Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

medicijnen

Lees de ervaringen

67
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening
Bij  AngstX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (309 meningen)
Angst & paniekstoornis (187 meningen)
Chronische depressie (35 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (27 meningen)
Postnatale depressie (14 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (14 meningen)
Sociale fobie (9 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

12
03-05-2017
Vrouw, 56
Algehele tevredenheid 3

Sertraline (sertraline)
Angststoornis

Tevredenheid over

Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb jaren paroxetine geslikt (20 mg) en ben overgestapt op sertraline omdat dat minder bijwerkingen zou hebben. Het ergste vond ik dat ik heel moeilijk of eigenlijk geen orgasme kon bereiken en ik voelde me vaak moe. Dat zou met sertraline kunnen verbeteren. Ik ben begonnen met 25mg sertraline en dat leek goed te gaan, maar na 2 weken voelde ik me toch weer angstig en [lees meer...]huilerig worden. In overleg met de huisarts verhoogd naar 50 mg en nu heb ik heel veel bijwerkingen. Ik ben gespannen, heb huidtintelingen(dat gevoel als je heel erg schrikt), geen eetlust, droge mond, diaree, slecht slapen en ben heel bang dat het niet beter wordt. Ik voel me echt heel naar en weet me met mezelf geen raad. Zijn er anderen met soortgelijke ervaringen?
02-05-2017
Man, 60
Algehele tevredenheid 5

Sertraline (sertraline)
Angststoornis

Tevredenheid over

Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik ben in 2010 begonnen met Sertraline ivm straat en sociale vrees. In t begin zeg maar de eerste 3 weken verergerden mn klachten. Maar na 4 tot 6 weken een perfect resultaat. Mn klachten zijn helemaal verdwenen. Weinig tot geen bijwerkingen meer.
23-03-2017
Vrouw, 28
Algehele tevredenheid 4

Sertraline (sertraline)
Angst

Tevredenheid over

Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Na een half jaar psychosociale hulp wel enige verbetering mbt angstklachten maar het bleef een grote rol spelen in mijn leven. Op advies van psycholoog en arts Sertraline gaan gebruiken. Ik vond dit doodeng want de bijwerkingen die genoemd werden waren behoorlijk pittig. Maar ik besefte mij ook dat ik dat extra steuntje in de rug wel kon gebruiken. Met buikpijn begonnen aa[lees meer...]n de eerste tablet, ik moet wel zeggen dat het pas echt begon te werken na 8-10 weken. Bijwerkingen in het begin waren sufheid, iets toename van angst en paniek. Waar ik heel bang voor was waren de heftige dromen, hier heb ik geen last van gehad, omdat de dokter adviseerde de tablet dan in de ochtend te nemen. De eerste weken zijn redelijk zwaar, omdat de symptomen iets kunnen verergeren, maar als je weet dat dit erbij hoort kan je dit ook weer opvangen. Ik gebruik dit middel nu 4 maanden en ik merk zeker verbetering. Toch moet je het grootste gedeelte zelf doen, dit middel is zeer geschikt als steuntje in de rug. Ik ging weer goed slapen en de scherpe randjes gingen er vanaf. Piekeren nam ook af. Ik begon mij steeds vaker goed te voelen. Eerst was dit maar een uurtje per dag, nu heb ik dit hele dagen achter elkaar. Soms nog een rotdag maar die is goed op te vangen. Heb vooral tijdens mijn menstruatie last van hartkloppingen, maar de arts gaf aan dat dit echt onschuldig is. Hartkloppingen is dus het enige irritante wat ik tot nu toe ervaar. Voor iemand met angst en paniek klachten is dat niet heel handig, maar ik heb het er zeker voor over. Voor iedereen die net als ik, bang is om medicatie te slikken; zet even door, het is 't meer dan waard als je angstklachten afnemen! Ik kan nu weer genieten van de kleine dingen, die ik voorheen helemaal niet meer zag omdat angst mij opslokte! Voorlopig blijf ik dit gebruiken icm psychosociale hulp. Ik boek geweldige vooruitgang en hoop in 2017 nog af te kunnen bouwen. In een periode dat ik dit zeer hard nodig had heeft dit me uit een dal getrokken.
10-02-2017
Vrouw, 34
Algehele tevredenheid 3

