Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Puri-Nethol

69
meningen

Puri-Nethol

mercaptopurine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Ziekte van Crohn (44 meningen)
Colitis ulcerosa (16 meningen)
Leukemie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Behandelingen met nieuwe antikankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet.

Veel kankerpatiënten krijgen een behandeling met medicijnen voorgeschreven. Zo’n behandeling kan enkele maanden tottien jaar en zelfs levenslang nodig zijn.“Maar veel patiënten haken vervroegd af omdat zij de bijwerkingen niet verdragen”, zegt Boers-Doets na jarenlang onderzoek. “Dat maakt de behandeling een stuk minder effectief.”

“Door bijwerkingen gestructureerd te managen, kunnen patiënten met kanker vaker hun behandeling voltooien zoals gepland. Terwijl patiënten gemiddeld vijf maanden langer kunnen leven als zij zelf de bijwerkingen monitoren.”

onderzoeker Christine Boers-Doets (11-09-2019)

1

Puri-Nethol

15-03-2015 | Vrouw | 23
mercaptopurine (50mg)
Colitis ulcerosa
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn ervaring met Puri-Nethol is slecht. Het medicijn gaf mij altijd misselijk zodra ik mijn maagbeschermer vergat in te nemen. Bovendien was mijn weerstand erg laag en was ik regelmatig verkouden of grieperig. Maar dat was nog te overzien. Belangrijker: mijn ontstekingen bleven opsteken gedurende het gebruik en ik was extreem vermoeid. Het voelde alsof ik watten in mijn h[lees meer...]oofd had en mijn ogen wogen zwaar. In de loop der tijd werd deze bijwerking zwaarder (de dosis werd verhoogd van 50 mg naar 75mg) tot ik nog maar maximaal 5 uur per dag (24 uur) wakker kon zijn waarvan ik mij maar 2 uur echt wakker voelde. Mijn hersens werkte nog maar op halve kracht, maar ben toch tot de conclusie gekomen dat het aan de Puri-Nethol lag. En ben per direct gestopt (met goedkeuren van de specialist). Een dag later voelde ik al verschil en de eerste dagen heb ik niet kunnen slapen van de energie die vrij kwam.
1

Puri-Nethol

07-09-2014 | Man | 54
mercaptopurine (50mg)
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik begon met Puri-Nethol omdat ik veel last had van Imuran. Na drie maanden kreeg ik enorme last van huiduitslag op mijn rug, schouders en armen: overal rode puntjes die verschrikkelijk jeukten. Een allergieonderzoek wees uit dat ik allergisch ben voor Puri_nethol. Toch doorgezet met slikken, omdat er geen echt alternatief zou zijn. De uitslag verdween na een paar maanden[lees meer...], maar ik was de hele dag door misselijk. Een jaar later kreeg ik weer een heftige opvlamming van Crohn. Bloedonderzoek wees uit dat de Puri-Nethol niet goed werd omgezet door mijn lever. Nu ben ik overgestapt op Metoject-injecties. Dat heeft weer andere bijwerkingen, maar ik voel me weer langzaam mens worden.
1

Puri-Nethol

22-08-2014 | Vrouw | 25
mercaptopurine
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Twee weken geslikt. In het begin weinig tot niks gemerkt. Na ander halve week werd ik erg misselijk en kon geen eten meer ruiken. Spierpijn over mijn hele lichaam en geen energie meer. Na twee weken ging het mis koorts schoot omhoog in twee uur tijd naar 40 graden en uur later weer 35,5 te zijn. Op spoed terecht gekomen waar lever ontstoken bleek te zijn. Per direct ges[lees meer...]topt met dit medicijn.
1

Puri-Nethol

13-08-2014 | Man | 63
mercaptopurine
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In april 2014 gestart met Entocort nadat de ziekte van Crohn was vastgesteld. Op 24 juni gestart met Puri-Nethol en tegelijkertijd de Entocort afbouwen. Op 1 juli kreeg ik diarree wat niet meer ophield. 6 juli gestopt met Puri-Nethol. Terwijl de diarree minder werd heb ik op advies van de MDL-arts de Puri-Nethol weer gestart. Ik was nog steeds beroerd van de diarree toe[lees meer...]n ik binnen 3 dagen zeer hoge koorts kreeg (40.5) die in twee uren terugklapte naar 35.6 Ik ben weer gestopt met de Puri-Nethol. Toen was ik echt ziek. Met deze ondertemperatuur ben ik in het ziekenhuis opgenomen. Daar bleek dat ik een Alvleesklierontsteking had en de lever was fors ontregeld. Ik zit nu nog in de fase dat mijn lichaam even van deze "aanslag" op moet knappen voordat ik van de MDL-arts een alternatief krijg.
4

