medicijnen

Methylfenidaat (389 meningen)
Amfexa (208 meningen)
Medikinet (133 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Bojan Nikolik (05-12-2014)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

12-01-2017 | Man | 43
methylfenidaat (18mg)
Inname- / gebruiksgemak
Hallo, Wondermiddel. De hele antidepresiva lijst afgewerkt, niets hielp, veel, heel veel bijwerkingen, nu Concerta. Het brengt Rust. Formidadel middel. Je kan het beter wel als niet proberen. De eigen bijdrage, in tegenstelling tot Ritalin, moet n ieder voor zichzelf bepalen, mij is het meer dan waard. 's Morgens 1 tablet, en er ging voor mij een nieuwe wereld open.

07-12-2016 | Vrouw | 30
methylfenidaat (18mg)
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb eigenlijk een vraag over dit medicijn. Bij mijn vriendin is bordeline en adhd geconstateerd. Eerst heeft zij ritalin gekregen op de paaz afdeling en daar werd ze echt heel ziek van en haar emoties nemen een loopje met haar. Nu heeft ze na 6 dagen dit medicijn genomen te hebben onze relatie van 7 jaar ineens verbroken. Wij hadden net een koophuis en een kleintje [lees meer...]van 5. Ze is nu overgestapt op concetra. Mijn huisarts heeft mij verteld dat ik haar niet op mag geven nu en dat dit de medicijnen zijn die haar gevoel afvlakken. Ze is van een lieve zorgzame vrouw verandert in een hard persoon. Ons huisje was haar alles onze kleine was der allesje en ik was alles voor der. Haar steun en toeverlaat. En nu zit ik al 3 weken alleen in ons huis te wachten op wat komen gaat. Zij zegt dat ze me nooit meer wil zien. Maar iedereen die haar kent zegt dat ze zichzelf niet is. Wat moet ik doen? Moet ik haar serieus nemen en het afsluiten of... Groetjes Een bezorgde (ex)vriend.

07-12-2016 | Man | 50
Inname- / gebruiksgemak
Hallo dit is een wereld medicatie, toen ik ben begonnen met concerta is mijn wereld compleet veranderd. De thuissituatie veranderde positief, op mijn werk ging het veel beter met name concentreren, ik had nogal eens ongelooflijk veel verzuim door mijn impulsieve gedrag wat resulteerde in ongelukken op de werkvloer. Alles werd voor mij ineens duidelijk. Ik hoop dat dit verh[lees meer...]aal je kan helpen.

25-11-2016 | Man | 12
Inname- / gebruiksgemak
Bijna 3 jaar geleden zijn wij gestopt met Concerta voor mijn zoon, toen 9. Zijn bijwerkingen waren zo heftig waarbij de urenlange erectie het meest ernstige was. De afgelopen jaren zijn we op een andere voet verder gegaan en dat werkte goed. Helaas zit hij nu in de pubertijd en ervaren wij weer alle negatieve kanten van zijn ADHD. Het is heftiger en hij heeft er veel last [lees meer...]van op sociaal gezien. Daarom dachten we dat het geen kwaad kon om weer te proberen. Maar wat een spijt! De afgelopen dagen is hij overdag beroerd geweest en vanaf 4 uur in een rebound met paniek, hysterisch gedrag, vluchten, waanbeelden, wegkruipen, veel huilen en aan een stuk praten over enge zaken. 's Avonds niet durven slapen en zijn oudere broer mag niet in de buurt komen - dan wordt het nog erger. Het is het ons niet waard! We gaan het weer op een andere manier proberen.

08-11-2016 | Vrouw | 20
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik nu ongeveer een maand concerta en vind het middel erg fijn werken. Ik voel me geconcentreerd en kan me beter aanzetten tot het uitvoeren en beginnen/afmaken van taken. Helaas heb ik de bijwerking extreme haaruitval. Daarom overweeg ik te stoppen met het medicijn. Ook word ik er soms erg nerveus van en ben ik 's avonds echt kapot, maar daar kan ik alletwee nog wel m[lees meer...]ee dealen. Vooral die haaruitval vind ik super vervelend. Qua eetlust was het de eerste twee weken wat minder, maar van die bijwerking heb ik inmiddels geen last meer. Hiervoor slikte ik ritalin en dat werkte ook fijn, maar kreeg ik hartkloppingen van.

