Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

96
meningen

Femara

letrozol

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Borstkanker (89 meningen)
Baarmoederkanker (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Behandelingen met nieuwe antikankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet.

Veel kankerpatiënten krijgen een behandeling met medicijnen voorgeschreven. Zo’n behandeling kan enkele maanden tottien jaar en zelfs levenslang nodig zijn.“Maar veel patiënten haken vervroegd af omdat zij de bijwerkingen niet verdragen”, zegt Boers-Doets na jarenlang onderzoek. “Dat maakt de behandeling een stuk minder effectief.”

“Door bijwerkingen gestructureerd te managen, kunnen patiënten met kanker vaker hun behandeling voltooien zoals gepland. Terwijl patiënten gemiddeld vijf maanden langer kunnen leven als zij zelf de bijwerkingen monitoren.”

onderzoeker Christine Boers-Doets (11-09-2019)

4

Femara

25-01-2012 | Vrouw | 48
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sedert januari 2010 gebruik ik Femara. Daarvoor heb ik 2,5 jaar Tamoxifen gekregen. Femara heeft zeer vervelende bijwerkingen. Door de bijwerkingen staat mijn leven op zijn kop. Ik heb werkelijk alle bijwerkingen gehad, hartkloppingen, slapeloosheid, stemmingswisselingen, haaruitval, gewichtstoename (in totaal 20 kg), pijnlijke en stijve gewrichten, buikpijnen, bloedingen [lees meer...]bij vrijen, extreme vaginale droogheid. Ik heb me steeds geprobeerd over deze klachten heen te zetten maar op een gegeven moment is je veerkracht op. Ik kan thuis niet meer functioneren en heb problemen op mijn werk omdat ik zo nerveus ben en onzeker. Bij mijn werkgever heb ik dan ook nooit gemeld dat ik borstkanker heb gehad, angst dat men niet aannam. Ik moet nog 5 maanden femara gebruiken maar dan is de vraag of de klachten verminderen en of ik dan niet weer meer risico loop uitzaaiingen te krijgen in de vitale delen. Ik heb een volledige amputatie gehad met okselkliertoilet. Van mijn okselklieren waren 72% aangetast. Kortom, femara verlengd hopelijk mijn kankervrije periode (het liefst komt het nooit meer terug) maar de kwaliteit van mijn leven is beduidend minder.
4

Femara

05-06-2011 | Vrouw | 48
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb de hele dag honger, ben al 5 kilo aangekomen. Heel veel pijn in heupen, knieën en rug. Heel af en toe een opvlieger. Veel moe. Beetje down.
1

Femara

11-03-2011 | Vrouw | 48
letrozol
Na behandeling borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
artrose, osteoporose, sbstipatie, vermoeidheid, gewichtstoename
3

Femara

21-01-2011 | Vrouw | 48
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Alhoewel het met mijn ziekte (borstkanker) goed gaat; de tumor markers blijven laag, vind ik dit een medicijn met heel veel nare bijwerkingen. Heel veel opvliegers, veel pijn in de gewrichten, slecht slapen, emotioneel heb ik het gevoel dat ik in een achtbaan zit, kan niet tegen stress, voel me veel ouder dan ik ben, geen libido, regelmatig depressief en kan me heel slech[lees meer...]t concentreren. Ik slik het samen met lexapro om paniekaanvallen tegen te gaan. Vaak heb ik het gevoel dat ik de controle over mijn leven kwijt ben. Kan de energie niet vinden om mezelf af en toe een schop onder mijn achterste te geven. Moe, moe, moe. Ik zit nu in het vierde jaar na de operaties, de chemo's en bestralingen, dus het einde komt in zicht. Ik ervaar deze jaren nog heftiger dan het jaar van de behandelingen omdat ik gefrustreerd word van de bijwerkingen en het me niet lukt om weer mezelf te worden. Natuurlijk ben ik blij dat ik nog leef (meestal dan), maar het is heel zwaar.
1

