Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

265
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (377 meningen)
Angststoornis (136 meningen)
Chronische depressie (43 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (34 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (15 meningen)
Sociale fobie (10 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
5

Sertraline

16-05-2023 | Vrouw | 25
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb al drie jaar last van een angst- en paniekstoornis. Hiervoor al twee jaar in behandeling geweest. Dit heeft mij niet voldoende geholpen en de angsten en paniek werden erger. Uiteindelijk toch maar aan de medicatie (sertraline) gegaan. Aan het begin erg angstig om dit te nemen, mede door de ervaringen op dit forum en alle bijwerkingen die het kan geven. Ik heb de eer[lees meer...]ste weken last gehad van slapeloosheid, een droge mond en een wat mindere stemming. Deze bijwerkingen zijn nu helemaal weg (ik zit nu 5 maanden aan de medicatie). Ik merk dat ik meer energie heb, een veel betere stemming, minder angsten, geen paniek meer en ook nog veel minder piekeren. Het werkt voor mij dus ontzettend goed. Wel ben ik gewisseld van fabrikant omdat ik het gevoel heb dat mijn huidige veel beter werkt voor mij, al heeft het dezelfde werkende stoffen. Ik ben blij dat ik aan de medicatie begonnen ben want het maakt mijn leven heel veel rustiger, lichter en vrolijker! En niet het belangrijkste maar toch fijn, ik zit nog op hetzelfde gewicht als voordat ik ermee begon.
5

Sertraline

14-05-2023 | Vrouw | 30
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Voordat ik aan de medicatie begon keek ik vooral naar de ervaringen op dit forum. En ik had mezelf beloofd dat als het goed zou gaan dat ik mijn ervaring zou delen. Want ik zag vooral negatieve dan positieve ervaringen. Ik kan jullie zeggen dat de angst paniek depressie inderdaad heftiger word in het begin bij het innemen van de medicatie reken op zo een 2 weken. Daarna[lees meer...] is het met de dag anders je hebt goede en slechte dagen. Maar als je al in een diepe dal zit moet je even door de zure appel heen. En met 12 weken is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Wat ben ik zo blij dat ik toch ben gestart met de medicatie, het was zo een moeilijke beslissing. Maar geloof me mensen, je doet het voor jezelf. Niemand zal je helpen om je uit de dal te trekken.! ( mama van 2 peuters )! Tuurlijk heb ik nog wel eens slechte dagen maar als je weet dat je morgen weer een goede dag hebt, maak je je er niet meer druk om. Voordat ik met de medicatie begon waren mijn klachten; - niet tegen licht kunnen kijken. - niet tegen geluiden kunnen. - hyperventileren - hartkloppingen - gespannen nek, schouders. - hoofdpijn- - misselijk - angst en dagelijkse paniek aanvallen. - helemaal niet kunnen slapen ik was zeker 3 dagen slapeloos. -depressief niks was meer leuk. - geen energie en kracht in ledematen.
3

Sertraline

10-05-2023 | Vrouw | 44
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo, ik ben nu 4 weken bezig met 50 mg per dag.. heb het idee dat ik iets rustiger word, maar nog steeds last van bijwerkingen als geen energie, hoofdpijn en misselijkheid. Hoop zo dat het de komende weken verbetert! Verder heb ik iedere week therapie en probeer ik goed mijn energie in de gaten te houden, maar ook te bewegen. Een hele struggle vind ik het, maar ik hou[lees meer...]d moed!
5

Sertraline

23-04-2023 | Vrouw | 28
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met sertraline 50mg voor mijn ocd klachten. In 2017 al een keer escitalopram gehad maar omdat ik mij daar erg eentonig door voelde daarmee gestopt in 2018.. ging goed! Maar helaas toch in mei 2022 door stress weer last van angsten gekregen.. Omdat ik eigenlijk echt niet meer aan de medicatie wilde omdat ik het dacht toch zelf te kunnen toch maar sertraline geprob[lees meer...]eerd op aanraden van de psychiater. 1e dag met 50mg begonnen en werd wakker alsof Ik van een festival kwam. Grote pupillen en een strakke kaak. Gedachtes gingen alle kanten op en kans op paniekaanval was erg groot. 2e dag maar begonnen met 25 mg om het op te bouwen. Dit ging stukken beter. Totaal geen klachten gehad en ook geen verergerde angst klachten. Na een week van 25 mg naar 50 mg gegaan. Voelde me echt top. Ik kon de wereld weer aan! Af en toe wel ontzettend moe maar als dat het was vond ik het prima. Na een maand op 50 mg voelde ik me weer mezelf. Toch kon ik angst voelen maar kon deze beter incasseren en relativeren. Dus dat eentonige gevoel was er zeker niet dit keer! Heel fijn! Na een tijdje toch 75mg gedaan om te proberen en dat beviel eigenlijk zo goed dat ik daarop ben gebleven. Dit voelt top, ik voel mij sterk en kan weer als een normaal mens functioneren. Het enige wat ik als bijwerking heb is dat ik snel zweet. Een eindje lopen of fietsen en het zweet breekt me uit. Verder eigenlijk niet echt last van. Gewoon wat minder kleding aantrekken dan normaal en het gaat wel! Het is het in ieder geval zeker waard voor wat voor leven ik ervoor terug heb gekregen! Ik ben eindelijk in staat om anderen te helpen ipv zelf hele tijd hulp te zoeken. Mijn vriend noemt het ook wel een wondermiddel. Het kan echt levens veranderen! Bij twijfel gewoon proberen met mini dosering. Het komt echt goed!
5

