Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Venlafaxine

307
meningen

Venlafaxine

venlafaxine

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
apathie constipatie gewichtstoename hartkloppingen toename van zelfmoordgedachten verhoogde hoeveelheid zweten verminderd libido zelfmoord

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (200 meningen)
Angststoornis (105 meningen)
Chronische depressie (53 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (10 meningen)
Postnatale depressie (9 meningen)
Sociale fobie (7 meningen)
Overgang (3 meningen)
Dysthymie (3 meningen)
Zenuwpijn (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
3

Venlafaxine

25-05-2024 | Vrouw | 31
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

toename van zelfmoordgedachten hartkloppingen constipatie

Het fijne aan dit medicijn vond ik dat ik eerst nauwelijks bijwerkingen had. In het begin kreeg ik wat hartkloppingen na het innemen, maar na een paar dagen was dat voorbij. Verder had ik last van verstopping, terwijl ik altijd een hele stabiele stoelgang had. Psyllium vezels gebruiken hielp wat daarbij. Maar met dat als enige bijwerking, was ik vooralsnog heel blij met di[lees meer...]t medicijn. Echter werkte het nog niet in lage dosering, mijn depressieve klachten namen toe. Dus ging ik langzaam opbouwen tot 150mg. Bij elke opbouw kreeg ik meer en concretere suïcidale gedachten. Hoewel ik daar rustig onder was en niet naar handelde, is dit wel een zorgelijke bijwerking. Daarom ben ik nu aan het afbouwen en starten met een ander medicijn.
1

Venlafaxine

23-04-2024 | Man | 21
venlafaxine (225mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

zelfmoord

na het ophogen van de medicatie heeft mijn zoon van 21 suicide gepleegd
2

Venlafaxine

03-03-2024 | Vrouw | 42
venlafaxine (75mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verhoogde hoeveelheid zweten apathie verminderd libido gewichtstoename

Gekregen na paniekaanvallen en zware depressie. Na 17 jaar gestopt met dit middel, in de eerste plaats voorgeschreven door de psychiater, daarna verder door de huisarts. Ik kreeg een nieuwe huisarts die niet wist wat hij het had toen ik zei dat ik dit al 17 jaar nam! Ik heb een bipolaire stoornis en had enkel een stemmingsstabilisator nodig en niet meer dan dat. Die had i[lees meer...]k al, Lambipol, heb deze tijdelijk verhoogd om ontwenning tegen te gaan en dat lukte, op 3 weken was ik Venlafaxinevrij zonder enig afkickverschijnsel, Lambipol hield mijn hersenen mooi op orde. Bijwerkingen van Venlafaxine waren libidoverlies, apathie, gewichtsverandering, onrust, zweten. Bye bye, never again!
1

Venlafaxine

04-02-2024 | Vrouw | 60
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jaren vele andere anti- depressiva te hebben geprobeerd met veel bijwerkingen, aantal jaren geleden op initiatief van mijn psychiater overgestapt naar Venlafaxine.. Opgebouwd naar 300 mg maar kreeg teveel bijwerkingen. Op eigen initiatief afgebouwd naar 75 mg. Was beter te verdragen maar kreeg veel suïcidale neigingen met poginge. Het ging weer slechter dus kreeg ik naa[lees meer...]st de Venlafaxine 150 mg buproprion. Omdat ik weigerde Lithium of Olanzapine te nemen ( wens van mijn psychiater maar ik ben niet psychotisch, noch bipolair) werd besloten mijn dosis buproprion te verhogen. In enkele weken tijd werd ik heel ziek( koorts, rillingen, overgeven, heftige hoofdpijn, hele hoge bloeddruk en vooral continue spierschokken ( hypoclonus). Ik sliep en at en functioneerde totaal niet meer. Mijn arts zei dat ik het serotonine syndroom had en onmiddellijk moest stoppen met de AD. Het werd daardoor ook beter maar toen kreeg ik ontwenningsverschijnselen ( suicidale ideatie, koud- warm, huilerig, zeer depressief., prikkelbaar, geen eetlust etc). Ik wist dat plotseling stoppen met Venlafaxine sterke onttrekingsverschijnselen kon veroorzaken maar besloot door te zetten, liever dit dan de ellende van het serotonine syndroom. Daar is mijn psychiater niet mee eens, ze wil dat ik weer Venlafaxine 75 mg ga gebruiken. Ze ontkent nu ook dat ik het serotonine syndroom had ( in tegenstelling tot haar eerdere bewering) . Mijn vertrouwen in de ggz is hierdoor helemaal verdwenen. Heb gebroken met alle contact met ggz en psychiaters. Ben nu, na paar weken, nog steeds ziek e, ben kilo’s afgevallen, sluit me in huis op zodat ik niemand iets aan doe. Ik hoop dat dit snel overgaat en ik neem nooit meer anti- depressiva in. Advies: luister naar je lijf, niet naar psychiaters/ artsen. Niemand weet hoe die medicijnen werken, alleen dat je er behoorlijk ziek van kan worden. Jammer dat ik niet jaren geleden gestopt ben. Die rotzooi heeft mij mijn baan gekost, mijn leven geruïneerd en mijn vertrouwen in de medische wereld een flinke deuk opgedaan
5