Puri-Nethol

22-07-2014 | Man | 43
mercaptopurine
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik nu ongeveer 2 jaar dit medicijn. Het eerste jaar 50 mg per dag. Ik had geen bijwerkingen en het ging erg goed. Na een jaar kreeg ik een opvlamming en kwam met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis terecht. Op advies van mijn MDL arts heb ik de dosis verhoogt naar 75 mg per dag. Ik neem ze voor het eten in. Sinds die tijd heb ik bijna geen last van mijn darm[lees meer...]en, alleen ben ik ontzettend moe. Op advies van mijn MDL krijg ik nu om de zes weken ook een B12 injectie. Deze helpt wel iets, maar niet voldoende om echt goed te kunnen functioneren. Ik heb ook nog een periode acupunctuur geprobeerd, maar dat heeft het niet verbetert. Graag hoor ik van mensen die vooral last hebben (gehad) van vermoeidheid en hoe ze hier mee zijn omgegaan. Ik wil en kan deze bijwerking nog niet accepteren.
4

Puri-Nethol

07-07-2014 | Man | 66
mercaptopurine
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb 42 jaar de ziekte van Crohn. Toen ik 18 jaar was zijn de eerste klachten gekomen. Dit heeft tot mijn 24e geduurd voordat men er achter kwam dat het een Crohn was. De eerste 7 jaar waren heftig en Salosoprine geslikt. Hierna (31 jaar oud) hebben ze me geopereerd. 45cm dikke en dunne darm verwijdert. Hierna heb ik zelf 25 jaar zonder medicijnen gedokterd. 10 jaar [lees meer...]geleden ging het slecht. Toen kreeg ik prednisolon. Doordat ik een dunne huid kreeg zijn we overgestapt naar Puri-nethol. Nu voel ik me prima en heb soms een misselijk gevoel wat ik oplos door een banaan te eten
5

Puri-Nethol

30-06-2014 | Man | 49
mercaptopurine (50mg)
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik Puri-Nethol nu zeker al 6 jaar zonder dit medicijn zijn mijn darmen totaal 'out-of-control'. Ik heb eigenlijk nooit last van bijwerkingen gehad. Voor dit medicijn kreeg ik eerst prednisol om de darmen in het gareel te krijgen, maar die geven wel als bijwerking dat je flink aankomt en opzwelt. Mijn behandelend arts heeft in 2010 een keer voorgesteld om het gebrui[lees meer...]k af te bouwen en er vervolgens mee te stoppen (omdat het zo goed ging, ik had al tijden geen klachten meer). Prompt 3 maanden later begon het hele feest met diarree en bloed in de ontlasting weer opnieuw. Dus weer prednisol en terug aan de puri-nethol. Toen ging alles weer goed. Vorig jaar stelde hij weer voor om af te bouwen: Ik heb beleefd geweigerd. Ik vind het prima zo, 2 pilletjes per dag en nergens last van!
3

Puri-Nethol

07-05-2014 | Man | 33
mercaptopurine (50mg)
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Nam eerst 50mg per dag. Door prednisol kuur ervoor en het feit dat ik tegelijk gestopt ben met roken, ben ik in 6 weken 11kg aangekomen. Ik ging van 63kg naar 74kg. Neem nu 75mg per dag. De meest vervelende bijwerking is misselijkheid. Zo gauw ik wakker word, moet ik snel iets drinken of eten om de kotsneigingen tegen te houden. De misselijkheid komt terug om de paar uur [lees meer...]maar gelukkig helpt het enigszins als ik veel (water) drink. Daarnaast ben ik ook snel en vaak moe maar dat vind ik een minder storende bijwerking.
2

Puri-Nethol

15-04-2014 | Vrouw | 24
mercaptopurine
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een jaar geleden begon ik met de Purinethol, de klachten bleven aanwezig. Dus ben toen begonnen met allopurinol als toevoeging. In deze combinatie was de purinethol effectief en zit ik gelukkig al een tijdje in de remissie fase. Ik ervaar het als vervelend dat ik soms erge last heb van mijn tandvlees, rode vlekjes krijg op mijn huid en haaruitval.. Ik ben niet vaak ziek ge[lees meer...]lukkig, maar als ik een griepje heb, is deze wel even wat intenser dan hiervoor.
3

Puri-Nethol

04-03-2014 | Vrouw | 25
mercaptopurine (50mg)
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik het nu bijna 2 maanden, ik heb de eerste paar weken erg veel last gehad van hoofdpijn en ik heb 2 weken plat gelegen van de koorts/griep en gewrichtspijn... Nu wat weken later begint de misselijkheid te komen en heb nog steeds regelmatig last van hoofdpijn. Ook ben ik erg energieloos, maar ik weet niet of dit door de medicijnen of de Crohn komt... Ik slik het braa[lees meer...]f door in de hoop dat de bijwerkingen snel verdwijnen en ik weer energievol en 'gezond' door het leven kan!
1

