Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

280
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (391 meningen)
Angststoornis (144 meningen)
Chronische depressie (45 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (11 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
2

Sertraline

23-11-2023 | Vrouw | 49
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ben eind sepgember begonnen met 25gr sertraline. Vanaf juli last van spierspanningsklachten en moeite met slapen. Begin september zat ik er belemaal doorheen en was ik alleen maar aan het piekeren. Eind september begonnen met opbouw sertraline. Helaas geen positief effect merkbaar na 7 weken met 50mg. Heel veel last van bijwerkingen. In overleg afgebouwd naar 25mg en dat g[lees meer...]aat beter. Wel blijf ik kast houden van oorsuis,een soort elektrisch geladen toon dwars door hoofd, oor en mond. Nu weet ik niet zo goed of dit weggaat met totale afbouw sertraline. Iemand ervaring mee?
2

Sertraline

21-11-2023 | Man | 82
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo, ik slik nu 5 weken sertraline. Zoals ik elders reeds meldde zijn de bijwerkingen nog steeds sterk: toegenomen angst en onrust. Maar wat er nu recent plots bijkomt is een drastisch gehoorverlies. Zou er verband zijn met sertraline? Zijn er nog mensen die dit hebben ervaren?
5

Sertraline

17-11-2023 | Vrouw | 22
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
- mijn verhaal met sertraline - Vier jaar geleden werd er een paniekstoornis bij me vastgesteld met een enorme focus op braken/misselijkheid (emetofobie). Ik durfde nauwelijks niet meer te eten uit angst om met besmet voedsel in contact te komen, bijgevolg was ik als 17-jarige erg afgevallen. De eerste keer naar de psychiater die de diagnose stelde en me 3 x 50 mg sulpi[lees meer...]ride/dogmatil voorschreef. Op dat moment was dat mijn 'redmiddel': ik had eindelijk weer honger, kon weer eten en geen baksteen meer in de maag. Dit medicijn heb ik 3 jaar lang ingenomen, totdat ik er geen effect meer van merkte en mijn mentale toestand heel erg achteruit ging. Nieuwe psychiater met diagnose gegeneraliseerde angststoornis; oplossing: sertraline! Het probleem was nu dat ik heel erg last heb met het idee alleen al dat ik van een medicijn misselijk kan worden of andere nare bijwerkingen. Ik zocht alle mogelijke ervaringen op fora en kwam uit op pure horrorverhalen voor een emetofoob als ik. Het heeft anderhalf jaar geduurd vooraleer ik het durfde innemen. Had ik dit maar eerder gedaan! Mijn paniekaanvallen gingen van kwaad naar erger, ik begon mezelf te isoleren en ik raakte best wat vrienden kwijt. Ik kon niet meer in een publieke ruimte zitten zoals een leslokaal, cinema of theater. Ik durfde niet meer op restaurant te gaan. Ik had constant last van fysieke klachten door deze chronische stress zoals buikpijn en nog minder eetlust. In april 2023 ben ik voor de eerste keer in crisisopname gegaan met als doel de sertraline op te starten. IK heb de stap durven zetten begin juli 2023. De eerste week nam ik 12.5mg in de ochtend om de bijwerkingen zoveel mogelijk in te perken met de eerste dagen motilium en temesta om mezelf rustig te houden. Na een week ben ik opgehoogd naar 25mg. Mijn bijwerkingen vielen eigenlijk heel erg mee en waren helemaal niets in vergelijking met de jarenlange paniekaanvallen en chronische stress!!! Wat hoofdpijn, levendige dromen en meer zweten dan vroeger. Dat is het. Misselijk geweest? Neen! Het heeft wel 2 volledige maanden geduurd vooraleer ik enig effect voelde. Ik ben nu 4 maanden verder en ik kan eindelijk schrijven dat het wel degelijk werkt. Ik heb amper paniekaanvallen, ik neem geen temesta of motilum meer, ik heb meer eetlust, ik ben socialer en assertiever. Die angst die me als een mistbank constant belemmerde in het dagelijkse leven is stilaan uitgedoofd. Ik ben weer mezelf ! Als ik het kan, dan kan jij het ook :).
1

