Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Atorvastatine

5
meningen

Atorvastatine

atorvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hoog cholesterol (213 meningen)
Hartinfarct (36 meningen)
Diabetes type 2 (9 meningen)
Angina pectoris (6 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Atorvastatine en hoog cholesterol

 (29-04-2014)

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

1
3

Atorvastatine

28-12-2013 | Vrouw | 46
atorvastatine
Diabetes type 1
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Al jarenlang gebruiker van Lipitor 20 mg. Moest nu overstappen omdat Lipitor niet meer vergoed wordt. Heb twee weken Atorvastatine Pfizer 20 mg geslikt. Ben heel erg ziek geweest: aanhoudende spierpijnen in armen, schouders, nek en linkerkuit (later ook rechterkuit). Pijn in onderrug. Alhoewel de apotheker zegt dat het dezelfde pillen zijn, ben ik na twee weken gestopt. N[lees meer...]a een dag was de pijn al grotendeels verdwenen. Ondertussen heb ik de originele Lipitor 20 mg besteld en zelf betaald en slik ik deze al weer enkele dagen en alles lijkt weer goed te gaan. Het moeilijkste vind ik dat je niet geloofd wordt. Heel graag zou ik willen dat het verschil tussen beide pillen zou worden aangetoond.
3

Atorvastatine

23-05-2013 | Vrouw | 43
atorvastatine
Diabetes type 1
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik atorvastatine van Pfizer. krijg van de apotheek in eens van andere fabrikanten zoals Teva en Ranbaxy. Van de Teva krijg ik veel rugklachten waardoor ik niet eens meer normaal kan lopen en een zure maak in mijn mond 24 uur lang. Van Ranbaxy krijg ik 24 uur lang een zure smaak in mijn mond. Wil terug naar Pfizer maar volgens de apotheek moet deze speciaal besteld wo[lees meer...]rden. Mijn arts heeft voorgeschreven Lipitor, waarom krijg ik dan Atorvastatine. Het zijn allemaal verschillende medicijnen met dezelfde werking. Waarom kijken apotheken niet naar de samenstelling van een medicijn maar alleen naar de werkzame stoffen. Waarom krijgen patiënten zomaar een ander merk voorgeschreven. Wij, de patiënten, zijn GEEN PROEFDIEREN. Maar daar wordt nooit rekening mee gehouden. Ik vindt dat de apotheken in overleg met de patiënten pas een ander medicijn kunnen geven en niet op eigen houtje, Ik probeer nu een verklaring te krijgen dat ik op geen andere merken voorgeschreven mag krijgen dan dat de arts voorschrijft.
3

Atorvastatine

14-04-2013 | Man | 42
atorvastatine
Diabetes type 1
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2012 gestopt met Simvastatine 10mg goedkoper merk door veel bijwerkingen was mijn cholesterol in maart 2013 verhoogd. Mijn huisarts verteld van alle bijwerkingen die mij vervolgens Atorvastatine 20mg voorschreef... 10 dagen gebruikt en ook weer gestopt.... 10 dagen lang ineens geen energie meer, moeite met opstaan, down, onrustig en gejaagd gevoel, last van mijn ogen.. [lees meer...]vandaag pil niet geslikt en merk nu al weer dat ik me beter begin te voelen... Net als Simvastatine (de goedkopere versie) gewoon TROEP!!!
1

Atorvastatine

14-04-2013 | Man | 42
atorvastatine
Diabetes type 1
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Atorvastatine

18-02-2013 | Vrouw | 42
atorvastatine
Diabetes type 1
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik het nu een week maar heb heel veel bijwerkingen, waaronder heel erg moe, pijn in de rug en spieren, hardkloppingen, kan niet meer zo veel aan als voorheen. ik heb eerst een andere pil gehad na een hartinfarct, na een jaar geslikt te hebben. Nu hebben ze ondekt dat ik suikerziekte heb en slik ook medicijnen daarvoor en moest ook atorvastatine gaan gebruiken. maar[lees meer...] denk dat ik naar de huisarts ga voor andere medicijnen want zo wil ik niet verder gaan. Ben pas 42 jaar, geen vrouw van 80, zo voel ik me wel vaak.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1379) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1157) - Verslavingsziekten
Sertraline (1130) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (629) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (594) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (540) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (469) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (460) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (427) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.