Puri-Nethol

20-02-2014 | Vrouw | 25
mercaptopurine
Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb de ziekte van Crohn, en heb sinds kort puri nethol voorgeschreven gekregen. Ik moet anderhalve pil in 1 keer innemen, 75 mg dus in totaal. Op het moment dat het begint in te werken, heb ik een ernstige pijn . Mijn hele romp doet pijn , het lijkt alsof mijn ingewanden dikker worden opzwellen, en alsof het niet meer in mijn borstkast past, ik kan niet meer lope[lees meer...]n, zak door mijn knieen heen, al mijn gewrichten doen pijn. Ik heb dan letterlijk het gevoel dat ik dood ga, en kan me geen houding geven omdat het zo een pijn doet.
3

Puri-Nethol

17-12-2013 | Vrouw | 28
mercaptopurine
Colitis ulcerosa
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik het nu een jaar en ben tevreden over de effectiviteit. Ik heb sindsdien geen opvlammingen meer gehad. Wel merk ik ook dat mijn huid extreem droog en dun is en dat ik in de zon rode vlekken/blaasjes in mijn gezicht krijg. Volgens de dermatoloog is niet te zeggen dat dit door dit medicijn komt, maar zo aan eerdere reacties te lezen hebben meer mensen daar last va[lees meer...]n en lijkt het verband te hebben. Weerstand blijft wel aan de lage kant, maar het is goed vol te houden in vergelijking met de periode van opvlammingen! Ik gebruik het samen met pentasa en neem alles in de ochtend in, geen last van mijn maag.
3

Puri-Nethol

10-12-2013 | Vrouw | 45
mercaptopurine (50mg)
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vrijdag 6/12 kreeg ik deze medicijnen van mijn MDL arts, had er al gelijk een raar gevoel bij ivm alle bijwerkingen Ben heel het weekend op google bezig geweest en kwam toen hier Na het lezen van al jullie ervaringen werden over het algemeen mijn gevoelens bevestigd Ik ben tot de conclusie gekomen om het niet te gebruiken, het medicijn lijkt hier erger dan de kwaal [lees meer...]Heb mijn MDL arts al op de hoogte gesteld van mijn besluit
2

Puri-Nethol

28-08-2013 | Man | 48
mercaptopurine
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Bijna 20 jaar geleden werd bij mij Crohn vastgesteld. Al die tijd heb ik op het milde medicijn mezalazine (Pentase) kunnen leven, volgens mij dankzij het koolhydraat- en suikervrije dieet wat ik volg (google op Special Carbonhydrate Diet). Maar dit jaar ging het toch mis. De specialist gaf me Puri-Nethol en dat slik ik nu een maand. De ergste bijwerking die ik ervaar is pi[lees meer...]jn in al mijn spieren. Wanneer ik zit en niets hoef te doen dan gaat het prima, maar als ik in actie moet komen dan lijkt het alsof ik zwaar gesport heb en de warming up overgelagen heb. Ik voel me niet misselijk - zoals anderen - maar wel duizelig. Met een paracetamol erbij gaat het redelijk, maar fijn is het niet. Ik zou graag meer reacties zijn van mensen die Puri-Nethol al heel lang slikken. Worden de bijwerkingen minder?
3

Puri-Nethol

22-02-2013 | Vrouw | 50
mercaptopurine
Colitis ulcerosa
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vervelende bijwerkingen in hoofdzaak energiebeperking. Verder vermoedelijk ook eczeem, maar moeilijk aantoonbaar want werkt ook op je weerstand. Nu al 1 maand onafgebroken ziek, weinig cu maar infectie op de rug, oorontsteking dan de andere kant en nu weer snipverkouden, her en der eczeem. Soms zou ik ermee willen stoppen, maar dan komt de cu direct terug. Ik ga proberen o[lees meer...]m de dag 1 tablet te slikken, goed logboek bijhouden, eens kijken hoe dit zich verhoudt. Heeft iemand hier ervaring mee met deze methode. Mdl-arts was net overtuigd maar mocht het wel proberen.
1

Puri-Nethol

05-10-2012 | Vrouw | 18
mercaptopurine
Ziekte van Crohn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik weet nu een half jaar dat ik de ziekte van crohn heb. Mijn MDL arts heeft mij eerst entocort gegeven en daarna puri nethol zodat ik de entocort geleidelijk kan afbouwen. De eerste keer dat ik puri nethol slikte kreeg ik na 2 weken een alvleesklierontsteking. Toen mocht ik na 2 maanden met een andere dosering beginnen. Ik slikte toen een kwart pilletje met een medicijn t[lees meer...]egen de bijwerkingen (allopurinol). Na 2 weken kreeg ik weer een alvleesklierontsteking. Over 2 weken stop ik met alle medicijnen en neem even een pauze tot de opvlamming weer komt. Ik vraag me af of er nog alternatieven zijn, heeft iemand hier ervaringen mee?

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1379) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1157) - Verslavingsziekten
Sertraline (1130) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (629) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (594) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (540) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (469) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (460) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (427) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.