Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

56
meningen

Primperan

metoclopramide

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Misselijkheid (23 meningen)
Braken (8 meningen)
Maagklachten (4 meningen)
Zwangerschap (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

1

Primperan

22-11-2010 | Vrouw
metoclopramide
Misselijkheid bij tramal gebruik
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb dezelfde nare ervaring als hierboven al staat beschreven. Ik heb de primperan 5 dagen zonder problemen gebruikt totdat de ellende begon. Een half uur na de inname van een tablet begonnen m'n kaken scheef te trekken, iets wat ik niet kon doorbreken, even later begon ook m'n nek te trekken, een soort spasme die heel vervelend en pijnlijk waren, zonder tussenpozen. Na [lees meer...]een uurtje naar de huisartsenpost geweest waar ik 2x 5mg diazepam kreeg voorgeschreven, dit zonder resultaat. Sávond in paniek weer naar de huisartsenpost gegaan, dit keer een arts die wat doortastender was en heeft overlegd met de internist in het ziekenhuis. Het bleek een vrij bekenden zeer vervelende bijwerking te zijn die vooral bij jonge mensen optreed en die na 3 tot 4 dagen vanzelf moet overgaan na het staken van de primperan. Ik heb voor de spierspanning baclofen 5mg 3x dgs gekregen wat eigenlijk vrij snel werkte. De spierspasme's verdwamen en ik kon weer rustig slapen. Mijn mening: primperan werkt prima tegen de misselijkheid maar er is dus kans op zeer nare bijwerkingen, er zijn genoeg andere med als domperidom of zofran die ook goed tegen de misselijkeid werken maar op een andere manier zonder kans op deze nare bijwerkingen! Voor mij geen primperan meer!!
2

Primperan

21-09-2010 | Vrouw
metoclopramide
Misselijkheid en overgeven bij migraine
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Voor het eerst een migraine aanval meegemaakt. Het was echt een hel, heel heftig. Ik voelde me totaal hulpeloos. Begon 's ochtends met een bonzend hoofd aan een kant achter rechteroog. Daarna steeds erger en veel overgeven. Kon na 2 uur niet meer praten, gezicht voelde bijna verlamd. Met iedere beweging enorme pijnen en weer overgeven. Van huisartsenpost uiteindelijk Maxal[lees meer...]t smelttablet tegen de hoofdpijn en zetpillen primperan tegen de misselijkheid gekregen. De Primperan hielp ook maar zeer matig. Ik voelde me minder misselijk als ik stillag, maar na iedere beweging volgde nog steeds accuut overgeven. Na 28 uur ellende (geen seconde kunnen slapen ook, niets kunnen drinken) Van huisarts uiteindelijk gewoon ordinaire zetpillen diclofenac 50 en paracetamol 1000 gekregen in combinatie met domperidon... en na 45 minuten eindelijk iets beter en 15 minuten in slaap gevallen, na paar uur wat kunnen drinken, niet meer gespuugd.
1

Primperan

10-06-2010 | Vrouw
metoclopramide
Misselijkheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
1e keer in het ziekenhuis gehad na een operatie, mijn benen werden onrustig en uiteindelijk draaiden mijn ogen naar boven, mijn nek op mijn rug klappen en spasme in mijn handen en voeten. Werd niet serieus genomen. uiteindelijk met slaappil in slaap gevallen, volgende ochtend ging het wel weer redelijk. Heeft vanaf 8 uur savonds tot sochtends 8 uur aangehouden, daarna werd[lees meer...] het minder. 2e keer gekregen door misselijkheid van de antibiotica. 3 dagen gebruikt 2x per dag, werd al wat afwezig. uiteindelijk voelde ik weer spanningen opkomen, en uiteindelijk een nog heftigere aanval gehad dan de vorige keer. Ouders waren doodsbang, met spoed naar de EHBO en daar gefilmd omdat ik de 2e bekende in NL bleek die dit had en dit kon goed op congressen gebruikt worden. Uiteindelijk antiparkinson spuit gekregen en zakte het snel af!! Aanval heeft van 6 tot half 12 geduurt. NOOIT MEER PRIMPERAN VOOR MIJ!! Ik kan er nu in blijven hangen.. Tegen de misselijkheid werkt het super! Maar verder kom ik er niet meer aan!!
1

