medicijnen

geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (271 meningen)
Angststoornis (131 meningen)
Chronische depressie (42 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (33 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (15 meningen)
Sociale fobie (10 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

31-05-2022 | Vrouw | 70
sertraline (100mg)
Inname- / gebruiksgemak
Sinds mei 2016 slik ik sertraline tegen depressie, ging eerst best goed maar heb het idee dat het steeds minder doe maar wil niet nog meer verhogen! Misschien andere ssri pr oberen!

19-05-2022 | Man | 54
sertraline (50mg)
Inname- / gebruiksgemak
Dit is de 2de keer dat ik het gebruik na mijn CVA. De vorige keer ongeveer anderhalf jaar en heeft het me na een aantal weken geholpen om me beter te voelen. Daarom afgebouwd en gestopt in de hoop dat ik het ook zonder kon, maar na een aantal maanden weer meer depressieve gedachten en daarom in overleg 4 weken geleden weer begonnen. Nu veel spanning en lusteloosheid wat m[lees meer...]e erg bezig houdt. Momenteel soms ook zenuwachtig, wat ik niet goed kan plaatsen, waar dit vandaan komt. Vandaag weer overleg met huisarts, hoe nu verder. Is gevoelsmatig behoorlijk afzien en hoop snel op verbetering.

16-05-2022 | Vrouw | 33
sertraline (100mg)
Inname- / gebruiksgemak
Het werkte niet voor mij. Van 25, naar 50, naar 100mg opgebouwd. Ging telkens eventjes goed en daarna ineens veel slechter. Mijn perspectief verdween, ik werd veel passiever en voelde helemaal niets meer. Wel mega paniekaanvallen, geen geluksgevoelens. En de suicidale gedachten namen toe. Uiteindelijk Quetiapine 25mg 2x pd erbij gekregen en daarmee waren de nare gedachten [lees meer...]in 1 klap weg. Inmiddels 2 weken afgebouwd naar 0 en ik voel me eindelijk weer mezelf. De Quetiapine houd me stabiel en ik kan daarnaast eindelijk weer genieten van de mooie dingen. Ben ook weer actiever wat fijn is aangezien ik 15kg was aangekomen in de tussentijd.

02-05-2022 | Vrouw | 50
sertraline (50mg)
Inname- / gebruiksgemak
Jaren gebruikt (ongeveer 20 jaar). Nu ongeveer 5 jaar gestopt. Pas na het stoppen langzaamaan gemerkt wat een enorme invloed die medicijnen hebben gehad. Ik was altijd, dag in dag uit, moe, moe, moe. Sliep daarnaast slecht en nog veel meer klachten. Nu ik ze, eindelijk, niet meer gebruik zijn al die klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Voel me sensitiever, kan meer[lees meer...] genieten van natuur, muziek enz. Depressieve perioden uiteraard ook weer terug.

27-04-2022 | Vrouw | 29
sertraline (25mg)
Inname- / gebruiksgemak
Voorgeschreven 2 jaar geleden door psychiater, In eerste instantie bang dat ik een afgevlakte versie van mijzelf zou worden, maar ik werd juist weer meer mijzelf. Er kwam meer kleur en zachtheid over de dingen. Rust en ruimte voor het geen wat er echt toe doet. Kon opeens weer gelukzalig adem halen en genieten bijv. Zonder angst en stormen, de zwaarte van diepe dalen. Er [lees meer...]kwam heel veel beters voor terug. Dat was echt een super fijne ervaring, en leefde er onwijs van op, zowel werk als privé. Mijn creativiteit en productiviteit leden er juist niet onder in de eerste 1,5 jaar. Het stopt het ellendige gepieker en gevoelens van angst. Pas wel op dat je je niet té comfortabel gaat voelen met dit middel; blijf werken aan de kern/grondslag van je depressie. Want het maakt ergens bij langdurig gebruik passief, op een onschuldige manier. Dit uit zich in; meer slaap uren, minder libido en sneller tevreden zijn. Waardoor mijn huis en verzorging iets meer verslonsde. Dat viel wel in het niet met alles wat ik ervoor terug kreeg. Ik zou dit antidepressivum zeker aan raden als steun in de rug om tot rust te komen, en weer ‘fijn’ te kunnen functioneren. Het geeft een onwijs goede en verbeterende boost als je een lange periode dealt met angst en somberte. Want die verdwijnen hierdoor. Maar voor lang gebruik vind ik het wat moeilijker omdat ik dan toch het gevoel krijg dat er een soort bescherm laagje om me heen komt. En dan wil ik weer het vurige en scherpe ervaren. Maar als je gek wordt van angst en hele diepe dalen steeds ervaart dan is het perfect dit een tijd te proberen en zal je weer een heel fijne versie van jezelf ervaren. Het middel helpt je dan zeker om uit een depressie te komen.

29-03-2022 | Vrouw | 44
sertraline (25mg)
Inname- / gebruiksgemak
Sinds 3 maanden begonnen met Sertraline, ik slik nog steeds de begin dosis van 25 mg. Heel veel bijwerkingen gehad gedurende de eerste 10 dagen. Zo erg dat ik weinig kon en niet kon werken. Aantal malen op het punt gestaan om te stoppen. In overleg met apotheker toch doorgegaan. Nu twijfel ik of ik de dosis zal gaan verhogen naar 50 mg per dag. Mijn gedachten nemen[lees meer...] weer toe nl. Ik zie erg op tegen de mogelijke bijwerkingen. Merk sinds een aantal weken dat ik trillende handen heb en een erg gejaagd gevoel op mijn borst. Ik vermoed ook dat ik een verhoogde hartslag heb. Sertraline helpt absoluut om minder gedachten te hebben, ik blijf ook minder lang hangen in een gedachte. Maar het is geen wonder medicijn.

13-03-2022 | Vrouw | 51
sertraline (20mg/ml)
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik ze vanaf 1990.Ik heb afgelopen 21 jaar 40 mg perdag geslikt Tussen door 3x geprobeerd af te bouwen.Kreeg daardoor meer last van depressie's. Aangezien ik afgelopen 5jaar door leukemie, borstkanker & trombosebeen/longembolie had mee gemaakt verhoogd naar 60mg.Ik ben tot nu toe heel tevreden met sertraline alleen 1nadeel. Ben flink aangekomen daardoor. Liever overgew[lees meer...]icht&goed gevoel dan slank&ongelukkig zijn.

06-03-2022 | Man | 48
sertraline (350)
Inname- / gebruiksgemak
zwaar depressief..begonnen met sertraline 100mg..geen effect..200mg geen effect..bloedspeigel bleef te laag..blijkt dat ik een snelle stofwisseling heb..nu heb ik 350mg sertraline en voel me als nieuw..sloeg de eerste weken door van zwaar depressief na te vrolijk..voel me nu goed..heb weer energie..lach weer..leven is een stuk aangenamer..geen last van bijwerkingen..sertr[lees meer...]aline is voor mij de bevrijding
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2305) - Anticonceptie - overig
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (902) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (615) - Depressie - antidepressiva overig
Roaccutane (457) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (448) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (434) - Depressie - antidepressiva SSRI
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (420) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (417) - Pijn