Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Escitalopram

68
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening
Bij  AngstX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
gewichtstoename levendige dromen nachtzweten oorsuizen verhoogde eetlust verhoogde hoeveelheid zweten vermoeidheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (164 meningen)
Depressie (162 meningen)
Overspannen/burn-out (33 meningen)
Chronische depressie (18 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (5 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
1

Escitalopram

15-06-2024 | Vrouw | 40
escitalopram (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik overweeg het te gaan gebruiken voor angsten en spanningen.. ik heb geen depressieve gevoelens. Wil juist dichter bij mijn gevoelens komen te staan omdat ik al jaren mijn verdriet niet durf te doorvoelen. En dat geeft nu spanning klachten. Ik wil therapie gaan volgen waarin ik ga leren deze emoties weer toe te laten. Ervaren jullie bij het gebruik hiervan, dat je gevoel[lees meer...]ens van verdriet worden afgestompt? Maar ook gevoelens van vreugde bijvoorbeeld? Ik zou graag willen dat ik juist dicht bij mijn emoties blijf wanneer ik dit ga gebruiken. Wat is jullie ervaring daarin?
5

Escitalopram

22-05-2024 | Vrouw | 19
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gewichtstoename nachtzweten verhoogde hoeveelheid zweten levendige dromen verhoogde eetlust

Ik gebruik het voor angst en somberheid. Ik ben er heel tevreden mee.
4

Escitalopram

19-03-2024 | Vrouw | 36
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

oorsuizen vermoeidheid verhoogde hoeveelheid zweten

Ik wil iedereen aanraden het een kans te geven. Ik slik het nu al bijna 4 jaar. Destijds was ik opzoek naar goede en relativerende verhalen maar die waren nauwelijks te vinden. Met mijn angstgevoelens dagen lang met het doosje voor mijn neus gezeten. Toen ik eenmaal de stap had genomen werden idd de angsten werkelijkheid. Ik voelde me heel raar, strakke kaken, zweten, wazi[lees meer...]g hoofd en mijn angstgevoelens... die die werden heftiger. Maar na een aantal weken begon ik verschil te merken, het ging zoveel beter! Ik sta veel nuchterder in het leven, ervaar nauwelijks nog angstgevoelens en durf te zeggen wat ik vind. Het heeft mij echt als persoon veranderd. Een jaar of twee geleden geprobeerd af te bouwen. Ik merkte binnen een maand alweer meer paniek en onrust. Ik wilde dit niet! Dan maar mét medicatie. Je mag met deze medicatie zelfs zwanger zijn dus zo erg zal het allemaal wel niet zijn! De bijwerkingen die ik nu nog voel zijn oorsuizen??, wat meer zweten en heb wat meer slaap nodig. Nogmaals probeer het gewoon!
3

Escitalopram

23-11-2023 | Man | 53
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedemiddag, ik ben nu bijna 2 weken bezig met escitalopram 10 mg. Ik merk bij mijzelf dat ik last krijg van een vreemd gevoel tov mijzelf, lijkt op vervreemding. Zijn er meer mensen die dat hebben? en gaat dat weer over?
5

Escitalopram

16-11-2023 | Man | 38
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2021 raakte ik in een depressie en een angststoornis, wat leidde tot een moeilijke periode van 5-6 maanden, inclusief een verslaving aan lorazepam van dagelijks 7,5 mg. Deze periode was extreem zwaar; ik kon slecht slapen, had constant spanning in mijn lijf, en werd er zwaar depressief van. Uiteindelijk liet ik me opnemen in Epen, maar dat maakte het alleen maar erger o[lees meer...]mdat ik omringd was door andere depressieve mensen. Met de hulp van mijn moeder besloot ik me te laten opnemen in Turkije. Daar werd ik aangemoedigd om escitalopram te nemen, beginnend met 10 mg en oplopend tot 20 mg. Na twee weken merkte ik nog geen verandering, wat me wanhopig maakte. Echter, mijn arts verzekerde me geduld te hebben en beloofde dat het medicijn zou gaan werken. Na vier weken begon mijn leven compleet te veranderen. Ik kreeg weer zin in het leven, mijn eetlust verbeterde - ik was in zes maanden 30 kilo afgevallen. Hoewel ik eerst tegen antidepressiva was, moet ik eerlijk bekennen dat dit kleine pilletje mijn leven heeft gered. Inmiddels heb ik afgebouwd naar 10 mg en het gaat perfect met me. Mijn advies is dus om niet te snel op te geven en het medicijn de tijd te geven om te werken.
5

