Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

50
meningen

Protopic

tacrolimus

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Eczeem (25 meningen)
Psoriasis (4 meningen)
Allergie (3 meningen)
Huiduitslag (2 meningen)
Acne/puistjes (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

5

Protopic

06-03-2017 | Man | 51
tacrolimus (1mg/g)
Eczeem
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Gebruik het al 17 jr. 2 tot 3 keer p/d over het gehele gezicht. Dit middel maakt mijn leven weer leefbaar. Kon geeneens naar buiten, daar licht mijn gezicht in lichterlaaie zette. Ciclosporine hielp ook goed, maar gaf kramp. Prednison hielp iets minder, maar maakte pafferig. Kilo's aan zwaarste klasse corticosteroïden gesmeerd. Deze hormonen hielpen matig tot niet. De situ[lees meer...]atie werd onhoudbaar. Voor protopic moest ik eerst naar Duitsland, aangezien het hier pas rond 2002 verkrijgbaar werd. Bij de eerste keren aanbrengen schrok ik van de brand in het gezicht. Hierna verdween dit en kreeg ik voor de eerste keer in 33 jr. mijn huid onder controle. Nu ben ik 51. Of het later bijwerkingen zal geven weet ik niet, maar afgemeten aan het voordeel wat ik nu geniet, neem ik deze risico's op de koop toe. Van onleefbaar naar leefbaar dankzij deze super zalf. Gezegd dat ik hem slechts op het gezicht kan toepassen, maar dit is erg persoonlijk. De meester onder de zalven voor met name fel-reagerende eczeemplaatsen. Mijn grootste dank aan de uitvinders!!
5

Protopic

06-07-2016 | Man | 45
tacrolimus (1mg/g)
Eczeem
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 4
Jaren last van eczeem in het gezicht, van alles geprobeerd. Vooral de hormoonzalven, prednison, antibiotica, anti gist creme en tabletten. Het beheerst mijn leven, je kunt het niet bedekken. Uiteindelijk protopic gekregen 1mg, dat heeft zoveel veranderd. Hoop dat dit blijft. Vanaf dag 1 goed resultaat. Heb drie weken 2x per dag gesmeerd, smeer nu 1 x per dag max. Enige wat[lees meer...] soms een nadeel is dat het gezicht wat vettig is, maar goed , alles beter dan eczeem. Branden heb ik geen last van eigenlijk, drink verder toch al geen alcohol. Zon probeer ik te mijden. Levensstijl aanpassen had ik al gedaan, veel groenten, veel water, en vooral vezelrijk eten.
4

Protopic

18-04-2016 | Vrouw | 26
tacrolimus (0,3mg/g)
Eczeem
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Deze zalf gekregen voor eczeem op mijn oogleden. Eerst een vette zalf gekregen, wat niet goed hielp. Hierna hormooncreme, maar dat mag maar beperkt gesmeerd worden op oogleden en mijn huid bleef enorm droog. Gestart met protopic, eerst 2x per dag en uiteindelijk moet ik afbouwen naar maximaal 2 keer per week. Na een paar dagen merkte ik al verschil. De eerste paar keer sme[lees meer...]ren zorgde bij mij voor een erg branderig gevoel. Dit gaat echt na een paar dagen over. Nu heb ik het alleen als ik alcohol drink, na de eerste paar slokken. Dan heb ik een branderig gevoel en voelt de huid ook wat warmer aan. Na een tijdje neemt dit af. Hopelijk blijft mijn eczeem nu ook zo lang mogelijk weg.
4

Protopic

19-02-2015 | Man | 34
tacrolimus (1mg/g)
Eczeem
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Protopic is erg goed. Heb altijd corticosteroiden gesmeerd om het altijdterugkerende eczeem te behandelen, maar sinds ik steeds meer moest gebruiken om hetzelfde effect te bewerkstelligen en mijn huid flinke striae ging vormen, moest ik overgaan op Protopic. Protopic heeft van een zeer dramatische situatie een draaglijke situatie gemaakt. Eczeem zat tussen de benen, scrot[lees meer...]um, billen etc etc, ik kon niet meer lopen van de pijn en niet slapen van de jeuk. Protopic heeft de hele boel schoongemaakt. Werkt niet zo razendsnel als een hormoonzalf helaas. Geduld hebben met dit middel! De eerste twee nachten moet je doorheen. Inderdaad een hel. Toch krijg ik meer bijwerkingen van dit middel later. Zelfs buikpijn en inwendige pijn helaas. Ik moest het hierdoor dunner smeren. R
4

