Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

8
meningen

Sipralexa

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (29 meningen)
Angst & paniekstoornis (10 meningen)
Angststoornis (5 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
2

Sipralexa

16-07-2020 | Vrouw | 48
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5

5

Sipralexa

08-09-2016 | Vrouw | 57
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Sipralexa heeft mijn leven en dat van de mensen rond mij , positief veranderd . Het is nooit mijn bedoeling geweest dit langer dan een paar maanden te nemen maar ik voel er mij zoveel beter mee dan zonder en heb mij bij het feit neergelegd dat dit een levenslang gebruik gaat worden .
2

Sipralexa

06-09-2016 | Man | 28
escitalopram (5mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Beste, ik neem dit medicijn nu bijna 2 weken samen met welbutrin 200 mg 's morgens. Wat mij enorm opvalt zijn de bijwerkingen... Concentratieproblemen wat mij enorm ergert ook angst als ik onder de mensen ga wat ik vroeger niet had... Ook mijn libido is minder, klaarkomen gaat bijna niet en ik heb er weinig genot aan... De hoofdpijn is ook zeer erg, heb bijna constant hon[lees meer...]ger, droge mond en ik zweet ook meer... Al bij al zijn dit toch zeer veel neveneffecten... Ik denk dat ik maar mee ga kappen of moet ik volhouden?? Vanaf morgen naar 10 mg wat ik helemaal niet zie zitten eerlijk gezegd... Ook start ik binnenkort op de hogeschool, dus moet ik mij echt wel goed kunnen concentreren...
1

Sipralexa

02-06-2016 | Vrouw | 41
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Aanvankelijk hielp het goed om te blijven functioneren, voldoende energie te hebben om de dag door te komen. Maar gezien de ernstige bijwerkingen, moest ik er na 2 jaar mee stoppen. Dat bleek een echte HEL te zijn. Brain zaps, mentale verwardheid, concentratieproblemen, oncontroleerbare boosheid, extreme mood swings, emotioneel wankel zijn, enorme irriteerbaarheid, chronis[lees meer...]che vermoeidheid, en stress intolerantie. Allemaal dingen die ik voordien niet had. Vele van deze symptomen blijven, nu 1,5 jaar na stoppen, nog steeds duren en maken me het leven heel lastig. Had ik het geweten, ik was nooit met deze medicatie begonnen!
2

Sipralexa

20-05-2016 | Man | 23
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Na volledig opgebrand te zijn heb ik een opname gehad van 6 weken en nam ik seroxat, daar was ik heel tevreden van, ik klaarde helemaal op. Ik was terug helemaal mezelf sinds lang, en voelde me de koning ter rijk. Volgens de dokters werd ik te goed bevonden dus dan werd seroxat stopgezet. Via de dokter overgeschakeld op sipralexa. De opstart was de hel; onrustig, geen hong[lees meer...]er, nergens zin in behalve slapen, grote suïcidale gedachten, diepe depressie. Dit beterde een klein beetje naar verloop van tijd. Het vlakt je emoties af. Dit product werkt niet voor mij, ik ga hopelijk terug overschakelen op seroxat.
4

Sipralexa

29-01-2016 | Vrouw | 39
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Na vaststelling van een burn out kreeg ik sipralexa 10 mg / 1 per dag aangewezen. De eerste weken voelde ik slecht, misselijk, emotioneel.. maar na een 3tal weken begonnen de bijwerkingen te verdwijnen. Ik heb er wel 10 kg bij, maar dit neem ik erbij. Ondertussen, na 1.5 jaar probeer ik af te bouwen, wat niet goed lukt, terug misselijk, huilbuien, prikkelbaar (!), waardo[lees meer...]or ik nu de éne dag 5mg, de andere 10 mg neem. Mijn lichaam is er blijkbaar nog niet klaar voor om af te bouwen. Op zich niet zo erg, als mijn huilbuien, het overdreven emotioneel reageren, maar terug verdwijnen. Het afbouwen zal ik later nog eens proberen.
3

Sipralexa

07-08-2015 | Vrouw | 35
escitalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
na de vastelling van een burn out ben ik begonnen met sipralexa 10mg. Al snel bleek dat dit niet voldoende was en moest ik overschakelen naar sipralexa 20mg. Mijn gemoedstoestand is veel verbeterd in die 2 jaar. Mijn gewicht daarentegen: 20 kg erbij in 2 jaar. Vind het verschrikkelijk om mijzelf zo te zien, laat staan hoe anderen mij zien. Als u vraagt:" wat zou u doen moe[lees meer...]st u de klop terug kunnen draaien?" Om eerlijk te zijn weet ik het niet. Elke dag met tegenzin opstaan, als ik al kon opstaan, is iets; de gewichtstoename is zeker ook niet te onderschatten. Jammer dat er direct medicatie voorgeschreven wordt en er niet eerst geprobeerd wordt met alternatieve therapie. Er vanaf geraken is bijna niet mogelijk heb ik ondervonden.
3

Sipralexa

05-03-2015 | Vrouw | 33
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5

1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2236) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1176) - Cholesterol
Citalopram (1166) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1143) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1099) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (942) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (864) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (857) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (851) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (762) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (727) - Epilepsie
Metoprolol (706) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (647) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (581) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (577) - Depressie - antidepressiva TCA
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (576) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (573) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Metformine (566) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (530) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (518) - Verslavingsziekten
Furabid (512) - Antibiotica - urineweginfectie
Lexapro (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Implanon (hormoonimplantaat) (484) - Anticonceptie - overig
Concerta (465) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (442) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (421) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (410) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (405) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (405) - Pijn
Crestor (396) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.