03-11-2016 | Man | 17
Inname- / gebruiksgemak
Ik kan me goed concentreren op school, en kan beter nadenken voor ik iets zeg! Alleen word ik een beetje bang van alle slechte reacties. Ik merk na een half jaar dat ik wel iets minder effect heb dan voorheen. Ik heb nu 54 mg voorgeschreven gekregen en vind dit prettig!! Ik raak alleen in de twijfel of ik dit wel moet doen? Is het dan echt zo slecht? Het helpt mij goed op[lees meer...] school en met andere dagelijkse activiteiten!

07-10-2016 | Vrouw | 19
Inname- / gebruiksgemak
Ik mocht gelijk concerta proberen. Ik begon met 18 mg en binnen een week mocht ik al aan de 36 mg. Ik wist niks af van dit medicijn, uiteindelijk heb ik spijt dat ik er ooit aan begonnen ben. 18 mg sloeg bij mij niet aan, 36 mg in het begin ook niet, binnen een maand mocht ik 54 mg proberen. De bijwerkingen werden me te heftig en begon al gauw kilo's te verliezen, in totaa[lees meer...]l ben ik 8 kilo afgevallen. 54 mg werd voor mij te heftig, ik begon te hyperventileren en als het medicijn uitgewerkt was, kreeg ik het gevoel dat ik gek werd. Ook ging het met mezelf niet heel goed, dus vandaar sommige heftige bijwerkingen. Uiteindelijk ben ik weer terug gegaan naar 36 mg en heb deze ongeveer 2 maanden geslikt. De bijwerkingen bleven en ik bleef afvallen, ook slapen ging heel slecht, waardoor ik uiteindelijk nog maar 16 uur per week sliep, door die medicijnen kon ik gewoon door en had ik niet last van slaaptekort, maar omdat ik ook niet veel at, kwam ik psychisch hier onder te lijden, als ik in bed lag, raakte ik gewoon in paniek om te slapen, maar ook om te leven leek het wel. Het is heel moeilijk uit te leggen, maar ik kreeg het gevoel dat ik gewoon gek was, dit was een combinatie van en te weinig eten en te weinig slapen. Uiteindelijk ben ik bij een andere psychiater geweest en die zei dat ik beter voor een tijdje kon stoppen met de medicijnen. Ik ben nu aan het afbouwen en ben heel erg moe. Ik raad het medicijn absoluut niet aan, maar het kan verschillend zijn per persoon, maar dit is mijn ervaring met concerta.

28-09-2016 | Man | 45
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik sinds anderhalve maand concerta waarvan de eerste maand 18mg (Mylan) maar die werkte na anderhalve week al niet echt optimaal. Al was mijn eerste week helemaal geweldig, want ik had me nog nooit zo prettig gevoeld(nooit eerder medicatie gekregen aangezien ik pas een paar maanden weet dat ik adhd heb) en ik dacht oh dus zo hoor ik mij te voelen en om te gaan met[lees meer...] heel veel prikkels van buitenaf die ik opeens beter kon plaatsen en verwerken. Nu zit ik op 27mg concerta en dat gebruik ik nu anderhalve wk. Helaas is na de uitwerking vd pil de terugval wel heftig in sommige situaties pff maar het helpt en ik ben ondanks nadat de pil is uitgewerkt mij meer bewust van mijn emoties en heb ik die sneller onder controle. Geen rare bijwerkingen oid en raar was ik toch al haha. Ik verlies mezelf gelukkig niet wat ik in eerder ervaringen van andere heb gelezen. Tja Adhd ja dat zal altijd blijven en gelukkig bestaan er pillen zoals concerta die mensen zoals ik/ons kunnen helpen. Oh ja...... ooit wel eens een normaal mens ontmoet?! Groetjes

19-08-2016 | Man | 14
Inname- / gebruiksgemak
Concerta bevalt goed en heeft de minste bijwerkingen fysiek gezien, van alle ADHD medicijnen. Na langdurig gebruik ontstaan er negatieve gevoelens bij mijn zoon (14 jaar). Daarom gebruikt hij in de vakanties niet, dan gaat het weer over en kunnen we weer verder gaan.