Sertraline (sertraline)
Angststoornis

Tevredenheid over

Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5

15-01-2017
Vrouw, 32
Algehele tevredenheid 5

Sertraline (sertraline)
Angststoornis

Tevredenheid over

Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik gebruik het medicijn al 13 jaar, tussentijds enkele keren afgebouwd en gestopt, maar ik functioneer niet zonder deze medicijnen. Te veel sociale angst. Daarvoor helpt het medicijn enorm goed, een wereld van verschil met en zonder deze medicijnen. Ik heb nooit last gehad van bijwerkingen. Ik kan alleen iets minder makkelijk huilen, maar dat komt misschien doordat ik de [lees meer...]puberteit nu wel voorbij ben. Lachen kan ik nog steeds even hard. De Sertraline van Sandoz, Mylan en Pfizer zijn perfect! Enkel Ranbaxy doet helemaal niets, mijn huisarts heeft ervoor gezorgd dat ik dat merk niet meer krijg. Ja, ik slik de medicijnen al erg lang, maar na diverse slechte ervaringen met stoppen blijf ik het toch maar gebruiken.
18-11-2016
Vrouw, 50
Algehele tevredenheid 3

Sertraline (sertraline)
Angststoornis

Tevredenheid over

Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Voorgeschreven voor angst en spanning tijdens menopause. Eerste 2 weken 25 mg, daarna en nog altijd op de 50mg. Weinig bijwerking in het begin. Alleen de eerste dag erg misselijk, duizelig, lichthoofdig. Eerste maand al mijn humor terug, blij wakker worden, en dat is erg fijn. Momenteel in de 8e maand van gebruik, stuk minder angst, en merk dat ik veel te makkelijk denk ov[lees meer...]er bijv. verantwoordelijkheid, te blasé. Geen motivatie en erg moe. Ik ben petit en altijd aardig slank geweest. Gewicht prima te controleren, (dietiste) ook na de geboorte van onze kinderen. Binnen 8 maanden ruim 6 kilo aangekomen, allemaal om de buik en geen schijntje van taille meer...Vegetariër, drink geen alchohol, beweeg veel. (Kinderen, huishouden en een full time baan waarbij ik relatief veel reis). Ongeacht hoe gezond (en weinig) ik eet, valt ik geen gram af, blijf maar aankomen. Voel me absoluut niet prettig in dit lijf, en kan niets meer aan uit mijn garderobe. (Zit al langer in de menopause, maar ben pas aangekomen tijdens het gebruik van Sertraline). Ik wil afbouwen naar 25 mg, ondanks dat ik heb begrepen dat de bijwerkingen behoorlijk heftig kunnen zijn. De zogenaamde "brain zaps" ofwel electrische schokjes heb ik sowieso altijd al als ik maar een halfuur later als gebruikelijk de Sertraline inneem. Hoop echt een balans te vinden tussen "blij voelen" en iets afvallen....
26-10-2016
Vrouw, 48
Algehele tevredenheid 1

Sertraline (sertraline)
Angststoornis

Tevredenheid over

Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb vanaf het eerste moment van inname een zeer slecht gevoel gekregen. Met Oxezapam kon ik dit reguleren. Echter nadat ik deze niet meer innam ben ik in een hel beland. Misselijk, vreselijke onrust in mijn lijf. Dood gevoel. In 2 weken 5 kilo afgevallen. Een regelrechte hel. Dit medicijn is puur gif voor mij. Nooit meer. Nu heb ik een ander middel en kan daar nog nie[lees meer...]ts over zeggen.
26-06-2016
Man, 13
Algehele tevredenheid 5

Sertraline (sertraline)
Angst

Tevredenheid over

Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
ik ben heel blij dat ik het neem. ik voel me veel beter in me vel sociaal met de mensen lukt het ook al beter. het helpt me meer met minder spanning te krijgen bij drukte en bus, trein,winkels met veel mensen, en piekeren. ik ben heel blij dat het piekeren meer voorbij gaat want ik moest over alles nadenken het was kei lastig maar ik ben heel tevreden dat sertraline helpt.
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2171) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1150) - Cholesterol
Champix (1077) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1040) - Depressie - antidepressiva SSRI
Citalopram (999) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (848) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Sertraline (828) - Depressie - antidepressiva SSRI
Tramadol (813) - Pijn - morfine-achtigen
Venlafaxine (799) - Depressie - antidepressiva overig
Omeprazol (737) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (691) - Epilepsie
Metoprolol (653) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (633) - Depressie - antidepressiva overig
Metformine (545) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (540) - Anticonceptie - eenfase
Amitriptyline (535) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (530) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Mirtazapine (519) - Depressie - antidepressiva overig
Amoxicilline (497) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Lexapro (484) - Depressie - antidepressiva SSRI
Wellbutrin XR (460) - Verslavingsziekten
Concerta (454) - ADHD - psychostimulantia
Implanon (hormoonimplantaat) (439) - Anticonceptie - overig
Furabid (410) - Antibiotica - urineweginfectie
Roaccutane (404) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (395) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Diclofenac (390) - Pijn
Crestor (387) - Cholesterol
Ritalin (384) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (376) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.