fluitje van een cent. Stond met een kwartier weer buiten..
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

26-02-2011 | Vrouw | 32
koperhoudend spiraal
Anti conceptie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb jaren de Diane pil geslikt en kreeg last van alle bijwerkingen. Ik wilde perse geen hormonen meer. Het plaatsen heb ik laten doen door een zeer ervaren gyneacoloog. Het deed me echt wel pijn, maar dat was van korte duur. Menstuatie is nu iets langer en het bloedverlies en slijmafscheiding zijn heftiger, maar niet zodanig dat het me echt hindert. Mijn partner voelt h[lees meer...]et draadje soms, maar het hindert hem totaal niet. Ik heb de gynefix nu twee jaar en ik zal er zeker weer voor kiezen.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

08-12-2010 | Vrouw
koperhoudend spiraal
Anticonceptie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 3
Heb niet mirena spiraal maar koperspiraal omdat deze hormonen vrij is. Had voorheen pil, daardoor heel veel migraine. Door te stoppen met pil werd dit minder. Daarom gekozen voor koperspiraal. Hoofdpijn gelukkig nog altijd minder. Bij het plaatsen voelde ik klein prikje, dat was al. Daarna helemaal geen enkele last. Nadeel dat mensturatie niet te sturen is, tenzij op rece[lees meer...]pt van pilletjes. Nu 5 jaar later is deze nu aan vervanging toe, beetje schrik voor.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

23-08-2010 | Vrouw
koperhoudend spiraal
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5

5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

01-07-2010 | Vrouw
koperhoudend spiraal
Anticonceptie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik had eerst een Multiload, maar daar kreeg ik enorme buikkrampen van en die is tot 2 keer toe uitgezakt. Toen de gynaecoloog mij over de Gynefix vertelde, was ik meteen enthousiast. Het inbrengen heb ik onder verdoving gedaan, omdat dat voor mij erg pijnlijk is. De ingreep viel mij ontzettend mee! Mijn menstruatiepijn is voorbij en hij zit nog steeds goed. Tijdens het vri[lees meer...]jen heeft mijn partner een paar keer het touwtje gevoeld, maar dat is nu ook over. Mijn menstruatie is hetzelfde gebleven, alleen mijn afscheiding blijft iets langer roodbruinig.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

22-10-2009 | Vrouw
koperhoudend spiraal
Anticonceptie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Momenteel heb ik nu ruim een jaar de Gynefix als anticonceptie. Dit bevalt mij uitstekend! Het plaatsen is een kwestie van tanden op mekaar en bikkelen. Echter is dit een paar seconde en dus wel te overzien. Mijn keuze van pil naar spiraal werd mij door mijn homeopaat aangeraden, omdat ik last had van stemmingswisselingen, en mij lichaam slecht reageerde op de hormonen. Z[lees meer...]elf voel ik mij ook beter bij het idee dat ik me niet elke ochtend weer voed met een klein hormonenpilletje die sterk genoeg is om een zwangerschap te voorkomen. (Dat kan toch ook niet gezond zijn…) De stap maar de Gynefix is voor mij een hele vooruitgang geweest is zit lekkerder in me vel. Ook heb ik minder klachten dan mijn vriendinnen die een hormoon of dergelijk spiraal hebben! Wil je dus een spiraal, dan raad ik de Gynefix aan! Succes
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

06-05-2009 | Vrouw
koperhoudend spiraal
Anticonceptie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Gynéfix is een type spiraaltje. Het wordt met een knoopje vastgehecht in de baarmoederwand. Dat moet een ervaren arts doen, bv. bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid in Amsterdam. Het plaatsen doet even een beetje pijn, maar daarna heb je er geen last van. Geen extra bloedverlies en je voelt het niet zitten.
4

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

25-03-2020 | Vrouw | 26
koperhoudend spiraal (300)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 4
After falling pregnant with the flexi-T 350 I opted for the gynefix. Insertion was a breeze. Go to a doctor who has had the specific training. I was given a cervix softening pill about 3 hours before, and then the cervix was numbed as well during the procedure. The actual insertion felt just like a needle prick -- not a big deal at all. I had some cramps after for a few da[lees meer...]ys, and am still having a bit of spotting here and there, but I am also breastfeeding and my cycle hasn't returned, so it could also be due to that. -------------------------------------------------------------------------------- Vertaling naar het Nederlands: Nadat ik zwanger was geraakt tijdens gebruik van de flexi-T 350, koos ik voor de gynefix. Inbrengen was een eitje. Je gaat naar een arts die de specifieke training heeft gehad. Ik kreeg ongeveer 3 uur vooraf aan de plaatsing een verzachtende pil voor de baarmoederhals, en bovendien werd de baarmoederhals verdoofd tijdens de procedure. De feitelijke inbrenging voelde net als een naaldprik - helemaal geen probleem. Ik had een paar dagen last van krampen en heb hier en daar nog steeds een beetje spotting / bloedverlies, maar ik geef ook borstvoeding en mijn cyclus is niet teruggekeerd, dus dat kan ook de oorzaak zijn.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2185) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1156) - Cholesterol
Champix (1094) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1052) - Depressie - antidepressiva SSRI
Citalopram (1039) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (855) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (853) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Tramadol (819) - Pijn - morfine-achtigen
Venlafaxine (813) - Depressie - antidepressiva overig
Omeprazol (740) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (698) - Epilepsie
Metoprolol (665) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (639) - Depressie - antidepressiva overig
Metformine (554) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (549) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (541) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Amitriptyline (538) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (534) - Depressie - antidepressiva overig
Amoxicilline (503) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Lexapro (489) - Depressie - antidepressiva SSRI
Wellbutrin XR (476) - Verslavingsziekten
Concerta (455) - ADHD - psychostimulantia
Implanon (hormoonimplantaat) (447) - Anticonceptie - overig
Furabid (420) - Antibiotica - urineweginfectie
Roaccutane (412) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (401) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Diclofenac (395) - Pijn
Crestor (389) - Cholesterol
Euthyrox (387) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Ritalin (384) - ADHD - psychostimulantia

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.