Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Prozac

183
meningen

Prozac

fluoxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (94 meningen)
Angst & paniekstoornis (23 meningen)
Angststoornis (14 meningen)
Chronische depressie (10 meningen)
Psychische klachten (3 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)
Sociale fobie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

2

Prozac

19-07-2013 | Vrouw | 15
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wegens zware depressie op aanraden van de psychiater begonnen met prozac. We hebben het langzaam opgebouwd, in het begin merkte ik vooral dat ik nog vermoeider was dan eerst. Na een kleine week werd mijn somberheid erger, mijn zelfmoordgedachtes/neigingen werden heftiger en ik begon weer met automutilatie. Helaas nu nog geen verbetering en de depressie en eerder genoem[lees meer...]de zaken zijn er nogsteeds.. Helaas is dit niet het medicijn voor mij, en ga ik nu overstappen op een ander medicijn.
2

Prozac

19-07-2013 | Vrouw | 47
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik al bijna 20 jaar fluoxetine/prozac. Nooit echt problemen mee gehad. Nu ben ik in maart gestopt en alle klachten kwamen in alle hevigheid terug. Paniekaanvallen, depressie en angsten. Na 4 maanden zonder ben ik nu weer opnieuw gestart met 20 mg per dag. Ik heb enorm veel last van de bijwerkingen gehad maar sinds dag 10 voelde ik me overdag wel wat beter. Tegen de[lees meer...] avond verdween dat gevoel weer en begon ik me weer ronduit vreselijk te voelen. Heb veel slaapproblemen waardoor de klachten extra toenemen. Ik vind het geen middel wat je in de opstartfase zonder toezicht van een derde zou moeten mogen gebruiken. Ik vraag me af of er meer mensen zijn die in de opstartfase ervaren dat het bij inname in de ochtend overdag het gewenste effect geeft maar dit naar mate de avond/nacht komt totaal afneemt.
4

Prozac

01-07-2013 | Vrouw | 18
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo iedereen, Ik slik nu voor 2 jaar prozac en ik ben er heeeel erg tevreden over. Ik had altijd enorme paniekaanvallen en angsten (al vanaf mijn 14e). Nadat ik 1 jaar therapie heb gehad is er toch besloten om medicijnen te gaan slikken aangezien het nogsteeds erg slecht met mij ging. Ik vond het in het begin heel eng en heb even aan het idee moeten wennen. Toen ik 15 w[lees meer...]as ben ik ermee begonnen (10 mg) en er ging een wereld voor mij open. Voordat ik met deze medicijnen begon was ik niet hanteerbaar. Ik kon moeilijk functioneren in het dagelijks leven. Ik kon niet naar school, ik kon niet naar de supermarkt, ik had altijd last van angsten en paniekaanvallen. Toen ik met het medicijn begon was het de 1e week een beetje moeilijk. Mijn angst en paniek werd erger, Maar omdat mijn moeder ook anti depresiva slikt ( een ander dan ik ), heb ik doorgezet. Ik had al veel goede verhalen gehoord en gaf de moed niet op. Na een week gebeurde er een wonder. Ik kon langzaam aan weer naar buiten en genieten. Dit was voor mij zo apart omdat ik dat eerst helemaaal niet durfde. Nu (2 jaar later) ben ik ontzettend blij dat ik dit gedaan heb. En de bijwerkingen die ik in de 1e week had zijn voor mij verleden tijd. Ik denk nu terug aan 2 jaar lang genieten. Ik durf eigenlijk alles weer, Ik ga weer naar school, naar de supermarkt, en ik ga zelfs uit in het weekend! Ook hou ik erg van zingen. Nu sta ik zelfs regelmatig op het podium zonder dat ik angsten of paniek krijg, Ik wil aan iedereen de tip meegeven dat je nooit moet opgeven. Ik heb die 1e week doorgezet en ben nu heel blij dat ik mijn leven weer 'normaal' kan leven!
4

Prozac

22-05-2013 | Vrouw | 22
fluoxetine
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

3

Prozac

06-04-2013 | Vrouw | 30
fluoxetine
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Kan niet echt zeggen dat ik veel effect had van dit medicijn, wellicht werkt het wel beter bij een ernstige klassieke depressie. Wel merkte ik bij het instellen dat de stemming de eerste dagen verslechtert terwijl je al erg laag zit natuurlijk. Niet onbelangrijk om dus wat mensen om je heen te hebben die dagen, met het oog op veiligheid of zelfzorg.
4

Prozac

19-03-2013 | Vrouw | 36
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Prozac

07-02-2013 | Vrouw | 66
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb na 6 weken halve tablet per dag heel vaak last van hoofdpijn, terwijl ik vroeger nooit hoofdpijn had. ook had na 2 dagen slikken dezelfde ervaring als de andere gebruiker : hevig trillen, hartkloppingen. Naar de huisartspost : laprozam. Maar dat is verslavend, dus dat mag je maar heel weinig en niet zo vaak gebruiken. Ik wacht nu af, wat de psychiater mij gaat advi[lees meer...]seren, want ik kan moeilijk leven met die hoofdpijn. Misschien toch een ander middel, maar andere SSri's geven een kans op oorsuizen en daar heb ik al zoveel last van. Gerarda
4

