Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Escitalopram

32
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
beverigheid, traagheid, stijfheid en onvastheid chronische vermoeidheid kriebelige keel maagpijn misselijkheid moeite met slapen ongerustheid verminderd libido

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (162 meningen)
Angst & paniekstoornis (161 meningen)
Angststoornis (71 meningen)
Chronische depressie (18 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (5 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
1

Escitalopram

13-05-2024 | Vrouw | 32
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

misselijkheid

Het werkte goed voor mijn stemming en angst klachten. Ik piekerde veel minder. Ik werd alleen ondragelijk misselijk, zo erg dat ik moest gaan liggen, wit wegtrok en duizelig werd. Ik heb daarom de overstap naar mirtazapine gemaakt, dat medicijn werkte wel prettig voor mij
4

Escitalopram

23-04-2024 | Vrouw | 52
escitalopram (15mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na paniekaanvallen werd er bij mij een burn-out geconstateerd. Eerst een tijdje zonder medicijnen proberen te herstellen met een coach maar dat was niet voldoende en voelde me heel verdrietig, moe, geïrriteerd en heel vaak last van onrustig gevoel. Toen begonnen met 10 mg en na 6 weken verhoogd naar 15 mg en na weer 6 weken kan ik zeggen dat ik me beter voel. Voel me weer[lees meer...] veel rustiger en veel minder verdrietig en kan weer veel meer genieten van de dag. Ben ook weer begonnen met opbouwen van mijn werk. Eerst was ik sceptisch over medicijnen maar ik ben blij dat ik de stap heb gezet om ze wel te nemen. Ik heb nauwelijks last van bijwerkingen, bij het starten van de medicijnen ben ik een beetje misselijk geweest maar dat verdwijnt heel snel.
2

Escitalopram

14-03-2024 | Man | 31
escitalopram (7.5mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

beverigheid, traagheid, stijfheid en onvastheid verminderd libido ongerustheid moeite met slapen

Eerder citalopram gebruikt werd ik loom van, maar werkte wel erg goed tegen spanning. Nu escitalopram en merkte bij 5mg al meteen meer opgefoktheid, slecht slapen, wazig, trillerig etc. Bij citalopram niet gehad. Opbouwend naar 10mg bleven die klachten, toen naar 7.5mg gegaan en was ok. Libido wel helemaal verloren, en amper erectie kunnen krijgen. Maar verder wel OK, m[lees meer...]aar wel van plan om naar een TCA te switchen vanwege hevige PDS. 3 merken gehad in 5 maanden. Eerst sandoz, toen teva en toen accord. Bij accord begon de drama, libido weliswaar terug maar dat is het enige voordeel. Verder lijkt het alsof het totaal niet werkt. Alle heftige bijwerkingen die ik krijg bij het starten escitalopram, zijn terug. Naar apotheek gegaan, en krijg weer teva. Zal een update plaatsen of merkswitch inderdaad de oorzaak was.
3

Escitalopram

03-03-2024 | Man | 31
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

maagpijn chronische vermoeidheid kriebelige keel misselijkheid

/
3

Escitalopram

12-02-2024 | Vrouw | 28
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Besloten mijn ervaring te delen. De slechte ervaringen/verhalen hielden me eerder tegen escitalopram te starten, terwijl het me uiteindelijk geholpen heeft. Wel eerst op eigen kracht geprobeerd. Zware burn-out. Ik kon letterlijk niks meer, 8 kilo afgevallen. Ik kon de deur niet meer uit van de spanning en kon alleen maar huilen. Bijvoorbeeld bedrijfsartsen en artikelen [lees meer...]kunnen mooi praten met; je moet gewoon gaan wandelen en therapie. Fijn als dat lukt maar soms kan het gewoon niet anders. Uiteindelijk, omdat het echt niet anders meer ging toch besloten medicatie te starten. Eerst begonnen met Quetiapine 12,5 mg vanwege de bijwerkingen escitalopram. Langzaam opgebouwd tot 10 mg. 12 weken had het totaal zeker nodig voor je werkt. Toen Quatiapine langzaam afgebouwd. Nu alleen nog escitalopram. Natuurlijk is de burn-out niet hersteld en mag dit zijn tijd nog hebben met therapie. Maar ik kan de dagen weer doorkomen met rustige activiteiten in en om huis. Ik laat me adviseren door een goede acupuncturist om uiteindelijk te kunnen afbouwen in de toekomst als mn nier-energie weer voldoende is en heb hier goede hoop voor.
4