Protopic

06-08-2014 | Vrouw | 26
tacrolimus
Niet in de lijst
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Enkele jaren geleden merkte ik dat er enkele witte plekjes ontstonden op mijn lichtgetinte huid. De eerste plekjes waren op beide binnenste ooghoeken, maar er ontstond ook een plek op mijn linkerjukbeen. De dermatoloog diagnosticeerde dit als Vitiligo. Normaal worden daar hormoonzalven voor gegeven, maar vanwege de kwetsbaarheid van de huid rondom de ogen, heb ik Protopic [lees meer...]gekregen. In eerste instantie merkte ik enige branderigheid, maar dit was na enkele weken over. Binnen twee maanden was er al duidelijk verschil te zien en heb ik ongeveer een jaar doorgesmeerd waarna het grootste deel is verdwenen. Alleen het allereerste plekje is nog deels aanwezig. Nu, 4 jaar later, is dat plekje niet groter geworden en ik hoop dat het zo blijft. Wat mij betreft is Protopic zeker een aanrader bij Vitiligo op kwetsbare plekken.
4

Protopic

17-05-2014 | Vrouw | 23
tacrolimus (1)
Eczeem
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik ben sinds een week aan het smeren met Protopic. Na een aantal maanden met hormooncrèmes en ketoconazol gesmeerd te hebben zonder resultaat (met verergering van het eczeem/ontstekingsreactie) overgegaan op Protopic in overleg met de dermatoloog. Ik heb last van eczeemvorming/allergische reacties op mijn oogleden. Na 1 keer Protopic gesmeerd te hebben, was het meer dan de[lees meer...] helft geslonken! De bijwerkingen zijn niet mis, veel last van 'bloosaanvallen', brandende oogleden die vooral veel pijn doen als ik in m'n ogen wrijf of bijvoorbeeld met een watje mijn ogen schoonmaak en gedurende de dag een gloeiend heet gevoel aan mijn oogleden. Echter, wegen deze bijwerkingen alsnog op tegen de goede werking van het product.
4

Protopic

26-04-2014 | Vrouw | 36
tacrolimus
Eczeem
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Omdat er eind maart bij mij steriod geinduceerd glaucoom geconstateerd is moest ik per direct stoppen met Elocon en Topicorte. Helaas was op dat moment mijn eczeem (ernstig tot ontstoken eczeem op hoofdhuid, op het gezicht, hals en armen) niet onder controle. De dermatoloog/eczeemverpleegkundige schreven mij toen de Protopic voor, gelukkig stond er duidelijk bij vermeld da[lees meer...]t het in het begin branderig kan aanvoelen, daardoor vind ik het acceptabel. Want nu na de week is dat branderige gevoel weg EN zie/voel ik duidelijk verbetering van mijn huid. Ook wil ik erbij vermelden dat ik eind april een afspraak op de polikliniek heb bij mijn dermatoloog EN TOT SLOT LEES HEEL GOED DE BIJSLUITER VAN DEZE ZALF
3

Protopic

20-04-2014 | Vrouw | 25
tacrolimus
Eczeem
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
De eerste paar keer dat je smeert heb je het gevoel dat je huid in brand staat... Heel vervelend maar na een paar dagen doorzetten wordt dit minder. De eerste paar weken verdween mijn eczeem voor ongeveer de helft. Daarna kreeg ik hevige ontstekingen (rode bulten, puistjes) op mijn gehele benen. Zeer vervelend en ik vrees dat het met het gebruik van de zalf te maken heeft.[lees meer...] De ontstekingen ontstonden niet alleen op plekken waar ik de zalf had gesmeerd maar ook elders.
4

Protopic

02-10-2013 | Man | 70
tacrolimus
Psoriasis
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 3
Helpt goed tegen genitale psoriasis en tegen psoriasis inversa. Paar keer per week gebruiken. Hormoonzalven kunnen bij mijn psoriasis niet gebruikt worden wegens het risico van schade aan de huid. Ik wissel af met Silkis-zalf. Nadeel is dat de protopic-zalf zeer vet is en vrij moeilijk smeerbaar. Geldt trouwens ook voor de Silkis-zalf. Van het vaak vermelde branderige gevo[lees meer...]el heb ik niet veel last.
4

Protopic

01-09-2013 | Vrouw | 23
tacrolimus
Eczeem
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Na heel veel sukkelen met zeer veel, en steeds erger wordende opflakkeringen van atopisch eczeem besloot mijn nieuwe dermatoloog dat er een andere oplossing moest komen. Na jaren cortisone te smeren werd mijn behandeling nu voorzichtig overgebracht naar protopic (dit met een heel wisselschema van smeren, zodat de overgang van cortisone naar protopic niet te bruut was) Ik [lees meer...]heb protopic een jaar gebruikt, ik smeerde de zalf 2x per week, en ik heb in dat jaar maar 2 kleine plekjes eczeem gehad van misschien 2cm groot! Zelfs helemaal geen eczeem meer in mijn gezicht!! Ooh wat was ik blij! Daarom nam ik de verschrikkelijke bijwerking van blozen (blozen is licht uitgedrukt, het is meer tomaat worden) er graag bij! Omdat k protopic in mijn gezicht, rond mijn ogen moest smeren, waren de bijwerkingen wel heel erg in mijn gezicht. Bij de minste inspanning, druppel alcohol, straaltje zon,... Had ik een knalrood gezicht, vooral mijn wangen! En deze verkleuring deed ook wel echt pijn, zo duizenden steekjes continu. Maar ik heb alles over voor een leven zonder jeuk en zinder eczeem. Nu echter ben ik moeten stoppen met protopic omdat ik een kinderwens heb en probeer zwanger te geraken. Binnen de week had ik opnieuw eczeem! En deze wordt alleen maar erger! Echt verschrikkelijk! Niets helpt! Geen cortisone,niets... Ik mis mijn protopic nu al!
5

