Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

309
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (292 meningen)
Angststoornis (144 meningen)
Chronische depressie (45 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (11 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
3

Sertraline

22-11-2023 | Vrouw | 65
sertraline (50)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds vandaag ,na 6 weken van 50 , naar 75 mg. Ik hoop dat het wat meer doet. En niet teveel bijwerkingen krijg.is maar 25 mg meer, maar toch. Heeft er iemand ervaring mee?
3

Sertraline

18-11-2023 | Vrouw | 65
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na 6 weken,nu 50 mg, is het wel wat beter, maar nog niet geweldig . Malen,druk hoofd, mistig in me hoofd,wel minder huilen , niet echt paniek,maar onrustig 🤷‍♀️nog niet veel zin in iets,zoals ze zeggen…je moet wat doen ,afleiding 🤔 .valt niet mee nog.!doe wel wat , maar nog niet leuk. Sommige hebben er al sneller baat bij,maar ….of ze zeggen …kan wel langer duren ! [lees meer...]Dan 6 weken,! Nog even afwachten…
1

Sertraline

03-10-2023 | Vrouw | 65
sertraline (25mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik het nu 6 dagen, voor ook angst en depressie. Veel meegemaakt, o.a.mijn man sinds 9 maanden verloren ,moet verhuizen, misselijk. Veel stress dus. Moe,slecht slapen, nergens zin in, alles op de automatische piloot. Pff Ik weet dat het pas 6 dagen is,maar wil zo graag resultaat, 25mg was de start , maar oh.. Ben zo bang dat het niet genoeg mg. is 😑 Ben 65 jaar ,[lees meer...] het zal wel aanslaan!? Toch? Morgen weer naar de h.a. ,kijken wat hij zegt. Ik lees nu dat het toch wel ff ? Hoelang ?tijd nodig heeft. Pfff
4

Sertraline

02-10-2023 | Man | 30
sertraline (25mg)
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na vele jaren zoeken waar vermoeidheid enz vandaan komt....eindelijk eens naar de psyche gekeken. Angsten / paniekaanvallen en depressieve klachten (stuk bipolair) Onder deanxit 2 maand verbetering angsten en depressie. Meer energie. Maar de psychiater zei dat dit medicament parkinson klachten kan geven bij langdurig gebruik. Dus gestart met sertraline 25mg (na maand eval[lees meer...]uatie) sulpirirde 1/4 aan 2 x /dag en trazodone 1/2 voor slapengaan. Mijn libido is onder deanxit sterk verbeterd. Echt raar. Hopelijk blijft dit zl onder sertraline. Mensen die onder SSRI net een verbeterd libido hadden? En was 25mg een effectieve dosis? Hartelijk dank
5

Sertraline

14-09-2023 | Vrouw | 42
sertraline (150)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begin van mijn 20-er jaren ben ik na een zorgeloze jeugd ik bijna een jaar zwaar depressief geweest. Ik kon en durfde niets meer. Bij psychiater terecht gekomen die me sertraline voorschreef. Alles in mijn leven fleurde en kleurde op, ik kreeg weer energie voor dingen. Een x of 5 proberen af te bouwen maar dat pakte niet goed uit. 150 mg per dag klinkt hoog maar ik functi[lees meer...]oneer en geniet van het leven. Sporten/buitenlucht/bewegen is heel belangrijk voor me en is de basis voor een aangenaam bestaan. De medicatie is ter aanvulling. Geestelijke aandoeningen komen voor in mijn familie en ik accepteer dat ik ook bij het clubje hoor dat medicatie nodig heeft. Ik ben blij dat dergelijke medicatie bestaat, anders zou mijn leven denk ik zwaar of ondraaglijk zijn. Mijn advies: probeer medicatie uit, kijk wat voor je werkt en wat niet voor je werkt en geef de zoektocht niet op, er is hulp genoeg in Nederland! Doorgaan, sterk zijn en moed houden!
2

