Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

320
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
concentratieproblemen depressief irrationele angst moeite met het bereiken van een orgasme zweetuitbarstingen

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (321 meningen)
Angststoornis (152 meningen)
Chronische depressie (47 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (12 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
4

Sertraline

19-04-2024 | Vrouw | 43
sertraline (25mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

zweetuitbarstingen irrationele angst concentratieproblemen depressief

Hallo allemaal, Ik gebruik al jaren af en aan Sertraline, de eerste keer was toen ik 16 was (ben nu 43). Inmiddels heb ik ontdekt dat ik bij grote life events vaak in een depressie/angststoornis val en de afgelopen keren heb ik daar dus altijd Sertraline bij gehad, dit werkt altijd perfect en ik heb dus ook jaren zonder medicatie kunnen doorbrengen. De laatste kee[lees meer...]r dat ik het middel slikte was 1.5 jaar geleden ivm postnatale depressie. Tijdens het afbouwen overleed mijn moeder en ik dacht dat ik het wel zou redden. Helaas, 11 maanden na het overlijden van mijn moeder opnieuw zware depressie en veel angst. Ik ben nu weer 3 dagen aan het opbouwen (25mg) en het is geen pretje, kan me amper concentreren, elke ochtend paniek, jgeen eetlust en slecht slapen. Maar ik weet dat het goed komt! Ik weet uit ervaring dat ik het beste een dagritme kan aanhouden totdat de medicatie gaat werken, ik sleep mezelf naar werk, de sportschool en dwing mezelf te eten. Ik probeer mijn dagen te vullen, ook al is dat soms lastig en ben je doodmoe. Het helpt mij om me sneller beter te voelen. Voor de mensen die aan het opbouwen zijn en het ook zwaar vinden, hou vol want het komt goed! Overigens ga ik via GGZ laten checken waarom ik elke keer blijf terugvallen. Het kan zijn dat ik vanaf nu moet blijven slikken.
4

Sertraline

02-04-2024 | Vrouw | 46
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb jaren paroxetine gebruikt die mij helemaal af vlakte, waardoor mijn libido helemaal weg was. Nu een aantal jaren geleden overgezet op sertraline en ben alleen maar positief. Wat voor mij in het begin een dingetje was, dat de emoties weer wat binnen kwamen dat had ik jaren niet gehad. Daar heb ik in het begin aan moeten wennen, maar nu kan ik zeggen dat het beter is[lees meer...] dan geen emoties te hebben.
1

Sertraline

16-03-2024 | Man | 51
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

moeite met het bereiken van een orgasme

Na Fluoxetine, Duloxetine, Bupropion, Agomelatine, Fluvoxamine, Citalopram en Escitalopram zonder enig resultaat tegen depressie te hebben gebruikt, nu Sertraline geprobeerd. Op één bijwerking na geen enkel resultaat: vreselijk veel moeite met klaarkomen.
1

Sertraline

07-02-2024 | Vrouw | 57
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn moeder heeft dit middel in 2018 gebruikt tegen depressie. Na enkele weken werd zij psychotisch en suïcidaal. Met de juiste zorg is ze er na 2 jaar psychoses, depressies en tijdens het afbouwen een manie weer bovenop gekomen. Na Kerstmis is ze weer begonnen met sertraline. 2 weken later heeft ze zelfmoord gepleegd, met een afscheidsbriefje en andere aantekeningen waaru[lees meer...]it duidelijk bleek dat ze weer psychotisch is geworden. Gebruik dit middel niet OF zorg dat je hier heel goede begeleiding bij hebt!
3

Sertraline

01-02-2024 | Vrouw | 75
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vrouw20 geleden burn out ,depressie 50 Mg sertraline 2 jaar geleden mis ,citalopram 20 Mg ,werkte niet . Venlafaxine 75 Mg ,ramp .37.5 Mg ook niet goed . Nu terug op 50 Mg sertraline ,afwachten !
4