Femara

12-01-2011 | Vrouw | 48
letrozol
Preventie borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik neem sinds 1 jaar het medicijn letrozol. Het valt mij heel zwaar omdat ik veel last heb van pijn in mijn gewrichten. Als ik 's ochtends wakker wordt kan ik haast niet lopen, het lijkt of mijn voeten een en al "blauwe plek zijn", en de trap kom ik nauwelijks af. Gedurende de dag heb ik last van mijn voeten als ik loop. Ik lees in de verslagen van andere vrouwen dat zij z[lees meer...]ich 10 jaar ouder voelen. Zo ervaar ik het ook. Ook mijn libido is verdwenen en het hebben van sex doet pijn. Ik vind het zwaar om te aanvaarden dat ik niet meer zo ben als voorheen. Ik moet de medicijnen 7 jaar slikken en dat vind ik een lange periode. Ik ben gelukkig niet aangekomen en heb wel wat last van depressieve gedachten, maar niet extreeem. Ik neem echter al meer dan 10 jaar Prozac (Fluoxetine 20 mg per dag) wellicht dat dat helpt. Natuurlijk ben ik blij dat ik nog leef, maar het is een zware opgave deze medicijnen. Zijn er "dingen"die helpen. Ik heb begrepen dat sporten helpt tegen de bijwerkingen, maar door de pijn in mijn voeten zie ik daar eigenlijk tegenop. Ik ben dol op salsa dansen. Zou ik dat toch weer moeten gaan doen? Lieve groet Suzan E. (Red; om privacyredenen is de achternaam ingekort bij de gegeven mening)
1

Femara

22-10-2014 | Vrouw | 49
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo allemaal, Ik wil graag iedereen op de Pink Ribbon attenderen van oktober '14. Op pagina 70, 71 en 72 staat het verhaal van Pien. Toen ik dit las was het alsof ik (grotendeels) mijn eigen verhaal zat te lezen. Wat een herkenning. Ik was zo opgelucht om te lezen dat de meeste vrouwen (die door borstkanker in de overgang komen, en hormoontherapie hebben (gehad))m[lees meer...]et dit grote probleem zitten. Het is een taboe waar niet over gesproken wordt, ik ben blij dat door het verhaal van Pien dit onder de aandacht wordt gebracht. Lees het, en voel je niet langer alleen hierin! Groetjes, Monique P.s. Ik ben na 3 jaar hormoontherapie op eigen initiatief gestopt. (wel in overleg met de internist)
3

Femara

19-10-2013 | Vrouw | 49
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Okt 2008 Borstamputatie rechts met directe reconstructie , tumor 3 cm en groot gedeelte borst DSIS, geen uitzaaiingen in klieren. Ik doe mee met Mindact onderzoek , geen chemo ( maar 2,4% winst) wel hormoontherapie, loting 2 jr tamoxifen en 5 jr Femara. In dec 2013 gaan de laatste 2 jr in. Iedere 4 weken zoladex injectie om in de overgang te blijven. Vooral het eerste half[lees meer...] jaar heel veel pijn in mijn lijf gehad van femara, daarna voornamelijk pijn in gewrichten na flinke inspanning of wandeling, steken in elleboog, pijn in handen en vingers, wazig zien en gezichtsvermogen is achteruit gegaan, gewichtstoename, problemen met kiezen in onderkaak zoals ontstekingen zover dat wortels oplossen en met spoed kiezen getrokken moeten worden, naderhand uitleg gekregen door kaakchirurg dat het botstructuur in de onderkaak aangetast wordt door deze medicijnen. Met tijden depressief , opvliegers maar dan voornamelijk door de zoladex. Al met al best veel klachten maar ik durf niet te stoppen. Ga het afmaken..............
3

