Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sint Janskruid

76
meningen

Sint Janskruid

hypericum

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (48 meningen)
Chronische depressie (1 mening)

LEEFTIJD + GESLACHT

LEEFTIJD + GESLACHT

VERGELIJKEN

Venlafaxine (951 meningen)
Mirtazapine (662 meningen)
Efexor (657 meningen)
Cymbalta (358 meningen)
Valdoxan (126 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Sint-janskruid

Bojan Nikolik (06-06-2015)

verplichte waarschuwingstekst op producten met sint-janskruid?

Minister Van Ark (Medische Zorg) wil waarschuwingsteksten op producten met sint-janskruid verplicht stellen. Volgens het RIVM kunnen voedingssupplementen en thee met sint-janskruid schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het instituut adviseert voorzichtig te zijn met preparaten met sint-janskruid, en deze niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen. Door sint-janskruid kan de therapeutische werking van geneesmiddelen verstoord worden, en kunnen er schadelijke gezondheidseffecten optreden.

Zo schrijft het RIVM in haar advies dat kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld de werking verminderen van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties.

KNMP (09-04-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Sint Janskruid

09-11-2015 | Vrouw | 51
hypericum (500mg)
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik het nu anderhalve maand (hypericumperforatum). Ik heb het voorgeschreven gekregen van de neuroloog, omdat ik niet aan een heftig AD middel wilde dat de huisarts voorstelde om de mentale overgevoeligheid te dempen. Na 13 dagen voelde ik me opeens minder onrustig en kon ik prikkels beter hanteren. Ook merk ik dat ik lichamelijk actiever kan zijn zonder duizelig t[lees meer...]e worden. Ik merk echter ook dat ik minder goed mijn grenzen qua inspanning voel. Daarnaast heb ik 2x een aanval van heel wazig zien gehad, die zo'n 10 minuten duurde. Ik weet niet of dat een bijwerking van dit middel is.
5

Sint Janskruid

10-08-2015 | Man | 23
hypericum (900mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een zeer ernstige depressieve periode gepaard met enorm veel angst, woede en psychotische perioden, waarbij ik helemaal van de kaart was. toch maar begonnen met een AD. hiervoor had ik mezelf al bang laten maken met de horrorverhalen van deze medicatie, waarvan je dik zou worden, een levende zombie zou worden en de vele andere nare bijwerkingen zou krijgen. Omdat ik hie[lees meer...]r zwaar tegen ben ben ik hier ook niet zomaar aan begonnen en eerst gezocht naar andere alternatieven. Sint Jans-kruid is een natuurlijke kruid variant op de AD medicatie die op een zelfde manier als de SSRI medicatie zou werken en zo verlichting zou geven voor depressieve en angstige gevoelens. In de eerste week van de Sint Jans-kruid kuur slikte ik 3x daags 300mg van Etos, en na een week had ik de sterkte opgevoerd naar het merk Kira (een sterk sint janskruid extract). Eerste 3 weken 2x daags 450mg hiervan en daarna nog maar 1 per dag in de ochtend. Hoewel je het effect gelijk voelt was ik bewust dat je dit nog meerendeels het placebo effect mag noemen. zoals alle AD medicatie heeft het een inwerkings tijd nodig en voelde ik na ongeveer 3 weken al een enorme verbetering in de mentale welzijn en energie en vanaf hier is het leven geleidelijk meer dragelijk geworden. Ik slik nu al 7 weken Kira en kan met zekerheid zeggen dat het bij mij werkt met maar een aantal bijwerkingen: (misselijkheid en verward na slikken alleen in eerste 2 weken)De zon is feller voor me ogen, en ik kan niet in zon zitten als het windstil is dat doet pijn aan de huid. Ik voel me emoties weer terug komen en kan weer lachen. Toch is de depressie nog niet helemaal opgelost en zijn er af en toe nog wel kleine periodes van neerslachtigheid maar niks zeer ernstig.de Sint jans-Kruid houdt me in balans, Ik blijf het voorlopig nog even slikken. Niet alles is te danken aan het kruid alleen en je zal dan ook niet alleen afhankelijk van het kruid moeten zijn. het is een goed hulpmiddel om je depressie dragelijker te maken maar uiteindelijk maak je het verschil zelf. Dingen die mij ook hebben geholpen zijn veel omega-3 vetten ,Vitamine B pillen, dagelijkse meditatie. en veel sporten.
5