Sertraline

01-02-2024 | Vrouw | 76
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vrouw 76 jaar .20 jaar geleden burn out en depressie 50 Mg sertraline . 2 jaar geleden ging het mis ,citalopram 20 Mg ,ook mis . Toen venlafaxine , 75 Mg ,ramp , .naar 37.5 Mg ook niet goed . Nu terug naar sertraline 50 Mg ,afwachten . Ervaringen ?
1

Sertraline

11-01-2024 | Vrouw | 19
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 3 jaar met Anorexia geworsteld te hebben, heb ik nog steeds veel last van depressieve gedachtes en angsten. Er werd mij aangeraden om sertraline in te nemen in de hoop dat dit wat verlichting zou brengen. Ik heb dit medicijn slechts 2 maanden ingenomen en helaas moeten stoppen omwille van de bijwerkingen. Na 4 a 5 weken waren mijn gevoelens enorm afgevlakt waardoor ik n[lees meer...]iet meer die extreme dieptes/suicidale gedachtes had, maar tegelijk zorgde dit er ook voor dat ik geen goeie momenten meer had. Ik was gewoonweg verdoofd. Ik was verdurend vermoeid en sliep tot wel 17 uur per dag. Op de momenten dat ik wakker was trilde mijn ene oog constant en bij de minste inspanning voelde ik mijn hartslag in mijn hoofd kloppen. Een heel naar gevoel. Studeren lukte ook niet meer. Ik kon niks meer onthouden en zat maar als een verdoofde zombie naar mijn boeken te staren. Dit was net tijdens de examenperiode dus heb toen helaas een deel van mijn examens niet kunnen meedoen. Na een bezoek aan de dokter meteen gestopt en na 1,5 week begon ik mij eindelijk weer beter te voelen. Het voelde zo raar om niet meer in staat te zijn om na te denken of dingen te onthouden. Ik heb dus absoluut geen goeie ervaring met dit medicijn.
5

Sertraline

10-01-2024 | Man | 39
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Beste allemaal, Ik heb de diagnose depressie, angststoornis . Ook een vermoeden van ADD. Ongeveer 7 maanden geleden begonnen met het slikken van sertraline. Al jaren lang nagedacht om dit te gaan doen, maar door het taboe eromheen en omdat ik het “op eigen kracht” wilde doen was het er niet eerder van gekomen. Ik kan alleen maar zeggen: had ik dit maar 20 jaar g[lees meer...]eleden gedaan. Het begin was even zwaar. Ik had de hele dag het gevoel dat ik strak stond van de drugs. Ook erg heftige dromen en een droge mond. Na een week of 4 begon ik de positieve werking te merken. Pas na een paar maanden had ik het gevoel dat alles helemaal gestabiliseerd was. Enige bijwerking die ik nu nog heb is een verlaagd libido, maar eerlijk gezegd vind ik dat een positieve bijwerking. Mijn libido was hiervoor erg hoog dus dit geeft een zeker rust. Dankzij sertraline geniet ik weer volop van het leven. Ik gun iedereen deze positieve ervaring. Voor de mensen die twijfelen om het te doen wil ik zeggen: probeer het gewoon!
2

Sertraline

01-01-2024 | Vrouw | 36
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ontevreden over dit middel. Nauwelijks effect, maar wel veel vocht vasthouden en aankomen. Libido verlies en een groot hongergevoel.
2

Sertraline

22-12-2023 | Vrouw | 50
sertraline (20mg/ml)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo allemaal, Hopelijk gaat het goed met iedereen. Ik gebruik sinds 2020 AD, eerste jaar was ik super met escitalopram maar na een jaar is het effect afgenomen. Dan maar een ander AD, psychiater schreef Efexor daar was ik een paar maanden op en af en het afbouwen was een hel. Terug naar huisarts die geeft mij terug escitalopram en trazolon om te kunnen slapen . Dit h[lees meer...]eeft gewerkt van augustus tot oktober. Daarna niet meer. Nu terug bij psychiater en sinds 28/11 sertaline en trazolon gekregen. Ik neem nu al vier weken sertaline 50 maar nog weinig verandering in mijn depressie maar wel enorme bijwerkingen nu nog na een maand. Zijn er mensen die dit ook meegemaakt hebben en is het nog goedgekomen? Groetjes Fatima
1