Escitalopram

06-01-2024 | Vrouw | 41
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zomaar ineens in een burnout beland, met zeer ernstige depressie klachten. Niks vond ik meer leuk sliep alleen maar. Voor mijn kinderen en man ging ik verder. Tot dat het eerste advies van de huisarts kwam om aan antidepressiva te beginnen om hier uit te kunnen komen (het bekende duwtje in de rug) ik had paniek en angst aanvallen sliep vrijwel iedere nacht slecht. Ik was[lees meer...] zeer sceptisch wilde er eigenlijk niet aan beginnen tot de psycholoog hetzelfde advies gaf. Eerste weken was ik bang om deze medicatie te slikken, en mijn klachten werden ook erger het versterkte. Tot daar eindelijk de verlossing kwam en ik effect ging merken van 5 Mg overgestapt geleidelijk aan naar 10 Mg. Optimaal effect 6 weken voor mij. Nog nooit zo blij geweest ik was uit deze hell gekomen. Ik geloof er heilig in dat het door dit medicijn komt. Daarom raad ik het aan als je in een soort gelijke situatie zit en je nog twijfeld. En wat heb ik getwijfeld niet normaal! Ik geniet weer van de kleine dingen ben niet meer depressief ik kan eindelijk alles achter me laten. Aan afbouwen denk ik nog even niet dat komt later wel. En het is helemaal niet erg of schamend om medicatie in te nemen. Daarom schrijf ik ook mijn ervaring op al kan ik maar 1 persoon helpen die dit leest want zelf heb ik deze ervaringen ook gelezen. En gelukkig kan ik nu een positieve ervaring terug schrijven.
3

Escitalopram

21-12-2023 | Man | 32
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wegens burn-out mee begonnen en na 3 maanden opgehoogd. Het begin was een drama, angst werd in een crash nog hoger en ik was enorm moe. Na een maand op 10mg begon het te werken, ik kon slapen en ontspannen. Kreeg wel enorme honger en bleef erg moe en vlak. Lastig van dingen genieten en niet echt mijzelf. Na ongeveer 7 maanden was dit beter behalve de moeheid, soms viel[lees meer...] ik om 7 uur half op bed in slaap en had nooit goede energie. Afgebouwd en op 5mg was het veel beter (had eigenlijk op deze dosis moeten blijven). Terugval gehad wegens covid en nu spijt dat ik er niet meer op zit.
5

Escitalopram

21-10-2023 | Man | 65
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
gedachten-molen niet stil kunnen zetten malen piekeren, zinloosheid, gejaagd gevoel, in bed wakker liggen, iets complexere klussen niet op een rij kunnen krijgen, toevlucht nemen tot bankzitten.
5

Escitalopram

06-07-2023 | Vrouw | 46
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na al jaren terugkerende spanningsklachten te hebben en tegen een burn out aan te zitten, toch maar eens medicatie gaan proberen. Wat een verademing! Mijn onnodige stress, angst, frustratie en boosheid gevoelens zijn vrijwel weg en anders nu eindelijk makkelijk los te laten. Ik slik nu een jaar escitalopram en ben er echt super tevreden over. Geen bijwerkingen, behalve sup[lees meer...]er realistische dromen (niet eng) toen ik in het begin een hogere dosis nam.
4

Escitalopram

27-06-2023 | Vrouw | 36
escitalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Begonnen met 10mg omdat ik in een depressie zat. Heb 3 maanden toch hevige bijwerkingen gehad, maar toch doorgezet. Daarna voelde ik mij echt zoveel beter. Het hielp echt. Nu na 2j overgestapt naar 20mg op aanraden van de arts (zit in een burn-out). Dit om meer stabiel te worden omdat 10mg toch niet voldoende blijkt. Ben benieuwd hoe het gaat verlopen. Wat ik wel merk[lees meer...] is dat ik meer oppervlakkig ben. Dus minder gevoelens heb. Dat is wel een nadeel. Maar voor de rest ben ik echt tevreden. Zonder dit zou ik nu in een diepe put zitten.
5

