Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

149
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (147 meningen)
Angststoornis (66 meningen)
Overspannen/burn-out (25 meningen)
Chronische depressie (17 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (4 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
3

Escitalopram

20-09-2023 | Vrouw | 50
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds een week neem ik escitalopram , 4 dagen flink hoofdpijn gehad, rommelende darmen, meer onrust. Nu nog wazig zien en droge mond. Is dit herkenbaar? Heb het merk accord, heeft iemand ervaring met het wisselen van merk? Of is het gewoon doorzetten. Over effectieve tijd kan ik nog weinig zeggen na 1 week.
5

Escitalopram

14-09-2023 | Vrouw | 27
escitalopram (20mg/ml)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na een aantal jaar therapie ook deze medicatie gaan gebruiken. Geeft een stuk meer ruimte in m’n hoofd en minder heftige doemgedachten of angstklachten. Drooeg enorm bij aan de effectiviteit van de therapie.
1

Escitalopram

02-09-2023 | Man | 63
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb er slechte ervaringen mee kon stand hele vervelende en dufheid in mijn hoofd mijn Pysgiater zegt dat het niet van deze medicijnen is maar wel vreemd dat het toeneemt als het verhoogt werd nu aan het afbouwen vreselijk gewoon woord er haast gek van !!
4

Escitalopram

07-08-2023 | Man | 34
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Al mijn hele leven zoekende naar oorzaak van klachten die ik had (angsten, hersenmist, somberheid). Alles geprobeerd, alles geoptimaliseerd qua sporten, prive-leven, gezond eten, tig van coaches etc. Ik heb alles voor elkaar, leuke vrouw / gezin, fysiek gezond en goede baan. Maar toch bleven die vervelende periodes terugkomen zonder aanleiding. Na eerst anti medicijnen geb[lees meer...]ruik te zijn uiteindelijk op een dieptepunt toch de keuze gemaakt om antidepressiva te gaan gebruiken want ik zag geen andere uitweg. En wat blij ben ik tot nu toe met die keuze nu ong 6 maanden onderweg. Geen hersenmist meer gehad, geen diepe dalen meer en ik voel me nog steeds mezelf met alleen meer zelfvertrouwen. Voor mijn gevoel geen last van afvlakking of erge bijwerkingen. Als ik er heel bewust op let dan merk ik dat ik wat meer droom (maar geen vervelende dromen) en soms wat hele kleine spiertrekkingen heb. Mijn libido/erectie geen problemen, klaarkomen duurt wel iets langer maar dat is tot nu toe alleen maar positief. Opbouw vergeet je uiteindelijk snel, maar als je er in zit moet je echt wel even doorbijten. De bekende bijwerkingen wel gehad maar het viel me eigenlijk erg mee. Duurde wel 6 weken voordat het echt stabieler werd en ong 10 weken voordat het echt goed ging werken. Switch van ochtend naar avond slikken heeft voor mij ook een gunstig effect gehad op de bijwerkingen (minder last van vermoeidheid overdag). Mijn plan is om door te slikken zolang de positieve zaken opwegen tegen bijwerkingen (die ik nu nauwelijks heb). Voor alle mensen die in de opbouw zitten, zet je verstand op 0, pieker zo min mogelijk of overanalyseer niet alles (ja ik weet het, dat is moelijk want ik deed het zelf ook). Maar heel veel succes en zet door! Voor mensen die dit lezen en net als ik eigenlijk alles op orde hebben in hun leven en geen oorzaak kunnen vinden en alles al hebben geprobeerd (behalve antidepressiva). Ik zou zeggen probeer het is, en misschien verbetert het je kwaliteit van leven wel dat het bij mij wel gedaan. Ik schrijf normaal nooit reviews, maar ik wil eenmalig de uitzondering maken om hopelijk wat mensen te helpen en over de streep te trekken! Want ik was zelf eerst ook anti.
4