Sertraline

17-12-2023 | Vrouw | 50
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Depressie sinds corona.
3

Sertraline

22-11-2023 | Vrouw | 65
sertraline (50)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds vandaag ,na 6 weken van 50 , naar 75 mg. Ik hoop dat het wat meer doet. En niet teveel bijwerkingen krijg.is maar 25 mg meer, maar toch. Heeft er iemand ervaring mee?
3

Sertraline

18-11-2023 | Vrouw | 65
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 6 weken,nu 50 mg, is het wel wat beter, maar nog niet geweldig . Malen,druk hoofd, mistig in me hoofd,wel minder huilen , niet echt paniek,maar onrustig 🤷‍♀️nog niet veel zin in iets,zoals ze zeggen…je moet wat doen ,afleiding 🤔 .valt niet mee nog.!doe wel wat , maar nog niet leuk. Sommige hebben er al sneller baat bij,maar ….of ze zeggen …kan wel langer duren ! [lees meer...]Dan 6 weken,! Nog even afwachten…
1

Sertraline

03-10-2023 | Vrouw | 65
sertraline (25mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik het nu 6 dagen, voor ook angst en depressie. Veel meegemaakt, o.a.mijn man sinds 9 maanden verloren ,moet verhuizen, misselijk. Veel stress dus. Moe,slecht slapen, nergens zin in, alles op de automatische piloot. Pff Ik weet dat het pas 6 dagen is,maar wil zo graag resultaat, 25mg was de start , maar oh.. Ben zo bang dat het niet genoeg mg. is 😑 Ben 65 jaar ,[lees meer...] het zal wel aanslaan!? Toch? Morgen weer naar de h.a. ,kijken wat hij zegt. Ik lees nu dat het toch wel ff ? Hoelang ?tijd nodig heeft. Pfff
4

Sertraline

02-10-2023 | Man | 30
sertraline (25mg)
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na vele jaren zoeken waar vermoeidheid enz vandaan komt....eindelijk eens naar de psyche gekeken. Angsten / paniekaanvallen en depressieve klachten (stuk bipolair) Onder deanxit 2 maand verbetering angsten en depressie. Meer energie. Maar de psychiater zei dat dit medicament parkinson klachten kan geven bij langdurig gebruik. Dus gestart met sertraline 25mg (na maand eval[lees meer...]uatie) sulpirirde 1/4 aan 2 x /dag en trazodone 1/2 voor slapengaan. Mijn libido is onder deanxit sterk verbeterd. Echt raar. Hopelijk blijft dit zl onder sertraline. Mensen die onder SSRI net een verbeterd libido hadden? En was 25mg een effectieve dosis? Hartelijk dank
5

Sertraline

14-09-2023 | Vrouw | 42
sertraline (150)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Begin van mijn 20-er jaren ben ik na een zorgeloze jeugd ik bijna een jaar zwaar depressief geweest. Ik kon en durfde niets meer. Bij psychiater terecht gekomen die me sertraline voorschreef. Alles in mijn leven fleurde en kleurde op, ik kreeg weer energie voor dingen. Een x of 5 proberen af te bouwen maar dat pakte niet goed uit. 150 mg per dag klinkt hoog maar ik functi[lees meer...]oneer en geniet van het leven. Sporten/buitenlucht/bewegen is heel belangrijk voor me en is de basis voor een aangenaam bestaan. De medicatie is ter aanvulling. Geestelijke aandoeningen komen voor in mijn familie en ik accepteer dat ik ook bij het clubje hoor dat medicatie nodig heeft. Ik ben blij dat dergelijke medicatie bestaat, anders zou mijn leven denk ik zwaar of ondraaglijk zijn. Mijn advies: probeer medicatie uit, kijk wat voor je werkt en wat niet voor je werkt en geef de zoektocht niet op, er is hulp genoeg in Nederland! Doorgaan, sterk zijn en moed houden!
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1392) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (957) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (670) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (650) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (592) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (465) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (435) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.