Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Plaquenil

5
meningen

Plaquenil

hydroxychloroquine

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Reumatoïde artritis (38 meningen)
Gewrichtsontsteking (3 meningen)
Juveniele reumatoïde artritis (1 mening)
Malaria (0 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Risico op ernstige bijwerkingen door chloroquine en hydroxychloroquine

De malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten (COVID-19), in sommige gevallen met dodelijke afloop, in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij coronapatiënten. Het Europees medicijnagentschap EMA en medicijnautoriteit CBG adviseren artsen om coronapatiënten die deze medicijnen krijgen extra goed te monitoren, met name bij gevoeligheid voor hartritmestoornissen.

Chloroquine en hydroxychloroquine zijn goedgekeurd voor de behandeling van malaria en een aantal auto-immuun ziektes. Het is bekend dat zij hartritmestoornissen kunnen veroorzaken door invloed van de elektrische activiteit van het hart (QT-verlenging).

College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) (23-04-2020)

1
2

Plaquenil

17-10-2023 | Vrouw | 51
hydroxychloroquine (200mg)
Systemische Lupus Erythematodes (SLE)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
7 jaar geleden begonnen met plaquenil voor SLE. Een half jaar enorme buikpijn gehad na inname. Maar vrijwel direct gunstig resultaat wat ontstekingen betreft. Mijn haardos is gehalveerd en veel last van hartritmestoornissen, oorsuizen en slechter horen. Maar de pijn in mijn lijf was na 25 jaar verdwenen. De bijwerkingen nam ik op de koop toe. Mijn immunoloog was helaas n[lees meer...]iet zo strikt in het laten maken van oogcontroles . Ik slik deze medicatie van 2016-2023 en alleen een maal in 2018 en deze maand (oktober) oogcontroles gehad. Nu blijkt ik toxische macula te hebben aan mijn linker oog van de medicatie. Onmiddellijk moeten stoppen met plaquenil. Mijn oog probleem is onomkeerbaar. Ik ben in afwachting hoe mijn lichaam gaat reageren zonder plaquenil. Maar mijn behoud van zicht is me belangrijker. Hou zelf de vinger aan de pols wat je ogen betreft en eis steeds goede controle!
5

Plaquenil

14-11-2020 | Vrouw | 70
hydroxychloroquine (200mg)
Systemische Lupus Erythematodes (SLE)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds het gebruik van Plaquenil kon ik in 2012 de jarenlange medicatie van Prednisolon gaan afbouwen. Het medicijn werd mij geadviseerd door een immunoloog. Er was meteen effect zichtbaar: ik had minder symptomen en de lab. uitslagen verbeterden. Ik ben nu al heel wat jaren nagenoeg klachtenvrij. Slechts milde symptomen van Syndroom van Sjögren zoals vermoeidheid, droge [lees meer...]ogen, mond en keel. Ik gebruik nu slechts nog 2,5 mg Prednisolon.
5

Plaquenil

14-02-2020 | Vrouw | 48
hydroxychloroquine (200mg)
Systemische Lupus Erythematodes (SLE)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb al. 24 jaar lupus en neem al 24 jaar plaquenil maar helaas ben ik al geopereerd aan mijn hart en heb nu al 6 jaar een pacemaker. De vraag is komt het nu alleen van mijn ziekte of alleen van de medicatie of van de beide daarom kan ik moeilijk oordelen over de medicatie en de artsen weten al even veel als ik ben nu 48 jaar en voel me redelijk goed er zijn erger gevallen
5

Plaquenil

24-02-2019 | Vrouw | 53
hydroxychloroquine (200mg)
Systemische Lupus Erythematodes (SLE)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 30 jaar zou ik geen plaquenil meer mogen slikken ivm vocht in het hartzakje. Bij navraag diverse nevrologen en cardiologen hadden ze hiervan nog nooit gehoord. Heeft iemand ervaring met deze bijwerking van de plaquenil?
3

Plaquenil

17-11-2014 | Man | 49
hydroxychloroquine
Systemische Lupus Erythematodes (SLE)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds 1994 kwam ik voor het eerst bij een dermatoloog voor huidproblemen (wat later in 2007 pas als CDLE is gediagnosticeerd). Kreeg wel in 1994 een heel klein tubbetje dermovatezalf waar ik heel voorzichtig mee moest zijn op advies van een dermatoloog na een biopt. Het was voor mij heel duidelijk merkbaar dat de klachten vooral bij stressvolle periodes toenamen. Ben in 20[lees meer...]00 ook in een mentale crisis terecht gekomen, met alle gevolgen vandien. Geleidelijk namen de CDLE klachten toe en rond 2007 kwam er een explosie van klachten. Er is toen weer een biopt gedaan en een uitgebreid urine-bloedonderzoek gedaan. Toen is de diagnose CDLE naar voren gekomen. Ik had daarvoor nog nooit van een auto-immuunziekte gehoord, dus dacht zal wel. Sinds dien kreeg ik de Dermovatezalf (clobetasol-17-propionaat) en dat zorgde ervoor dat bij een opvlamming de huidreactie minder werd. Wel met blijvende littekens op handen, armen, nek, en gezicht en verergering tijdens de zomer. De dermatoloog had mij ook gemeld dat als de zalf niet voldoende bleek, er overwogen kon worden om het anti-malaria middel plaquenil te gebruiken. In die jaren was ik nog zo aan het klooien met anti-depressiva e.d. dat ik het niet aan durfde. Sinds Juni heb ik me toch laten overhalen om de plaquenil te proberen, ondanks mijn angst en twijfels omdat ook dit een middel is waar de exacte werking en bijwerking niet bekend is. Heb het tot nu toe vier keer geprobeerd twee weken te gebruiken, maar krijg steeds de zelfde "bijwerking". Maagklachten, hoofdpijn, misselijkheid, agressieve dromen (nachtmerries), angsten, nachtzweten, hartkloppingen. Ik durf het gebruik niet door te zetten. Waarschijnlijk ook door wat ik de afgelopen 14 jaar op gebied van psychische medicatie heb ervaren. De dermatoloog weet dat het psychische op de voorgrond ligt, maar blijft adviseren om de plaquenil te blijven gebruiken uit voorzorg. Herkend iemand iets dergelijks? Of zit het bij mij "tussen de oren"? Ik kan ook niet een goed oordeel geven qua tevredenheid, vandaar neutraal.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1379) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1157) - Verslavingsziekten
Sertraline (1131) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (629) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (594) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (540) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (469) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (460) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (427) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.