Primperan

13-01-2010 | Man
metoclopramide
Galreflux
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Op aanraden van een huisarts heb ik Primperan geprobeerd om mijn galreflux onder controle te krijgen. De eerste dag heb ik 2x 10mg genomen zonder problemen, de 2e dag kreeg ik onrustige armen en benen na 2x 10mg maar ik bracht dit niet in verband met dit medicijn. Na nog 10mg begonnen mijn kaken dicht te klemmen en kreeg ik oncontroleerbare rillingen in mijn armen en benen[lees meer...]. Na een tijdje stond ik bijna helemaal stijf van de spierspanning en kon ik bijna niet meer praten vanwege de (pijnlijke) spanning op mijn kaken. Uiteindelijk begon ik met mijn ogen altijd automatisch naar boven te kijken en boog mijn nek zich helemaal naar achteren. Heel dit gedoe heeft waarschijnlijk zo'n 4 uur geduurd. 2mg Alprazolam bracht me dan uiteindelijk in slaap en de volgende dag was ik heel de dag suf. Geen Primperan meer voor mij dus..
4

Primperan

14-12-2009 | Vrouw
metoclopramide
Zwangerschapsbraken
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Zetpillen gebruikt tegen zwangerschapsbraken. Na eerst Emesafene gebruikt te hebben was dit echt een opluchting. Ik hield weer eten binnen. Werd er wel vrij moe van. Kon namijn oordeel geen auto meer rijden.
1

Primperan

27-05-2009 | Vrouw
metoclopramide
Zwangerschapsbraken
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Middel gebruikt bij zwangerschapsbraken. Het werkte absoluut niet. Komt natuurlijk omdat zwangerschapsbraken helemaal niets met de spijsvertering te maken heeft. Ik moest er onmiddellijk mee stoppen ivm mogelijke gevaren voor de baby.
1

Primperan

24-10-2015 | Vrouw | 2
metoclopramide (10mg)
Overgeven
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Mijn dochter van 2 heeft deze medicatie voorgeschreven gekregen via een arts van de huisartsenpost, zoals ik eerder beschreven heb. Ze kon dus met een ambulance afgevoerd worden omdat ze bewusteloos van de trap viel en helemaal spastisch en verkrampt was en haar ogen draaiden weg. Ze had maar 6-10 ademhalingen per minuut. Onze eigen huisarts heeft een Veiligheids Inciden[lees meer...]t Melding gemaakt en er is bij de huisartsenpost in Hoorn afgesproken dat zij dit medicijn niet meer voorschrijven ivm de hoge risico's. De apotheker (die zit bij het ziekenhuis in Hoorn) heeft maanden later na herhaalde verzoeken eindelijk contact met ons opgenomen en probeerde het hele verhaal eigenlijk een beetje op de huisarts af te schuiven, terwijl zij ook op hadden moeten letten! Godzijdank hoeft niemand die in Hoorn bij de huisartsenpost terecht komt deze vreselijk ervaring mee te maken die wij hebben gehad omdat ze Primperan niet meer gaan voorschrijven. Maar nogmaals, de apotheker reken ik het ook zwaar aan, die had ook op moeten letten! Het is rotzooi, vooral voor kinderen en jong volwassenen!
1

Primperan

12-03-2015 | Vrouw | 2
metoclopramide (10mg)
Overgeven
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Mijn dochter van twee hield niks binnen ook ORS hielp niet. De dokter van de huisartsenpost schreef haar primperan voor tegen het overgeven. De volgende dag was ze heel slaperig, dit staat ook in de bijsluiter. Rond 17 uur raakte ze bewusteloos dus 112 gebeld omdat ze rare geluiden maakte, haar ogen draaiden weg en haar armen en kaak waren spastisch en verkrampt. Ze werd[lees meer...] meegenomen naar de SEH en is door de CT scan gegaan. Goddank was alles in orde maar moest ze wel een nacht blijven ter observatie. Omdat ik vragen begon te stellen over de Primperan heeft de arts van de SEH de dosering voor kinderen nagekeken. Ze had maar 3 x 2 mg mogen hebben ipv de 2 x 10 mg die ze voorgeschreven had gekregen! Het is dus goed afgelopen, maar dit medicijn is naar mijn idee levensgevaarlijk!
1

