Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

310
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
angst beangstigende gedachten buikklachten darm/maag van streek depersonalisatie diarree droge mond dronken voelen hyperactiviteit jeuk meer dromen misselijkheid moeite met slapen ongerustheid paniekaanvallen paniekerig rusteloos gevoel slapeloosheid spanningshoofdpijn spierspanning kaak vermoeidheid verwardheid wazig in het hoofd zweten

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (402 meningen)
Angststoornis (152 meningen)
Chronische depressie (47 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (12 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
4

Sertraline

09-02-2024 | Vrouw | 45
sertraline (200mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Bij mij begon de sertraline pas na drie maanden te werken. Ik voelde vanaf toen geleidelijk beter. Sochtends nog wel angstig helaas. Maar het gaat sneller weg. Ook heb ik al een hele tijd geen paniekaanval gehad. Dus ik ben tevreden over dit medicijn. Het lost niet alles op. Maar de angst blijft onder een bepaald niveau en is dus beter hanteerbaar. Succes en sterkte voor[lees meer...] iedereen die met angst worstelt!
3

Sertraline

04-02-2024 | Vrouw | 31
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hi allen, ik slik nu 6 weken sertraline, elke week opgebouwd en sinds 2 weken dus 100mg. Na de diagnose ptss en gestart met emdr therapie in een depressie beland met sociale angst, met name bij vrienden of mensen waar ik me goed zou moeten voelen (angst voor afwijzing ligt nu hoog aan het oppervlak). De psychiater zei dat ik nog even door moet gaan, ik merk dat ik nog stee[lees meer...]ds last heb van angst klachten/ paniek en soms niet durf af te spreken. Jullie daar ervaring mee? Zal dat komende periode nog meer afnemen? Verder geen bijwerkingen.
4

Sertraline

03-02-2024 | Vrouw | 22
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo allemaal! Ik heb een vraagje, ik slik al voor een best lange tijd meer dan 16 weken of meer de 25 mg dosering maar was sinds bijna 5 weken geleden met de dosis gaan verhoging naar de 50 mg. Ik had eerst mijn twijfels of het wel de juiste beslissing was geweest omdat ik had eerst echt het gevoel dat ik meer angstiger was en ik voelde me onwerkelijk en vreemd wat niet [lees meer...]fijn was. Gelukkig bleef ik volhouden en waren de klachten na 4 weken weg! Wel kreeg ik helaas er heerst ook een griepepidemie de buikgriep hier had ik iets minder dan een week last van waarna ik helemaal bovenop was gekomen. Ik merk alleen nu sinds 4 dagen dat ik weer last heb van mijn maag/darmen het heel gevoelig is, ik geen trek heb en misselijk ben kan dit door de medicatie komen? Voorheen had ik dit niet. Ik hoor het graag!
5

Sertraline

31-01-2024 | Man | 46
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik nu 6 weken Sertraline. En ik kan alleen maar zeggen wou wat een verschil. Voel me top. Nauwelijks bijwerkingen gehad alleen licht maag en darmen klachten. Oja en 's nachts zweten. Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Geen angst en paniekstoornis meer. Echt van ach ja wat komt dat komt. Had ik 20 jaar geleden al moeten doen. Het werkt in mijn geval echt top[lees meer...]. Voel me eindelijk mezelf.
3

Sertraline

28-01-2024 | Vrouw | 34
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg na 4 weken last van een soort toon in mijn oren, een soort oorsuizen. Het is gelukkig heel sporadisch maar het maakt mij heel angstig dat het nooit meer over zal gaan. Ik kan moeilijk onderscheiden of het door het medicijn komt of door stress. De arts kan ook niets van duidelijkheid hierover geven. Er staat wel in de bijsluiter dat het een bijwerking kan zijn. Iem[lees meer...]and ervaring?
3

Sertraline

24-01-2024 | Man | 20
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hey iedereen. Ik zit nu op mijn 26e dag van 50mg sertraline (geen opbouw met 25mg). Na anderhalf jaar aan mezelf te werken via de ggz en coaches, ben ik erachter gekomen dat het niet genoeg is om mijn normale leven weer op te pakken, vandaar de sertraline. Dit vond ik een moeilijke keuze die ook dagen duurde voordat ik de knoop had doorgehakt. Het is echt een afwisselen[lees meer...]d proces. Positieve dagen, negatieve dagen, neutrale dagen, noem het maar op. Ik wil graag even mijn verhaal kwijt, omdat ik me al wat dagen weer wat minder voel. Week 1: de eerste vier dagen lichte last van misselijkheid, buikpijn, diarree, geeuwen en vermoeidheid, maar niks ergs. Na de vier dagen heb ik tot halverwege week 2 geen bijwerkingen meer gehad. Ik merkte ook gelijk een afname in angst en overspannen raken en dit bleef tot week 4. Week 2: na dag 10 begon de depressie en depersonalisatie. Het voelde alsof ik door een quarter-life-crisis ging. Motivatieloosheid, de wereld voelde soms nep en ik verloor korttijdig mijn interesses in mijn studie of hobbies. Dit hield zich vol tot dag 15. Wel kon ik hier allemaal beter me omgaan, omdat mijn angstige gevoel gedempt werd en ik niet overspannen raakte. Week 3: nog wel beetje last van de depressie, maar de depersonalisatie is gelukkig weg. Hierdoor zag ik een verbetering in mijn gemoedstoestand en ik durfde weer wat dingen aan, zoals afspreken met vrienden en uiteten gaan. Week 4: hierdoor plaats ik deze post; de afgelopen dagen heb ik het gevoel dat ik achteruit ga met bijwerkingen. Ik heb al sinds de 20e dagelijks weer last van buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid en diarree. Dit zorgt ervoor dat ik niet echt meer naar buiten durf en dit is ook net vóór een tentamenweek wat niet helemaal geweldig is. Daarnaast merk ik ook dat mijn angstgevoel versterkt is en ik sneller overspannen raak dan voorheen. Van het lezen van iedereens verhaal heb ik geleerd dat dit normaal is en dat ik nog even moet doorzetten, maar ik wil gewoon mijn ei kwijt. Is er iemand anders die ook twijfels heeft gehad of een vergelijkbare struggle heeft ervaren?
3

Sertraline

20-01-2024 | Vrouw | 22
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo allemaal, ik heb een vraagje. Ik slik nu al 18 dagen de verhoogde dosis (50 mg) daarvoor had ik een lange tijd de 25 mg gebruikt maar ik merk sinds een aantal dagen dat ik last heb van mijn maag en ik me slap voel, beetje zombie achtig hoort dit erbij? En word dit uiteindelijk minder? Eerst had ik dit niet zo, het is echt sinds een paar dagen. Ik hoor het graag!
3

Sertraline

12-01-2024 | Vrouw | 22
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik nu zo'n 9 weken 25 mg sertraline ik merkte al enig effect, meer rust in mijn hoofd en lichamelijk meer ontspannen maar ik merkte dat de onrust en stress weer terug kwam dus 10 dagen geleden toch maar naar de dosis van 50 mg. Ik merk alleen dat ik toch angstiger ben geworden en had verwacht aangezien ik die 25 mg al wel tijdje gebruikte dat mijn lichaam onderhand we[lees meer...]l meer eraan gewend was. Mijn vraag is dus of het normaal is dat ik me zo voel?
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1392) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (957) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (670) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (650) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (592) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (465) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (435) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.