Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Fluvastatine

10
meningen

Fluvastatine

fluvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening
Bij  CholesterolX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

1
5

Fluvastatine

15-10-2018 | Man | 56
fluvastatine (80mg)
Cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na diverse andere cholesteroltabletten te hebben geprobeerd eindelijk een tablet zonder bijwerkingen |(tenminste in mijn geval). Op advies van mijn specialist in sept 2018 overgegaan naar Praluent 75MG, dit schijnt de LDL waardes te halveren, ben benieuwd of dit werkt. 1 ding stoot me tegen de borst, het is waanzinnig duur (ook al betaald de verzekering het) dus...
1

Fluvastatine

21-09-2017 | Man | 73
fluvastatine (80mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
ik heb alle statines gehad. fluva duurde wat langer eer de bijwerkingen kwamen, maar toen kwamen ze ook goed en in alle hevigheid, slecht slapen, bultjes in het gezicht, verkleurde huid roze /rood, pijn aan de gewrichten, problemen met opstaan uit de stoel. Ik ben gestopt en na 2 weken alles al veel beter, wat een rotzooi zit er toch in dat spul.
3

Fluvastatine

03-08-2016 | Vrouw | 63
fluvastatine (40mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Bij langer gebruik neemt slapeloosheid toe en enkele spierkramping
1

Fluvastatine

03-07-2016 | Man | 45
fluvastatine (20mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eind 2015 met hartritmestoornis in ziekenhuis beland en na inspanningstest plus catheterisatie bleek ik vernauwing in een kransslagader te hebben. Artsen zeiden dat met cholesterolverlagers,want cholesterol was te hoog, de vernauwing grotendeels kon worden opgelost. Kreeg alleen enorm veel last van nagenoeg alle bijwerkingen die stonden in de bijsluiter van de medicatie di[lees meer...]e begon met simvastatine, gevolgd door Atorvastatine en Pravastatine. Eind januari met die medicatie gestopt in overleg met de huisarts. Uit onderzoek is gebleken dat ik een enzym in m'n systeem heb die er voor zorgde dat ik zo heftig reageerde op de eerder genoemde medicatie. Uit datzelfde onderzoek bleek dat er een cholesterolverlager is waar ik wel tegen zou kunnen en daar ben ik vorige maand mee begonnen en in het begin leek het ook goed te gaan, alleen lijkt de ellende van eind 2015 weer opnieuw te beginnen: spierpijn, slaapproblemen, depressieve klachten, beenkrampen, vergeetachtigheid,problemen met de stoelgang, etc. Uit eigen beweging gestopt met het gebruik van Fluvastatine en benieuwd hoe dat zal gaan. Wordt vervolgd
1

Fluvastatine

21-08-2014 | Vrouw | 64
fluvastatine
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Bijna alle soorten cholesterolverlagers geprobeerd, ernstige bijwerkingen. Als laatste Fluvastatine, 9 mnd gebruikt. In het begin geen last van bijwerkingen. De laatste maanden, doodmoe, misselijk, dikke buik, vergeetachtigheid, slapeloosheid, ernstige beenkrampen. Totaal verlies van persoonlijkheid. Vorige week zeer ernstige maagpijn en hoofdpijn. Nu gestopt, nergen[lees meer...]s meer last van..... heerlijk. Alleen hoe krijg je nu de cholesterolwaarde omlaag?
1

Fluvastatine

19-07-2014 | Man | 67
fluvastatine (20mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ongemerkt kreeg ik last van mijn slijmvliezen, in neus en keel en op de borst. In het begin ging het goed, maar ik kreeg steeds meer last van mijn slijmvliezen. Geen moment gedacht aan de fluvastatine. Mijn hele hoofd zat verstopt van het slijm. Na gedotterd te zijn kreeg ik het medicijn Brillique. Toen begon de ellende pas goed. In overleg met mijn cardioloog gestopt m[lees meer...]et de Fluvastatine. Ik ben nu een paar dagen verder en voel me een ander mens. Stukken beter. Ik laat me geen enkele statine meer aansmeren.
1

Fluvastatine

06-01-2014 | Vrouw | 59
fluvastatine
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
heb fibromyalgie en erfelijk hoog cholesterol. Van alle statines enorme spierpijn, nachtelijke krampen, vermoeidheid, lamlendig
1

Fluvastatine

14-10-2012 | Man | 77
fluvastatine
Cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
na een hart infarct medicijnen gekregen; eerst tabletten en nu capsules. in bijde gevallen is me condiettie geheel verdwenen. Na drie weken innemen had meer zin om te legen dan te staan, en lag dan ook veel op bed en voelde me of ik een oude man was. Wat ik nog nooit gehad heb en nu ik met dat spul gestopt ben voel ik me bij het opstaan weer 16, maar dat is maar 2 minutten[lees meer...] want ik ben 77 jaar dus dat kan normaal zijn. Die cholesterol mediceinen neem ik niet meer, ik heb mijn eten aangepast en ik voel me weer prima. Zo wil ik het graag houden, maar wil graag weten of ik er goed aan doet ,en zou dan ook graag willen weten of er meer van zulke mensen zijn, dus ben benieuwt naar antwoord .
1

Fluvastatine

29-04-2012 | Vrouw | 59
fluvastatine
Cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
binnen een week al zeer ernstige spierpijn. In benen maar vooral in armen en schouders en bovenrug. Ook heel moe
5

Fluvastatine

12-01-2012 | Vrouw | 69
fluvastatine
Cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
goed
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (828) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (779) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (655) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (649) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (632) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (627) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (592) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (510) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (486) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.