Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

16
meningen

Mirtazapine

mirtazapine

geef je mening
Bij  AngstX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (178 meningen)
Chronische depressie (14 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)
Obsessieve-compulsieve stoornis (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Mirtazapine

Bojan Nikolik (14-04-2015)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

1
4

Mirtazapine

02-11-2018 | Vrouw | 52
mirtazapine (30mg)
Angst
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 1
goede ervaring slaap goed.
3

Mirtazapine

26-05-2017 | Man | 39
mirtazapine (30mg)
Angststoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik ben van 15 mg naar 30 mg gegaan maar had met 15 mg al spiertrekkingen en zwakke bennen net of je door je benen gaat met lopen ik zit in de 4de week iemand met zelfde ervaring?
3

Mirtazapine

25-01-2017 | Man | 46
mirtazapine (15mg)
Angst
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Heb naar aanleiding van overspannenheid / burn out (en bijkomende angst/paniek aanvallen) van huisarts Mirtazapine voor geschreven gekregen. Gebruik dit nu ca. 5-6 weken. In het begin was het wennen. De afgelopen 3 weken gingen super goed. Ik kon de hele wereld aan. Gister middag echter, plotseling, een terugval. Somber en verdrietig. Jammer. Hoop dat het snel weer bijt[lees meer...]rekt en beter gaat.
5

Mirtazapine

21-11-2016 | Man | 56
mirtazapine (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Kreeg het voor geschreven voor goed nacht rust, eerst sliep ik echt veel beter. Na een langere tijd werd dat iets minder. Maar merk dat ook als ik een keer niet in slaap kan komen dat ik toch niet over vermoeit raak. Kreeg het omdat ik tegen medicatie ben maar een angststoornis had, en de gedachte is dat ik de angststoornis redelijk goed onder controle kan houden mits i[lees meer...]k niet uitgeput raak. En sinds ik het middel gebruik een jaar of 5 ik weer normaal kan leven zonder overmatige last van de angststoornis. En dit werkt voor mij perfect.
5

Mirtazapine

02-11-2016 | Man | 69
mirtazapine (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Sinds kort gebruik ik dit medicijn en ik ben van de hel in de hemel beland. Mijn depressie is als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook het vreselijke rot gevoel is weg.
3

Mirtazapine

22-12-2015 | Man | 47
mirtazapine (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Zit gewoon niet lekker in mijn vel. Sport veel, maar de klachten die ik heb zijn gewoon niet grappig. Probeer er alles aan te doen om me lekker te voelen, maar het lukt gewoon niet. En het ergste is niemand begrijpt wat er aan de hand is. Dus heb ik van de dokter mirtazapine gekregen. Het werkt wel een beetje, alleen 15 kilo zwaarder geworden en veel last van een rood hoof[lees meer...]d. zit er wel aan te denken nu om het te gaan afbouwen. maarja eerst ff naar de dokter om te vragen hoe we dit gaan doen.
3

Mirtazapine

02-12-2015 | Man | 55
mirtazapine (15mg)
Angst
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 3
Vanwege ernstige angstaanvallen en slapeloosheid begonnen met een lage dosis Mirtazapine (3,75mg). Slapen gaat hiermee perfect. Ben alleen wel 10 kg. aangekomen. Heb verder last van een soort duizeligheid, net alsof je hele zware voeten hebt en bijna door je benen zakt. Lange wandelingen zitten er daardoor niet in. Daarnaast voel ik me er anders door dan normaal, net als[lees meer...]of ik mezelf niet meer ben. Het is in ieder geval geen prettig gevoel. Na vier maanden besloten om te stoppen. Inmiddels uitgebreid met therapie bezig en omdat het volgens de specialist om een extreem lage dosis gaat, besloten om niet af te bouwen, maar ineens te stoppen. Vanaf dag 1 heb ik niet meer geslapen. Nu, na een week of zeven, wordt het heel langzaam iets beter, maar de angstklachten komen en gaan en zijn soms erger dan voor dit medicijn. Het (b)lijkt al met al om onttrekkingsverschijnselen te gaan, die maanden aan kunnen houden. In de officiële kanalen zoals Lareb wordt hier nauwelijks iets over vermeld, maar als je op Engelse sites zoekt is er veel over te vinden (Zoek op: Mirtazapine Withdrawal). In het kort is het dus een zeer effectief medicijn tegen slapeloosheid, maar als ik had geweten hoeveel moeite het stoppen kost was ik er denk ik niet aan begonnen, of had ik in ieder geval heel langzaam afgebouwd.
4