Primperan

24-08-2015 | Vrouw | 5
metoclopramide (5mg/ml)
Braken
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Dochter van vijf heeft Primperan door plaatselijke dokter voorgeschreven gekregen ivm met braken. Het braken werd echter niet minder en na paar dagen terug naar (andere) dokter. Uitgelegd dat kind aardig verzwakt was en niet beter werd. Deze dokter zei dat we gewoon door moesten gaan en dat ze over 3 dagen beter zou zijn. Na 2 dagen moest ze echter worden afgevoerd met de [lees meer...]ambulance naar het ziekenhuis omdat ze een enorme stuip kreeg, trillende spieren en wegdraaiende ogen waardoor we bang waren dat haar hart ook stopte. Ze heeft 1,5 dag in ziekenhuis aan infuus gelegen om bij te komen en aan te sterken en te zorgen dat medicijn uit bloed ging. De kinderartsen in ziekenhuis gaven aan dat het dit middel NIET bij kleine kinderen hoort te worden voorgeschreven. Te gevaarlijk ivm de bijwerkingen! Super gevaarlijk middel!
1

Primperan

17-10-2011 | Vrouw | 15
metoclopramide
Misselijkheid na narcose
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Mijn dochter van 15 kreeg deze zetpil tegen de misselijkheid na een narcose, de misselijkheid zakte inderdaad en ze mocht naar huis. 's avonds laat kreeg ze hele grote pupillen en begon ze te klappertanden en werd erg onrustig, na enige minuten ging haar hals scheef trekken haar kin naar voren in een enorme kramp en dit ging maar door.Haar tanden knarsten over elkaar en de[lees meer...] kaak trok enorm scheef en dat terwijl ze net was geopereerd aan een halscyste.Dit ging heel lang door tot een noodarts een diazepaminjektie gaf en ze enigszins ontspande. Na een uur of negen begon het overnieuw toen we net in het ziekenhuis waren gearriveerd om dit te laten checken.Gelukkig herkende de neuroloog deze bijwerking en gaf haar een infuus met Akineton, waardoor het gelijk beter ging.Traumatische ervaring voor een puber en haar gebit en tandvlees is hier en daar beschadigd.Gevaarlijk zetpilletje tegen misselijkheid, een lauw glas cola had misschien ook de misselijkheid verminderd?!?
1

Primperan

23-09-2012 | Vrouw | 16
metoclopramide
Zenuwpijn
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 1
Ook ik heb vervelende ervaring met primperan gehad, ik kreeg het omdat ik al zes dagen aan het overgeven was en aan de diaree. Ik nam de eerste om twee uur en de tweede om 10 uur. Midden in de nacht om twee uur werd ik ineens wakker ik was onrustig bibberde hevig zweette heel erg maar had geen koorts. Rond drie uur verkrampte heel mijn nek naar achteren zo erg dat ademen [lees meer...]ook moeilijk ging. Ook mijn vinger verkrampten maar niet zo ernstig als als mijn nek. Mijn ouders zijn gelijk met mij naar het ziekenhuis gegaan, daar stonden gelijk zes doktoren aan mijn bed omdat ze dachten dat ik hersenvliesonsteking had. Na paar gesprekken met de neuroloog bleek dus dat ik allergisch zou zijn voor primperan ik kreeg een ander medicijn en na vijf minuten werd het al minder. Na een half uur was het bijna helemaal weg. Ik moest nog een dagje blijven en de nneurloog zei dat hij er nog nooit van had gehoord dat iemand allergisch was voor primperan. Hier lees ik dus dat meerdere het hebben gehad. Nog een paar daagjes last van mijn nek en hoofd gehad maar daarna ging het weer een stuk beter. Het was een hele nare ervaring en ik hoop het nooit meer me te maken
1

