Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Prozac

185
meningen

Prozac

fluoxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
lichthoofdig verwardheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (96 meningen)
Angst & paniekstoornis (23 meningen)
Angststoornis (14 meningen)
Chronische depressie (10 meningen)
Psychische klachten (3 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)
Sociale fobie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

2

Prozac

24-08-2016 | Vrouw | 36
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Prozac

17-06-2016 | Man | 25
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eerste twee weken waren zwaar. Paniekaanvallen, hoofdpijn, suf en Maag- en darmklachten. Daarna nauwelijks nog voorgekomen.
2

Prozac

28-04-2016 | Vrouw | 60
fluoxetine (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
afvlakking van gevoel blijft, dromen en agressie alleen tijdens het begin
1

Prozac

13-04-2016 | Vrouw | 66
fluoxetine (20mg)
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Proza bracht geen verlichting. Seroxat wel. Overigens: paroxetine zou hetzelfde zijn maar ik brak daar doorheen, dus nu weer seroxat (merknaam).
4

Prozac

01-03-2016 | Man | 22
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Tijdens een zware depressie begonnen met Prozac na eerst het geweldige boek hierover gelezen te hebben. Na twee à drie weken begon dit te werken en herkende ik mezelf niet meer. Het klinkt raar, maar ik was te gelukkig en ik wist niet waarom. Ik stond 's morgens vroeg fluitend op en ging bijna fluitend weer naar bed. Van een redelijk asociaal persoon was ik plots een socia[lees meer...]al persoon geworden. Ik ging op feestjes plots met iedereen gaan praten, terwijl ik dit vroeger helemaal niet deed. Het leven was echt een feest geworden. Ik kreeg van mensen die me heel goed kenden dan ook de vraag soms neem jij medicatie of zo, omdat ik er altijd zo glunderend en positief bijliep. Spijtig genoeg brengt dit geneesmiddel soms ook bijwerkingen mee en bij mij was dit dus trillende handen (blijkbaar een gekend probleem bij Prozac). Dat is ook de reden dat ik er na enkele maanden mee gestopt ben, omdat dit te hard opviel wanneer ik bv met enkele mensen met een tas koffie aan tafel zat.
4

Prozac

16-02-2016 | Vrouw | 65
fluoxetine (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Van prozac alleen had ik geen last, maar toen mijn depressie, na het te snel stoppen met morfine na een operatie, heel erg werd, was de prozac niet meer voldoende en moest er iets bij komen.
4

Prozac

17-11-2015 | Vrouw | 28
fluoxetine (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Al maanden onwijs veel last van hevige stemmingswisselingen. Ik schoot meer heen en weer in negativiteit dan van positief naar negatief. Want positief was ik bijna niet. Ik had nergens zin in, was vaak boos en geïrriteerd en het voelde alsof ik in een zwart gat zat. Zo vaak heb ik gedacht dat ik maar beter dood kon zijn. De eerste weken van gebruik veel bijwerkingen. M[lees meer...]eer nervositeit, meer suïcidale gedachten, veel gapen, vaak plassen en angstiger. Na een week of 2 werd ik al wat rustiger en na 4 weken merkte ik al veel meer verschil. Na 6-8 weken merkte ik echt een verbetering in mijn stemming! Geen hevige stemmingswisselingen meer, geen boosheid en ik heb weer zin om dingen te ondernemen. Wel maak ik dingen nog erg groot. Ik trek me veel aan. Maar dat is deel van mijn karakter. In therapie probeer ik hier mee om te gaan. AD is dus echt een hulpmiddel naast therapie. Zoals ik zei, ik trek me nog wel dingen aan, maar ik ben minder emotioneel. Vroeger huilde ik snel en dat heb ik nu helemaal niet meer. Soms mis ik dat wel. En ik moet nog steeds vaak plassen. Ik word er 's nachts vaak 2 keer wakker van. En nee, ik drink 's avonds bijna niet. Hierom ga ik waarschijnlijk verlagen in dosering. Verder erg tevreden! Als je begint, dan moet je rekening houden met de eventuele bijwerkingen. Hier moet je doorheen!
3

