Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Atorvastatine

9
meningen

Atorvastatine

atorvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hoog cholesterol (214 meningen)
Hartinfarct (37 meningen)
Angina pectoris (6 meningen)
Diabetes type 1 (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Atorvastatine en hoog cholesterol

 (29-04-2014)

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

1
1

Atorvastatine

26-02-2022 | Man | 50
atorvastatine (20mg)
Diabetes type 2
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eerst hoge prolactine waardes 0.88 toen mogelijke hypofyse nooit hoge bloeddruk of cholesterol toch Atorvastatine 20mg p.d en nu al 2 jr last van vermoeid depressief spierpijn Tintellingen in tenen en vingers harde keutels
1

Atorvastatine

04-08-2016 | Man | 69
atorvastatine (10mg)
Diabetes type 2
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
wisselend diarree, hoofdpijn, spierslapte en vermoeidheid
1

Atorvastatine

02-02-2016 | Man | 67
atorvastatine (10mg)
Diabetes type 2
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik al jaren statines, mijn specialist schreef 1 tablet per dag voor. Ik kreeg spierpijn, voelde mij niet echt goed. In overleg met specialist een half jaar gestopt. Cholesterol was iets hoger, maar zeker niet te hoog. Moest toch weer aan de statines. Ik heb mijn specialist voorgesteld om 1 tablet per 2 dagen in te nemen. Dit gaat prima heb nergens meer last van en[lees meer...] mijn cholesterolwaarde is altijd rond 3.6, dus goed. M.a.w je moet zelf ook onderzoeken wat de beste dosering is, want een ding is zeker dit medicijn is uiteindelijk troep, dus neem hier zo weinig mogelijk van.
2

Atorvastatine

06-11-2014 | Man | 63
atorvastatine (10mg)
Diabetes type 2
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Diabeet en hartpatient, ik ben een man van 63 jaar. In 2005 heb ik een bypass operatie gehad aan mijn hart, hierna moest ik cholesterol verlagende medcijnen gebruiken, crestor, weinig bijwerkingen en mijn ldl ging naar 1.8, zeer laag dus. Daarnaast gebruik een bloedverdunner en vaatverwijderaar en insuline. Ongeveer 3 jaar geleden overgestapt op atorvastine. Ik kreeg lang[lees meer...]zaam steeds meer pijn in mijn gewrichten, krachtafname in mijn spieren, benen en armen, werd snel moe, en het logisch denken werd steeds slechter, dit alles heeft er toe geleid dat ik nu bijna 2 jaar terug me heb ziek gemeld en nu nog steeds niet kan werken door eerder genoemde klachten, ik heb allerlei onderzoeken gehad voor mijn rug , spieren, zenuwen etc om te kijken waar dit nu allemaal vandaan komt, de neuroloog heeft wel een hernia geconstateerd in mijn onderrug. Op advies van een homeopaat ben ik op deze site terecht gekomen, en ben geschrokken van wat ik hier allemaal lees, 90% van de klachten die hier worden besproken zijn op mezelf van toepassing, mijn cholesterol was vroeger beneden de 5 en dat is gewoon goed, de 1.8 waarde die ik bij de laatste controle had is niet nodig, dit alles houdt voor mij in dat ik ga stoppen met deze medicijnen die een grote aanslag doen op mijn leven , ook in de hoop dat ik mijn grootste hobby weer kan op gaan pakken en dat is weer goed orgel te kunnen spelen. Tot zover mijn relaas over atorvastine.
2

Atorvastatine

08-09-2014 | Vrouw | 72
atorvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb een paar jaar Inegy gebruikt.men kreeg deze maand van de huisarts te horen dat ik nu atorvastatine krijg. Hij schreef 40 mg voor, dat vond ik wat al te dol, nu in overleg 20 mg. Ik ben mijn smaak kwijt geraakt , slaap onrustig, veel heftige dromen en ben de hele dag moe. Dat kan ik er niet bijhebben.
1

Atorvastatine

05-09-2014 | Man | 77
atorvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn man gebruikte dit medicijn al jaren. 2 jaar geleden begon hij regelmatig te hallucineren, hij sliep ook steeds slechter. Een paar weken geleden kreeg ik het ook voorgeschreven. Toen heb ik het lijstje met bijwerkingen gelezen. In overleg met de internist gebruikt hij nu Crestor 5 mg. Hij slaapt goed en heeft geen hallucinaties meer.
4

Atorvastatine

13-08-2014 | Man | 69
atorvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
ja ik heb er veel baat bij het werkt heel goed
1

Atorvastatine

28-06-2013 | Vrouw | 48
atorvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had eerst een ander medicijn voor mijn cholesterol ter bescherming van mijn diabetes. Ik kreeg van dat medicijn stijve spieren en ben er toen gestopt en kort daarna ging ik me al veel beter voelen. Een paar weken later moest ik op controle komen voor mijn suiker en heb ik de arts verteld dat ik gestopt was met het medicijn voor mijn cholesterol. Zij schreef toen Atorvas[lees meer...]tatine 40 mg. voor. Maar deze pillen zorgen voor nog veel meer ellende. Moe, overal, elke vezel in je lichaam is stijf en pijnlijk. Ik slik het nog maar heel kort, maar vanavond neem ik het niet meer in. Ik ga het wederom een paar weken aankijken en eigenlijk weet ik wel zeker dat het door deze troep kom. Pijn in armen en benen,algehele malaise. Sorry, maar dan maar een iets te hoge cholesterol,,,zal ook niet best zijn maar dit medicijn doet je de das om...ik kap er vanaf vandaag mee!
1

Atorvastatine

03-03-2013 | Vrouw | 47
atorvastatine
Suikerziekte (type 2)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Nadat vorig jaar bleek dat mijn goede cholesterol wat te laag is moest ik preventief cholesterol tabletten gaan slikken. Ik heb al tijden klachten maar de dokter heeft iedere keer een andere verklaring . Gisteren na een gesprek met een vriendin over mijn klachten het internet op gegaan en op deze site beland. Helaas herken ik vele klachten zoals spierpijn brandende bove[lees meer...]nbenen,gevoelloze tenen en bijna altijd wel een gewricht wat zoveel pijn doet dat ik de trap niet eens opkan. Ik slaap slecht en heb vaak geen eetlust en dat allemaal omdat ik preventief slik ...morgen bel ik de dokter maar wee reens voor een ander medicijn .
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1384) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1139) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (950) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (771) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (767) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (642) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (621) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (588) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (542) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (495) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (471) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (432) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.