Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Methylfenidaat

408
meningen

Methylfenidaat

methylfenidaat

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
angst wazig in het hoofd hartklopping verminderde eetlust droge mond nerveus gevoel ongerustheid depressief moeite met slapen emotioneel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

ADHD (195 meningen)
ADD (168 meningen)
Syndroom van Asperger (6 meningen)
PDD-NOS (4 meningen)
Depressie (3 meningen)

LEEFTIJD + GESLACHT

LEEFTIJD + GESLACHT

VERGELIJKEN

Concerta (487 meningen)
Dexamfetamine (431 meningen)
Ritalin (407 meningen)
Amfexa (210 meningen)
Elvanse (158 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

4

Methylfenidaat

03-11-2020 | Man | 29
methylfenidaat (36mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het werkt zeer effectief om rustiger en geconcentreerd mijn dag door te komen. Hierdoor heb ik minder moeite om het overzicht te bewaren en om mijn werk- en privéleven te combineren. Echter, het ontneemt volledig mijn eetlust, terwijl ik wel honger heb. Het heeft mij uiteindelijk jaren gekost om dit patroon te doorbreken. Ik heb mijzelf moeten dwingen om door deze barrière[lees meer...] heen te gaan. Ik ben van géén ontbijt, naar een half stuk fruit gegaan, kokhalzend boven de wasbak. Omdat het gewoon echt niet wilde lukken. Uiteindelijk door mijn doorzettingsvermogen dit wel voor elkaar gekregen. Ik spreek veel cliënten van me die dezelfde ervaringen hebben, maar niet door deze barrière heen komen. Terwijl het wel invloed heeft op hun gewicht en hun energielevel. Hierdoor vraag ik mij wel eens af of een deel van de effecten komen doordat er veel minder energie je lichaam binnenkomt.
5

Methylfenidaat

16-10-2020 | Man | 23
methylfenidaat (10mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Concentratievermogen is voor het eerst in mijn leven aanwezig. Ik kan eindelijk ergens aan werken en er vol op concentreren, zonder dat mijn gedachten ergens anders heen gaan.
3

Methylfenidaat

22-09-2020 | Man | 25
methylfenidaat (5mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had persoonlijk niet heel veel problemen of bijwerkingen bij methylfenidaat. Ik vond het alleen niet zo fijn dat het werkte als een soort 'concentratie-boost'. Voor mij waren de dips tussen door moeilijk om aan te wennen. Dan was ik 4 uur heel hyper, en daarna wilde ik alleen maar slapen. Het hielp niet tegen mijn depressieve klachten of insomnia.
1

Methylfenidaat

19-08-2020 | Vrouw | 32
methylfenidaat (10mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dit middel voorgeschreven gekregen nadat er bekend werd dat ik ADHD heb. 3x per dag 3 pilletjes van 5mg. De eerste dag ging oké, behalve dat ik duizelig was leek ik wel rustiger te zijn. Na dag 2 begon de ellende. Ik voelde me verschrikkelijk, geen eetlust, duizelig, misselijk en eindstand op de dag mega somber en depri. Even aankijken omdat ik dacht het word wel beter. [lees meer...]Helaas werd het alleen maar erger. Dag drie overgeven nadat Het middel uitgewerkt was, trillen en mega warmte aanvallen. Door het slechte eten was er niets om over te geven dus mega veel pijn. Totale eetlust was 0.0. Prima, wat kilo’s afvallen kan geen kwaad maar de hele dag misselijk zijn is niet fijn. Vanaf 3 dagen als een zombie op de bank gelegen. Ik kwam tot niks. Zelfs met minder hoge dosering bleven de klachten aan. Na 4 dagen gestopt omdat alles langs me heen ging. Kreeg niks mee van gesprekken en sommige vragen moesten 3x gesteld worden om überhaupt te snappen wat er gevraagd werd. Alles ging langs me heen. Voor mij echt nooit meer dit middel! Toen ik gestopt was voelde ik me weer herboren en mezelf!
2

Methylfenidaat

30-07-2020 | Vrouw | 30
methylfenidaat (5mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
-
3