Femara

27-03-2012 | Vrouw | 49
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
begin juni 2011 borstkanker vastgesteld met uitzaaingen lever. 6 x fec chemo tegen november 2012. verwijderen van eierstokken omdat tumor hormoon gevoelig. onmiddelijk begonnen met Nolvadex (tamoxifen) en na de 12 weken 'proef periode' ontdekt dat kanker marker en 'vlekken' op lever toegenomen waren. overschakeling naar femara onmiddelijk. na een maand voel ik me vreeslijk[lees meer...]. heb tussenin progressief werk terug hervat wat ik nodig had om mens te blijven. van de pillen(???) heb ik spanning in hoofd, gezwollen kleren en zwaar buikpijn zoals regels vroeger. gevoeloosheid in fingers wat ik dacht van tumor in linkerborst kwam die tegen mijn zenuwuiteinden drukt? deze niet verwijderd door groote en ook niet na verkleining als resultaat van chemo - blijkbaar wordt dit niet altijd gedaan omdat er geen wetenschappelijke bewijs is dat je leven erdoor verlengd wordt!...wat wij allemaal te horen krijgen...). ben vandaag zo depressief en vloog uit tegen de kinderen. ben mezelf niet en positiviteit is nul. dokter stelt voor nog een week wachten en dan iets anders proberen. is niet veel anders dacht ik en de moed zinkt... het beste voor iedereen die dit leest...ging nooit op een forum komen maar ja, ...
2

Femara

23-11-2011 | Vrouw | 49
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Jan. 2008 is mijn borst geamputeerd en een okseltoilet uitgevoerd vanwege uitzaaiingen in de lymfe. Ik had een hormoon gevoelig kankersoort. Zes keer chemo gehad. Begonnen met Tamoxifen. Sinds half maart van dit jaar slik ik Femara. Beetje bij beetje kreeg ik allerlei klachten. Pijn in de arm, ernstige pijn in de rechter schouder, Ik kan soms niets eens schakelen in de aut[lees meer...]o vanwege de pijn. Soms ben ik niet vooruit te branden, heel erg emotioneel. Ernstige bloeding gehad na gemeenschap. Vergeetachtig, kan soms niet op de woorden komen. Op een gegeven moment kreeg ik uitval van mijn rechterbeen. Naar een neuroloog gestuurd en verschillende mri-scans gekregen om uit te sluiten of er uitgezaaide borstkanker zou zijn. Gelukkig niets gevonden. Aanstaande maandag een gesprek met de oncoloog. Wat zijn mijn mogelijkheden. Ik zit in een risicogroep vanwege de uitzaaiingen in de lymfe. Welke keuze is er. voor ons? Niets is zeker en zelfs dat niet.
4

Femara

23-10-2011 | Vrouw | 49
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb na een borstbesparende operatie, 32 bestralingen, 4 chemokuren en 12 keer de Taxol met Herceptin en daarna nog 52 weken Herceptin ook de Femara. Meteen Femara gevraagd omdat ik om me heen slechte ervaringen hoorde met Tamoxifen. Voel me eigenlijk heel goed, een enkele opvlieger en wat stijf in de gewrichten. Slik wel aanvullende 'medicijnen' van de orthomoleculair a[lees meer...]rts. Ben weer fulltime aan het werk en slaap prima. Vermoeidheid gaat wel aardig, 's avonds lekker op de bank en niet teveel meer doen. Sterkte iedereen voor diegenen die wel veel last hebben.
5

Femara

09-02-2015 | Vrouw | 50
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben na 5 jaar tamoxifen overgestapt naar 3 jaar Femara . Maar 2 bijwerkingen dus dat valt wel mee. Alleen zijn het wel twee vervelende. Droog down under wat het sexleven een stuk minder heerlijk maakt. Bij Tamoxifen slikken had ik daar helemaal geen last van. Wel een voorschrift met ampullen van de gynaecoloog gehad om dat vochtgehalte tijdelijk op peil te brengen. Daar[lees meer...]naast het ergste nl. 60 % van mijn haardos verdwenen pffff gelukkig dat er hairweaves bestaan zo ziet niemand er iets van. Ik kan echter nergens op internet terugvinden of mijn haargroei herstelt na het stoppen van Femara. Mijn god, ik hoop het......Maar ja het belangrijkste is natuurlijk dat ik niet herval.
1