Primperan

30-04-2013 | Vrouw | 18
metoclopramide
Maagklachten
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 3
Ik heb 3 dagen primperan genomen en de derde dag kreeg ik verkrampte vingers,en mijn nek was enorm verkrampt. Mijn hoofd viel langs de rechterkant op mijn schouder om daarna naar achter te vallen. Stel u voor ik had geen controle meer over mijn lichaam. Ik zag alles wazig en kreeg slikproblemen. De pijn was ondraaglijk. Mijn ouders hebben me direct naar de spoed gebracht w[lees meer...]aar ze eerst de pijn en spasmen niet onder controle kregen. Mijn gezicht was vervormd door de spasmen en mijn hartslag steeg tot 190 wat betende dat ik heel veel pijn had.. Daarna heeft de spoedarts mij een spuit met morfine gegeven en dan ben ik uiteindelijk ingeslapen.De volgende dag waren mijn spasmen verdwenen maar ik had een heel pijnlijke nek en ik voelde mij doodmoe. Een ding is zeker ik neem nooit geen primperan meer. Het was een heel nare ervaring gepaard gaande met heel veel pijn en nog altijd een pijnlijke nek en schouder. Ik hoop dat dit nog weggaat
1

Primperan

05-09-2013 | Vrouw | 19
metoclopramide
Misselijkheid
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 1
Ik heb een hele nare ervaring gehad met dit medicijn. Ik was op het werk en mijn hoofd begon in een keer naar links te gaan, dit kon ik niet stoppen en het bleef maar doorgaan. Dit bleken achteraf nek krampen te zijn. Ook merkte ik dat het ademen lastiger werd. Ik belde mijn collega waarna zij de huisartsenpost belde. In de tussentijd werd het allemaal steeds erger en kree[lees meer...]g ik nauwelijks adem. Het bleek dat mijn keel/nek en tong erg waren opgezet. Bij de huisarts kreeg ik 4 spuiten omdat ze bijna geen een van allen aansloegen. Opgegeven moment zakte het. Het was een allergische reactie. Ik mocht naar huis en kreeg nog medicijnen mee voor een allergische reactie. 5 uur later begon mijn nek weer te verkrampen, alleen veel erger dan voorheen, het was zo'n nare ervaring. De medicatie hielp niet en mijn ouders belde de huisarts die vervolgens langskwam. Ik kreeg weer een aantal injecties die niet hielpen. Ik had ontzettende pijn van de krampen en kreeg nauwelijks adem. Vervolgens ben ik met de ambulance naar de spoed gegaan. De pijn van niet meer dragelijk. Mijn armen, handen, rug en nek waren volledig verkrampt. Het deed ontzettend veel pijn, niet te beschrijven. Ik kreeg twee keer morfine toegediend wat ook , verbazingwekkend, niet hielp. Ik moest een nacht in het ziekenhuis blijven en pas midden in de nacht zakte het af. Ik was dood moe van alle spanning. Voor mij NOOIT geen primperan meer.
1

Primperan

27-12-2010 | Vrouw | 19
metoclopramide
Misselijkheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik heb deze medicijnen genomen op een avond,e n de volgende ochtend heb ik er weer 2 genomen. Na 1 uur begonnen mijn kaken te verstijven en begon mijn mond scheef te staan. De pijn was echt ondragelijk, ik was op vakantie en ben daar toen naar de dokter gegaan, ik heb daar Prednison gehad, slaappillen en nog een antibioticakuur. De volgende dag was het wel over, maar ik he[lees meer...]b mijn hele gebit kapot gekauwt en mn vullingen van mn tanden eruit geknarts. Verder was ik heel moe en had ik telkens een te lage bloeddruk waardoor ik 3x aan het infuus heb gezeten. Dat medicijnen zo een impact kunnen hebben, nooit meer Primperan voor mij!
1

Primperan

11-07-2018 | Vrouw | 20
metoclopramide (10mg)
Misselijkheid
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Medicijn voorgeschreven gekregen om te kijken of het tegen mijn aanhoudende misselijkheid zou werken. Begonnen op vrijdagmiddag met de zetpillen en vrijwel direct een heel onrustig gevoel gekregen. Die nacht nog wel prima geslapen. Echter, zaterdag kwam de onrust terug en ik werd opeens erg huilerig, moest om alles huilen en wilde het liefst niet alleen zijn. Dit heeft de [lees meer...]gehele dag aangehouden en vervolgens de hele nacht niet kunnen slapen van de nervositeit. Zondagochtend huilend op de grond gezeten, waarna besloten is om de huisartsenpost te bellen. Die schreef dubbele dosis oxazepam voor om tot rust te komen (medicijn was al in bezit voor paniekaanvallen). Diezelfde dag nog gestopt met de primperan zetpillen en de volgende dag was de onrust en nervositeit vrijwel helemaal weer verdwenen.
2