Escitalopram

13-04-2023 | Vrouw | 43
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ben blij dat ik de stap heb gezet want sinds ik de escitalopram gebruik, gaat het enkel bergopwaarts. De ups en downs tijdens mijn burnout waren gekmakend, toen het na een maand of 7 alleen maar weer slechter ging en er oorsuizen bijkwam, knoop doorgehakt. Ik was heel bang om te starten omdat het op dat moment heel slecht ging maar het is me erg meegevallen. Door voor dru[lees meer...]ppels te kiezen kon ik het heel rustig opbouwen. Met 2 druppels begonnen en langzaam naar de 10 gegaan in ca 2,5 week. Heb in die eerste 2 weken een paar keer oxazepam genomen als ik me minder voelde, vooral om te voorkomen dat het weer heftig werd. Inmiddels gaat het weer goed met me en ben ik werk rustig aan het opbouwen. Na 2,5w werd het rustiger in m’n hoofd en na week of 3-4 merkte ik echt effect. Daarna elke week meer tot maand of 3 het effect optimaal leek. De spanning is eindelijk vrijwel geheel uit mijn lijf, zo fijn. Ervaar ook nauwelijks bijwerkingen. Niet aangekomen (sport wel meer), libido oke (het duurt alleen iets langer ;). Al met al dus blij dat ik de stap heb gezet en heb vertrouwen dat ik tzt weer een keer met druppels heel rustig kan gaan afbouwen. Ben dankbaar dat het er is en mij hielp toen ik het zo nodig had. Ik kan het anderen zeker aanraden maar kies voor druppels (kan ook met sertraline evt) en hou even vol tot het maximale effect er is want het neemt nog toe na die eerste weken.
1

Escitalopram

09-03-2023 | Man | 54
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo bedankt voor u reactie. Dat is een ide 2.5 mg ga er morgen aan beginnen. Zal over 2 weken verder dit verhaal aanvullen hopelijk gaat het wat beter
1

Escitalopram

01-03-2023 | Man | 54
escitalopram (5)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo ja daar ben ik weer .mijn verhaal maar weer eens neer zetten, hopelijk een reactie .alleen word dit een wat lang verhaal. Om maar met de deur in huis te vallen, depressie, burn out, vraag het MIJ? GEEN IDE. GGZ GEEFT aan depressieve klachten,als dat het al is ,is het wel een zware!!.Heb zo mijn twijfels, maar goed hun zullen het wel weten .de klachten zijn niet bep[lees meer...]aald geweldig zelfs tot waanzin om gek van te worden, als ik dat al niet ben,moe,moe en nog eens moe. Noem het maar kompleet uitgeput. Gevolg door als maar piekeren, piekeren, en nog eens piekeren. Elke dag denken aan de dood, dag in dag uit. Het gevoel me kompleet zelf kwijt te zijn. Geen vat meer op je denken, en een zeer opgefokt, en gejaagd gevoel,En dat zonder medicijnen. Wel rhodiola rosea 4 weken geprobeerd, maar mee gestopt. Om dat het mij nog opgefokter maak .ik zal en moet aan de esitalopram, dat zie ik dus totaal niet zitten .maar dan ook echt totaal niet. Heb ik wat te kiezen nee .Heb zo een angst om er aan te beginnen, dat ik al me van alles in mijn hoofd haal en af sta te wachten bij het eerste 5mg pilletje. Ik voel me nu al echt op het randje om er een einde aan te maken. Of laat ik het zo zeggen, ik trek het gewoon niet meer.het gejaagd gevoel, de als maar negatieve gedachten, het overmatig, dwang matig piekeren, enz enz wie herkend dit??AUB REACTIE. ZAL HIER EVEN KLACHTEN OP EEN RIJTJE ZETTEN PIEKEREN DWANGMATIG (EEN CHAOS)!! Opgefokt, agressieve uitbarstingen!! Opgejaagd gevoel bijna niet meer te onderdrukken!! Bang zijn aan je verwarde piekeren, en stem of wat het ook is toe te geven, en er maar een einde aan te maken. Wie herkent dit ? .je afzonderen van de buiten wereld. Je staat er alleen voor,geen gepaste hulp. Mensen begrijpen je niet. Hulp ggz hebben maar 2 oplossingen 1 werken of antidepressiva. Maar blijkbaar niet in de gaten, een opname op dit moment voor mij het belangrijkste is. Vinden ze niet nodig blijkbaar, ook al geef je het zelf aan.de grote angst moet nog komen. Esitalopram,ik ben van mening als ik de evt bijwerkingen er ook nog boven op krijg, dan is het voor mij geen uitweg meer ,en ben ik bang er een einde aan te maken. Het enige wat een beetje helpen doet is diazepam. Moment opname dan gezegd. Wie herkent mijn verhaal. Aub reactie. Laats een vergelijkbaar verhaal gelezen, maar dit stond onder cvs vermeldingen. EEN man die gewoon kompleet op was van vermoeidheid en ook al van alles had geprobeerd. Herkenbaar wat ik hier boven schrijven doe, laat zeker iets horen. Reageren doe ik zeker trug. Hoop jullie er door heen kunnen lezen OPGEFOKT,
4