Sint Janskruid

02-08-2015 | Vrouw | 25
hypericum (300mg)
Stemmingswisselingen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben in een jaar tijd 32 kilo afgevallen, alleen kreeg ik ontzettend veel last van mijn hormoonhuishouding. Ik voelde me lusteloos, angstig, duizelig, misselijk, trillerig. Mijn menstruatie schommelde opeens, terwijl het voorheen altijd stipt op tijd was. De huisarts adviseerde me af te wachten tot mijn lichaam weer wat stabieler werd. Maar ik ondervond zo veel last van [lees meer...]mijn klachten dat ik een andere oplossing heb gezocht, Sint janskruid van de kruidvat. Ik gebruik het nu een maand en ik voel me veel beter. De stemmingswisselingen en het lusteloze gevoel is nagenoeg verdwenen. En deze maand was ik ook voor het eerst weer normaal ongesteld.
5

Sint Janskruid

07-06-2015 | Man | 53
hypericum (300mg)
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik, 2e maal. Ook in 2013 5 maanden, met goed resultaat, gebruikt. Capsules van Etos. Binnen twee dagen ervaar ik effect. Begonnen met 1 capsule. Nu 2 per dag. Vlakt mentale overgevoeligheid af. Stressreducerend. Geluksgevoel neemt toe alsmede mentale weerbaarheid. Sta met ander sfeergevoelig op. De indruk ontstaat dat je minder diepgaand peinst / piekert.
4

Sint Janskruid

23-05-2015 | Vrouw | 25
hypericum (900mg)
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik het sinds een paar weken. Heb het idee dat ik er iets van ben aangekomen, wat ik ongemakkelijk vind. Verder is mijn stemming nog niet heel erg verbeterd, maar ben ik minder heftig in mijn wisselingen qua stemming. Denk dat het effect pas zichtbaar is na minimaal een maand gebruik
3

Sint Janskruid

11-05-2015 | Vrouw | 44
hypericum (900mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik sinds ongeveer 4 weken sint Janskruid 900 mg 1 dd 1 tablet. Het lijkt dat het effect op mijn stemming goed is, het lijkt dat ik me rustiger voel. Ik slaap in elk geval wel beter. Maar ik denk dat er een langere termijn voor nodig is om echt te kunnen zeggen wat het effect is. Echter heb ik flink last van de bijwerkingen, hoofdpijn, misselijkheid, maar voor een e[lees meer...]rg gevoelige en pijnlijk prikkelende huid. Dat laatste alleen onder invloed van zonlicht. Ik kan de zon niet meer op mijn huid verdragen. Ik ga proberen wat een goede zonnebrandcreme doet. Want dit is eigenlijk niet te doen. Zonlicht hebben we immers zo nodig voor onze vit. D aanmaak maar ook om heerlijk te kunnen genieten van het buiten zijn/in de tuin werken, fietsen etc. Ik ben benieuwd of dit nog over zal gaan naarmate ik het langer gebruik. Ik ben benieuwd hoe de ervaringen hiermee zijn.
4

Sint Janskruid

11-04-2015 | Man | 22
hypericum (300mg)
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een periode van matige depressie ben ik begonnen aan st. Jans kruid. Ik heb eerder ervaringen gehad met voorgeschreven SSRI's maar heb nooit het gevoel gehad dat deze goed werkten. Sinds ik Sint-Jans kruid gebruik kan ik met zekerheid zeggen dat het mij zeer goed heeft geholpen! Ik maal niet meer zoveel, kan beter relativeren en je wordt er wat onverschilliger van (op e[lees meer...]en positieve manier). Na inname voel ik direct een boost door mijn lichaam gaan. Het is als een soort van beschermlaagje die je over je heen krijgt. Geweldig spul!
3

Sint Janskruid

29-12-2014 | Vrouw | 22
hypericum
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Voor terugkerende perioden van lichte depressie ben ik Sint Janskruid van de Etos gaan slikken. Na anderhalve week heb ik echter besloten te stoppen, vanwege een interactie die ik nergens op het internet ben tegengekomen (totdat een bevriende geneeskundige mij hierop wees) en welke ik zeer belangrijk vind om hier te vermelden: Sint Janskruid werkt o.a. als een MAO-remme[lees meer...]r en van MAO-remmers is bekend dat zij in combinatie met de stof Tyramine voor allerlei bijwerkingen kunnen zorgen. Het is dus belangrijk om bij gebruik van dit kruid te letten op de inname van tyramine (wat voorkomt in kazen, alcoholische dranken, chocola, zuurkool, etc.). Ik heb zelf erge last gekregen van bijwerkingen die lijken te duiden op een verminderde afbraak van tyramine, oftewel: het "kaassyndroom". Omdat ik al erg beperkt ben in de voedingsmiddelen die ik kan gebruiken, heb ik ervoor gekozen om niet ook nog eens tyramine te gaan vermijden. Voor anderen raad ik aan: verdiep je hier eens in en hou goed in de gaten hoe veel tyramine je binnenkrijgt.
5

