Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Implanon (hormoonimplantaat)

5
meningen

Implanon (hormoonimplantaat)

etonogestrel

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

Instructies voor het inbrengen anticonceptiestaafje Implanon NXT aangepast

Uit meldingen kwam naar voren dat het anticonceptiestaafje Implanon NXT niet altijd op zijn plaats blijft zitten en daardoor schade aan zenuwen of bloedvaten kan veroorzaken. De instructies voor het inbrengen van het anticonceptiestaafje zijn daarom aangepast. Wordt het anticonceptiestaafje te diep of niet goed ingebracht? Dan kan dit ongewenste gevolgen hebben.

Advies voor u: Controleer af en toe of het implantaat nog op dezelfde plek zit als waar uw arts het heeft ingebracht. Vraag uw arts om instructies. Voelt u het staafje niet meer zitten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

CBG (23-01-2020)

1
5

Implanon (hormoonimplantaat)

04-11-2022 | Vrouw | 37
etonogestrel (68mg)
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De eerste keer implanon was een droom. Drie jaar nergens last van. Toen ik na drie jaar weer seksueel actief werd, werd ik ook opeens continue ongesteld. Dus huisarts nieuwe implanon geplaatst. De bijwerkingen zijn dit keer niet gering. Ik ben continue ongesteld of heb last van (bruine of witte vloed). Mijn humeur is een ramp. Ik ben altijd prikkelbaar en boos. Ik heb met [lees meer...]de huisarts besloten hem deze maand te verwijderen als er geen verbetering optreedt en als ik deze meningen zo eens “scan” lijkt het erop dat het de eerste keer een gelukstreffer betrof. Ik neem voorlopig even geen hormonen meer om uit te zoeken hoe mijn lichaam reageert.
5

Implanon (hormoonimplantaat)

12-03-2015 | Vrouw | 32
etonogestrel (68mg)
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na het stoppen met hormonale anticonceptie, zeer veel last van hormoon schommelingen. Om dit meer te stabiliseren implanon gekozen. Lage hormoon dosering, 1 X inbrengen in de drie jaar. En gunstige bijwerkingen: geen menstruatie meer, geen hormoonschommelingen meer en meer zin in sex.
4

Implanon (hormoonimplantaat)

07-01-2014 | Vrouw | 41
etonogestrel
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Op aanraden van de gyneacoloog Implanon laten zetten. Dit was zeer pijnlijk omdat het door een onervaren student werd gedaan. Maar toen het staafje eenmaal op zijn plek zat heb ik er nooit last van gehad. De eerste maanden was ik heel onregelmatig ongesteld maar dat was normaal volgens de dokter. Daarna was ik standaard 4 weken niet ongesteld en vervolgens 3 - 4 weken onaf[lees meer...]gebroken ongesteld. De eerste week heftig en de laatste weken had ik voldoende aan een normaal maandverband. Implanon laten zetten omdat ik moeilijk tegen de gewone pil kan. Ik heb Implanon laten verwijderen door mijn eigen huisarts. Deze heeft goed verdoofd maar zo kon hem niet verwijderen omdat hij in het ziekenhuis verkeerd was gezet. In plaats van hem beneden aan te verwijderen heeft ze hem van de bovenkant moeten verwijderen. Ik was bont en blauw maar gelukkig goed verdoofd! Implanon heeft voor mij ervoor gezorgd dat ik weinig PMS klachten had. Normaliter was ik een week doodziek met flauwvallen/braken/zweetaanvallen/heftige buikpijnen en migraine. Dus alleen daarom was ik blij met de Implanon. Alleen zorgde het vele bloedverlies voor andere lichamelijke klachten waardoor ik dringend het advies kreeg hem te laten verwijderen. Heb daarna 3 maanden Microgynon 30 mg gehad maar daar ben ik mee moeten stoppen vanwege heftige misselijkheid/opgeblazen maag en buik/zware depressieve gevoelens. Nu moet ik de Nuvaring gaan gebruiken, hoop dat ik me daar mee kan redden want als dit niet helpt weet ik het ook niet meer...
2

Implanon (hormoonimplantaat)

24-03-2019 | Vrouw | 39
etonogestrel (68mg)
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In januari 2018 heb ik een implanon gekregen. Mijn huisarts raadde me dit aan i.v.m. premenstruele klachten en ook omdat ik zo min mogelijk extra hormonen in mijn lijf wil. Sindsdien heb ik een onregelmatige cyclus. Het varieert van 21 dg naar 26 dg. Nooit een hele maand. Mijn ongesteldheid is ook onregelmatig namelijk 4, 5, 6 of 7 dagen lang. Helaas en dat is ook bekend h[lees meer...]eb ik last van haaruitval. Het zijn geen bossen haar wat ik verlies hoor maar elke keer als ik kam of douche verlies ik dus meer haren dan voor dat staafje in mijn arm. In het begin toen ik deze pil gebruikte merkte ik wel degelijk effect. Mijn PMS klachten waren een stuk minder maar nu ik het al meer dan een jaar gebruik zijn de klachten weer toegenomen. Ik gebruik nu ook een homeopatisch middel namelijk vitex agnus cactus (monnikspeper). Dit middel is te verkrijgen bij een gespecialiseerde drogist in Nederland. In Belgie wordt de monnikspeper door een huisarts als middel voorgeschreven en is het zelfs te verkrijgen in de apotheek daar. Zoals ik al zei het is homeopatisch dus baat het niet schaad het niet. Het is een stuk gezonder voor je lijf dan 'de pil' en blijkbaar zeer gewaardeerd in ons buurland.
1

Implanon (hormoonimplantaat)

04-11-2022 | Vrouw | 37
etonogestrel (68mg)
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na mijn ongeplande zwangerschap die door de artsen voordien meldden dat de kans op een zwangerschap, vrijwel nihil was na de bevalling (aug 2019) toch maar een staafje laten plaatsen. Niet dat ik een vaste partner had en/of seksueel actief was, maar vooral tegen de krampen en PMS. Ik ben drie jaar lang vergeten dat ongesteldheid überhaupt bestond. Ik heb tijdens die 3 jaar[lees meer...] misschien twee keer wat spotting gehad, maar ook gemoedstoestand etc, prima. Pas na 3 jaar na de geboorte van m’n zoontje (dus juni 2022), werd ik weer seksueel actief en opeens ongesteld? En ook echt twee weken op, twee weken af. Met de huisarts besproken en in juli 2022 nieuwe laten plaatsen. M’n leven staat volledig op z’n kop. Ik kan emoties nauwelijks in bedwang houden, veel boosheid, prikkelbaar, kan weinig hebben en continue net niet ongesteld of extreem ongesteld. Om de dag bijv bruine afscheiding. Of 10 dagen hevig bloeden. ZO raar dat de eerste zó anders heeft gewerkt. Ik heb tot dusver pas tot de tweede pagina gelezen en maar 1 soortgelijk geval tegengekomen. Zij schrijft overigens wel dat ze dit vaker heeft gehoord. Dat de eerste perfect werkt en de tweede een ramp is. Ik ga hem zsm laten verwijderen. Dit is voor mijzelf maar zeker voor mijn directe omgeving echt niet leuk meer. Zo jammer. Momenteel ben ik niet seksueel actief dus ik denk dat ik even niets ga gebruiken. Eens kijken wat m’n lichaam doet. Spiraal wil ik niet ivm de pijn en prikpil erg veel hormonen evenals de pil.. dus geen opties?
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1385) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1211) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1141) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (951) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (772) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (767) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (643) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (622) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (589) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (542) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (496) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (432) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.