Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

180
meningen

Prozac

fluoxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (93 meningen)
Angst & paniekstoornis (23 meningen)
Angststoornis (14 meningen)
Chronische depressie (9 meningen)
Psychische klachten (3 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)
Sociale fobie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Prozac

21-10-2014 | Man | 27
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Het helpt wel. Ik gebruik het nu meer dan een maand. Het vlakt wel mijn gevoelens af, positieve en negatieve. In het begin voelde ik mij heel raar, ik kreeg van de meest bizarre gedachten en werd vak midden in de nacht wakker. Inmiddels kan ik gewoon doorslapen, heel af en toe word ik wakker. Dit is natuurlijk geen slaapmedicijn, maar dit viel mij wel op. Ik voel mij momen[lees meer...]teel net als een robot, alsof ik niet in mijn eigen lichaam ben. Ik word niet meer overspoeld door mijn emoties, mijn angsten zijn minder, waardoor ik meer actief ben. Diep van binnen heb ik wel nog steeds het gevoel dat er iets niet klopt. Het voelt alsof iemand al mijn negatieve (en o.a. positieve) emoties opgesloten heeft. Ik weet dat ze er zijn, maar ik voel ze niet. Soms voel ik gewoon huilen, en dat lukt niet. Dit ben ik niet. Het is een 'verbeterde' versie van mijn 'ik'. Misschien moet ik er aan wennen, want ik voel mij door deze medicijn wel beter dan eerst. Mensen zien het ook aan mijn gedrag en uiterlijk. Het neemt niet mijn obsessieve/negatieve gedachten weg, het maakt mij wel in staat om mij op andere dingen te richten. Ik kan ook niet alles hebben. Ik voel mij niet mijzelf en dat is oké voor nu. Beter dit dan de depressie die ik hiervoor had.
4

Prozac

20-08-2014 | Vrouw | 45
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Wat ik in een eerdere reactie las, dat Fluoxetine alleen voor een depressie is en niet voor angst- en paniekaanvallen, is niet waar. Ik slik dit medicijn voor angst- en paniekaanvallen en heb er zeker baat bij. Wat het doet is dat het je gevoelens afvlakt. Dus ook de paniekgevoelens. Ik heb last van angst (paniekaanvallen, agorafobie, hypochondrie) sinds ik eind 2009 een o[lees meer...]ngeluk heb gehad waaraan ik een hersenbloeding heb overgehouden. Ik durfde nergens meer heen en vertrouwde mijn lichaam totaal niet meer. Ik heb een aantal jaar therapie gehad en wilde niet aan de anti-depressiva. De therapie heeft me wel wat geholpen, maar ik kwam niet van mijn angsten af. Ik heb Sertaline geprobeerd, dat hielp bij mij niet. Sinds oktober 2013 slik ik 20 mg Fluoxetine per dag en het heeft me zeker geholpen. Jammer dat ik er zo lang over heb getwijfeld om anti-depressiva te gaan slikken. Ik had t eerder moeten doen. Het begin was best pittig: veel hoofdpijn, droge mond, duizelig, dromen. Na een week of 6-8 begon ik te merken dat het hielp. Minder angstig, alsof er een glazen plaat over je gevoel ligt waardoor je er niet bij kan. Voor mij heerlijk....eindelijk niet meer dat angstige gevoel als ik in een winkel stond of ergens moest wachten. Ik ga ook makkelijker ergens heen en ben blij dat ik grotendeels van de angsten ben verlost. Echt fijn!
2

Prozac

17-06-2014 | Vrouw | 46
fluoxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Prozac is niet voor angst en paniek , maar wel voor een depressie.
3

Prozac

05-04-2014 | Vrouw | 60
fluoxetine (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
hallo, ik gebruikt al 20 jaar fluoxetine. nu ben ik al een tijdje weer erg depressief en ben ik naar 2 x per dag gegaan. heb je dan ook weer die bijverschijnselen, ik voel me na 2 wken nog steeds somber en bang.
3

Prozac

29-03-2014 | Vrouw | 67
fluoxetine
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

3

Prozac

12-01-2014 | Man | 49
fluoxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
erge mate depressief, na gebruik prozac geen aanloopproblemen, snel effect, nu na bijna een jaar lijkt het effect te verdwijnen. wil het liefst weer stoppen. in het verleden al van alles gehad maar ook na langere tijd was effect weer weg, verviel in oude depressieve patroon.
4