Femara

09-01-2013 | Vrouw | 51
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
September 2009 diagnose borstkanker rechterborst en lymfen. Amputatie, chemo en bestralingen volgden. 26 maanden tamoxifen geslikt. Vele opvliegers waren eigenlijk de enige nadelige bijwerkeingen. April 2012 overgestapt naar Anastrozol maar ik kreeg snel ernstige klachten mbt gewrichten, vooral vingers en heupen. Na 6 maanden terug naar oncoloog die mij Femara voorschreef.[lees meer...] Apotheek gaf mij Letrozol (vlgs mij maakt dat niet veel uit, of wel??) waar ik eigenlijk dezelfde nadelige gevolgen van ondervind. Daarbij voel me zo ontzettend moe wat ook mijn humeur niet positief beinvloed... Herkennen jullie dit ook?
1

Femara

05-11-2012 | Vrouw | 51
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
dag dames, Borskanker, geen uitzaaiingen, grote (gelukkig voor mij ) ingekapselde tumor. Chemo en bestralingen. Heb 18 maanden tamoxifen geslikt. 80opvliegers per dag!!! niet houdbaar, geen slaap. Eerst een middel erbij antidepressiva) dit hielp 2 weken tegen de opvliegers, hierna zweette ik de gehele nacht.) Overgegaan op femara. Na 4 weken veel gewrichtspijnen en deps[lees meer...]resiviteit, en erg aggressief. na 6 weken in depressie gekomen en kon ik mij na even stil gezetn te hebben ook niet meer bewegen. Heel veel pijn. Ik ben nog nooit depressief geweest, zwem 3 x per week, fiets heel veel en wandel. Ik was uitgeput. Ben gestopt, in overleg met de oncoloog. De effecten vd medicatoe dreunden nog een week of 4 in alle heftigheod door. Vandaag nog veel last van mijn handen, pijnlijk, stijf, vooral snachts niet te bewegen. Oncoloog zegt dat dit nog wel al verdwijnen... ik heb er een hard hoofd in. Wie kan mij vertellen of dat dit nog verdwijnt. Ik slik nu als bijna 12 weken NIETS meer.
1

Femara

05-06-2015 | Vrouw | 52
letrozol (2,5mg)
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Rotmedicijn. Ben ermee gestopt. Extreem vermoeid, depressief, arthritis-achtige pijn in vinger, pijn in enkels en achillespees, moeite met stappen, zware benen, ben ervan verdikt, verlies van libido, dunner wordend haar, etc. Geen kwaliteit van leven meer. Echte gruwelijke rommel. Ongehoord dat de farmaceutische industrie zo'n product op de markt brengt voor vrouwen. Mann[lees meer...]en zouden dat niet pikken.
3

Femara

02-07-2011 | Vrouw | 52
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In 2005 borst geamputeerd, 6 chemokuren, 2,5 jaar Tamoxifèn, 2,5 jaar Aromasin en nu sinds een half jaar Femara. Gewrichtspijn vooral in heupen, knieën. Ben 's morgens stijf. Depressieve klachten, futloos, voel me veel ouder dan ik ben. Slaap slecht.
5

Femara

05-03-2011 | Vrouw | 52
letrozol
Borstkanker
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Veel klagen bin femara over spierpijn en/of skeletpijn. Om dit te voorkomen doe ik aan sport 3x per week, In samenspraak van de dokter neem ik magnesium tegen spierpijn en biocondil voor de grwrichten. Ik weet niet wat het meeste positief is het sporten of de toegevoegde medicijnen, ikdruf geen van beide te stoppen.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2279) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1238) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1188) - Cholesterol
Champix (1147) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1141) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (988) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (879) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (878) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (869) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (775) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (741) - Epilepsie
Metoprolol (725) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (651) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (604) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (603) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (602) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (593) - Anticonceptie - eenfase
Metformine (576) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (555) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Furabid (555) - Antibiotica - urineweginfectie
Wellbutrin XR (543) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (504) - Anticonceptie - overig
Lexapro (502) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (472) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (452) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (441) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (419) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (417) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (411) - Pijn
Crestor (402) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.