Venlafaxine

27-11-2023 | Man | 52
venlafaxine (37,5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na mijn herseninfarct zag ik het niet meer zitten en sessies bij de psycholoog hielpen niet. Ik ben toen begonnen met 37,5 mg Venlafaxine wat de opstartdosis is. De eerste twee weken waren enorm zwaar, want de depressie, slapeloosheid, zweten etc. werd erger maar daar was ik voor gewaarschuwd. Daar moet je wel echt even doorheen en vergt doorzettingsvermogen. Daarna ging h[lees meer...]et opeens stukken beter. Er was geen reden om de dosis verder te verhogen hoewel 75 mg eigenlijk normaal is. Ik kan vrijwel alles weer doen. Wel moet ik oppassen met mijn gewicht want ik heb meer eetlust.
5

Venlafaxine

11-11-2023 | Vrouw | 69
venlafaxine (37,5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik Venlafaxine 77mg al 15 jaar voor mijn depressie na mijn scheiding , nu ben ik overgegaan op 33.5mg de eerste week was een hel maar nu na 3 maand voel ik mij goed, volledig stoppen raad de dokter mij niet aan
4

Venlafaxine

27-10-2023 | Man | 48
venlafaxine (75mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben in mei dit jaar uiteindelijk afgebouwd van felavaxine 75 mg. Afbouw in 3 maanden, Afbouw gestart in maart met de eerste verlaging. Ik heb felavaxine 20 jaar gebruikt, in eerste instantie voor depressieve klachten. De eerste twee maanden voelde ik mij eigenlijk goed, meer gevoel ect. Maar vanaf september had ik last van lichamelijke klachten, maagpijn, geen eetlust e[lees meer...]n stress. Vier weken geleden ineens een enorme paniekaanval, zelfs met ambulance naar het ziekenhuis. Toen nog twee dagen gewerkt, maar kreeg steeds meer paniekaanvallen. Soms de hele dag door. Daarop valium gekregen, gaat beter, nog maar 1 paniekaanval per dag. Medisch is alles in orde, rationeel is het fijn om te weten, was nl ook veel afgevallen in drie weken. Kan het zijn dat je na 20 jaar velafaxine, ondanks dat je het destijds niet om die reden ben gestart, je toch paniekaanvallen kunt krijgen? Ik twijfel om weer op te bouwen, wil eigenlijk de oorzaak aanpakken en het niet wegdrukken. Maar valium is ook maar tijdelijk een oplossing. Het op en afbouwen was voor mij heel zwaar. Als het moet, dan start ik weer, maar is na stoppen dit een vaak gehoord verloop. Zou niet willen dat ik "voor niks" weer opbouw, terwijl dit een op zich zelf staand probleem is. Wie herkend dit? Het ging eerst een aantal maanden goed, nu twijfel om weer te beginnen op advies van de huisarts.
4

