Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Mirtazapine

151
meningen

Mirtazapine

mirtazapine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (211 meningen)
Chronische depressie (22 meningen)
Postnatale depressie (2 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Mirtazapine

Bojan Nikolik (14-04-2015)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
5

Mirtazapine

08-03-2024 | Vrouw | 30
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door verslavingsverleden wil ik niet aan de reguliere slaapmedicatie. Kwartje mirtazapine geeft mij acht uur onafgebroken slaap. Absolute aanrader. De dag erna nog wel wat moe.
5

Mirtazapine

01-02-2024 | Vrouw | 60
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 20 jaar eindelijk een middel waar ik heerlijk op inslaap. Niet uren nog wakker zijn. Word nog wel wakker ‘s nachts maar val weer in slaap daarna. Helaas wel kilo’s aangekomen, meer eetlust en name ook snoepen! Dat is jammer maar slapen is wel heel fijn nu :)
3

Mirtazapine

27-01-2024 | Vrouw | 38
mirtazapine (7,5)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik sinds 10 dagen 7,5 mg mirtazapine. Voorgeschreven door mijn psychiater. Enige bijwerkingen die ik heb zijn abnormale dromen en toegenomen eetlust. Niet bepaald fijn met mijn overgewicht. Op advies moest ik beginnen met 7,5 mg aangezien ik erg gevoelig reageer op bijwerkingen. Over een week word het opgehoogd naar 15 mg . 7,5 mg is gewoon te weinig. [lees meer...] De startdosis is ook 15 mg. Dus dan zal het wel iets moeten gaan doen qua werking. Ik hoop dat het slapen over 3 weken beter gaat!
3

Mirtazapine

27-01-2024 | Vrouw | 38
mirtazapine (7,5mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb enorm last van piekeren en de laatste jaar last van slapeloosheid. Ik had eerst Zoloft maar vanwege de heftige bijwerkingen en ik ook erg gevoelig ben voor bijwerkingen, hiermee gestopt. Met mijn psychiater contact gehad en hij heeft mij Mirtazapine 7,5 mg voorgeschreven omdat ik anders bij een te hoge dosering weer meer last van bijwerkingen kan krijgen. [lees meer...]Ik zit nu 10 dagen op de Mirtazapine. Echt enorm veel last van abnormale dromen en wat toegenomen eetlust. Niet zo fijn met mijn overgewicht. Ik zelf weet wel zeker dat 7,5 te weinig is om beter te slapen, omdat 15 mg officieel de start dosering is. Ik moet het nu nog een week in nemen en dan word het opgehoogd naar 15 mg. Ik ga ervanuit dat het dan wel helpt. Hopelijk zijn de abnormale dromen minder. Opzich niet een vervelende bijwerking, als het slapen maar goed gaat zal mij al enorm veel helpen.
1

Mirtazapine

24-01-2024 | Vrouw | 63
mirtazapine (7,5)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eerste gebruik ging goed, tweede en opeenvolgende nachten erge nachtmerries.
1

Mirtazapine

12-12-2023 | Vrouw | 37
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik lees hier veel over mirtazepine als slaapmiddel, maar als nare bijwerking veel aankomen en veel eetlust.Er zijn 2 andere middelen die ook goed werken als slaapmiddel en niet deze bijwerking hebben: quetiapine en promethazine. Ikzelf gebruik al 8 jaar quetiapine 25 mg/12.5 mg als slaapmiddel en dit werkt nog steeds prima, en in deze lichte dosis geen bijwerkingen zoals a[lees meer...]ankomen. Quetiapine is een antipsychotica met offlabel in lage dosis slaapmedicijn(antihistamine werking zorgt voor slaap), prometazine is een antihistamine. Beide middel werken top als slaapmiddel, niet verslavend en vanwege de lage dosis geen bijwerkingen. Proberen waard ipv mirtazepine!
2