Sertraline

17-10-2023 | Man | 82
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben 82j geworden. Steeds last gehad van angst. Al bij al heb ik goed kunnen functioneren. Nu dreigen de angstgedachten mij te overweldigen. Daarom ben ik begonnen met sertaline. Na 4 dagen nog geen positief resultaat maar wel ernstige spanning in mijn lichaam en intense angst gedachten. Dit is wat me was voorspeld. Ik hoop dat die nare bijverschijnselen spoedig verdwi[lees meer...]jnen en dat de beoogde verbetering zal intreden. Wie kan mij uit eigen ervaring hierin bemoedigen? Hartelijke dank!
5

Sertraline

08-10-2023 | Vrouw | 30
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb een vraag aan jullie over de invloed van sertraline op het seksleven. Ik ben vrouw, 30 jaar, en gebruik sertraline sinds 10 maanden ongeveer, 50mg. Door deze maanden heen heeft mijn libido behoorlijke schommelingen gekend. Soms ging alles goed en was er niks aan de hand voor meerdere weken, maar bij vlagen had ik last van vaginismus en het volledig ontbreken van lus[lees meer...]t. Sinds twee maanden voel ik mij volledig aseksueel en is mijn libido nergens te vinden. Wel ben ik erg gelukkig en blij met het medicijn (en mijn romantische relatie). De depressie is veel minder en ook de paniekaanvallen zijn weg. Ik heb ook (bijna) geen obsessieve gedachtes of angsten meer. Hebben meerdere gebruikers last van bijwerkingen op het vlak van libido ? Kwam hier verbetering in?
5

Sertraline

30-09-2023 | Vrouw | 52
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
hallo....ik ben benieuwd hoe jullie hebben opgebouwd hoeveel dagen/weken tussen elke ophoging?
1

Sertraline

16-09-2023 | Vrouw | 19
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb sinds jongs al angststoornissen, ik zal hiervoor in therapie gaan maar kreeg daar alleen maar meer angst door waardoor hun besloten om antidepressiva voor te schrijven. Ik was 10.. ik nam het en het werd inderdaad wat beter maar naar een aantal jaar voelde ik mezelf niet meer, ik kreeg waanideeën,paniekaanvallen en werd heel suïcidaal. Mijn huisarts dacht dat het va[lees meer...]n de angststoornissen kwam en verhoogde de dosering alleen maar meer waardoor ik elke nacht dacht dat ik dood ging en dat voor jaren lang, ik ben toen zelf maar gaan afbouwen (dat was heeel zwaar) nu ben ik 2 jaar schoon en heb nooit meer zulke paniekaanvallen gehad maar heb wel altijd bijwerkingen gehouden. Nooooit aan beginnen tenzij je geen andere keus meer hebt!
3

Sertraline

02-09-2023 | Vrouw | 61
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik wert niet zei altyd wil niet antidepressivia maar na een dna bloed onderzoek op wat me lichaam aan kan of just niet is sertraline eruit ben nu 10 dagen dus nog ff
4

