Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Nardil

14
meningen

Nardil

fenelzine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Chronische depressie (7 meningen)
Depressie (3 meningen)

LEEFTIJD + GESLACHT

LEEFTIJD + GESLACHT

VERGELIJKEN

Parnate (72 meningen)
Tracydal (37 meningen)
Moclobemide (19 meningen)
Aurorix (12 meningen)
Nardelzine (2 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
2

Nardil

06-03-2020 | Man | 49
fenelzine (15mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na meerdere ect’s is mijn geheugen aangetast. Nu hebben ze voor Nardil gekozen in de hoop dat de laatste succesvolle ect behandelingen stabiel blijven. Dit is helaas niet het geval. Mijn eigen mening was onderhoud ect, maar door het geheugenverlies die ik nu heb opgelopen na 16 behandelingen geven ze deze liever niet.
4

Nardil

15-01-2020 | Vrouw | 52
fenelzine (15mg)
Borderline persoonlijkheidsstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik werdt ruim 15 jaar geleden ingesteld op de nardil.klinisch opgenomen om in te stellen ivm bloeddruk problemen.omdat daar problemen mee verwacht kunnen worden.voedingsadvies wel opvolgen.ivm teramine verhoging(zit in ei marmite en yoghurt*(daarom geen over datum spullen eten)Iniet te veel chocolade of koffie.het helpt me wel.alleen acuut zonder de nardil gekomen omdat de[lees meer...] grondstoffen niet leverbaar zijn.eerste week ging goed 2de week niet.(terugval van klachten) nardil is een maoremmer deze kan wel een kans bieden op een hersenbloeding.dit staat niet in de bijsluiters.dat vind ik wel erg slecht vandaar dat bloeddruk ook van belang is.(wordt vaak voorgeschreven bij therapierestentie)
4

Nardil

20-12-2019 | Vrouw | 31
fenelzine (15mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Voor mij de volgende stap in het protocol. Voor mijn gevoel heeft het aan het begin enig effect gehad, maar verder helaas onvoldoende. Ik heb het gebruik begin 2019 al opgehoogd van 60 mg per dag naar 90 mg per dag. Ik ga in januari verder ophogen naar 120 mg per dag. Ik ben op zoek naar andere mensen die nu Fenelzine gebruiken of het gebruikt hebben.
2

Nardil

20-09-2019 | Man | 63
fenelzine (15mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruikte tracydal 70mg , raakte niet mijn onrust en heftige nachtmerries kwijt. Pas besloten om langzaam over te gaan naar Nardil dus 50 mg Tracydal en 15 mg Nardil. Maar kreeg plots opkomende heftige hoofdpijn en daarbij een veel te hoge bloeddruk. In overleg vandaag gestopt met nardil , men gaat eerst navraag doen bij apothekers wat te doen. Word misschien vervo[lees meer...]lgd. Roelof
1

Nardil

27-10-2018 | Vrouw | 41
fenelzine (15mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb Nardil nu 5,5 weken geslikt, hoogste dosering 75 mg, en ik heb er alleen maar last van gehad. Mijn bloeddruk daalde van normaal naar te laag, ik kreeg oedeem in mijn voeten, enkels en onderbenen waarvoor ik steunkousen moest gaan gebruiken. Ook ging ik er slecht van slapen en kreeg ik agressieve gevoelens en zelfmoordgedachten, waarvoor ik dan weer een lage dosis va[lees meer...]n het antipsychoticum Seroquel nodig had. Enkele dagen heb ik besloten met Nardil te stoppen en hoop ik er over twee weken vanaf te zijn. Dus Nardil is niet geschikt voor iedereen.
1

Nardil

09-01-2018 | Vrouw | 57
fenelzine (15mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dat gaat nog niet. Ben er net vandaag mee begonnen.
4

