Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Depo-Provera '150' (prikpil)

7
meningen

Depo-Provera '150' (prikpil)

medroxyprogesteron parenteraal

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

1
1

Depo-Provera '150' (prikpil)

09-04-2022 | Vrouw | 25
medroxyprogesteron parenteraal (150mg/ml)
Endometriose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb 1(!) injectie van de prikpil gebruikt, en door erge hoofdpijn en somberheid besloten geen extra injectie te nemen. Het heeft echter 2( !) jaar geduurd alvorens ik weer een ovulatie had en ongesteld werd. Ik wist dat het wat langer kon duren, maar twee jaar vind ik wel erg lang en ook de gynaecoloog was hiervan geschrokken. Dit is iets om rekening mee te houden als j[lees meer...]e een kinderwens hebt.
1

Depo-Provera '150' (prikpil)

16-03-2016 | Vrouw | 41
medroxyprogesteron parenteraal (160mg/ml)
Endometriose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Persoonlijk raad ik het niemand aan, sinds injectie constant misselijk en een bloeding die niet stopt. Voor injectie nooit hoofdpijn gehad nu constant, nooit darmklachten gehad behalve bij menstruatie ( Pms klacht), nu constant darmklachten. Epilepsie die toegenomen is. En raar maar waar eierstokken doen inmens zeer, immuunsysteem helemaal ontregelt, verandering van humeur[lees meer...] en gedrag, ongelooflijk last van jeuk over gans lichaam. Last van slapeloosheid zo erg dat er hele nachten bij zijn dat ik gewoon niet slaap... Wat erg vermoeiend is. Een hoop chemische rommel in je lichaam is afbreuk op je lichaam, ook al zijn er vrouwen die geen tot weinig bijwerkingen hebben... Het breekt je lichaam af... Neen bij mij blijft het met die ene keer. Ik bedank ervoor, pure chemische rommel gewoon, mijn kiné zegt zelf dat dit product eigenlijk niet op markt mag zijn. Nogmaals ook al zijn er vrouwen met weinig tot geen bijwerkingen, uiteindelijk doet het een afbreuk op je lichaam.
2

Depo-Provera '150' (prikpil)

10-05-2023 | Vrouw | 27
medroxyprogesteron parenteraal (150mg/ml)
Endometriose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na vermoeden endometriose wilde de gynaecoloog dat ik een spiraal zou nemen. Dit durfde ik niet omdat ik heftige verhalen gelezen heb en ik nog geen kinderen heb gehad (en dat zou pijnlijker zijn). Ik ben zelf lesbisch en vind het erg tegenstrijdig om anticonceptie te nemen. Maargoed als het helpt.. Ik moet zeggen dat het verrassend goed helpt tegen mijn pms klachten, volg[lees meer...]ens mijn vriendin hoeft ze niet meer op haar tenen te lopen. Dus dat is een positief effect. Echter bleef ik doorbraakbloedingen hebben tot 6 maanden en menstruatiepijn. Het bloeden is nu de 7e maand gestopt maar nog steeds dagelijks menstruatiepijn. Ook heb ik heftige acne ontwikkeld en het ergste, ik ben 8 kilo in 7 maanden aangekomen! Daarnaast heeft het mijn angststoornis verergerd, voel ik me vooral de eerste weken na de prik erg nerveus en slaap ik slecht. Ik heb dus ook besloten dat de derde prik m'n laatste was. Ik wil nu de minipil hierna proberen. Nog 3 maanden uitzitten en hopelijk niet nog zoveel aankomen!
2

Depo-Provera '150' (prikpil)