Venlafaxine

13-10-2023 | Man | 52
venlafaxine (37,5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Erg tevreden over dit medicijn. Ik zag het op een gegeven moment echt niet meer zitten maar nu voel ik me goed zonder een vlak gevoel. Ik kan dus echt nog genieten van leuke dingen en ben ook nog wel eens wat down, maar dat heeft iedereen en dat is dan om een duidelijke reden. Het opbouwen is geen pretje, ik zie er dus wel op tegen op het ooit weer eens te moeten afbouwen.[lees meer...] Ik heb gelukkig een lage dosering. Wel wat bijgekomen, dit is denk ik wel een aandachtspunt bij dit medicijn.
1

Venlafaxine

04-10-2023 | Vrouw | 55
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik nam het voor depressie angst en paniek. Het afkicken is afschuwelijk.
5

Venlafaxine

10-09-2023 | Vrouw | 73
venlafaxine (37,5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
nvt
1

Venlafaxine

03-08-2023 | Vrouw | 50
venlafaxine (225mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

3

Venlafaxine

31-07-2023 | Man | 27
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
6 weken geleden begonnen met 37,5 mg, op dit moment zit ik op150mg. Nog niet het effect waar ik op gehoopt had. Eerste 2 weken werden de sombere gedachten erger. Ben nu erg gevoelloos en kan niet meer genieten van dingen, dat vind ik het allerergste. Ik blijf wel hoop houden dat het nog kan werken aangezien ik meerdere keren heb gelezen dat het langer kan duren voor er e[lees meer...]ffect is.
5

Venlafaxine

18-07-2023 | Vrouw | 58
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jarenlang therapieen zonder resultaat kwam iemand op het idee mij op medicatie te zetten. Op mijn 1e medicatie (naam vergeten) ging ik erg slecht. Daarna kreeg ik Efexor. Wat een verademing. Ik kon weer functioneren en hoorde ineens weer vogels fluiten. Zo fijn. Na een tijdje dacht ik dat ik wel zonder kon. I.o.m. arts afgebouwd maar al snel ging het weer slecht. Me er [lees meer...]nu maar bij neergelegd dat ik het gewoon moet blijven slikken. Gebruik nu al meer dan 10 jaar 150mg per dag. Ben wel tot de ontdekking gekomen dat er een duidelijk verschil is tussen Efexor van Pfizer en merkloze venlafaxine. Een aantal jaren geleden kreeg ik van de apotheek de goedkope variant en na een week ging het ineens bergafwaarts. Krijg nu op medisch voorschrift Efexor. Ben wel benieuwd of anderen die gevoeligheid op de verschillende merken herkennen?
1

Venlafaxine

05-06-2023 | Vrouw | 27
venlafaxine (225mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
ernstige bijwerkingen. op lage dosis trazodone overgegaan wat veel beter voelt.
3

Venlafaxine

29-05-2023 | Vrouw | 54
venlafaxine (225mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ptts, ernstige depressie en gegeneraliseerde angststoornis. Ik slik sinds 2002 anti depresiva.De laatste jaren 300 mg venlafaxine, vreemd dat de hoeveelheid niet is opgenomen in het keuzemenu. Ik heb 3 x geprobeerd af te bouwen. Helaas niet gelukt. Ik probeer het nu niet meer want het af- en opbouwen kost me zo een jaar. Eigenlijk kan ik heel goed functioneren met deze p[lees meer...]illen. Ik werk en ben best actief. Wel vaak moe.
5

Venlafaxine

25-04-2023 | Vrouw | 74
venlafaxine (37,5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Was heel ziek na de scheiding 25jaar geleden vele medicatie moeten slikken waar er 1bij zat verschrikkelijke bijwerking. Ik ben gekomen bij een goede psychiater, waar ik de medicatie kreeg 75mg Venlafaxine zo fijn negatieve en angst kon ik mee omgaan. Na jaren gebruikt te hebben halveren na 37.5mg jaren gebruikt proberen afbouw. Maar helaas het ging niet goed !huilen,kort [lees meer...]lontje verkeerde gedachten. Ik was er niet aan toe wij gaan weer starten met 37.5 mijn ,nu lieve manneke helpt mij ik moet verder. Beste medemens mijn ervaring ik ga er nooit meer mee stoppen.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (777) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (504) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.