Mirtazapine

16-06-2015 | Vrouw | 2
mirtazapine (30mg)
Angststoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
De dierenarts heeft dit medicijn voorgeschreven voor mijn hond, omdat die angstig is, weinig at en sliep. Ondertussen neemt ze het een maand. Ze eet en slaapt beter. Jammer is ze nog niet aangekomen. Sommige dagen is ze nog erg angstig, maar we zien toch licht positieve progressie in haar gedrag. Voorlopig gaan we ermee door.
1

Mirtazapine

08-08-2014 | Vrouw | 44
mirtazapine
Angst
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb al sinds enige jaren dat ik heel erg slecht slaap. Dit ging mij geregeld opbreken..... Nu slik ik sinds enige maanden mirtazapine. Nu maanden later, voel ik mij nu behoorlijk ongelukkig. Ik ben sinds gisteren gestopt met deze medicatie Voor dit gebruik woog ik 72 kilo en weeg nu 98 kilo, en kan niets meer aan wat kleding betreft. Daarnaast doet het lijken of i[lees meer...]k reuma heb, al mijn gewrichten doen heel erg zeer. Vooral mijn handen en voeten, ik kan moeilijk lopen op dit moment. Ook ik heb elke ochtend een droge mond als ik wakker wordt Slapen deed ik als een roos, maar wel heel vermoeid over de hele dag.... Dus voor mij alleen maar nadelen en ik hoop dat dit snel verdwijnt.......
3

Mirtazapine

15-07-2014 | Man | 42
mirtazapine
Angst
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Gebruik nu 7 maanden 30 mg Mirtazapine per dag vanwege angst /paniekaanvallen. Ik neem het voordat ik ga slapen, want het werkt bij mij als een slaappil. De eerste dagen was ik overdag ook erg slaperig. Na een week kon ik weer werken. Het heeft nog wel een paar maanden geduurd voordat het duffe gevoel overdag verminderde. Na ongeveer 2 maanden voelde ik dat ik me minder d[lees meer...]ruk maakte om van alles. Mijn gevoel was er nog wel, maar ik werd niet onnodig zenuwachtig om dingen die mij normaal gesproken wel spanning geven. Maar dat effect bleek wisselvallig te zijn. Soms ben ik zomaar een paar dagen erg onzeker en angstig. Het voordeel van dit medicijn vind ik het effect op mijn nachtrust. Ik slaap gegarandeerd iedere nacht. Verder merk ik weinig positieve effecten, maar het feit dat ik nooit meer nachten lang wakker lig telt voor mij zwaar. Een nadeel is dat ik regelmatig wil snacken. Dat heb ik normaal gesproken niet. Mijn gewicht bleef jaren stabiel, maar na 3 maanden Mirtazapine gebruik was ik 7 kilo aangekomen. Ik heb met mijn arts afgesproken dat ik voorlopig doorga met deze medicatie, omdat het mij geholpen heeft geen benzodiazepines meer te nemen.
3

Mirtazapine

12-05-2014 | Vrouw | 40
mirtazapine (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Mirtazapine gebruik ik voor depressie die ik heb opgelopen door angst met de ziekte van mijn zoontje. Werkt wel goed maar inderdaad heel erg moe word ik er van. Hiervoor kreeg ik Citalopram, die echt heel erg was, hartkloppingen zweten, niet kunnen slapen.. gelukkig er van af. Daarnaast mag je 3 keer op een dag Oxepam gebruiken dat rustgevend is indien je bijwerkingen heb[lees meer...]t op dat moment. Hoop na een maand ermee te stoppen..
2