Escitalopram

07-07-2023 | Vrouw | 29
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Nadat een andere antidepressiva te veel vervelende bijwerkingen gaf ben ik overgestapt op escitalopram, omdat de kans op bijwerkingen hierbij kleiner zou moeten zijn. In mijn geval bleek dit helaas niet waar. Tijdens de overstap had ik last van de gebruikelijke bijwerkingen tijdens het opbouwen van een antidepressiva; hoofdpijn en misselijkheid. Nadat ik gewend was aan dez[lees meer...]e antidepressiva verdwenen deze bijwerkingen. Wel bleef ik last houden van maagklachten snel na het innemen van de antidepressiva. Ik ben deze daarom voor het slapen gaan innemen om minder te merken van deze bijwerking. Naast de maagklachten heb ik veel last gehad van onrustige ledematen. Dit heeft uiteindelijk de doorslag gegeven om te stoppen met antidepressiva (5 maanden na einde behandeling in sGGZ) De positieve werking van dit medicijn is verder gewoon oké.
2

Escitalopram

29-06-2023 | Vrouw | 57
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben gestart met escitalopram 10 mg vanwege een depressie. Dit is overigens niet mijn eerste depressie, de derde gedurende mijn leven. In het verleden heb ik oa kortdurend Prozac uitgeprobeerd en Citalopram. Beiden ben ik voortijdig gestopt omdat ik eigenlijk geen medicatie wilde. De eerste week Escitalopram kreeg ik maag/darmklachten en een droge mond. Tevens werd mijn [lees meer...]slaap nog meer onderbroken dan die al was. De misselijkheid en diarree trokken weg na een week, echter de onderbroken nachten en heftige dromen bleven aanwezig en ik kreeg na enkel weken gewrichtspijnen in mijn handen en spierpijnen door mijn hele lijf. Tevens was ik erg vermoeid. Nou is het lastig om deze kenmerken alleen toe te schrijven aan dit middel omdat ik ook Post Covid heb met de nodige symptomen. Ja, ik had al geen energie meer, sliep slecht en heb pijn in mijn hele lichaam. Maar goed. Het feit dat deze dingen verergerd zijn, wijt ik wel aan de Escitalopram. In overleg met mijn behandelaren heb ik er wel voor gekozen om een ruime tijd, dat wil zeggen 8 weken door te gaan met slikken. Ik wilde het middel een kans geven ook omdat het wel ingezet wordt bij Post Covid waardoor mijn energieniveau en cognitieve klachten mogelijk zouden verbeteren. Na 8 weken gekozen om af te bouwen. Ik heb tijdelijk een slaapmiddel erbij genomen om in ieder geval beter te slapen echter dit had geen effect. Ik zit nu in de afbouw en ben gestart met Amitryptiline in de hoop dat dit gunstig werkt op mijn stemming, slaap en pijnklachten.
4

Escitalopram

19-06-2023 | Man | 38
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met escitalopram vorig jaar en ik denk te vroeg helemaal afgebouwd. Na ca een half jaar. Spanningen kwamen terug (gezinssituatie met twee kleine kinderen waarvan de jongste bovengemiddeld actief met pittige driftbuien) , moeite om te ontspannen na een dag. Snel geprikkeld. Nu ben ik sowieso hooggevoelig waardoor er snel schuldgevoel ontstaat net als negatieve geda[lees meer...]chten en ook omgevingsprikkels die harder binnenkomen. Ik werk in de GZ trouwens. Nu opnieuw begonnen, om de dag 10 en 5 mg want ik wil niet teveel aankomen. Escitalopram legt een bubbel over deze gevoelens maar zwakt ook positieve gevoelens af. Bij mij dan.. libidoverlies valt mee en kunnen ontspannen gaat wel beter. Orgasme duurt langer. Ook ben ik meer vermoeid. De bijwerkingen aan maag-darmkanaal vallen erg mee. Ik kan ‘de wereld’ er beter mee aan merk ik en heb besloten even door te gaan, zeker een jaar of misschien langer. Ik heb zonder willen doen maar tegen welke prijs.. Je prettig voelen is ook belangrijk.
1