Sertraline

12-09-2023 | Man | 23
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb al veel medicatie geprobeerd voor mijn depressie en angststoornis. Fluoxetine, Duloxetrine, Venlafaxine, Paroxetine, Escitalopram, ... Belangrijk om te melden dat ik misschien ASS heb maar nooit een diagnose gekregen. Ik heb ook al Sertraline 25mg geprobeerd (zonder enig effect) en nu terug gestart met Sertraline deze keer 50 mg in overleg met de psychiater va[lees meer...]nwege depressie en angststoornis omdat mijn vader die ook neemt en effectief voor hem is. Ik ben het nu al één maand aan het inpakken maar heb niet echt het gevoel dat het iets helpt. Ik heb wel last van vervelende bijwerkingen zoals urineverlies waar ik geen controle over heb (genant). Ook heb ik precies gewichten aan mijn lichaam hangen en voel me lusteloos. Ik vind de energie niet om uit bed te geraken. Vaak ben ik s'nachts onrustig, pieker ik en heb zelfs liedjes in mijn hoofd spelen alsof er een jukebox in mijn hoofd zit en kreeg ook last van huiduitslag op mijn gezicht en zelfs last van geweldadige dwanggedachten (Ik had ervoor geen dwanggedachten) Van al die weken heb ik 2 dagen meegemaakt waar ik dacht dat ik alles aankon en heb zelfs naar een drukke bar gegaan wat al een hele opgave voor mij is sinds ik niet graag in drukke ruimtes zit. Blijkbaar ook mondiger geworden. (Al weet ik niet of dit door de medicatie komt. Misschien gewoon door stress.) Mijn angsten zijn nu dubbel zo erg en soms zelfs moeite met slikken. Ik vind het nogal gek dat mijn lichaam niets doet bij 25mg en heftig reageert op 50 mg... Ik ben hier ervaringen beginnen lezen en er zijn hier veel mensen die pas echt een effect van de Sertraline hebben na 8 weken tot 3 maanden dus ik dacht ik moet doorbijten en gewoon Sertraline blijven inpakken maar met al die bijwerkingen weet ik niet of dit het nog wel waard is.
4

Sertraline

17-08-2023 | Man | 36
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Tijd lang depressief geweest en onder behandeling van verschillende psychologen. Uiteindelijk gestart met Sertraline. Mn gemoedstoestand is enorm verbeterd, het leven voelt “luchtiger”. Alleen het aankomen is echt een groot probleem.
3

Sertraline

11-08-2023 | Vrouw | 71
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na een tijdje gestopt te zijn met sertraline toch weer begonnen doordat ik niet meer kon slapen, 12 weken bezig ik tril erg, hoop dat het weer overgaat, Bij mijn vorige periode had ik dat trillen niet!
4

Sertraline

23-07-2023 | Man | 40
sertraline (25mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na maanden alleen gevochten te hebben. Eindelijk hulp psycholoog en hulp 2 x per week aan huis. Ik was gestart met fluvoxamine. Dit 4 weken gebruikt elke dag was weer een hel. En ben dit weer gaan afbouwen. En nu overgestapt op sertraline. Moest starten met 50 mg maar omdat ik huiverig was ben ik gestart met 12.5 mg dit een week gedaan en ik voel me veel minder emotioneel.[lees meer...] Bij fluvoxamine huilde ik heel veel zo uit het niets en kreeg ik weer de gedachten aan de dood. Ben nu in mijn 2de week nu met 25mg. Weer onrust en zweet handen. Maar ik voel me op 1 of andere manier wel beter. Had veel.last van buikpijn maar neem daar een maag beschermer voor weg is het niet maar het scheelt wel heel stuk. Om de onrust van het opbouwen een beetje te onderdrukken gebruik ik lorazepam 4x per dag 1/2 tabletje 0.5 mg. Ik heb een goed gevoel hier bij ondanks de bijwerkingen. Die zullen hoop ik weer weg trekken. Dus al met al binnen 2 weken toch al iets verbetering hoop dat het door zet!!! Gr stef
3

Sertraline

20-07-2023 | Man | 27
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb bipolaire stoornis en kreeg initieel lithium. Het hielp wel in bepaalde mate om mijn stemming te balanceren, maar de depressie bleef hangen. Toen kreeg ik setraline van de psychiater. Begon eerste twee weken met 25 mg en daarna 50mg. Wat ik direct opmerkte was dat ik niet of met veel moeite kon klaarkomen. Mijn libido zakte en kreeg ik ook geen erectie. Ik had hierv[lees meer...]an geen last eerder. Het leek alsof het psychiater weinig scheelde toen ik deze bijwerkingen aangaf. Angst verminderde en depressie ook. Storende gedachten waarover ik geen controle had stopte ook. Sliep ook beter. Maar de bijwerkingen die zijn er nog en als man ervaar ik het echt lastig, omdat seks voor mij heel belangerijk is.
3

Sertraline

07-07-2023 | Vrouw | 29
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Eerste 2 weken na de start had ik veel last van de standaard bijwerkingen bij het opbouwen van een antidepressiva: hoofdpijn en misselijk, na de gewenningsperiode waren deze zo goed als weg. Na 1-2 weken begon ik me wat onrustig te voelen, in mijn geval was dat positief omdat ik weer in beweging kwam doordat ik zo moeilijk stil kon zitten. Later sloeg deze bijwerking door [lees meer...]naar een tremor in mijn armen en benen. Deze nam later weer wat af, maar mijn inziens niet voldoende. Iom de psychiater is mijn dosis verlaagd, in de hoop dat de bijwerkingen ook af zouden nemen. Dit gebeurde niet voldoende, waardoor ik uiteindelijk ben overgestapt naar een andere antidepressiva. Ondanks de bijwerkingen heb ik ook weldegelijk de positieve werking van deze antidepressiva gemerkt. De negatieve gevoelens werden flink afgezwakt en de positieve gevoelens bleven redelijk gelijk. Hierdoor begon het positieve weer de boventoon te voeren.
5