Sertraline

29-08-2023 | Vrouw | 34
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ook hier iemand die alle verhalen ging lezen en wat schrik kreeg om het middel te gaan gebruiken. Om die reden wil ik mijn ervaring met jullie delen. Ik vroeg mij echt af of mijn angst en paniek nog kon afnemen en het leven voelde steeds zwaarder. Na mijn zwangerschap en een aantal ziekenhuisopnames met 2 operaties in 3 maanden tijd ging het bergafwaarts met mij toen ik w[lees meer...]eer ging werken als docent. Ik werk compleet overvraagd terwijl ik niet goed was opgeknapt. Ik heb cognitieve gedragstherapie en ja het helpt maar het haalde helaas de angst en paniek niet helemaal weg. Om die reden heb ik op 34 jarige leeftijd voor het eerst besloten om medicatie te gaan nemen. Op 1 juli ben 2.5 week gaan opbouwen met 25 en daarna naar 50 gegaan. Geen idee of dit al de juiste dosering is maar paniek heb ik niet meer ervaren sindsdien. Het opbouwen is doorbijten en ik heb soms echt 's middags geslapen ivm de sufheid. Soms ben ik nog wat moe en geeuw ik meer. Ik zit nu een week of 6 op deze dosering. Ik ben 1 dag echt misselijk geweest. Mijn tip is 's morgens innemen na het eten met drinken. Wel droom ik soms heel heftig en is mijn libido afgenomen. Qua gewicht blijf ik redelijk stabiel maar merk ik wel dat ik er echt rekening mee moet houden! Het heeft echt even tijd nodig om te gaan merken. Mensen merken dat ik vrolijker en rustiger ben. Zelf merk ik dat ik het leven alweer wat beter aan kan! Ik ben er nog niet maar sertraline maakt mijn leven wel weer een stuk aangenamer!
5

Sertraline

17-08-2023 | Vrouw | 31
sertraline (125mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Dit verhaal schrijf ik voor iedereen die twijfelt over Sertraline voor een angststoornis of bang is voor de bijwerkingen: wat heeft dit middel mij ontzettend goed geholpen. Al een jaar of 10 kampte ik met een behoorlijk heftige angststoornis die mijn leven beheerste. Het ging met perioden soms erg slecht en ik heb in die jaren veel oxazepam en temazepam geslikt om maar de [lees meer...]dag en nacht door te komen. Mijn paniekaanvallen konden soms dagen duren en waren vooral aanwezig in sociale situaties terwijl ik eigenlijk een best sociaal persoon ben. Langzaamaan begon de angststoornis mijn leven over te nemen en ondernam ik naast werken niks meer. Vele therapieën gehad en nadat mijn laatste behandeling (psychotherapie) ook weinig effect leek te hebben had ik het bijna opgegeven. Eerder al via de huisarts citalopram geprobeerd maar hiervan waren de bijwerkingen niet door te komen voor mij. Een aantal jaren later toch maar weer geprobeerd maar nu bij een psychiater. Deze wilde mij Sertraline voorschrijven maar ik was eigenwijs en had goede verhalen gehoord over Paroxetine. Dit bleek ook te heftige bijwerkingen te hebben voor mij en na een aantal weken ben ik toch geswitched naar Sertraline. In de eerste dagen had ik vooral last van mijn darmen en baarmoederkrampen en wat hoofdpijn en een versuft gevoel. Dit trok na een paar dagen weg en na een week of 2/3 begon ik de eerste resultaten te merken: ik had meer energie, langzaamaan begonnen de constante paniek en onrust in mijn lijf weg te trekken en in sociale situaties voelde ik me veel weerbaarder. Intussen slik ik nu zes maanden 125 mg sertraline en mijn leven is totaal veranderd. Ik kan het geleerde uit de psychotherapie in de praktijk brengen omdat mijn lijf niet meer overspoeld wordt door paniek en onrust. Wat had ik dit graag eerder geweten.
2

Sertraline

29-07-2023 | Vrouw | 30
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben nog maar net begonnen hiermee (dag 2), maar ik ben zo enorm misselijk. Voel mij onrustig, beven, flauw, diarree...dit is echt niet leuk. Hiervoor wil ik het echt niet doen.
4

Sertraline

27-07-2023 | Vrouw | 25
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik dit middel nu bijna 9 weken. 25 mg. De eerste 4 weken ontzettend last van angstig en vaag gevoel alsof ik droomde en de wereld niet echt aan voelde. Dit was erg vervelend. Dit is nu helemaal over gelukkig! Ik voel me stukken beter, minder last van angst en doe weer veel meer dingen dan voorheen buiten de deur! Hou vol als je last hebt van bijwerkingen, ze gaan weer[lees meer...] over!
1