Mirtazapine

16-04-2014 | Vrouw | 60
mirtazapine (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik neem nu Mirtazapine 15 mg -+ 15 dagen, ze zeiden dat het pas werkte binnen enkele weken ......Bij mij was het de 1 dag prijs! Neem ook Bromazepam 6 mg ermee, vind het raar morgen naar de DR daar ik wel de ganse nacht doorslaap en niks angst meer heb, geen gepieker, geen zenuwen, hadden met dat ook geven om te verdikken, maar kijk sinds ik dit neem heb ik geen enkel ho[lees meer...]ngervoel meer !!!!!!!!!!!!Raar!!!! Ook de ganse dag geen goesting iets te doen en word er juist niet vrolijker van, niks kan me schelen, zelfs m n vriend niet etc pfff weet het ook niet meer ben 60 jaar en maar 45 kg !!!!
4

Mirtazapine

07-12-2012 | Man | 37
mirtazapine
Angststoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Afgelopen winter flink overspannen geworden door omstandigheden. Had hartkloppingen en angstaanvallen, kwam in een neerwaartse spiraal van amper slapen en steeds meer piekeren en kilo's afvallen. Kreeg eerst oxazepam maar dat was een korte termijn oplossing. Toen cognitieve gedragstherapie. Dan leren ze je hoe je moet denken om niet totaly fucked up te zijn. In het stadium[lees meer...] waarin ik zat landden de goede adviezen echt niet. Sertraline geprobeerd: Toen werd de paniek nog erger. Lang gewacht met een anti depressivum want ik wantrouwde de farmaceutische industrie en volgde goed het debat hierover. 5HTP, theanine, tyrosine, st jans kruid, alle natuurlijke middelen geprobeerd maar mijn angststoornis was 'not impressed'. Met tegenzin aan de remeron begonnen. Tijdens het opbouwen had ik als bijwerking dat ik me nog droeviger voelde. Ja het kon. Na ruim een week jankte ik niet meer elke dag. Na twee maanden merkte ik dat ik me neutraler voelde en m'n aandacht beter bij werk en huishouden kon houden zonder afgeleid te worden door in een maalstroom te geraken. Er is ook nog een stukje wat je zelf moet doen: voor afleiding zorgen en gezond eten en sporten. Je ruilt je angst of depressie in voor een chronisch hongergevoel. Dat is een bijwerking. Als je niet vanaf het begin op dieet gaat en gaat sporten kan je na een half jaar stoppen. Dan ben je niet alleen terug depresssief maar ook obesitas en diabeet erbij. Het medicijn werkt en helpt je je beter te voelen, amen. Maar je moet er aan werken dat je niet zo vet wordt als een pad en er een probleem bij hebt. 4 keer per week naar de sportschool en een atkinsditeet en slechts 5 kilo zwaarder. Ik mag niet mopperen. Nu mijn angst en depressie klachten weg zijn begint de honger irritant te worden en denk ik aan afbouwen. He het is Sinterklaastijd! O ja, je concentratie en je geheugen nemen ook wel wat af. Onhandig als je planner bent van beroep. Maar kom je echt niet uit je depressie of chronische angst? Geef het een kans. Het heeft mij geholpen in ieder geval. Geeft nooit op.
4

Mirtazapine

15-09-2012 | Vrouw | 44
mirtazapine
Paniekaanvallen
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Het medicijn (30mg) werkt bij mij goed. Alleen de dufheid overdag is soms een probleem. Heb na inname vaak last van zwevende benen in bed. Ik neem het nu in 2-3 uur voor het slapen gaan en dat gaat veel beter. Ik kom ook iets aan met mn gewicht echter is het nog te overzien. Het beter slapen sorgt ervoor dat ik overdag meer energie heb en de depressies en angsten sterk [lees meer...]verminderen. Ik was de bijwerkingen zat van de paroxetine en mn huisarts heeft dit geneesmiddel voorgeschreven en met succes! Nauwelijks bijwerkingen en een beter gevoel in je gestel!
3