Escitalopram

25-10-2023 | Vrouw | 35
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb dit medicijnen 2,5 jaar gebruikt voor een gegeneraliseerde angststoornis met paniek. Het heeft voor mij heel erg veel goed gedaan. Na 4 weken totaal geen angst en paniek meer. Ook de bijwerkingen waren erg gering. Ik ben ermee gestopt omdat ik merkte dat mijn gewicht omhoog ging. Het afbouwen ging ook goed, zonder erge bijwerkingen. Hopelijk kan ik zonder!
2

Escitalopram

09-09-2023 | Vrouw | 40
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedemiddag allemaal, Waar moet ik beginnen! Ben al 1 jaar onder weg met mijn depressie en angststoornis en het is verschrikkelijk en wat ik echt niemand gun. Heb vanaf 2011 setraline geslikt en dat heeft na enige tijd goed geholpen met en ben na 7 jaar slikken er 2 jaar vanaf geweest en er ook in een keer mee gestopt wat heel gevaarlijk is maar dat ging 2 jaar goed[lees meer...]. Tot ik in 2021 weer een terug val kreeg en weer begonnen ben met setraline waar ik toen op 50 mg zat en na 2 maanden me weer goed voelde in 2022 September ging mijn relatie uit van 7 jaar en kreeg ik weer een terug val waar ik een jaar later nog steeds in zit en hebben we de setraline verhoogd alleen dat deed helaas niks meer. De setraline afbouwd en begonnen met venlafaxine en de opbouw was heftig en was daar afgelopen Maart mee begonnen tot begin Augustus geslikt en zat op 187,5 mg en ook die antidepresiva deed niks en ben begin Augustus deze gaan afbouwen en ben 2 weken geleden met de opbouw van de escitolapram begonnen 1e week 5 mg en afgelopen Maandag met 10 mg. Dus ik zit in afbouw en opbouw en wil niemand bang maken maar het is echt een hel!!😔 Nu aankomende Maamdag stop ik met de Venlafaxine 37,5 mg en ga ik door met escitolapram 10 mg en slik al sinds vorig jaar December 2x daags lorazepam dagelijks en dat geprobeerd af te bouwen alleen weet niet hoe ook omdat het niks meer doet. Waar ik nu last van heb is: pijn op me borstkast,onwerkelijk gevoel de hele dag, angst is toren hoog,zenuwachtig gevoel en de hele dag denken ga ik me ooit nog normaal voelen. Zijn er mensen hier die ook last hebben van bepaalde dingen?
3

Escitalopram

23-08-2023 | Vrouw | 49
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wat is jullie ervaring met wijziging van gewicht. Aankomen of afvallen indien je kleine dosis neemt van 5 of 10 mg en vanaf wanneer begon het aankomen want hier kijk ik nu niet naar uit maar anderzijds voel ik me wel rustiger
4

Escitalopram

15-04-2023 | Vrouw | 52
escitalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb 5 jaar naar alle tevredenheid 15mg Escitolapram geslikt maar blijkt nu toch niet goed te werken na allerlei gebeurtenissen de laatste 2 jaar, nu al 2,5 weken opgehoogt naar 20 mg omdat ik de hele dag (al 5 weken) erg nerveuz ben en zit te trillen....weet iemand hoelang het ongeveer kan duren waneer dat aanslaat?....dit is echt niet leuk meer!
2

Escitalopram

11-03-2023 | Vrouw | 71
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds gebruik 5 mg veel hartkloppingen. Iemand ervaring of dit overgaat. Hoelang deze bijwerking kan Duren aub?
2

Escitalopram

09-03-2023 | Vrouw | 30
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem Escitalopram nu twee maanden in; dagelijks een halve tablet (5mg) voor het slapen gaan. Reden inname: angststoornis, extreme sociale angst en pleinvrees. Depressieve momenten, PMDD Negatief: Ik word er verschrikkelijk moe van. Ik slaap veel overdag en kan me niet goed focussen. Omdat ik niet veel kan doen door deze vermoeidheid, krijg ik stress omdat ik nu on[lees meer...]dertussen achter sta met heel veel dingen. Stress werkt niet goed voor mijn psychisch welzijn. Ik neem methylphenidate voor ADHD en deze lijkt ook minder effectief te werken in combinatie met Escitalopram. Positief: opdringerige gedachten zijn vele minder. Ik ben minder prikkelbaar en kan beter relativeren. Ik neem dingen minder persoonlijk op. Heb minder stress in de winkel. Het lijkt alsof Escitalopram de rebound van Methylfenidaat verzacht. Mijn maandstonden zijn vele minder pijnlijk, fysiek en mentaal; Ik heb minder buikpijn, heb minder stemmingswisselingen, ik lijk minder gevoelig voor prikkels van buitenaf (geluid, geuren, texturen,…) Ik moest starten met 5 mg. Als de bijwerkingen minder zijn mag ik overstappen op 10 mg, maar omdat ik nog steeds zo dodelijk vermoeid ben overdag ga ik dus nog even doorgaan met 5 mg.
2