Primperan

10-09-2017 | Vrouw | 20
metoclopramide (10mg)
Misselijkheid
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Omwille van erge misselijkheid was ik bij de huisarts om medicatie gaan vragen tegen de misselijkheid. Ik had stage de week erop en wou deze absoluut doen (ik ben student vroedkunde). Ik kende dit middel en wist dat heel veel vrouwen die last hebben van hyperemesis gravidarium (extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap) hier geholpen mee waren. Ik had deze medicatie ze[lees meer...]lf al toegediend bij zwangere vrouwen. Daarom had ik het volste vertrouwen dat dit ging werken. En dat was ook zo, de misselijkheid was bijna instant verdwenen. Maar de dag erop was ik zo enorm moe na een lange en goede nachtrust kon ik toch overal in slaap vallen, zelfs tijdens een wandeling in de bossen. Ik dacht dat ik gewoon oververmoeid was en dat wel over zou gaan. Nu op weg naar huis begon mijn tong in kramp te gaan en ik had hier geen controle meer over en kon niet meer fatsoenlijk praten. Tegen de tijd dat ik thuis was waren mijn tanden op elkaar geklemd en mijn kaak helemaal scheef op elkaar geklemd, dit ging gepaard met vreselijke pijn. Dus belogen we om naar een dokter te gaan, op dat moment had ik al door dat ik bijwerkingen had van de medicatie. Onderweg naar de arts van wacht kreeg ik erboven krampen die ik niet kon tegengaan in mijn nek. Mijn hoofd draaide regelmatig naar links of naar rechts zonder precies een limiet te hebben en zo de controle hierover te hebben. Dit was verschrikkelijk pijnlijk. Even hebben we overwogen om naar spoed te gaan. Uiteindelijk zijn we gewoon naar de arts van wacht geweest. De arts gaf me valium 5mg. Op dat moment waren al mijn spieren in mijn lichaam opgespannen en was er geen manier waarop ik ze ontspannen kreeg. Na nog valium in de apotheker te zijn gaan halen werden de klachten alleen erger. Nu ging ook mijn nek oncontroleerbaar naar achteren. Tegen dat ik thuiskwam had ik al 15mg valium in mijn systeem zitten. Alles deed pijn soms was er een kleine rustpauze tussen de twee spierkrampen in, maar de spierkrampen werden alleen langer en erger, nu ging alles in krampen van mijn tanden tot mijn nek, rug en tenen. De dokter nog eens gebeld en die gaf nog een voorschrift voor Parkinson medicatie. Uiteindelijk heb ik dit niet moeten innemen. De klachten zijn na 6-7 uur na begin van de klachten weggegaan. Ik ben de week erop heel erg suf geweest, precies een zombie en stage kon ik natuurlijk vergeten. Dit jaar heb ik geleerd dat deze klachten kunnen voorkomen bij adolecenten. Dus primperan is een heel goed middel, maar er moet opgelet worden bij geven van primperan in hoge dosis aan jongeren. Ik denk (en dat ga ik toch zeker doen) dat andere medicatie voor jongeren (zoals motilium (domperidone)) een betere oplossing is. Want geloof mij het is een hel om door zo een bijwerking te gaan. Daarbuiten werkt primperan ongelooflijk goed, alleen af te raden bij adolecenten in hoge dosis.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2192) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1160) - Cholesterol
Champix (1108) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1061) - Depressie - antidepressiva SSRI
Citalopram (1060) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (879) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (854) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Tramadol (822) - Pijn - morfine-achtigen
Venlafaxine (818) - Depressie - antidepressiva overig
Omeprazol (744) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (705) - Epilepsie
Metoprolol (675) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (642) - Depressie - antidepressiva overig
Metformine (555) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (553) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (551) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Mirtazapine (546) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (545) - Depressie - antidepressiva TCA
Amoxicilline (509) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Lexapro (490) - Depressie - antidepressiva SSRI
Wellbutrin XR (483) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (455) - Anticonceptie - overig
Concerta (455) - ADHD - psychostimulantia
Furabid (440) - Antibiotica - urineweginfectie
Roaccutane (415) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (409) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Diclofenac (397) - Pijn
Euthyrox (391) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Crestor (390) - Cholesterol
Dexamfetamine (389) - ADHD - psychostimulantia

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.