Methylfenidaat

10-07-2020 | Vrouw | 37
methylfenidaat (36mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb langere tijd methylfenidaat gebruikt ivm ADHD. Het middel was erg effectief, maar ik had er veel bijwerkingen van, waaronder kaakklemmen (vooral snachts), slapeloosheid, vermindere eetlust en angstgevoelens. Hoewel het middel goed werkte op mijn aandacht en concentratie, had ik er ook een gejaagd gevoel van en het idee dat ik niet goed de grenzen van mijn lichaam (q[lees meer...]ua vermoeidheid en rustbehoefte) kon voelen. Uiteindelijk heeft dit middel me meer uitgeput dan geholpen, mede doordat ik er slecht door at en sliep.
4

Methylfenidaat

04-07-2020 | Vrouw | 31
methylfenidaat (5mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Op 31 jarige leeftijd diagnose adhd, wat een opluchting. Tijdje bezig geweest met afstellen, vervelende bijwerkingen maar zakte snel af! Slik nu 3x per dag elke 3,5 uur 20 mg, de 4e keer 10 en voor het slapen gaan 5. Hierdoor geen last van rebound. Ik heb enorm veel baat bij de medicijnen. Ik heb meer rust in mijn hoofd, minder snel geirriteerd, kan me makkelijker tot ding[lees meer...]en zetten, geen eetbuien meer, meer geduld! Ben blij dat ik hiermee gestart ben!
2

Methylfenidaat

21-06-2020 | Vrouw | 50
methylfenidaat (36mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb ADD met depressies. En een gastric bypass. Slik nu Elvanse tegen de stemmingen. Ook Wellbutrin ( bupropion). Dit werkt niet afdoende. Heb Mylan methylfenidaat geslikt maar werkte erg kort en had veel last van de ontwenningsverschijnselen. Hierdoor overgestapt naar Elvanse dat ook niet zo lang werkzaam is, waarschijnlijk door de gastric bypass, maar dit middel wer[lees meer...]kt fantastisch op mijn stemming, en dat deed Mylan niet. Voelde me na de werking ziek en moe. Door Elvanse kan ik nu waarschijnlijk gaan stopp ern met de Wellbutrin
3

Methylfenidaat

17-06-2020 | Vrouw | 22
methylfenidaat (18mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben er nu een paar jaar achter gekomen dat ik ADHD heb. Ik had een tijd dat ik mij erg depressief voelde en niet lekker in mijn vel zat. Ook op school kon ik mij vanaf jongs af aan nooit concentreren en zei ik altijd alles wat ik dacht. Ik had daar nooit problemen mee tot een bepaalde leeftijd toen het niet meer zo goed ging op school. Ik merkte dat ik erg chaotisch was[lees meer...] in mijn hoofd en werd daar ongelukkig van en kon het niet meer zelf. Toen ik wist wat het was voelde ik mij stukken beter. Ik kreeg hulp en ben begonnen met het slikken van Methylfenidaat. Het hielp mij erg goed als ik bijvoorbeeld moest leren maar merkte wel dat ik het niet altijd wou gebruiken. ik voelde mij soms zenuwslopend onrustig (trillende handen) Ik had er weinig eetlust door en werd er soms ook een beetje misselijk van. Ook merkte ik dat ik heel prikkelbaar was als het medicijn uitwerkt en krijg ik er soms hoofdpijn van. Ik gebruik het alleen als ik een dag aan school moet werken of moet leren. Ik gebruik het niet elke dag want soms heb ik geen zin in de bijwerkingen. Ik persoonlijk wil het niet elke dag gebruiken maar gebruik het alleen als ik geen orde weet te stellen in mijn hoofd en ik heel chaotisch ben en geen planning kan maken of moet leren.
4

Methylfenidaat

30-05-2020 | Vrouw | 28
methylfenidaat (5mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

2

Methylfenidaat

29-05-2020 | Vrouw | 17
methylfenidaat (10mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hele leven en vooral middelbare schooltijd erg veel last gehad van concentratie problemen. Ik had een duwtje in de rug nodig want ik kon van mezelf nooit bezig gaan. Ookal wilde ik het zo graag, het voelde alsof er een muur voor me stond die me tegenhield. Sinds een paar maanden is eindelijk ADD vastgesteld. Ik kreeg mylan methylfenidaat voorgeschreven. In het begin werkte[lees meer...] het geweldig. Eindelijk kon ik mijn potentie qua werken eruit halen. Na een aantal dagen/weken stopte het ineens met werken, compleet. Toen ging ik (advies van psychiater) de dosis verhogen. Toen kreeg ik nare bijwerkingen: opgefokt gevoel, hoofdpijn, rillerig, wazig, ongecontroleerd bewegen, hoofd te vol en chaotisch. Ik voelde me zo angstig en opgefokt dat ik niet echt normaal kon bewegen of praten. Het was zo ondragelijk dat ik dacht 'lag ik nu maar in een coma' of 'ik zou wel uit het raam willen springen' . Geen fijn gevoel als je eerder last hebt gehad van angst en depressieve klachten. Vooral omdat ik hier compleet geen controle over had. Geen fijn medicijn voor mij dus.
3