Sertraline

14-04-2023 | Man | 42
sertraline (75)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Een maand was het verschrikkelijk maar vol gehouden Het was de dood of de gladiolen Ik heb mijn leven bijna terug (wel met lager libido en stuk ongeremder) Maar ook bijna geen hoge pieken en dalen meer in mijn humeur Veel rustiger Had ik jaren eerder voorgeschreven moeten hebben dat had me een hoop leed gescheeld
5

Sertraline

13-03-2023 | Vrouw | 48
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Zoloft (Sertraline) is er ook in druppelvorm, deze gebruik ik. Zag enorm op om te starten vanwege bijwerkingen, maar heb 0 bijwerkingen gehad. Eerste dag 1 druppel, tweede dag 2 druppels en zo opgebouwd tot 25mg. Dit is nu mijn dosering en heb ik al baat bij. Ik blijf dit medicijn lekker gebruiken want het gaat nu, na 1,5 jaar, heel goed met mij, hopelijk blijft dat zo. D[lees meer...]us ben je bang voor bijwerkingen of krijg je ze van Sertraline probeer eens de druppels en bouw heeeeeel langzaam op. Succes!
3

Sertraline

10-03-2023 | Vrouw | 64
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik denk dat het medicijn werkt maar had de eerste dagen erg veel last nevenwerkingen. Nu na 2 maanden nog steeds last van diarree in de morgen ? Iemand ook deze ervaring ? Met dank
4

Sertraline

06-03-2023 | Vrouw | 31
sertraline (75)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na mijn postpartum depressie bleef ik last houden van angst en paniekklachten. Toen ik na een half jaar merkte dat mijn stemming was verbeterd maar de angst niet over ging, ben ik gestart met sertraline. Ik begon met 12,5 mg en ben langzaam opgebouwd naar 75 mg. Dat slik ik nu ruim een half jaar. Heb vrijwel geen last gehad van bijwerkingen, daar was ik erg bang voor maar [lees meer...]is gelukkig niet gebeurd! Hetgeen wat ik merk is dat het leven mij in het algemeen wat makkelijker af gaat, ik voel me net even iets lichter. Het is geen wondermiddel maar het heeft mij wel geholpen om mij niet meer te laten lijden door angst. Situaties waar ik normaal angstig van werd en ook lichamelijke klachten van kreeg, onderga ik nu zonder extreme angst of paniek. Heel gek is dat. Voorheen trilde ik ook gauw, dat lijkt nu minder. Oh en ik slaap heel goed en consequent met sertraline! Voor iedereen die twijfelt: geef het een kans. Ik was heel bang om er mee te starten en was obsessief naar goede reviews aan het zoeken, vandaar mijn review nu. Ik ben blij dat ik er mee begonnen ben en ik wil er eigenlijk helemaal niet meer mee stoppen.
3

Sertraline

01-03-2023 | Vrouw | 41
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
7 weken geleden met 50 mg gestart. Ik merkte na enkele dagen dat mijn angst en onrust minder werd. Dat gaf me moed en een boost. Ik voelde me echt hoopvol en daardoor beter. Na 3 a 4 weken ging ik toch weer onderuit en kreeg weer gedachten aan de dood. Wanhopig en moedeloos word ik er van. Ik vind het moeilijk om me ergens toe te zetten. Wel ideeen. Maar gebrek aan mot[lees meer...]ivatie ofzo. Na 5 weken over op 100 mg. Maar ik voel me niet veel beter. Het lezen van de reacties hier geeft me nog een beetje hoop dat het nog even duurt. Maar ik zit al wel 6 weken op 50 en nu bijna 2 op 100. Ik lees alleen geen verhalen van mensen waar het wel gelijk op de angst en onrust hielp en pas later ook de stemming verbeterde. Misschien dat iemand dit wel herkend en mij nog wat hoop kan geven?
5