03-08-2016 | Man | 35
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb add en daar gebruikte ik concerta voor in het begin heel weinig 18 Mg maar al snel zat ik op 54 Mg na een jaar of 2 ging het slecht steeds boos kort lontje geen leuk persoon. Sinds een paar maand zit ik nu op 27 Mg en 150 Mg wellbutrin deze combi werkt voor mij tot nu toe prima

02-08-2016 | Man | 39
Vermoeidheid
Inname- / gebruiksgemak
door een hersenontsteking chronisch uitgeput geraakt (en nog wat andere restverschijnselen). na 30 jaar het gevoel te hebben door de zuigende modder te lopen met ritalin begonnen, maar door het rebound effect veel bijwerkingen. Nu Concerta 54mg gekregen en ik voel me eigenlijk voor het eerst sinds lange tijd mezelf. Niet meer oververmoeid, niet meer overprikkeld, vergeet g[lees meer...]een dingen meer, een stuk minder introvert geworden, beter met emoties om kunnen gaan. Het energieniveau is nog laag maar niet meer chronisch uitgeput.

26-07-2016 | Vrouw | 28
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben overgestapt van ritalin naar concerta. Dit bevalt me veel beter. Bij ritalin had ik erg last van de "rebound". Ik werd er zelfs depressief van. Dat heb ik bij concerta niet. Concerta heeft ook als voordeel dat je het maar 1 keer per dag in hoeft te nemen en niet om de zoveel uur, zoals bij ritalin.

28-06-2016 | Vrouw | 35
Spanning, slechte slaap, woede

20-06-2016 | Vrouw | 54
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik 's morgens 54 mg, dit is bij mij na 3 a 4 uur uitgewerkt, dan slik ik 2 x 10 mg ritalin erbij, wat mij betreft te kort is.

30-05-2016 | Vrouw | 26
Inname- / gebruiksgemak
Door de ernst van de bijwerkingen besloot ik met methylfenidaat te stoppen. Daarnaast merkte ik ook weinig positieve effecten van de Concerta.

26-05-2016 | Vrouw | 24
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb ADHD en een impulsen- en hyperactiviteitsstoornis, eigenlijk voel ik me altijd druk en gehaast e.d. Meerdere keren ben ik aan de ritalin of concerta geweest, momenteel er net vanaf. Mijn ervaringen hiermee zijn niet heel positief. De hoofdzaak van de werking, mn impulsen e.d. afvlakken, werkte opzich naar behoren, maar ervaarde de bijwerkingen als negatief. Vooral [lees meer...]kreeg ik het gevoel dat ik mijzelf kwijtraakte, geen ware emoties meer te voelen, het idee er wel te zijn e.d. maar niet te handelen zoals de echte ik al doen, vanuit mn hart. En ook ik vind de effecten van de medicatie veel weg hebben van bepaalde Harddrugs, zoals XTC. De werking van concerta was vooral ook te merken aan dat ik telkens de neigingen onbewust had om mijn kaken stevig op elkaar te drukken (dit ook doen). Oooh jaa en voor mn eetlust was het een hell! Normaal ben ik een goeie eter, maar altijd wanneer ik medicatie slik, heb ik geen eetlust en vergeet ik te eten. In 2012 (ik was 20) heb ik op zo op een dag de concerta aan de kant gegooid vanwege ernstige bijwerkingen. Ik herinner mij het momenr dat ik in de supermarkt was en overweldigd werd door de prikkels en niet meer kon bedenken wat ik halen moest en waar het stond, waarna ik mn moeder belde en de tranen net tegem kon houden... omdat ik het niet kon vinden e.d. ... maar toen ik dus de medicatie aan de kant gooide, werd ik zwaar depressief, zo erg dat ik gedachten had er niet meer te willen zijn. Dit was IK niet ! Later door GGZ hulp ben ik in gaan zien dat mijn depressie toen is getriggerd door het abrupt stoppen met de medicatie.. en werd ik mijzelf weer! Nu ben ik net een aantal weken weer gestopt na een half jaar medicatie te gebruiken, dit wel met een afbouw progamma omdat ik erg angstig ben geworden. Op het moment ben ik blij om door de heftige periodes heen, beetje bij beetje mijzelf terug krijg. Het is mij in ieder geval duidelijk geworden, dat je zelf zonder medicatie misschien hinder kan ondervinden in je 'exclusiefheid' , maar het met zulke medicatie er ook het niet beter op word.. en zelfs kan verergeren.. al verschilt dit voor ieder natuurlijk.
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2317) - Anticonceptie - overig
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (929) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (635) - Depressie - antidepressiva overig
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (451) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (424) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn