Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Simvastatine

40
meningen

Simvastatine

simvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening
Bij  HartinfarctX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hoog cholesterol (744 meningen)
Diabetes type 2 (53 meningen)
Diabetes type 1 (15 meningen)
Diabetes type 3 (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

12
2

Simvastatine

28-07-2015 | Man | 50
simvastatine (40mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Op 10 februari 2015 in ziekenhuis opgenomen wegens hartinfarct. Verder was vorig jaar november Diabetes 2 geconstateerd. Ik rookte niet, mijn leefwijze kon nog wel wat gezonder. Erfelijk belast. Sinds 10 februari slik ik o.a. simvastatine. Bij mij zeer effectief in het terugbrengen van mijn LDL naar 1.4. Daar was mijn cardioloog erg tevreden over. En ik natuurlijk ook. Maa[lees meer...]r langzaam maar zeker begonnen mijn klachten toe te nemen. Geen spierpijn oid, nauwelijks tot geen last daarvan. Maar aanvallen van onhoudbare maagpijn. De eerste keer naar de eerste hulp. Overnacht in het ziekenhuis vanwege mijn recente achtergrond van het hartinfarct. Constatering: te hoge leverwaardes, die overigens bij de 2e meting enkele uren later wel daalden. Daarna naar huis, echo + doorverwijzing naar internist, voor de leverwaardes. Ze meldde me dat er weinig aan de hand was en via de huisarts kon vervolgen. Hierna snel toenemende klachten van enorme buikpijn, bijna om de dag. Ik ben zelf gestopt met de simvastatine en snel daarna knapte ik op. Toch nog één flinke aanval van maagpijn, vlak na het stoppen met de simvastatine. Via de huisarts opnieuw mijn leverwaardes laten controleren. Veel te hoog, met name de GGT. Terug naar de internist, icm een CT scan. Niets te zien (goed nieuws). Wederom de leverwaardes gemeten, deze zijn dalend (GGT) en goed (ALAT en ASAT). Ik ben overtuigd van een overbelaste lever. Ze is het eens met het stoppen met de simvastatine, noemt het 'berucht'. Ze adviseert me eerst rustig op vakantie te gaan en daarna een ander middel te nemen voor het laag houden van de chlorestorol. Voor mij nooit meer een statine. Voordat ik begin met een nieuw middel laat ik eerst weer de leverwaardes meten, als 0-meting. Dat adviseer ik iedere gebruiker: laat je leverwaardes meten, voordat je begint of doorgaat met een medicijn. Ik zal dit regelmatig blijven doen. En intussen voel ik me herboren! Van groot belang is dat je ZELF regie houdt over je behandeling en medicatie. Specialisten letten naar mijn idee toch teveel op het effect op hun 'eigen' terrein. Als patiënt MOET je zelf het totaaloverzicht hebben. Ik houd alles bij een in soort dagboekje met alle data, gebeurtenissen en gemeten (bloed/lever) waardes. Intussen ben ik een gezondheidsfreak, let op mijn voeding, ben flink afgevallen BMI 'gezond' en sport veel. Ik voel me perfect.
3

Simvastatine

08-02-2017 | Man | 49
simvastatine (40mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Tijdens mijn infarct in april 2012 had ik een cholesterolgehalte van 6,4 waarvan men zei dat dat veel te hoog was. Nu, 5 jaar later en trouw Simvastatine slikkend, schommelt mijn cholesterol rond de 3,6, ligt het LDL-gehalte tussen de 1,5 en 2, het HDL tegen de 1 en triglyceride tussen 2 en 2,5. Ik vraag me af of het nog wel nodig is om Simvastatine te blijven slikken of t[lees meer...]e verminderen. Wanneer is een cholesterol te laag?
3

Simvastatine

31-05-2016 | Man | 61
simvastatine (40mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ervaringen zijn dat ik ca. 30 jaar artrose heb, het is alleen maar erger geworden, daarbij heb ik geregeld last van keelpijn en seksuele problemen.
3

Simvastatine

21-12-2015 | Man | 67
simvastatine (10mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
kan een apotheek de simvastatine 10 mg veranderen als de cardioloog die op medisch noodzakelijk voorschrijft? Kan dit ze zeggen dan wel we hebben de simvastatine 20mg wel die anderen worden niet meer gemaakt. Wie kan mij daar een antwoord op geven? Dank je in voorbaat, verblijf ik met vriendelijke groeten.
3

Simvastatine

01-06-2015 | Man | 65
simvastatine (40mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een hartstilstand slik ik sinds februari 2014 Simvastatine, omdat ook mijn cholesterol erg hoog was( 6.6). Binnen een aantal weken daalde het cholestorol inderdaad tot aanvaardbare waarden van 2.1, al wil de cardioloog het nog lager naar 1.8. Maar nu verdenk ik deze pil van een aantal bijwerkingen en ik word hierin gesteund na het lezen van ervaringen van mede medicijn[lees meer...]gebruikers. Wat mij al een aantal keren na het innemen van de pillen overkomt, is dat een uur na inname mijn bovenlip doof wordt en daarna begint te zwellen, ben voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest en daar geeft men aan een allergie, maar niet van de medicijnen, want het moet dan onmiddellijk optreden en hier zit even tijd tussen, echter gisteravond overkwam het me weer, een uurtje na het innemen van het medicijn weer een dikke lip. Ik gebruik dan een anti allergie pil en dan slinkt het weer ( duurt wel een uur of 8). Dus ik deel de mening van de deskundigen niet helaas. De laatste tijd kan ik bijna niet meer overeind komen en lopen, ik ben wel rugpatiënt, maar zo hevig als nu heb ik het nog nooit meegemaakt, nu ik reacties lees over erge spierpijn door het gebruik van dit medicijn twijfel ik echt en zou het liefst direct stoppen, ik maak direct een afspraak met mijn huisarts om e.e.a. te bespreken. Het is niet zo dat ik geen vertrouwen heb in de specialisten, maar praktijkgevallen geven vaak meer zekerheid dan de wijsheid uit het boekje. Ik ben benieuwd of er meer gebruikers zijn met deze klacht, ik lees uw ervaring graag.
3

Simvastatine

04-03-2015 | Vrouw | 52
simvastatine (60mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Simvastatine

08-01-2023 | Man | 49
simvastatine (40mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
op relatief jonge leeftijd (46) hartinfarct gehad. ldl was echter normaal. toch statines gekregen want ldl moest zo laag mogelijk. slik dit nu 4 jaar. in eerste instantie spierpijn in oa rug. ben toen ubiquinol gaan slikken 100mg per dag, en daarmee geen klachten meer. middel lijkt verder effectief, ldl is lager dan 1 mmol/l.
4

Simvastatine

10-11-2020 | Vrouw | 63
simvastatine (20mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2332) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Paroxetine (1213) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1146) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (953) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (777) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (666) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (644) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (624) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (590) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (502) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (433) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.