Mirtazapine

24-11-2023 | Vrouw | 49
mirtazapine (30mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb gisteren 30mg gekregen voor ernstige slapeloosheid. Ik gebruikte 10 jaar Lorazepam maar nadat wederom het merk was veranderd deed het niets meer. Maar 30mg van deze is teveel. Ik heb na 12uur mijzelf moeten dwingen mijn bed uit te komen en ik kan niet normaal functioneren. Ik ga het vannacht met een kwart (7,5) proberen.
1

Mirtazapine

25-09-2023 | Man | 55
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gekregen om in te slapen, maar weet niet meer of ik het moet houden. Problemen bij afbouwen. Veel last van angst en paniek, maar psych zegt dat dat ook door de depressie kan komen.
3

Mirtazapine

21-09-2023 | Vrouw | 38
mirtazapine (15mg/ml)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik Mirtazapine al 10 jaar voor het slapen gaan. Helaas ben ik wel 20 kilo aangekomen (met tussentijd lijnen enz). Als het begint te werken na een uur, krijg ik een eetbui waar ik niet tegen kan vechten. Overdag kan ik makkelijk honger lijden maar nachts voordat ik ga slapen haal ik eerst de hele koelkast leeg dan pas kan ik slapen namelijk, anders niet! Je hele [lees meer...]remmen gaan los. Het helpt mij wel in slaap te vallen maar niet om in mijn lijn te blijven.
4

Mirtazapine

13-09-2023 | Vrouw | 57
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik dit medicijn sinds begin juni en naast dat het hielp had ik nog geen extreme honger etc. Daar was ik blij om en dacht als ik hier wel last van krijg red ik het wel met wilskracht. Helaas ben ik bezweken... Ik ben op één o andere manier helemaal lijp van zuivelproducten. En dan heb ik het over extreem dik boter op mijn boterhammen smeren, en eet twee best volle bakk[lees meer...]en met stratiattela ijs met slagroom op een dag. Ik zie de kilo's er gewoon bijna bijkomen :-(. Elke keer neem ik me voor geen ijs en slagroom meer te kopen maar dan wint mijn trek erin het toch. Ik vind het een duivels dilemma want dat fijne slapen wat ik nu doe wil ik ook niet kwijt. Ik vraag me soms echt af hoe zo'n klein pilletje zoveel invloed heeft.
2

Mirtazapine

17-08-2023 | Vrouw | 46
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De eerste drie nachten sliep ik wat eerder in én een uur langer door op 7,5 mg. Dat voelde heerlijk. De 10 nachten daarna was het inslapen even moeizaam als voorheen plus ik had nu meerdere lichaamsschokken waarvan ik uit m'n slaap raakte. En m'n hartslag kwam niet meer onder de 74 bpm! Dat is echt absurd. Ik zit normaal rond 60-65 in de nacht. Ik heb een Fitbit die dit me[lees meer...]et. Een lagere hartslag is beter voor herstel, dus ik ben na twee weken gestopt met Mitrazapine. En ja hoor, de hartslag daalt.
4

