Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1
mening

Atorvastatine

atorvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening
Bij  MaagzuurX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hoog cholesterol (210 meningen)
Hartinfarct (36 meningen)
Diabetes type 2 (9 meningen)
Angina pectoris (6 meningen)
Diabetes type 1 (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Atorvastatine en hoog cholesterol

 (29-04-2014)

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

1
1

Atorvastatine

15-05-2012 | Vrouw | 65
atorvastatine
Maagzuur
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
ik gebruik al ruim 15 jaar losec vanwege een scheurtje in mijn middenrif en daardoor last van reflux; thyrax 2x 0,1 mg en 1x 0,025 mg vanwege een traag werkende schildklier ; 100 mg ascal cardio-neuro, vanwege een aantal tia's, licht diabetes type 2 , (maar geen medicijnen daarvoor )glucose is 6 en vanwege een verhoogd cholesterol( 6,7, al een aantal keren diverse soorte[lees meer...]n statines gebruikt. In het begin simvastatine, maar vanwege problemen met dit medicijn pravastatine geprobeerd, daarna lipitor en na een aantal weken niets gebruikt te hebben door de huisarts weer overgehaald om toch weer iets tegen te hoog cholesterol te proberen en nu weer atorvastatine, maar dat blijkt hetzelfde te zijn als lipitor. Ik ben een redelijk actief persoon, maar bij het eerste gebruik van simvastatine is het snel bergafwaarts met mij gegaan. Van een actief persoon veranderde ik binnen korte tijd in een wrak. Al mijn spieren deden zeer ik was zo stijf als een plank geworden en ik kon steeds minder en moest me steeds vaker bij mijn werkgever afmelden omdat ik te moe was en teveel pijn in mijn lijf had. Op een gegeven moment kon ik zelfs niet meer naar het eind van de straat lopen (ongeveer 100 meter) de trap naar de 1e verdieping leek wel de Mount Everest en ik kreeg ook steeds meer het idee dat ik te weinig zuurstof binnen kreeg. Als het warm weer was leken de ademhalingsproblemen groter te worden. Ik ben toen met de simvastatine gestopt omdat ik op het internet iets had gelezen over deze problemen en statines. Het ging na het stoppen met dit medicijn steeds beter, totdat de huisarts mij overhaalde om een andere statine te gebruiken; pravastatine, wat resulteerde in dezelfde verschijnselen. Weer gestopt en daarna weer eens aan de lipitor voor 10 dagen. Wegens dezelfde problemen weer gestopt en nu sinds gisteren aan de atorvastatine; gisteravond 1 pil genomen en vandaag in de middag weer vreselijke pijn in de spieren en doodmoe. Ik stop nu echt definitief en zal me door de huisarts niet meer over laten halen om deze chemische rommel nogmaals te gebruiken. Men weet in het begin niet waar al die nare klachten vandaan komen en soms zijn er vele jaren verpest. Als dit zo ernstig op de spieren werkt, wat dan met de spieren van de ademhaling en die van de hartspier en met de rest van de organen? Je bent zo elke dag een beetje aan het doodgaan en als dat dan ook werkelijk gebeurt kan de dokter altijd nog zeggen dat het wel geholpen heeft je cholesterolwaarde wat lager te laten zijn, maar de kwaliteit van je leven is er de laatste tijd wel ernsig door verpest!
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2317) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1341) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1181) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1079) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (929) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (807) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (760) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (635) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (626) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (622) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (609) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (582) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (573) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (525) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (451) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (424) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.