Nardil

11-08-2017 | Man | 29
fenelzine (60mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit medicijn nu een aantal weken. Ik heb allerlei soorten medicatie geprobeerd, en niks hielp. Parnate/Tracydal zou het laatste zijn wat er is. Hier moest ik mee stoppen omdat mijn bloeddruk veel te laag werd. Uiteindelijk kwam de psychiater nog met Nardil, wat zo ongeveer gelijk staat aan Parnate/Tracydal qua werking. Ik had er weinig vertrouwen in. Maar uitein[lees meer...]delijk voel ik mij een heel stuk beter! Ik heb vrijwel geen last van bijwerkingen behalve dat soms de bloeddruk veel te hoog is uit het niets. Verder geen last van Libido verlies zoals veel AD's wel hebben. Helaas heb ik wel wat minder eetlust, wat in mijn geval niet heel gunstig is vanwege ondergewicht maar dit neem ik voor lief.
4

Nardil

01-05-2017 | Man | 59
fenelzine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na heel veel jaar last te hebben gehad van een chronische depressie, het niet meer zien zitten, suïcidale gedachten, geen levenslust en veel in bed liggen. Ben ik 2011 opgenomen bij parnasia. Ik ben toen voor 7 maanden in de depressie kliniek opgenomen. Het eerste medicijn dat ik gebruikte was efexor en daarna fevarin, beide medicijnen hadden weinig effect. Ik ben toen ov[lees meer...]er gegaan op nortrylen en dit had na 6 weken het gewenste effect. Helaas was dit medicijn na twee jaar uitgewerkt en viel ik terug in mijn depressie. Ik ben toen weer opgenomen in de depressie kliniek. Na het opnieuw opstarten van de nortrylin ben ik daarbij lithum gaan slikken. Echter hier werd ik zo ziek en misselijk van dat ik hier niet mee verder kon gaan. Toen ben ik overgestapt op de parnaten tot een dosis van 6 tabletten per dag. Ik knapte hier niet van op en de bijwerkingen waren vreselijk. Evenwichtstoornissen, lage bloeddruk, en het werkte ook niet echt op mijn stemming. In overleg met de psychiater ben ik toen aan Nardil begonnen 2x daags 3 x 15mg. De bijwerkingen waren hetzelfde als de parnaten. Alleen dit medicijn werkte wel na 3 weken. Op een dag leek het wel of de hemel een klein beetje open ging. Ik hoorde weer muziek en begon langzaam weer te genieten van de kleine dingen. Ik moet er wel bij zeggen dat het verblijf en de controle in de kliniek wel heel erg heeft mee gewerkt aan mijn genezing. Na mijn ontslag ben ik in samenspraak met de psychiater langzaam gaan afbouwen van 6 naar 2 tabletten per dag. Ik voel me hier nog steeds goed bij. En de bijwerkingen en het dieet zijn goed te doen. Ook heb ik na mijn ontslag een hond aangeschaft, waar ik lange boswandelingen mee maak. Ik dank dan ook al het verpleging personeel van de kliniek en speciaal mijn dokter die me altijd het vertrouwen heeft gegeven dat het goed komt. Het is een lange weg geweest, en ik ben echt wel door een hel gegaan, maar dankzij de Nardil heb ik mijn leven weer terug en geniet ik weer van mijn gezin, mijn werk en alle leuke dingen in het leven.
2

Nardil

16-04-2017 | Man | 59
fenelzine (15mg)
Bipolaire stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hoewel hier al wat oudere berichten staan, ben ik benieuwd hoe de overgang naar tracydal is gegaan. Hoewel het zonder afbouw zo geslikt kon worden waren de bijwerkingen zo hevig dat ik gestopt ben en nu fenelzine slik. Ook hier helaas vreselijke bijwerkingen. Sla nachten zonder slaap over en vreselijke spierkrampaanvallen om de paar minuten over het hele lichaam.
5

Nardil

20-07-2015 | Man | 52
fenelzine (45)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit middel sinds 10 jaar. Het helpt zeer goed tegen depressiviteit. Het is daarnaast ook redelijk effectief tegen sociale angststoornis. Ook geeft het een boost qua energie. Wel logisch als je bedenkt dat bijvoorbeeld chocolade ook een een soort van MAO remmer is. Nardil is een MAO remmer en een van de oudste anti depressiva. Ik heb zo ongeveer alle anti[lees meer...] depressiva gebruikt en met name de SSRi's werkten slecht, iets wat je vaker hoort. MAO remmers worden vaak gebruik als alle andere middelen niet werken. Het is niet geregistreerd in Nederland ( dom, gezien de bewezen effectiviteit ervan) en daarom moet een er artsenverklaring worden ondertekend door de behandelaar. Bij deze MAO remmer hoort een dieet, dat in de praktijk niet echt ingrijpend is en makkelijk te volgen. Ik kan het iedereen aanraden die last heeft van chronische, ernstige depressiviteit.
5

