Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Paroxetine

4
meningen

Paroxetine

paroxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (402 meningen)
Angst & paniekstoornis (314 meningen)
Angststoornis (193 meningen)
Chronische depressie (35 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (20 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (8 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
2

Paroxetine

22-01-2019 | Vrouw | 23
paroxetine (20mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb dit middel lang geleden gebruikt na een postnatale depressie,waarna er een relatie breuk volgde. Was voor mijn gevoel alles kwijt( huis,vrienden,baan,vrijheid,relatie...)Zat met een kind waar ik niks mee had,en was verder alles kwijt. Lang verhaal kort; ik werd suicidaal. Op een brug gestaan,en in polsen gesneden. Crisisdienst van (toen RPC) (..) gehad. Paroxetine gekr[lees meer...]egen. Hielp wel. Maar wil adviseren niet zomaar stoppen! Heb dat wel gedaan,en mijn auto Total loss gereden ( per ongeluk) wat je denkt is niet hoe je lichaam reageert . Die samenwerking klopt niet meer.Dus voorzichtig daarmee.
2

Paroxetine

06-10-2017 | Vrouw | 43
paroxetine (20mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Beste lotgenoten, In 2008 na een doodgeboorte halverwege zwangerschap en daaropvolgende post natale depressie aan paroxetine begonnen op aanraden huisarts. Heeft me destijds geholpen, maar had veel eerder moeten afbouwen toen klachten wegwaren. Begin dit jaar begonnen met afbouwen (zat dus 9 jaar op 20 mg per dag) van paroxetine. Zelf afgebouwd van 20-15-10mg in vier maan[lees meer...]den tijd. Ik had nog nooit van taperingstrips gehoord, dus vandaar deze manier. Had onttrekkingsverschijnselen die lastig waren, maar kon er redelijk mee omgaan. ‘Brain zaps’, spierpijnen, zwaar vermoeid, verminderde concentratie etc. Toen ik eenmaal bij de 10 mg was werd het moeilijker en ben ik me gaan verdiepen en vond ik de info over taperingstrips. Via mijn huisarts terecht gekomen bij Regenboogapotheek en begonnen met taperingstrips waarmee ik 2 mg per 28 dgn zou gaan afbouwen (dus 10-8-6-4-2-0). Het werd steeds zwaarder; veel afkickverschijnselen. Toch doorgaan, doorbijten….was immers nu al zover gekomen. Afgelopen augustus zat ik dan eindelijk op 2 mg, maar eigenlijk voelde ik me al weken slecht (diarree, raar slapen, pijn in lijf, totaal gebrek aan concentratie, wisselende stemmingen etc.). Op een gegeven moment was het zo erg dat ik strak stond van de angst en zelfs rare gedachten kreeg (“nee, ik wil niet van het balkon springen bijv.”). In paniek huisarts gebeld die concludeerde dat ik in een zware rebound zat en  voorstelde dat ik stabiliseerde op 2 mg….weer doorbijten…al zover gekomen immers. Ik heb me in die weken daarna af en aan heel slecht gevoeld, soms weer wat beter. Echter ging vorige week weer “het licht uit”….complete spanning, angst om alles te verliezen, gek te worden….de maat was vol….ik trok het niet meer. Via de huisartsenpost (het was een zondag) wat oxazepams gekregen. Volgende dag naar huisarts die voorstelde om weer terug te gaan naar 4 mg (zo nodig 6 mg), daar op te stabiliseren, dan over te gaan naar de vloeibare paroxetine, daar aan wennen (toch net iets andere samenstelling, kan weer effect op hebben) en dan nog langzamer per druppeltje gaan afbouwen. Heb me diezelfde dag op mijn werk ziek gemeld, wat niet echt makkelijk was omdat ik alleenstaande moeder ben met zzp-baan…dus niet werken is ook geen geld (heb helaas geen spaarpotje)….maar goed, ben iig blij dat er nu een plan is. Afgelopen dagen dus weer teruggegaan naar 4 mg en oxazepam om de dag door te komen, kan bijna nix, boodschappen doen en korte wandeling bos is het hoogst haalbare. Nog steeds angsten….heb het gevoel (wishfull thinking??) dat nu na 4/5 dagen de opgehoogde parox weer begint aan te slaan, doordat ik me af en toe weer een kwartiertje normaal voel. Die angstgevoelens zijn echt verschrikkelijk…al 3 kilo afgevallen in 4 dagen. Wie heeft dit ook meegemaakt? (dus vlak voor de “finish”crashen en weer omhoog moeten). Ik snak naar bemoedigende woorden en hoop zo dat ik op de goede weg ben. Ik wens iedereen alle kracht toe om ad-vrij te worden! vr gr Iris
4

Paroxetine

07-10-2015 | Vrouw | 34
paroxetine (20mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg de paroxetine voorgeschreven toen ik 8 maanden na mijn bevalling aan een postnatale depressie leed (ja, het kan echt na zo'n lange tijd duidelijk worden) Ik was erg depressief, had zeer wisselende stemmingen, had angsten etc. Voordat ik een afspraak durfde te maken met de huisarts was er ook alweer een tijd overgegaan en uiteindelijk heeft mijn man voor mij de a[lees meer...]fspraak moeten maken. Ik durfde niet. Toen ik de AD kreeg voorgeschreven, ging ik erover lezen (NOoit doen!). Ik werd enorm angstig van alle negatieve verhalen en bijwerkingen over deze AD. Bijna had ik de medicijnen niet willen slikken... Uiteindelijk ben ik begonnen met een halve dosis (10 Mg). Na twee weken had ik weer een terugval en ben ik de voorgeschreven 20 Mg gaan slikken. Na een paar weken begon de mist op te trekken. Ik kon de dingen weer helder bekijken en ik werd rustiger. De eerste tijd moet je inderdaad wennen aan de medicatie, maar laat je daardoor niet afschrikken! Ik had last van duizelingen (slik de medicijnen 's morgens, dan kun je de bijwerkingen ook beter hebben) en soms voelde ik me wat weë. Nu slik ik het al een aantal maanden en ik ben er nog steeds tevreden over. Soms wat last van bijwerkingen (nachtelijk zweten, soms wat duizelig in het hoofd als ik erg moe ben) maar het valt me echt wel mee. In de toekomst wil de paroxetine afbouwen met de vloeibare variant. Meestal lees je alleen maar negatieve dingen, omdat de positieve gebruikers er niet aan denken om hun ervaringen te delen.
4

Paroxetine

03-10-2015 | Vrouw | 44
paroxetine (10mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na de geboorte van mijn zoon een postnatale depressie gehad. Erg down, nergens plezier meer in, zwarte wolk ipv roze, angstig, niet alleen durven zijn en straatvrees. De psychotherapeut schreef me paroxetine voor met oxazepam als ondersteuning voor de eerste weken. Het heeft zeker een halfjaar geduurd voor de angsten minderden. Daarna heb ik me jaren goed gevoeld tot de[lees meer...] bijwerkingen gingen opspelen. Slaapstoornis, verminderde libido (zeg maar geen) en gewichtstoename. Extreem moe gevoel en vergeetachtigheid.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2349) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1432) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1226) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1217) - Cholesterol
Sertraline (1178) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (965) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (921) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (832) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (791) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (774) - Epilepsie
Mirtazapine (683) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (671) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (667) - Antibiotica - urineweginfectie
Efexor (660) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (636) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (635) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (611) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (608) - Verslavingsziekten
Metformine (602) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (556) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (541) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (508) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (491) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (452) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (433) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (427) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.