Mirtazapine

12-06-2023 | Vrouw | 57
mirtazapine (7,5)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben 5 dagen geleden met Mirtzapine 7,5 mg begonnen na een heel lang gesprek met de HA. 8 jaar geleden heb ik een hersenbloeding gehad na al meervoudig gehandicapt te zijn aan ru/nek/been/blaas etc. Nooit bang geweest voor ziekenhuizen en operaties. Tot de SAB die ik in 2015 kreeg. Er kwam een weekend arts die mijn zoon van toen 17 had gebeld omdat ik verschrikkelijk zie[lees meer...]k was. Die arts kwam en zei vrij kort door de bocht; "migraine en spanningshoofdpijn". Ik wist dat dit niet zo was maar kon amper op woorden komen en was zo verschrikkelijk aan het spugen. Vervolgens 7 mnd dokters afgelopen omdat ik steeds meer gekke klachten kreeg en nog steeds dagen in bed lag met een emmer. na 7 mnd kreeg ik uitslag van de MRI en toen ik de uitslag hoorde per telefoon zat ik rechtop in bed en zei; "ik wist het, ik heb het al die tijd geweten". Toen met spoed overgedragen aan het AMC en maand oktober ziekenhuis in-uit en 2 x geopereerd waar bij de 2e ze mijn schedel open hebben gemaakt. Ik ben sinds 2015 dus letterlijk panisch geworden voor alles wat ook maar in de buurt komt van een witte jas of naar ziekenhuis ruikt. Ik ben een zorgmijder geworden en heb hersenletsel. Slapen is een hel want ik lig te veel te malen en het is nooit rustig in mijn hoofd. Ik dacht zelf al heel lang dat ik PTSS heb gekregen en dan vooral door het AMC. Maar niemand die echt luistert. Vorige week is mijn HA hier geweest en heb ik haar veel verteld, ook over het vele wakker liggen. Ik had het idee dat zij eindelijk begint te snappen dat ik echt een enorme tik heb gehad en wilde met Mirtazepine 7,5 mg beginnen in elk geval voor het slapen. Ik slik het nu 5 dagen en behalve beter slapen heb ik ook het idee dat ik iets vrolijker ben al zou dat wel heel snel zijn. Misschien placebo effect? Maar acht, als ik dat zo voel is dat prima toch? Ik probeer wel de extreme honger te vermijden als dat tussen maaltijden door is want ik wil niet aankomen al sik net een goed BMI heb. Dus vooralsnog lijkt het voor mij goed te werken met niet al te veel bijwerkingen.
1

Mirtazapine

29-03-2023 | Vrouw | 66
mirtazapine (15mg/ml)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Lijkt eerste week te helpen door ernstige vermoeidheid daarna heftige nachtmerries met erge zweetaanvallen maanden lang gehele nacht, heb het gehalveerd waarna de dromen verminderden, blijft n eng middel, waarbij geen ondersteuning werd gegeven, dit moet je niet alleen zijnde gebruiken.
5

Mirtazapine

20-02-2023 | Man | 67
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2017 begonnen met lage dosering mirtazapine 3,75 mg, en het heeft me zeker geholpen dat ik beter slaap! Begin dit jaar geprobeerd ermee te stoppen en ben 3 weken nog best redelijk blijven slapen, daarna weer wat aan de te vroege kant wakker dus toch maar weer een kwart pilletje gaan slikken (3,75mg) voor het slapen gaan waardoor ik wederom weer goed doorslaap! Doser[lees meer...]ing moet je wel laag houden want als je meer gaat slikken dan werkt het juist averechts! Ik ervaar weinig bijwerkingen, wel iets gewichtstoename ervaren.
1

Mirtazapine

21-10-2022 | Vrouw | 64
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Voorgeschreven door huisarts ivm een al jarenlang bestaande slaapstoornis. Eerste keer ingenomen en gestart met 7,5 mg. Geen enkel effect. Opgehoogd naar 15 mg zoals geadviseerd. Hierna geen enkele minuut van de nacht nog kunnen slapen. Klaarwakker door de totale onrust in armen en benen, te beginnen bij één ledemaat en gedurende de nacht elkaar afwisselend. Ik ben veel g[lees meer...]ewend; functioneer overdag regelmatig op 3 à 4 uur slaap maar een dag werken zonder één minuut slaap is moordend. Bovendien zag ik dubbel. Al met al een beangstigend middel, ik neem dit nooit meer in en zal zeker een melding plaatsen bij Lareb.
5

Mirtazapine

30-08-2022 | Vrouw | 51
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Halve tablet tegen slapeloosheid, werkt zeer goed. Na 1,5 kreeg ik niet meer van arts. Drama, bijna niet slapen. Daarna heel langzaam afgebouwd. Zit nu op kwart pil.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1384) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1139) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (950) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (771) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (767) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (642) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (621) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (588) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (542) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (495) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (471) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (432) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.