Prozac

23-12-2012 | Vrouw | 42
fluoxetine
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Paar maanden depressief en in overleg met psychiater Prozac gebruikt. Voorschrift was eerste vier dagen halve tablet om rustig te beginnen (na slechte ervaring met cymbalta een paar maanden daarvoor), maar na drie dagen kreeg ik 's nachts een heel heftige aanval (snelle hartkloppingen, snelle ademhaling (tegen hyperventilatie aan), hevige ongecontroleerde trillingen van mi[lees meer...]jn lichaam. Heftige bijwerkingen die niet in de bijsluiter zijn vermeld. 'S nachts hulp ingeroepen, een heel beangstigende ervaring. In overleg met psychiater een paar dagen gestopt met het medicijn. Op 12 dec. weer met Prozac begonnen, maar nu 1/4 tablet per dag en dat gaat nu al 10 dagen goed. Ervaar nu wat positieve werking van het medicijn. Eerder depressief geweest, 15 jaar geleden, toen Prozac gebruikt in hogere dosering dan nu en toen weinig last van bijwerkingen.
4

Prozac

21-12-2012 | Vrouw | 57
fluoxetine
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik nu zo'n 20 jaar prozac 20 mg , die nu op 21-12-2012 verhoogt is naar 40 mg per dag. Ik had het idee dat 20 mg niet meer de juiste werking had , daar mijn klachten erger werden de laatste maanden . Klachten zoals :depressie , angsten , stemmigswisselingen ........... Ik heb al vele therapien gehad en opnames , maar helaas met weinig effect. Mijn huisarts [lees meer...]heeft al vaak een ander middel voorgesteld , maar van die middelen hebben vaak als bijwerkingen dat je qua gewicht aankomt , en dat wil ik absoluut niet , vandaar dat ik aan prozac blijf hangen ( daar kom ik niet van bij in gewicht ) ondanks dat het de laatste jaren weinig effect meer heeft . Vandaar dat mijn dosering nu verhoogt is , hopelijk heeft het dan wel zijn effect. groetjes Vera.
4

Prozac

27-11-2012 | Vrouw | 46
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Prozac hielp bij mij heel erg goed, maar in de loop van de jaren moest het steeds weer verhoogd worden totdat de arts zei dat het tijd werd voor een ander middel. En dat werd venlafaxine
3

Prozac

08-11-2012 | Vrouw | 13
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In het begin was ik veel misselijk, moest ik overgeven, was ik draaierig en had ik weinig eetlust. Ik had het gevoel alsof ik aan het ijlen was. De muren kwamen naar elkaar toe, en een paar keer dacht ik dat de stoel in elkaar zakte, omdat mijn hele lichaam zwak en licht voelde. Na een paar dagen werd mijn lichaam juist heel erg zwaar, ik kon heel moeilijk lopen daardoor. [lees meer...]Ook veel last van overmatig transpireren, buikkrampen en diarree. Het medicijn werkt overigens wel. Ookal zeggen ze dat je er na 6 weken pas wat van voelt, ik voel me minder angstig. Hiervoor slikte ik valeriaan. Dat deed ik echt alleen als ik dingen moest doen die echt heel spannend waren. Nu moet ik ongeveer anderhalf jaar de Prozac slikken, en dan ga ik het zelf proberen.
5

Prozac

07-11-2012 | Man | 53
fluoxetine
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zeer depressief na diverse problemen . Na gebruik 1x per dag 20mg ging het na een week of 6 al een stuk beter in 1994. De laatste 4 jaar gebruik ik 1x per 2 dagen 20mg Na 1994 geen depressies meer. Volgend jaar 1x per 3 dagen proberen.
1

Prozac

25-09-2012 | Vrouw | 39
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vlakt wel heel erg af, (de enige vervelende bijwerking) maar heeft me heel erg geholpen om stabiel te blijven.
2

Prozac

11-08-2012 | Man | 49
fluoxetine
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

5

Prozac

22-07-2012 | Vrouw | 23
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb dit middel 3 jaar lang gebruikt op 20 mg na herhaaldelijke depressies en een genetische gevoeligheid voor depressie waardoor het steeds terug zal komen. Onlangs 4 maanden gestopt omdat mijn lichaam niet meer reageerde op het medicijn en een verhoging tot 40 mg tot enorme impotentieproblemen leidde, ook was ik erg aangekomen. Nu na 4 maanden weer begonnen omdat i[lees meer...]k merk dat ik de stabiliteit nodig heb, dan wel in deze periode van mijn leven kan gebruiken. Wat ik nu merk is de hoofdpijn die ik altijd heb bij het opstarten, een vrij heftige schelle pijn die als het goed is na 1 a 2 weken weer weggaat. Het rare is dat ik nooit andere bijwerkingen heb dus voor mij is dit middel ideaal, ik word ook niet raar, de situatie verergert niet, niks, behalve dan die vervelende hoofdpijn maar dat overleef ik wel. Bij de eerste pil had ik een wat droge mond.
2

Prozac

15-07-2012 | Vrouw | 61
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Prozac heeft mij niet geholpen. Ik had het gevoel steeds buiten mijzelf te stijgen geen emaoties meer hebben het werkte bij mij negatief. Ik heb ook afgebouwd. Maar jeren later werd het weer zo erg dat ik het leven niet meer zag zitten. Ik heb toen citalopram gekregen en helpt heel goed. Ik geniet weer van alle dingen en ben weer leuke dingen gaan doen.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1379) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1157) - Verslavingsziekten
Sertraline (1130) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (629) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (594) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (540) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (469) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (460) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (427) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.