11-03-2021 | Vrouw | 26
medroxyprogesteron parenteraal (150mg/ml)
Endometriose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb door mijn afkomst en vroeg ongesteld worden endometriose en een zeer onregelmatige cyclus. Dit betekend dat ik nooit voorbereid ben op mijn tijd van de maand. Naast de verschrikkelijke pijn door de endometriose wordt ik heel depressief, triggered het mijn eetstoornis die ik grotendeels heb overwonnen en krijg ik gedachtes over de dood. Ik ben ook heel erg lactose in[lees meer...]tolerant en heb een verzakte spiraal gehad. pillen hebben allemaal lactose. Om deze reden kreeg ik als advies om de prikpil te nemen. De eerste 2 prikken gingen prima.. beetje spotting, buikpijn en mijn haar werd sneller vet. Een beetje irritant, maar beter dan de verschrikkelijke pijn, veel bloedverlies en depressie. Maar nu ben ik anderhalf jaar verder. Sinds de 3e prik heb ik last van acne en verstopte poriën. Elke prik wordt het erger. Ik schaam me en durf niet meer zonder make-up naar buiten terwijl ik altijd trots was op mijn huid. Ik ben emotioneel erg instabiel en onzeker en heb momenten dat ik mezelf weer haat wat ik juist wilde voorkomen. Daarnaast heb ik brain fog. Ik kan vaak niet helder nadenken, loop vast en 'hoor' niet goed wat iemand zegt terwijl ik geen gehoorproblemen heb. Ik heb ook steeds meer last van een opgezette buik en vocht vasthouden. Misschien helpt dit niet mee, maar ik ben door mijn afkomst ook nog eens heel klein en small gebouwd. Ik ben 39 kilo. Ik snap niet waarom ik dezelfde dosis krijg als een lange Nederlandse vrouw van 60-70 kilo. Ik laat deze prik uitwerken en stap over op de hormoonpleister...
5

Depo-Provera '150' (prikpil)

10-08-2019 | Vrouw | 40
medroxyprogesteron parenteraal (150mg/ml)
Endometriose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb jaren de pil gebruikt en me uiteindelijk laten steriliseren. Mede omdat de pil lastig is hormonen bevat en omdat ik libido verlies had. Nu bleek tijdens een operatie dat ik ernstige endometriose heb. Ik had geen keus en moest weer aan de pil. Prikpil is dan een goede keus qua hormonen samenstelling. Direct stopte de menstruaties. Wel eerste dagen wat vermoeider en l[lees meer...]ichte hoofdpijn. Maar dat nemen we maar voor lief. Ook libido is wel wat minder. Maar ik ben er toch blij mee!
5

Depo-Provera '150' (prikpil)

07-01-2016 | Vrouw | 48
medroxyprogesteron parenteraal (150mg/ml)
Endometriose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Omdat ik op mijn 35e al twee jaar periodiek de gewone pil nam om de buitengewoon erge pijn bij het menstrueren, door de endometriose die ik had, in te dammen, informeerde ik naar andere oplossingen. Ik was immers gesteriliseerd, dus vond het nogal dom om elke dag een pilletje te moeten nemen tegen zwanger worden. Er werd me voorgesteld om een hysterectomie te doen, wat mi[lees meer...]j nogal héél drastisch leek op die leeftijd. Het alternatief was verder doen met de gewone pil of overschakelen naar de prikpil. Bij deze laatste optie zou de menstruatie volledig wegvallen en ik dus ook niet meer 's nachts wakker worden van de pijn die inmiddels de hele buikholte innam tot aan de longen. Ik heb dan ook voor de prikpil gekozen en neem deze nu bijna 13 jaar. Ik ben zéér tevreden, heb nooit meer pijn gehad, geen bijwerkingen, alles verloopt prima. Het enige wat zich nu begint op te dringen is of ik nu al in de menopauze zit (ben bijna 48j); vermits ik niet menstrueer, zal ik het niet merken. Ik moet er wel aan toevoegen dat ik totaal geen last heb van de typische menopauzeklachten. De huisarts zei me om nog enkele jaartjes voort te doen en dan via een bloedtest te bepalen of ik inmiddels in de menopauze zit. Van mij zal je in elk geval nooit een negatief woord horen over de prikpil: ze heeft me verlost van heel veel ellende en gevrijwaard van een toch wel erg drastische operatie.
5

Depo-Provera '150' (prikpil)

15-07-2014 | Vrouw | 51
medroxyprogesteron parenteraal (150mg/ml)
Endometriose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik Depo provera al 15 jaar vanwege ernstige Endometriose. Het werkt geweldig en heb nooit bijwerkingen gehad. Nu moet ik vanaf mijn 52e stoppen ivm de overgang. Hoop dat vorming Endometriose achterwege blijft.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1385) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1212) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1142) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (951) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (773) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (643) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (622) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (589) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (543) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (433) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (424) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.