Sint Janskruid

26-11-2014 | Vrouw | 36
hypericum
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

5

Sint Janskruid

03-10-2014 | Vrouw | 30
hypericum
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ga eerst liever naar een arts of homeopaat voor je Sint janskruid gaat gebruiken. Dit raad ik wel aan. Je kan er namelijk niet gelijk mee stoppen. Je moet het afbouwen. En dit heeft bij mij heel lang geduurd. Ik ben zelf erg blij dat ik het niet meer slik. Ik wilde niet meer afhankelijk zijn van dit middel. Verder werkt het middel wel erg goed. En weinig bijwerkingen. Maar[lees meer...] zoals ik al zei bedenk goed voor je er aan begint. Het is best een vrij heftig kruid.
3

Sint Janskruid

29-09-2014 | Vrouw | 39
hypericum
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik nu ongeveer 6 weken sintjanskruid , vooral voor mijn. Negatieve gevoelens tijdens de menstruatie ! Ik heb het gevoel dat dat wel beter gaat nu! Maar ik ben normaal ongeveer 5 dagen ongesteld. En nu al bijna 8 dagen ! Hebben meer mensen hier last van? Ik vraag me af of dit door het sintjanskruid komt? Ik kan hier eigenlijk niks over terug vinden op internet!
1

Sint Janskruid

11-08-2014 | Man | 30
hypericum (600mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, Ik ben vandaag begonnen met Sint janskruid van de Etos. Alleen heb ik al na ongeveer 2 uurtjes al heel veel bijwerkingen. Dit duurt nu al een paar uur achter elkaar. Ik heb een droge mond, ben rusteloos, kom niet uit mijn woorden, ben verdoofd, voel me soms gedesoriënteerd, ik kan niet slapen. Heel eng dit. Heeft iemand ook ervaring met zoveel bijwerkingen en z[lees meer...]o lang achter elkaar?
1

Sint Janskruid

01-08-2014 | Vrouw | 35
hypericum
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb al maanden ene burn out en mij was sint janskruid voor geschreven door de arts. Echter wat ben ik beroerd geworden van dit spul. Ik had hypericum 900 van Laif Steigerwald bij de apotheek op recept gekregen. Na 5 weken begonnen de klachten met tintelingen in mijn handen, armen, voeten en benen. Zelfs zo erg dat ik het gevoel had onder stroom te staan. Ik werd duizeli[lees meer...]g en had voelde dat ik minder kracht had in mijn armen en benen. Ik ben naar de huisarts geweest en het bleek dat dit een paar van de bijwerkingen zijn van dit spul. Voor mij geen st janskruid meer dus!! Ik ga lekker sporten, veel naar buiten en gezond eten. Dan kom ik al een heel eind denk ik!
5

Sint Janskruid

09-02-2014 | Man | 48
hypericum (300mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een eerder positief gebruik van duurdere soorten St. Janskruid gebruik ik nu de capsules van ETOS. Ze werken net zo goed! Het helpt me meer in balans te blijven, positief assertief te zijn, en beter te relativeren! Een prima hulpmiddel bij mijn soms wat sombere kijk op zaken!
4

Sint Janskruid

14-01-2014 | Man | 70
hypericum (900mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hypericum perforatum = Sint Janskruid een goed werkend middel bij depressies. Andere middelen blokkeren de zgn synapses, deze zorgen voor de chemische overdracht van lichamelijke electrische signalen. Hypericum juist kan deze repareren. Een waarschuwing Hypericum heeft een speciale werking het is niet aan te raden bij zwangerschap ook heeft het invloed bij het zonnebaden.[lees meer...] Hypericum kan zo sterk zijn dat het andere chemische en natuurlijke medicijnen buiten werking kan stellen. MW
3

Sint Janskruid

20-11-2013 | Man | 21
hypericum
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zit nou in week 5 met het gebruiken van Sint Janskruid 2 stuks per dag. Ik heb zelf wel last gehad van bijwerkingen zoals Hoofdpijn,Slapeloosheid en slecht zien. Het is niet wat ik er van gehoopt had.. maar goed ik blijf nog even doorslikken.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1385) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1212) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1142) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (951) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (772) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (643) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (622) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (589) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (543) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (496) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (433) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (424) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.