Escitalopram

21-01-2023 | Vrouw | 27
escitalopram (1mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een jaar door een zware burn-out te zwoegen, ben ik begonnen aan een microdosis (1 mg, in druppelvorm) escitalopram. Wat een wereld van verschil! Ik heb naast mijn burn-out al mijn hele leven ADHD en het “grappige” is dat ik het daar niet voor ben gaan gebruiken, maar óók verbetering in mijn ADHD symptomen merk. Echt een win-win dus. In principe is het de bedoeling dat [lees meer...]ik die ene druppel per dag niet meer neem als ik uit mijn burn-out ben gekomen, maar ik zou hier mijn hele leven aan willen blijven…
1

Escitalopram

21-01-2023 | Vrouw | 55
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dit middel heb ik gebruikt bij mijn 1e burnout. Het leek toen goed te werken, want kon weer slapen. Ik ben weer gaan werken daarna. Bleef wel wat vaag in m'n hoofd en wat vlak in gevoel. Reden af te bouwen en te stoppen na twee jaar gebruik. Daarna zeer ernstige onttrekkingsverschijnselen; zweten, paniekaanvallen, maar ook de burnout klachten in alle hevigheid terug. Tweed[lees meer...]e burnout het gevolg. Ik denk dat dit medicijn ervoor heeft gezorgd dat ik niet voelde hoe moe ik nog was tijdens mijn eerste burnout. Zou het dus zeker niet aanraden bij een burnout. Ik ben niet goed herstelt van de burnout, had rust moeten nemen ipv deze medicatie die het contact met het lichaam nog verder verminderen.
1

Escitalopram

18-11-2021 | Vrouw | 21
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn dokter schreef dit voor voor mijn gevoelens die niet oke zijn de laatste tijd snel gevoelig enz ..ookwel met angstaanvallen maar die zijn al vaak onder cotrole uit mezelf , Ik heb deze dus zoals ze vroeg in de ochtend genomen tijdens eten half uur later moest ik telkens geeuwen waar ik dan een zenuwachtig gevoel over gans mijn lichaam kreeg telkens opnieuw , ik zweet[lees meer...] oppeens enorm , draaierig , enorm moe , niet echt geconcentreed meer afwezig mezelf niet voelen maar had dit ook met bronchosedal dus vraag me dan af of t ligt aan mijn lichaam die mss op een bepaald stof niet goed reageerd? Want deze klachten heb ik dus ook gehad bij een hoest fles ,. Nujaa ik heb deze 1 dag genomen ik lig nu in bed en kan totaal niet slapen 😴 nog altijd geeuwen en een zenuwachtig gevoel rond me telkens als ik net gedaan heb met geeuwen super ambetand hopelijk een antwoord xd
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (777) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (504) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.