Sertraline

19-02-2023 | Man | 57
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Eind 2018 na een burn-out begonnen sertraline 25mg na een aantal weken naar 50mg daarna met stappen verhoogd naar uiteindelijk 150mg. Een week na elke verhoging weer angst en paniek klachten maar na twee weken namen die klachten weer af. Duurde bij mij ruim drie maanden voordat ik merkte dat het werkte. Ik werd op een gegeven moment wel heel manisch(was ook fijne per[lees meer...]iode altijd op de achtergrond en nu op de voorgrond. Maar was niet mezelf)Voor mij de reden om te gaan afbouwen begin 2020 . Afbouwen heb ik zelf heel rustig gedaan half pilletje van 25mg zelf met een mesje gedeeld naar 12.5 mg . Augustus 2020 klaar met afbouwen maar naar een maand weer angst klachten en weer begonnen met sertraline en uiteindelijk verhoogd naar 100mg. En tevreden nu niet overdreven manisch en gewoon mezelf zonder piekeren en angsten. Mijn verhaal verteld en hoop dat er mensen zijn die hier iets aan hebben. Vooral dat klachten een week na verhoging verergeren maar na twee weken weer afnemen.
3

Sertraline

07-02-2023 | Man | 25
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Heb dit medicijn voorgeschreven gekregen voor mijn angststoornis. Nam eerst mirtazapine 30mg. Moet dit samen met de mirtazapine innemen, 1e 2 weken waren echt een hell maar nadien minder de de bijwerkingen en merk ik dat ik over het algemeen iets minder angst ben. Ben nog maar vrij recent bezig.
2

Sertraline

26-01-2023 | Vrouw | 25
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik neem sinds twee jaar AD. Eerst een jaar ecitalopram maar gestopt wegens te veel bijwerkingen (zweten, nachtmerries en gewichtstoename). Een jaar geleden overgeschakeld naar sertraline. Mentaal zeer tevreden over dit middel, ben lang niet meer zo gelukkig geweest. Echter ervaar ik bijwerkingen: ik heb zo goed als geen zin meer in seks en ik ben flink wat kilo’s bijgekome[lees meer...]n. Op twee jaar tijd 20kg zwaarder…
4

Sertraline

14-01-2023 | Vrouw | 28
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben 28 jaar , vanaf mijn 19de had ik last van prikkelbaarheid, met de tijd warem mijn angsten verergerd. Ik was geen voorstander om anti depressiva te gebruiken maar de laatste jaren had ik uitweg meer gevonden . Uiteindelijk ben ik met Setraline begonnen eerste weken waren de bijwerkingen zeer ernstig , ik heb weken lang niet kunnen slapen , eten , mijn angsten waren g[lees meer...]roter geworden , ik had verschillende keren mijn dokter gecontacteerd hij had mij aangeraden om nog efkes volhouden , nu gebruik ik setraline al 10 maanden super tevreden !
2

Sertraline

12-01-2023 | Vrouw | 57
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Tijdens mijn BO kreeg ik last van piekeren en onverklaarbare angsten. Op advies van de psychiater geprobeerde de dosis venlafaxine op te hogen, zonder enig resultaat. Uiteindelijk de venlafaxine afgebouwd. In november begonnen met sertraline 50 mg. In 7 weken tijd zijn de klachten alleen maar verergerd. Ik ben totaal niet meer mezelf. Psychiater denkt dat de dosis te la[lees meer...]ag is en stelt 100 mg voor. Heb het een aantal dagen geprobeerd, maar voel me er ontzettend slecht onder. De klachten verergeren alleen maar. Herkent iemand dat sertraline alleen maar de klachten verergert?
1

Sertraline

09-01-2023 | Vrouw | 20
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik sertraline nu al ongeveer twee jaar. Het is mij opgevallen dat ik erg veel ben aangekomen sinds dien, en dat ik echt geen energie meer heb. Mijn angsten en depressie zijn amper afgenomen. Ik ben een tijdje aan het afbouwen geweest om te stoppen met sertraline, maar ik werd hier alleen chronisch misselijk en beroerd van. Ik heb spijt dat ik eraan ben begonnen, maa[lees meer...]r ik hoop dat het anderen wel goeds brengt.
3

Sertraline

28-12-2022 | Vrouw | 29
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2311) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1320) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1201) - Cholesterol
Paroxetine (1168) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1055) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (913) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (897) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (872) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (789) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (752) - Epilepsie
Metoprolol (751) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (620) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (619) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (618) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (602) - Anticonceptie - eenfase
Furabid (595) - Antibiotica - urineweginfectie
Metformine (579) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (576) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (562) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (517) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (478) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (462) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (449) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (447) - Depressie - antidepressiva SSRI
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (418) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.