Escitalopram

08-03-2023 | Vrouw | 76
escitalopram (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb ongeveer 10 jaar Escitalopram gebruikt 20 mg. Ging heel goed nergens last van. Op een nacht heel veel hartkloppingen, of ik dood ging. Hart was goed. Maar kon geen enkele antidepressiva verdragen. Sliep niet meer, niet meer eten, viel af en was doodziek. Naar de psygoloog, die ook arts is en begonnen met opbouwen Escitalopram 5 mg met over de dag verdeeld 3 pillen l[lees meer...]orazepam 0,2 mg. die ik later weer moest afbouwen. Nu op 15 mg Escitalopram en 1 lorazepam. Veder afbouwen va lorazepam lukt niet en het is nog niet geweldig, slaap meteen als ik op bed lig om elf uur, maar ben om 3 of 4 uur weer wakker en slaap niet meer. Vaak nog hartkloppingen en nerveus gevoel, maar eet wel weer goed. Komt niets meer bij wat gewicht betreft, eet zelfs meer dan me lief is anders val ik af en van 58 naar 55 kilo afgevallen wil ik niet nog meer afvallen. Dus alles is nog niet helemaal geweldig.
1

Escitalopram

07-03-2023 | Vrouw | 39
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik sinds een dag deze anti depressiva. Ik neem 1 pil voor het slapen gaan. In het begin voelde ik me nog ok maar s nachts werd ik overvallen door extreme hitte aanvallen zonder te zweten en de hele dag heb ik een branderig gevoel in mn lichaam. Is dit normaal en zijn er meer mensen die dit gehad hebben?
4

Escitalopram

01-03-2023 | Vrouw | 48
escitalopram (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, ik gebruik escitalopram in druppelvorm. Ik heb het gekregen voor angstgevoelens en dwanggedachtes. Momenteel zit ik al een geruime tijd (na ophogingen) op 16 druppels. Ik begon echt verschil te merken en het ging een tijdje redelijk goed. Echter merk ik sinds een paar dagen dat ik weer een onrustig gevoel ervaar. En daarbij weer dat onbestemde gevoel van angst. En m[lees meer...]et name weer in de ochtend. Is dit herkenbaar voor jullie? Maandag spreek ik de psychiater en ik wil ophoging bespreken. Als het goed is mag je bij dit medicijn 20 mg gebruiken.
3

Escitalopram

16-02-2023 | Vrouw | 43
escitalopram (5mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Begonnen met 2 druppels en per week met 1 druppel opgehoogd. Zit nu in week 4. Nu 4 dagen op 5 druppels en ervaar deze week dus al deze klachten. Ook een raar gevoel in me benen kan het niet eens omschrijven.
3

Escitalopram

04-02-2023 | Man | 57
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb dit medicijn voorgeschreven gekregen door de HA vanwege hypochondrie (angst voor erge ziektes en dood gaan) waardoor ik ook heel somber in het leven sta al een paar maanden. Ik zit nu op dag 6 en kan er eigenlijk nog weining over zeggen. Qua resultaat merk ik nog geen verschil maar heb begrepen dat dit wel een paar weken kan duren. Qua bijwerkingen valt het het wel [lees meer...]mee, ben wel meer onrustig en nerveus (zeker in de ochtenden) dan daarvoor. Ook wat last van minder eetlust maar dat had ik eigenlijk ook al daar voor door de somberheid. Ik sleep me door de ochtenden heen, gedurende de middag en avond wordt het wel beter en wordt ik rustiger. Ik hoop dat dit medicijn gaat werken voor me en ik me weer fijn en rustig mag voelen de gehele dag, want het heeft nu wel erg veel invloed op mijn gezin, mijzelf uiteraard , maar ook mijn werk. Ik kan ook zo maar huilen, zo rottig voel ik me soms, als de scherpe randjes er maar vanaf gaan ben ik al tevreden. Ik ben benieuwd naar anderen die ook net begonnen zijn wat hun ervaringen zijn, geef ze aub door. Ikzelf zal hier regelmatig posten hoe het bij verloopt.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1395) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (958) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (651) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (593) - Verslavingsziekten
Metformine (590) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (546) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (508) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (439) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.