Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Crestor

9
meningen

Crestor

rosuvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hoog cholesterol (266 meningen)
Hartinfarct (34 meningen)
Hartklachten (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

1
3

Crestor

24-01-2019 | Man | 69
rosuvastatine (40mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
I.v.m. bypass operatie in 2016 o.a. Rosuvastatine 40mg voorgeschreven gekregen i.v.m. te hoge cholesterol. Met dit middel kreeg ik op de lange duur steeds meer spierpijn en vermoeidheidsklachten maar de cardioloog vond toch dat de LDL waarde verder naar beneden moest, onder de 2.0! liefst1,8. Cardioloog schreef andere combinatie medicatie voor. Rosuvastatine 20mg samen me[lees meer...]t Ezetimibi 10mgr. Na korte tijd was de LDL waarde 1,4 maar ik had nog meer spierpijn dan daarvoor. Sporten werd steeds moeilijker. In december 2018 gestopt met Ezetimibi en de spierpijn was met enkele dagen voorbij. Nu alleen nog Rosuvastatine 20mg maar de LDL waarde is weer te hoog, 2,7 dus binnenkort weer overleg met de cardioloog.
5

Crestor

06-08-2018 | Man | 70
rosuvastatine (20mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Volgens mij een goed werkend middel, dat nu ineens door een generiek cholesterolverlagend middel moet worden vervangen omdat er een nieuwe apotheek is gekomen! Een vreemde zaak; indien ik perse Crestor wil gebruiken moet ik het zelf maar betalen......... Al eens eerder noodgedwongen overgestapt, dat was geen succes en cardioloog heeft opnieuw gemeld dat Crestor HET produc[lees meer...]t is. Dus opnieuw in de slag met de medici of met name de apotheker, pas bij klachten met het generieke middel kan ik weer terug naar Crestor.
5

Crestor

07-02-2018 | Vrouw | 44
rosuvastatine (10mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Geen bijwerkingen. In het begin veel spierkrampen. Ik neem nu elke dag een Q10 capsule 30 Mg. erbij (handverkoop) en dan heb ik nergens last van. Toen ik dat laatst een paar weken niet deed, (zijn duur dus ik vond het de moeite waard te proberen zonder) kreeg ik mijn onwijze spierkrampen weer terug. Voor mij het bewijs dat dit supplement voor mij een voorwaarde is om Crest[lees meer...]or te kunnen gebruiken. Ik loop nu 3x per week 25 km, probleemloos!
4

Crestor

08-10-2016 | Man | 56
rosuvastatine (10mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik het nu een maand. Tot nu toe geen bijwerkingen. Wel een lage dosering.
4

Crestor

28-07-2016 | Vrouw | 69
rosuvastatine (20mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Nadat ik klachten had over borstkramp en onregelmatige hartslagen, werd ik doorverwezen naar een cardioloog. Via een test en hartfilmpje werd mij duidelijk dat ik Angina pectoris had. Gelijk aan de bloedverdunners, bètablokkers en cholesterolverlagers zoals Cresto. Tot op heden weinig of geen klachten meer gehad. Elk jaar op controle bij de cardioloog. prima zo.
2

Crestor

21-12-2015 | Vrouw | 53
rosuvastatine (10mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Crestor is een statine en gaf mij, na gebruik, vervelende bijwerkingen. De spierpijn bemoeilijkte het lopen.
3

Crestor

22-11-2015 | Man | 80
rosuvastatine (5mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn nachtelijke pijnklachten in spieren en gewrichten zijn vrijwel structureel. Het komt voor dat ik enkele nachten pijnloos ben. Wanneer ik 's nachts pijn heb en even voor een sanitaire stop naar het toilet ga, verdwijnen de pijnen spontaan. Korte tijd nadat ik weer in bed lig, komen ze meestal weer terug.
2

Crestor

26-07-2014 | Man | 56
rosuvastatine
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben blijkbaar zeer gevoelig voor statines (schijnt met bepaald gen te maken ??) ik verlies spierkracht,,, ik neem nu om de andere dag 1 tablet,, maar ben toch nog altijd vermoeid ....... Q 10 ben ik nu beginnen nemen , maar is ook omstreden of het helpt , moet ik nog afwachten ...Maar als ik stop met statines heb ik wel veel meer energie ,, maar ook aderverkalking..[lees meer...]. Wie heeft er ervaringen met CHELATIE therapie ??of behandeling radio golven op het hart om nieuwe aders aan te maken , een therapie die in UMC Maastricht wordt gebruikt ????
1

Crestor

28-11-2013 | Vrouw | 75
rosuvastatine (10mg)
Angina pectoris
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eind 1999 kreeg ik een hartstilstand. Toen ik wakkergeschud was moest ik statines gaan gebruiken. Tot volle tevredenheid. Totdat er van "hogerhand" de goedkoopste moesten worden verstrekt. Plotseling reageerde ik met hevige spierpijnen in mijn armen. Kon geen theepot meer optillen en voelde me geradbraakt. Dit gebeurde iedere keer als ik weer een nieuw merk kreeg!! De h.a.[lees meer...] heeft mij toen Crestor gegeven wat de pijnen alleen maar verergerde. Ik heb toen verdere chemische cholesterolverlagers geweigerd onder fel protest van mijn h.a. Hierna ben ikzelf op onderzoek uitgegaan en slik nu zo'n vier maanden CHOLESTEROL van Flinndal. Dit bestaat uit o.a. plantesterolen uit soja en langzaam maar zeker daalt mijn cholesterol van 7.2 naar 6.1 binnen een maand. Het zal niet zo snel gaan als met een chemisch middel, maar ik ben van mijn spierpijnen af. Ik eet waar ik zin in heb en op mijn boterham gebruik ik Linessa van LIDL. Heerlijk !! Ik houd u allemaal op de hoogte !!
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1392) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (957) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (670) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (650) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (592) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (465) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (435) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.