Escitalopram

06-06-2023 | Vrouw | 18
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik deze medicatie niet zo lang maar de eerste dag merkte ik al dat iets niet goed was. In nacht stond opeens me hele keel en kaak strak. Ik werd heel druk en trillde heel erg. Daarnaast heel misselijk en heel erge buik krampen die een hell waren. De nacht daarna ging ik ze niet gebruiken om te kijken of het dan nog was. Die nacht had ik toen niks. Van die ene na[lees meer...]cht schrok ik echt het voelde als of ik drugs gebruikte maar op een slechte manier. Ik lees hier ook slechte dingen over die medicatie ik denk dat ik er mee wil stoppen.
4

Escitalopram

11-05-2023 | Vrouw | 42
escitalopram (5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ongeveer een maand gebruik ik nu Escitalopram. Het helpt me om beter door te slapen, maar overdag zou ik ook wel de hele dag kunnen slapen. Ik ben echt uitgeput. Vaak steken in mijn hoofd. Ik kan niks eten door een maagverlamming en darmfalen, maar ben toch 4 kilo aangekomen en daar ben ik helemaal niet blij mee. Dat is de reden waarom ik twijfel om te stoppen. Ik wil ni[lees meer...]et nog meer aankomen. Kan iemand advies geven? Alvast heel erg bedankt!
2

Escitalopram

07-04-2023 | Vrouw | 29
escitalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

1

Escitalopram

05-04-2023 | Man | 54
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo dat onwerkelijk gevoel, Ja dat heb ik dus ook .ze zeggen dat,alles over gaat na een paar weken. Bij een antidepressiva is het wel zoeken naar de juiste medicijnen. Misschien ook een ide om eens hypnose terapuet te bezoeken mvg anoniempje
1

Escitalopram

05-04-2023 | Man | 54
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo dat ging bij mij ook zo gelijk aan 10 mg .Dit heb ik niet gedaan, begonnen met 5 mg .slik het nu 3 weken, ze zeggen als je gelijk met 10 mg gaat beginnen, je dan aan het ergste gelijk gewend bent. Bij verhoging kunnen de klachten dus nog eens op komen .wat zijn u klachten als ik vragen mag
3

Escitalopram

19-03-2023 | Man | 54
escitalopram (5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo het is schijnbaar normaal. Ook net begonnen, maar wel met 5 mg, om dat ik er zwaar tegen op zag. Maar goed naar maanden twijfelen, en aandringen vrienden om me heen 4 dagen bezig. Ook de bijwerkingen jij beschrijft. Volgens Google zijn er nog wel meer bijwerkingen en op een forum al helemaal. Niet te veel lezen, zo als ik dat helaas dus wel doe. Succes en sterkte [lees meer...]mvg jan
1

Escitalopram

18-03-2023 | Man | 54
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Goed om te lezen. Ben net 3 dagen bezig, 5 mg veel last van dwangmatig (piekeren, malen) de hele dag door. Merk toch ook wel woede, agressie er door heen.en een stuk verwardheid .naar 3 jaar maar begonnen op als maar aandringen mensen om me heen .maar klachten worden als maar sterker, tis net of ik ook een stuk verder van me zelf af sta.maar goed het bij jou nu beter gaat[lees meer...] .mag ik vragen wat je klachten al zo waren ,wat duidelijker, hoe deze zich voor deden
2

Escitalopram

03-02-2023 | Vrouw | 19
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ontzettend last van bijwerkingen, hoop dat deze snel verminderen. Kan nog niks zeggen over effectiviteit. Bij andere soorten antidepressiva nooit zoveel (ernstige) bijwerkingen gehad. Erg trillen/beven(voornamelijk handen en kaak), rillerig, stijve kaak, droge mond en ogen, heel misselijk, ontzettende hoofdpijn, erg suf/vermoeid, angst''aanvallen'', verstopping, moeilijker[lees meer...] plassen, zweet/hitte aanvallen, ander moment weer koud.
2

Escitalopram

03-02-2023 | Vrouw | 19
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ontzettend last van bijwerkingen, hoop dat deze snel verminderen. Kan nog niks zeggen over effectiviteit. Bij andere soorten antidepressiva nooit zoveel (ernstige) bijwerkingen gehad.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2317) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1341) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1181) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1079) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (929) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (807) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (760) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (635) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (626) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (622) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (609) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (582) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (573) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (525) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (451) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (424) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.