Prozac

24-11-2013 | Vrouw | 15
fluoxetine
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Bijwerkingen vooral sufheid/ sloom/ vermoeidheid Tip: starten met lage dosering en langzaam ophogen voorkomt erge bijwerkingen. Start met 5 mg, na 1 week 10mg, na 1 maand 15mg en na 1 week 20 mg. Zo doe je er langer over om een werkzame spiegel op te bouwen, maar minder kans op misselijkheid/ ziek voelen 1 maand na inname 20mg merkt mijn omgeving verbetering, ik zel[lees meer...]f nog niet maar misschien komt dat nog? Herkent iemand dit?
5

Prozac

29-10-2013 | Man | 21
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Super medicijn! Je merkt het effect al na een maand. Ik ben echt gewoon een heel andere persoon!!!!!!!!!!
1

Prozac

26-10-2013 | Vrouw | 47
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik was zeer depressief, met ernstige angst- en dwangklachten. In eerste instantie hielp Prozac geweldig: ik voelde me rustig en actief tegelijk, zoals ik mij in geen jaren gevoeld had. Na twee weken, toen ik op de uiteindelijke dosering zat, kreeg ik zeer ernstige bijwerkingen: het begon met een verschrikkelijke uitslag , gevolgd door zwellingen in mijn handen, voeten en g[lees meer...]ezicht. Als het op de ene plaats verdween, kwam het op een andere plaats terug. Toen de zwellingen verdwenen kreeg ik een soort reuma in mijn handen: ze waren helemaal verkrampt, deden verschrikkelijk pijn en ik kon er niets mee doen. Het gekke was dat ik dit alleen 's nachts had. Overdag had ik nergens last van. 'S avonds begonnen mijn handen te tintelen waarna de pijn op kwam. Daarbij had ik koorts en was ik intens moe. Bovendien, omdat ik van de ene dag op de andere moest stoppen, kwamen mijn klachten in alle hevigheid terug. Het ergste vond ik de reacties van mijn psychiater en mijn huisarts . De psychiater (PCN, nu GGZ) ontkende iedere verantwoordelijkheid en mijn huisarts verwees mij doodleuk terug naar het PCN. Het gevolg was dat ik het helemaal alleen moest uitzieken, terwijl ik waarschijnlijk naar het ziekenhuis had gemoeten. En pas na heel lang aandringen kreeg ik van het PCN therapie ter vervanging van Prozac. Toen ik tegen een nieuwe psychiater van het PCN zei dat ik geen Zeroxat wilde gebruiken omdat dit in dezelfde groep zit als Prozac, kreeg ik te horen dat opname dan het enige alternatief was. Ik gebruik inmiddels al jaren Clomipramine, en dit werkt prima.
5

Prozac

15-10-2013 | Vrouw | 32
fluoxetine
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Erg positief over prozac, heeft echt mijn leven gered. Het is echter wel belangrijke elke dag op gezette tijd je medicijnen te nemen. Ben je hier erg slordig in dan kunnen de klachten verergeren.
5

Prozac

06-10-2013 | Vrouw | 21
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na heel lang en veel therapie (8 jaar) eindelijk toch begonnen met fluoxetine, wou het in eerste instantie niet omdat ik veel negatieve berichten erover las en omdat ik bang werd van de eventuele bijwerkingen. Nu eenmaal aan begonnen heb ik spijt dat ik het niet 8 jaar geleden heb gedaan. Wat een wereld van verschil, heb totaal geen bijwerkingen. Ik voel me herboren. Over [lees meer...]een half jaar weer afbouwen en dan kijken of het ook zonder lukt, ik ben benieuwd.
1

Prozac

07-09-2013 | Vrouw | 67
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ben sinds 20 augustus gaan afbouwen met Prozac en sinds 2 weken geheel gestopt! Dit geeft de nodige afkickverschijnselen zoals duizeligheid, "stroomstootjes" in mijn hoofd, vermoeidheid, hoofdpijn etc. Zijn er meerder mensen gestopt met Prozac of anti depressiva? Wat is jullie ervaring hiermee? Bedankt vast voor het reageren, Fennie PS: gebruikte Prozac al 20 jaar
3