Protopic

16-06-2013 | Vrouw | 42
tacrolimus
Niet in de lijst
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Gebruik het al 9 jaar tegen atopisch exceem. De eerste dagen denk je dat je in brand staat op de ingesmeerde plekken. Dat wordt minder na verloop van tijd. Geeft het gevoel dat de exceem weggebrand wordt en er een mooi schoon huidje terugkomt. Ik gebruik het veel op mijn oogleden, bijna iedere dag voor het slapengaan en het helpt heel goed tegen de jeukerige, branderige op[lees meer...]gezwollen ogen die ik vroeger had. Nadeel is het brandgevoel maar ik verkies het boven de jeuk!
5

Protopic

08-04-2013 | Man | 69
tacrolimus
Psoriasis
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 3
Helpt buitengewoon goed en verdient de voorkeur boven de obligaat voorgeschreven hormoonzalven omdat die de zeer dunne huid van de penis aantasten en bovendien geleidelijk aan minder effectief worden. Het enige nadeel van deze zalf is dat hij zeer vet is en vrij moeilijk smeerbaar.
5

Protopic

08-12-2012 | Vrouw | 49
tacrolimus
Niet in de lijst
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Ongeveer 5 jaar geleden kreeg ik eczeem in mijn gezicht. Dit werd behandeld met allerlei hormoonsmeersels., die werkten wel goed maar op een gegeven moment werd mijn huid zo dun dat je de adertjes er door heen zag. Toen ik dit als klacht uitte tegen mijn huidarts kreeg ik dit. Werelds! Mijn gezicht ziet er goed uit, ook voor mijn leeftijd. De eerste paar weken van smeren w[lees meer...]el heftige jeuk en branderigheid die echt niet mals is en het leven even wat minder fijn maakt. Maar als alles onder controle is dan is er een lange periode van 2 maal smeren per week en heb ik nergens last van. Laatste periode was 1,5 jaar! Nu helaas weer een dippie. Maar ik vind het fantastisch omdat het de huid niet dun maakt en ondertussen ook weer hersteld is na alle hormoonsmeerseltjes!
5

Protopic

13-08-2012 | Man | 26
tacrolimus
Huiduitslag
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Begint na een uurtje verschrikkelijk te jeuken. Kan er soms de hele nacht van wakker liggen. Hoe erger de eczeem, hoe erger het jeukt. Wanneer ik het kort geleden gebruikt heb, jeukt het minder dan wanneer het weer een tijdje terug is. De volgende dag is het of erger geworden door het krabben van de jeuk 's nachts, of het is minder geworden, als ik er doorheen ben geslape[lees meer...]n. 3 dagen goed doorsmeren ondanks de jeuk en mijn huid is weer schoon! Het gloeiende gevoel is een nare bijwerking, maar het is het enige medicijn dat ECHT goed werkt!
5

Protopic

30-07-2012 | Vrouw | 59
tacrolimus
Allergie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
eczeem komt tot rust na 4 dagen bethametason en aansluitend 3 dagen protopic smeren. Mijn ernstig constitutioneel eczeem is dan enkele dagen goed totdat het proces weer opnieuw begint.
3

Protopic

07-07-2012 | Vrouw | 27
tacrolimus
Niet in de lijst
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Een dermatoloog adviseerde mij bij mijn vitiligo (witte vlekken op huid= geen pigment meer) om eens Protopic 1x per dag te smeren. Hier ben ik 3 dagen geleden mee begonnen. Sinds gisteren veel jeuk en rode bultjes en sinds vandaag echt hevige pijn, jeuk, rode bultjes over heel mijn handen tot aan de oksel uitslag. Het rare is dat ik het middel naast op mijn handen, ook op [lees meer...]3 plekken in mijn gezicht gesmeerd had, maar hier is geen uitlsag. Mijn handen/armen zitten dus helemaal onder. Dit kan natuurlijk ook een hevige allergische reactie op dit middel zijn, maar ik wil het toch melden.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2235) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1176) - Cholesterol
Citalopram (1157) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1141) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1097) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (938) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (864) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (856) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (849) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (761) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (725) - Epilepsie
Metoprolol (705) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (647) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (577) - Depressie - antidepressiva overig
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (576) - Anticonceptie - eenfase
Amitriptyline (574) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (571) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Metformine (564) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (527) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (515) - Verslavingsziekten
Furabid (504) - Antibiotica - urineweginfectie
Lexapro (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Implanon (hormoonimplantaat) (484) - Anticonceptie - overig
Concerta (465) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (441) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (420) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (410) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (405) - Pijn
Euthyrox (404) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Crestor (395) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.