Sertraline

12-07-2023 | Vrouw | 67
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik het nu 3 weken,eerst 25 mg en sinds een week 50 mg, Maar doe alleen maar bibberen, zijn er meer mensen die dit hebben ,en gaat dat over,ik heb ook heel veel maagpijn,hoe lang gaat het duren voor dat over is
5

Sertraline

26-06-2023 | Vrouw | 25
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

4

Sertraline

22-06-2023 | Vrouw | 35
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds dit jaar leefde ik al 15 jaar in angst. De angst voor de angst. Paniekaanvallen kon ik steeds gelukkig voorkomen. Ik ben tegen medicatie en heb daarom eerst allerlei therapieën geprobeerd van exposure therapie, EMDR, EFT, hypnose tot psycholoog. Uiteindelijk kwam het op hetzelfde neer en dat is je gaan blootstellen aan je angsten wat mij absoluut niet lukte. Sinds di[lees meer...]t jaar werden mijn angsten uitgebreider en voelde ik aan dat ik uit wanhoop toch maar eens bij de huisarts ben gaan horen voor medicatie. Zij schreef me eind maart sertraline voor (50mg). De eerste weken waren echt de hel. Mijn angsten werden erger, ik was misselijk, zweette en bibberde enorm. Ik viel af en stond nog verder bergafwaarts dan voor ik aan de medicatie begon. De dokter zei dat ik moest volhouden. Intussen nam ik s'ochtends en s'avonds Sedistress. Het heeft zeker 4 à 6 weken geduurd voor het beter ging met mij. Nadien begon ik mij veel beter te voelen en waren de scherpe randjes eraf. In 2008 was het de laatste keer dat ik heb gevlogen daarna zijn mijn angsten begonnen en durfde ik niet meer vliegen, in de file staan of ver weg van huis gaan. 2 weken geleden heb ik terug na 15 jaar een vliegtuigreis geboekt! In augustus ben ik met mijn gezin weg naar Mallorca. Mijn remmingen zijn weg en heb mijn leven zo goed als terug. Ik kan het bijna nog steeds niet geloven wat ik nu weer allemaal durf. Ik geniet van mijn vrijheid en kan eindelijk terug de wereld gaan ontdekken ver weg van hier.
5

Sertraline

16-05-2023 | Vrouw | 25
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb al drie jaar last van een angst- en paniekstoornis. Hiervoor al twee jaar in behandeling geweest. Dit heeft mij niet voldoende geholpen en de angsten en paniek werden erger. Uiteindelijk toch maar aan de medicatie (sertraline) gegaan. Aan het begin erg angstig om dit te nemen, mede door de ervaringen op dit forum en alle bijwerkingen die het kan geven. Ik heb de eer[lees meer...]ste weken last gehad van slapeloosheid, een droge mond en een wat mindere stemming. Deze bijwerkingen zijn nu helemaal weg (ik zit nu 5 maanden aan de medicatie). Ik merk dat ik meer energie heb, een veel betere stemming, minder angsten, geen paniek meer en ook nog veel minder piekeren. Het werkt voor mij dus ontzettend goed. Wel ben ik gewisseld van fabrikant omdat ik het gevoel heb dat mijn huidige veel beter werkt voor mij, al heeft het dezelfde werkende stoffen. Ik ben blij dat ik aan de medicatie begonnen ben want het maakt mijn leven heel veel rustiger, lichter en vrolijker! En niet het belangrijkste maar toch fijn, ik zit nog op hetzelfde gewicht als voordat ik ermee begon.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2322) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1356) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1208) - Cholesterol
Paroxetine (1191) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1098) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (941) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (908) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (816) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (761) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (639) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (633) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (627) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (625) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (614) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (590) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (584) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (578) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (529) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (472) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (466) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (454) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Amlodipine (420) - Bloeddruk - calciumantagonisten

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.