Mirtazapine

18-05-2012 | Vrouw | 33
mirtazapine
Angststoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Al 1.5 jaar loop ik rond met ernstige duizeligheid en het gevoel dat ik val (alleen sta ik nog steeds overeind). Door deze klachten heb ik steeds meer paniek aanvallen gekregen. Zo'n 8 jaar geleden ben ik efexor gaan slikken, de eerste 6 weken was ik hieperdepiep, zag eruit alsof ik zo van een houseparty terug kwam, maar ze werkten wel. Toen ik zwanger werd moest ik er a l[lees meer...]a minute mee stoppen ( achteraf gezien een slecht advies). Na wel het nodige meegemaakt te hebben en een zoontje van 6 met ADHD ging het met mij weer bergafwaarts. Heb verschillende medicatie geprobeerd: escitalopram, paroxitine enz. Ik reageer oval hetzelfde op: de hele dag misselijk en totaal vd wereld. Toen begonnen met mirtazipine 15 mg, slapen was fantastisch, alleen wel de hele dag in de twilight zone, op advies vd psychiater naar 30 mg gegaan. Moet zeggen dat ik me zo'n 4 weken lang best ok heb gevoeld, tot 2weken geleden. De paniek is in alle hevigheid terug en ik ben zo duizelig dat ik amper recht kan blijven lopen. Heb het idee dat de mirtazipine is uitgewerkt, ook heb ik last van een soort zenuwschokken in mn hoofd.Psych gebeld en advies gekregen op te hogen naar 45 mg en 3x 10mg oxazepam. Hierbij slik ik nog 120 mg verapamil tegen hartritmestoornissen. gezien mijn heftige reacties of medicatie ben ik best angstig om op te hogen. Heeft iemand hier ervaring mee? Jacks
1

Mirtazapine

04-02-2012 | Man | 37
mirtazapine
Angststoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Zeer slechte ervaring met dit medicijn, heel veel kwaadheid en woedeaanvallen door mirtazapine gekregen. Ben af en toe gewoon bang voor mezelf. Ook heel down en vijandig naar alles en iedereen, terwijl ik normaal gesproken het tegenovergestelde ben, ik kan heel veel hebben, wordt eigenlijk nooit boos en ben heel onzeker, door dit medicijn is dus mijn hele karakter verander[lees meer...]t. Ik gebruik het nu 2 maanden, heb 15, 30 en 45 mg gehad, maar het effect is hetzelfde ivm woedeaanvallen. Het helpt wel tegen alle angsten. Ook ben ik heel veel kg aangenomen. Vroeger heb ik 8 jaar remeron gehad (mirtazapine is de werkzame stof hierin) en heb toen alleen maar een positieve ervaring ermee gehad. Maar de echte remeron krijg ik niet bij de apotheek! Ik wil er zeker zo snel mogelijk vanaf!
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2186) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1157) - Cholesterol
Champix (1095) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1054) - Depressie - antidepressiva SSRI
Citalopram (1043) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (858) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (854) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Tramadol (819) - Pijn - morfine-achtigen
Venlafaxine (815) - Depressie - antidepressiva overig
Omeprazol (742) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (700) - Epilepsie
Metoprolol (668) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (639) - Depressie - antidepressiva overig
Metformine (554) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (549) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (542) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Amitriptyline (538) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (537) - Depressie - antidepressiva overig
Amoxicilline (503) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Lexapro (489) - Depressie - antidepressiva SSRI
Wellbutrin XR (478) - Verslavingsziekten
Concerta (455) - ADHD - psychostimulantia
Implanon (hormoonimplantaat) (451) - Anticonceptie - overig
Furabid (421) - Antibiotica - urineweginfectie
Roaccutane (412) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (404) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Diclofenac (396) - Pijn
Crestor (389) - Cholesterol
Euthyrox (388) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Ritalin (384) - ADHD - psychostimulantia

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.