Prozac

06-11-2015 | Vrouw | 26
fluoxetine (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, Ik slik nu 2,5 week fluoxetine (prozac) 40 mg. De eerste 2 dagen had ik verschrikkelijke hoofdpijn en koud zweet in bed, wat echt niet overging maar daarna, had ik geen last van bijwerkingen (start 20mg) en ben binnen 6 dagen (dit wilde ik zelf) overgestapt naar 40. Ik heb ook andere AD geslikt waar de bijwerkingen veel erger van waren. Nu na 2 weken pas krijg ik wa[lees meer...]t bijwerkingen, maar alsnog niet ernstig. Ik heb nu af en toe verwijde pupillen, angst (wat ik al had), onrust (wat ik ook al had), soms wat wazig zien, onzeker gevoel, blij gevoel. Wat wel is, is dat als ik wakker ben, dan ook echt wakker ben. Ik heb "normaal" altijd tijd nodig om wakker te worden, maar dat is nu niet meer zo. Ook word ik 2x per nacht wakker, moet vaker plassen (drink niet meer dan normaal) en ik heb het idee, dat het laxerend werkt. Ik heb ook geen hongergevoel. Ik ben niet misselijk, ik denk gewoon niet echt aan eten. Hele erge bijwerkingen zijn het dus niet. Ik heb er niet heel erg last van en zeker niet als ik het vergelijk met mijn andere ervaring met AD's (Paroxetine 20mg & Escitalopram 10mg) Nog echt een oordeel over dit medicijn heb ik niet, want ik voel nog niet zoveel. Ik heb wel het idee dat het er "langzaam insluipt" dus in je systeem. Het laat lang op zich wachten. Dit staat ook in de bijsluiter, maar het mag van mij wel sneller. Eerst dacht ik, omdat ik 2 weken niks voelde (40mg) dat ze niet aansloegen bij mij. Dit schijnt niet zo te zijn. Als je geen of bijna geen bijwerkingen hebt, heb je geluk en kan je lichaam het goed of beter verdragen dan een andere ad, waar je anders op reageerde. Dit is echt voor iedereen anders. Bij prozac/fluoxetine kan je pas na 4 tot 6 weken iets voelen. Optimale werking is 10 weken. Ik heb bruistabletten die ik erg vies vind! Ik laat ze dan ook niet bruisen in een glas, maar slik ze snel door met een glas water. Dan lost het vanzelf wel op in mijn maag. Over een paar weken zal ik plaatsen hoe het gaat. Dan een vervolg. Groeten,
1

Prozac

05-11-2015 | Man | 40
fluoxetine (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb onafgebroken zware depressie de afgelopen 10 jaar, prozac is absoluut een killer voor mensen die vlak bij de afgrond staan. Het enige wat dit medicijn doet is angsten, nervositeit, trillingen, slaapproblemen te verhogen. Specialist verzekerde dat dit na verloop van tijd minder word, heb het drie maanden uitgehouden en ben bijna doorgedraaid, gelukkig heb ik die pillen [lees meer...]in de prullebak gegooid en bijwerkingen zijn afgenomen. Leef nu verder met depressie zonder medicijnen en gaat veel beter. Niet te vergeten libido sprong ook op nul. Groeten aan de medicijnen industrie.
5

Prozac

03-10-2015 | Vrouw | 44
fluoxetine (20mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Supermedicijn
5

Prozac

18-09-2015 | Man | 48
fluoxetine (10)
Dwangstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Je hoort vaak veel negativiteit over prozac maar ik gebruik het al jaren met een goed resultaat. Iemand heeft medicijnen nodig voor zijn diabetes en ik heb dit medicijn nodig.
4

Prozac

21-08-2015 | Vrouw | 37
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Bij mijn de eerste depressie waarmee ik naar de huisarts ging hielp dit middel geweldig. Binnen 3 maanden was ik van de depressie af. Helaas hielp het bij de volgende depressie niet voldoende en ben ik overgestapt op een ander middel. Het is al een tijdje terug maar ik kan mij geen bijwerkingen herinneren behalve dat ik veel minder zin had in seks.
3

Prozac

27-05-2015 | Man | 46
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had een ernstige paniekstoornis en ging mij totaal isoleren. Durfde niet meer naar de winkel, stad, drukte, 's nachts vaak aanvallen. Kortom mijn leven werd volledig bepaald door angsten. Naar het gebruik van Prozac volgde ik ook nog een therapie om met mijn angsten om te gaan. De prozac is een goed hulpmiddel, maar je moet zelf natuurlijk het meest doen. Voor mij is pr[lees meer...]ozac met therapie levensbepalend geweest en mijn redding. Het stabiliseert je en je komt weer terug in balans. Maar dat is gek genoeg ook het nadeel van prozac. Het zorgt ervoor dat je dalen minder worden, maar ook je pieken worden minder. Bijvoorbeeld vrolijkheid dat zwakt ook af. Je bent ook eerder geneigd te gaan zitten en niets meer te gaan doen. Dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik 25kg ben aangekomen door de jaren heen. Ik zeg dit erbij omdat ik totaal geen aanleg had om dik te worden. Ik was 70kg. Ik ben nu 97kg. Maar geestelijk ben ik in balans.
4

Prozac

12-05-2015 | Vrouw | 20
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Prozac

23-03-2015 | Vrouw | 22
fluoxetine (20mg)
Dysthymie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik de prozac al een aantal jaar, heb ook andere soorten geprobeerd maar die werkten niet. Heb niet echt last van de bijwerkingen, en ze zijn gemakkelijk in te nemen.
3

Prozac

19-02-2015 | Man | 36
fluoxetine (20mg)
Obsessieve-compulsieve stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Helaas had de Prozac op mij geen positieve uitwerking. Ik had meer last van de bijwerkingen dan van de positieve effecten. Dus geswitched naar Wellbutrin.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1398) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (827) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (779) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (654) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (649) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (632) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (627) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (592) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (510) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (486) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.