Sertraline

21-06-2023 | Vrouw | 29
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Toen ik begon met Sertraline voelde ik mij echt vreselijk (darmklachten, misselijkheid, slaapproblemen, nervositeit). Deze klachten hielden ook behoorlijk lang aan. Na 4 maanden wilden ik overstappen op een ander medicijn maar toen werden de klachten opeens minder. Na 6 maanden kon ik zeggen dat ik echt wat merkte in positieve zin. Inmiddels gebruik ik het middel 2 jaar en[lees meer...] ik ben ontzettend dankbaar dat het bestaat. Ik voel mij sinds lange tijd weer gelukkig en rustig. Ik maak mij wel enigszins zorgen over het afbouwen zodra ik hier klaar voor ben maar ik heb dankzij dit middel in ieder geval weer mogen ervaren hoe het voelt om gelukkig te zijn.
4

Sertraline

19-06-2023 | Vrouw | 40
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb Sertraline van het merk Sandoz. Ik slik dit medicijn al 4 jaar... Had ooit ergens gelezen dat het ook kan helpen om de scherpe randjes van de menstruatiecyclus af te halen, vooral het emotionele dempt het de daagjes voor en na de cyclus.. Was vaak sip, onverklaarbaar verdrietig, ontzettend somber, en vaak chagerijnig en wou op dagen me bed het liefst niet uit[lees meer...]komen.. Het is bizar, hoeveel recenties ik tegenkwam over dit medicijn die niet heel positief waren, gewoon slecht zelfs.. En heb het toch geprobeerd, nu 4 jaar later ben ik klaar om af te gaan bouwen en heb het als een warme deken ervaren.. Heb wel veel wisseling gehad van andere fabrikanten en dan staat je wereld weer even op zijn kop.. Dit is 3x gebeurd, toen heb ik vast kunnen laten zetten bij de apotheek met een kleine vergoeding naar de verzekering dat Sandoz altijd voorgeschreven moet worden en geen andere fabrikanten, sindsdien gaat dat goed.. Ik blijf erbij Sandoz werkt echt het beste en de minste bijwerkingen! Gelukkig mocht ik met een kleine bijbetaing per keer gewoon het merk Sandoz blijven gebruiken, hun zeggen dat mensen niks kunnen merken van de verschillen qua leverancier... Nou dit is niet waar! Ik ben blij dat ik ooit de stap heb gezet met Sertraline, en in me hoofd neem ik alvast afscheid van de 4 jaar stabiliteit die het me bood.. Want ik ga vanaf nu afbouwen en daarna helemaal stoppen☺️
5

Sertraline

18-06-2023 | Man | 20
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb al 2 jaar last gehad van angst stoornissen, slaapproblemen, depressie .. en ik had enorme schrik van de bijwerkingen. Na nachten slecht slapen zag ik er geen hoop meer in. Maar gelukkig ben ik met dit Medicijn begonnen. Ik had dit oprecht veel eerder moeten doen! Ik voel me veel beter slaap beter.. ik kan meer aan! Ik zou het iedereen aanraden. Eindelijk de rust gev[lees meer...]onden di ik al paar jaar verloren was.
4

Sertraline

16-05-2023 | Vrouw | 75
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
15 jaar 50 Mg ,laatste 2 jaar afglijden naar een punt dat het niet meer ging . Verhoging naar 75 Mg en dat was ronduit ellendig . Bij 13 weken voelde ik verbetering en was mijn leven een 6/7 . Nu wel weer een een slechte dag met nekpijn en opvliegers .
4

Sertraline

13-05-2023 | Vrouw | 44
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na een maand gebruik, gaat het medicijn helpen. Het gaat heel langzaam, maar zeker. Voel me minder nerveus en slaap beter. Heel fijn. Ik hoop dat ik me nog iets beter ga voelen en ga door met therapie om mijn problemen aan te pakken. Ik ben wel bang afhankelijk van dit medicijn te worden, maar vooralsnog helpt het mij. Sterkte allen!
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2323) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1357) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1209) - Cholesterol
Paroxetine (1193) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1099) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (941) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (909) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (816) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (761) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (640) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (633) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (627) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (625) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (614) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (591) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (584) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (579) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (529) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (472) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (466) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (454) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Amlodipine (422) - Bloeddruk - calciumantagonisten

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.