Prozac

02-09-2013 | Vrouw | 40
fluoxetine
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Proxac, depressie, in kliniek overgestapt naar amytriptaline ivm bijwerking pijnstilling neuropathie
2

Prozac

19-07-2013 | Vrouw | 15
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Wegens zware depressie op aanraden van de psychiater begonnen met prozac. We hebben het langzaam opgebouwd, in het begin merkte ik vooral dat ik nog vermoeider was dan eerst. Na een kleine week werd mijn somberheid erger, mijn zelfmoordgedachtes/neigingen werden heftiger en ik begon weer met automutilatie. Helaas nu nog geen verbetering en de depressie en eerder genoem[lees meer...]de zaken zijn er nogsteeds.. Helaas is dit niet het medicijn voor mij, en ga ik nu overstappen op een ander medicijn.
2

Prozac

19-07-2013 | Vrouw | 47
fluoxetine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik al bijna 20 jaar fluoxetine/prozac. Nooit echt problemen mee gehad. Nu ben ik in maart gestopt en alle klachten kwamen in alle hevigheid terug. Paniekaanvallen, depressie en angsten. Na 4 maanden zonder ben ik nu weer opnieuw gestart met 20 mg per dag. Ik heb enorm veel last van de bijwerkingen gehad maar sinds dag 10 voelde ik me overdag wel wat beter. Tegen de[lees meer...] avond verdween dat gevoel weer en begon ik me weer ronduit vreselijk te voelen. Heb veel slaapproblemen waardoor de klachten extra toenemen. Ik vind het geen middel wat je in de opstartfase zonder toezicht van een derde zou moeten mogen gebruiken. Ik vraag me af of er meer mensen zijn die in de opstartfase ervaren dat het bij inname in de ochtend overdag het gewenste effect geeft maar dit naar mate de avond/nacht komt totaal afneemt.
4

Prozac

01-07-2013 | Vrouw | 18
fluoxetine
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo iedereen, Ik slik nu voor 2 jaar prozac en ik ben er heeeel erg tevreden over. Ik had altijd enorme paniekaanvallen en angsten (al vanaf mijn 14e). Nadat ik 1 jaar therapie heb gehad is er toch besloten om medicijnen te gaan slikken aangezien het nogsteeds erg slecht met mij ging. Ik vond het in het begin heel eng en heb even aan het idee moeten wennen. Toen ik 15 w[lees meer...]as ben ik ermee begonnen (10 mg) en er ging een wereld voor mij open. Voordat ik met deze medicijnen begon was ik niet hanteerbaar. Ik kon moeilijk functioneren in het dagelijks leven. Ik kon niet naar school, ik kon niet naar de supermarkt, ik had altijd last van angsten en paniekaanvallen. Toen ik met het medicijn begon was het de 1e week een beetje moeilijk. Mijn angst en paniek werd erger, Maar omdat mijn moeder ook anti depresiva slikt ( een ander dan ik ), heb ik doorgezet. Ik had al veel goede verhalen gehoord en gaf de moed niet op. Na een week gebeurde er een wonder. Ik kon langzaam aan weer naar buiten en genieten. Dit was voor mij zo apart omdat ik dat eerst helemaaal niet durfde. Nu (2 jaar later) ben ik ontzettend blij dat ik dit gedaan heb. En de bijwerkingen die ik in de 1e week had zijn voor mij verleden tijd. Ik denk nu terug aan 2 jaar lang genieten. Ik durf eigenlijk alles weer, Ik ga weer naar school, naar de supermarkt, en ik ga zelfs uit in het weekend! Ook hou ik erg van zingen. Nu sta ik zelfs regelmatig op het podium zonder dat ik angsten of paniek krijg, Ik wil aan iedereen de tip meegeven dat je nooit moet opgeven. Ik heb die 1e week doorgezet en ben nu heel blij dat ik mijn leven weer 'normaal' kan leven!

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2305) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1282) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1196) - Cholesterol
Paroxetine (1156) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1037) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (902) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (894) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (783) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (748) - Epilepsie
Metoprolol (746) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (618) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (615) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (614) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (600) - Anticonceptie - eenfase
Furabid (579) - Antibiotica - urineweginfectie
Metformine (578) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (573) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (556) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (516) - Anticonceptie - overig
Lexapro (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (477) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (457) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (448) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (433) - Depressie - antidepressiva SSRI
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (420) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (417) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.