Methylfenidaat

29-05-2020 | Vrouw | 17
methylfenidaat (10mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds een aantal maanden is er ADD bij mij vastgesteld. Ik ben nu 17 jaar. Ik heb er al sinds mijn kindertijd last van maar vanaf de middelbare school werd het toch het ergst. Ik kan me van mijzelf eigenlijk vrijwel niet concentreren. Het gaat eerder om het feit dat ik me fysiek en mentaal niet kan dwingen om bezig te gaan. Ookal wil ik het wel. Ik kreeg methylfenidaat[lees meer...] van Mylan voorgeschreven. In het begin werkte het geweldig. Echt een wondermiddel dacht ik. Ik krijg eindelijk dat duwtje om bezig te gaan, en lang ook nog. Na een aantal dagen/weken werkte het ineens helemaal niet meer. Ik zat toen aan 2x 10mg per dag. Ik kon ineens niet meer bezig gaan.. Na advies van mijn psychiater ging ik toen maar de dosis verhogen. Toen ik rond de 20mg zat kreeg ik zeer nare bijwerkingen. Ik heb een geschiedenis met angst en depressieve klachten. Ik werd ineens heel angstig en opgefokt. Lichamelijk kon ik vrij moeilijk bewegen en praten ging moeilijk. Alsof de hele tijd iemand met een mes in je rug staat, je voelt je alsof je moet vluchten. Het werd zo erg dat ik eigenlijk niet wakker wou zijn omdat het ondragelijk was om me zo te voelen 24 uur lang. Het waren alleen maar nare bijwerkingen zonder het gewenste effect, dus ik ben gestopt. Het is dus niet aan te raden als je last hebt van klachten die gestimuleerd kunnen worden op een negatieve manier.
4

Methylfenidaat

02-04-2020 | Vrouw | 47
methylfenidaat (45mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ben 47 jaar en pas onlangs gediagnosteerd met ADHD. ik zocht medicinale ondersteuning ivm slechte focus, concentratie, intense prikkels, slecht geheugen, 1000 gedachten, impulsiviteit onrustig, en chaotisch zijn. De methylfenedaat gaf de eerste weken erge bijwerkingen in de zin van zenuwachtig - en opgejaagd voelen, ook voelde ik me vlak. Gelukkig verdween dit al snel en b[lees meer...]en super tevreden Ik voel me nu ' normaal', in balans, slaap weer goed, ben niet meer mentaal uitgeput, veel rustiger,heb meer impulscontrole en ook lukt het me om langer op 1 ding te concentreren en is mijn geheugen verbeterd. Let wel: het is een hulpmiddel, geen wondermiddel. Maar mijn ADHD klachten ( er zij ook pluspunten aan he) zijn een stuk beheersbaarder. Ik slik ook 300mgWellbutrin dit omdat ik in 1e instantie een milde depressie had. Concerta / Ritalin/ methylfenedaat gaat daar perfect mee samen. Ik ervaar geen bijwerkingen, hoogstens meer dorst. Positieve bijwerking is voor mij dat ik veel rustiger ben..en ook minder impulsief snack en eet.
4

Methylfenidaat

22-02-2020 | Vrouw | 58
methylfenidaat (10mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sandoz is een prettig medicijn met voor mij weinig bijwerkigen.
4

Methylfenidaat

22-02-2020 | Vrouw | 58
methylfenidaat (10mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had eerst Sandoz pillen, die waren goed. Moest nu over op Mylan, slik ze nu een maand en ben niet blij! Breng ze volgende week terug naar de apotheek. Als ik Sandoz niet meer krijg stop ik met slikken. Dan heeft het weinig zin om hier mee door te gaan.
1

Methylfenidaat

07-02-2020 | Vrouw | 17
methylfenidaat (10mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (876) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (828) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (780) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (655) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (650) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (634) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (628) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (593) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (512) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (487) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.