Nardil

29-12-2014 | Vrouw | 54
fenelzine
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na gebruik van vele soorten antidepressiva eindelijk een product dat voor mij werkt. Al snel viel de zwarte deken van me af en is tot op heden niet terug geweest Dieet goed vol te houden. Echter 2x bij uit eten gaan enorm hoge bloeddruk tot 238. Dat was wel schrikken.
4

Nardil

03-12-2013 | Vrouw | 44
fenelzine (15mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Helpt goed tegen depressie. Bij pogingen om af te bouwen vrijwel meteen effect op hart, angst. Bijwerking: slapeloosheid en hoofdpijn. Bij verkeerd eten (dieet) erge hoofdpijn, nekpijn en heel hoge bloeddruk alsof je dood gaat. Nadeel: ook weer eetlustopwekkend, geen verzadiging en altijd honger
4

Nardil

06-08-2013 | Vrouw | 34
fenelzine
Manisch-depressieve stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 3 jaar vanalles te hebben gebruikt (SSRI, TCA, en combi's) dit van de psygiater gekregen. Heb hiervoor ook Lithium gebruikt, wat zeer goed hielp, echt binnen 2 weken voelde ik mezelf opknappen. Maar helaas na 10 maanden toch gestopt. Last van zweten, pukkels, trillen, gewichts toename, maar vooral misselijk. Kots en kots misselijk werd ik daarvan. En dat trok ik niet me[lees meer...]er. Daarna weer een ander soort SSRI gehad, was een vreselijke tijd. Weer veel huilen, nergens het nut van inzien, gewoon echt niet blij kunnen zijn. Toen kwam de psyg met Nardil, de MAO-remmer waar hij het meest mee ervaren is. Het duurde langer voor ik effect voelde, ongeveer 4 weken, maar toen ging het langzaam weer beter. Minder warrig en vergeetachtig, meer interesse in anderen, meer actief, met minder tegenzin naar sociale activiteiten gaan en zelfs meer zin in vrijen (na al die jaren weer een blije man). Vergt nog wel veel inzet van jezelf, maar het helpt iig. De bijwerkingen bleven beperkt, maar wel erg vervelend. Vermoeid (is toch standaard bij mij), slapeloosheid (daar krijg ik nu Trazolan 50mg voor), maar vooral veel pijn in mijn benen. De gewrichten vooral, heupen, knieen en voeten. Ondanks een opbouw schema. Kon bij het opstaan al niet eens mijn bed uit komen, lopen deed vreslijk pijn. Al snel werd daarom de dosering aangepast. Van 1x 4 stuks (van 15 mg), naar 's ochtend 2 stuks en in de middag nog 1. Ging binnen 1 week al stukken beter. Gebruik het nu inmiddels 6 maanden. Blijft inzet vergen, maar kan beter relativeren, kan zeker meer genieten (vooral van mijn kinderen, heerlijk!). Alleen het dieet, die blijft moeilijk voor een kaas fan. Maar ik houd mezelf voor, bij twijfel niet doen. Ben tot nu toe niet in de problemen gekomen. Heb wel voor de zekerheid een bloeddruk meter voor thuis gehaald. Conclusie, MAO-remmers klinken eng in het begin, maar ik ben zeer tevreden =)
5

Nardil

27-11-2009 | Man
fenelzine
Depresie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een van de eerste ad's werkt bij mij zeer goed geeft geen bijwerkingen je moet het wel in combinatie met een andere ad slikken anders moet je een speciaal dieet volgen het heeft mijn depresie laten verdwijnen al na een week gebruik wordt nog niet veel voorgeschreven in nederland
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1393) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (957) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (670) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (651) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (592) - Verslavingsziekten
Metformine (590) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (435) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.