Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

307
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (286 meningen)
Angststoornis (139 meningen)
Chronische depressie (44 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (34 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (11 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
2

Sertraline

08-04-2023 | Vrouw | 42
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik al meer dan 17 jaar antidepressiva, waarvan zo’n veertien jaar Sertraline 50mg. Tussendoor wel geprobeerd te stoppen, maar dat lukte helaas niet. Nu, na een aantal zware jaren (werk, privé) medicatie op advies van plaatsvervangend huisarts verhoogd van 50mg naar 100 mg. Dit sinds 7 januari van dit jaar. Heel veel klachten gehad, waaronder suïcidale neigingen. Ge[lees meer...]lukkig via de huisarts het crisisteam ingeschakeld en vanaf dat moment kwamen zij een paar keer per week langs. Nou ben ik ondertussen 13 weken aan het opbouwen en had ik in week 9 en in week 10 echt weer positieve gevoelens en had ik het gevoel alles weer aan te kunnen. Helaas was het vanaf week 11 tot en met heden niet geweldig en ben ik veel aan het malen en doemdenken, ik verlang weer zo naar dat gevoel dat ik had in week 9 en in week 10 en ben nu zo bang dat dit niet meer terugkomt. Herkent iemand dit en heeft iemand, bij voorkeur :-), hier een positief antwoord op?
4

Sertraline

25-03-2023 | Vrouw | 33
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

1

Sertraline

04-01-2023 | Vrouw | 56
sertraline (75mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Vanaf 20 september, via Parnassia gekregen, eerst opgebouwd met druppels Zoloft, toen over naar tabletten 25 mg, drie dagen later 50, drie dagen later 75 en drie dagen later 100 mg. Toen kreeg ik teveel bijwerkingen dus terug naar 75. Daar zit ik nu een kleine 12 weken op, maar merk nog niks, wel nog steeds bijwerkingen. Vandaag plots een ander merk gekregen (eerst altijd[lees meer...] Sun, nu plots TEVA), ik durf niet te nemen, maar misschien is die wel beter voor mij, ga ik er eindelijk wat van merken..... iemand ervaring mee?
4

Sertraline

09-12-2022 | Man | 65
sertraline (75mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De eerste twee weken waren verschrikkelijk. Opgejaagd, paniekerig, totaal ontregeld. Zelfs een keer een paniekaanval gehad wat ik daarvoor nooit had meegemaakt. Dat was een hele lichamelijke ervaring zoals de paniek in mn lijf omhoog trok. Arts vertelde dat hoe meer de gewenningsverschijnselen waren, hoe groter het resultaat zou zijn. Daar heb ik dan maar op vertrouwd.[lees meer...] Na twee tot drie weken werd het geleidelijk beter. Ik slik nu 75 mg setraline, al zes jaar en heb er er geen spijt van. Geen systimische depressie meer, en er zijn gelukkig voldoende emoties en gevoelens over. Libido is foetsie, dat wel..
1

Sertraline

08-12-2022 | Man | 70
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na jarenlang Clomipraline ging het tijdens ziekte en na het overlijden van mijn vrouw heel slecht met mij. In overleg met GGZ afgebouwd en nu gestart met Sertraline. Het is goed dat ik overal lees dat je door moet zetten, want anders zou ik nu gestopt zijn. Nog depressiever dan eerst. Zit nu in tweede week en zie het regelmatig niet meer zitten. Ben ook kinderen met mijn [lees meer...]constante huilbuien tot last. Ook al geven ze aan dat dat niet zo is. Dus nog een lage score, maar nog te kort bezig denk en hoop ik.
3

Sertraline

03-12-2022 | Vrouw | 62
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
8 dagen neemt ik het nu. Mijn klachten zijn erger geworden en veel huilen wat ik eerder niet echt kon. Ik lees overal dat de eerste 2 weken echt zwaar zijn en dat je doorbijten moet. Ik hoor graag andere ervaringen met de bijwerkingen en of ook bij anderen in het begin ook de klachten erger werden
3

Sertraline

02-12-2022 | Vrouw | 62
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ja ik ben nu 7 dagen met Sertraline begonnen en voel me ook beroerder dan daarvoor.
4

Sertraline

25-11-2022 | Vrouw | 67
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hierbij wil ik reageren op het vermeerderen van Sertraline hoeveelheid. Ik gebruik al AD medicatie vanaf 1986 en heb al meerdere malen de dosering moeten verhogen en na een paar maanden kon ik die weer verlagen. Er blijven altijd situaties of gebruik andere medicatie , bij ziekte, die niet goed samen werken. Maar voor als nog ben ik zeer tevreden. Zeker met de gedachte van[lees meer...] hoever ik ben moeten komen en waar ik nu sta.
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2320) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1343) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1183) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1083) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (931) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (809) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (761) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (636) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (627) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (623) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (610) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (583) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (574) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (526) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (464) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (452) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (425) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.