Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

32
meningen

Simvastatine

simvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-07-2020

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hoog cholesterol (716 meningen)
Diabetes type 1 (15 meningen)
Diabetes type 3 (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

12
1

Simvastatine

11-04-2014 | Vrouw | 67
simvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
In 2008 werd diabetes ontedekt en moest ik medicatie gaan gebruiken; ik werd nogal vermoeid en had spierpijn; maar omdat ik problemen had in de privesfeer en een verhuizing voor de kiezen kreeg, dacht ik dat het daardoor kwam. Tijdens de verbouwing en het geklus werden die armen zo moe, dat ik ze niet meer kon optillen. Mijn sport, tennis, moest ik opgeven vanwege die arm[lees meer...]en. Ook het oppassen op mijn babykkleinkind werd een zware klus, flesje geven en de trap optillen van de baby was bijna niet te doen, van de pijn. Dit duurde zo'n jaar of 4, waarin ik bij de fysiotherapeut, en een osteopaat terecht kwam. Dat verlichtte wel enigszins de problemen, maar niets hielp voldoende en ik maar slikken. Eind vorig jaar heb ik verzocht om een foto te mogen laten maken, waaruit bleek, dat er een scheurtje in een spier van de rechterbovenarm zat. Pas in februari dit jaar ben ik uit mezelf gestopt, omdat ik kritische geluiden uit Duitsland op simvastatine had vernomen. Binnen een maand werd mijn pijn minder en voelde ik me beter worden. De pijn verdween geheel!!!!Omdat de cholesterol was opgelopen naar 6.3 en dat voor een diabetespatient te hoog wordt bevonden, ben ik weer begonnen met andere statines, maar na de proefperiodes stopte ik weer omdat de spierpijnen weer terugkwamen. Nu gaan we beginnen met modalim, maar over 14 dagen weet ik daar ook meer van. Daarna stop ik totaal en zal grijpen naar andere middelen, zoals omega 3. Maar dat is een ander traject, ik had nu gekozen voor het reguliere traject met pillen, maar zal overstappen naar het alternatieve circuit als ik hier niet voldoende wordt geholpen.
5

Simvastatine

28-03-2014 | Man | 67
simvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Na mijn 2e TIA kwam ik bij een internist in het ziekenhuis. Mijn cholesterol was te hoog. Aanvankelijk kreeg ik Simvastatine 40 mg. Mijn cholesterol ging te veel omlaag. Nu slik ik 20 mg. Het gaat heel goed en de cholesterol is niet te hoog, voor mij een heel goed middel en ik heb geen bijwerkingen.
2

Simvastatine

14-02-2014 | Man | 57
simvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
In 2010 werd Diabetes 2 geconstateerd en tevens polyneuropathie (bij mij overgevoeligheid onderkant voeten, tintelingen en branderigheid, pijnlijke steken soms). Kreeg simvastatine voorgeschreven vanwege Diabetes 2 conditie (naast Metformine). Ik heb nooit last gehad van hoge cholesterol waardes en met gebruik gingen de waardes verder omlaag. Maar ik kreeg last van dromen [lees meer...]met angst associaties (als ik wakker werd en droom analyseerde was het een raadsel waar die angst verschijnselen vandaan kwamen). Mijn huisarts wilde de dosering (40mg) niet minderen (20mg) dus ik ben zelf halve pilletjes gaan slikken (1 jaar geleden). De waardes stegen wel iets maar ruim binnen marge. De angstverschijnselen zijn verdwenen. Vanwege slechte interactie met huisarts ben ik ook naar een andere huisarts gegaan.
1

Simvastatine

01-02-2014 | Vrouw | 67
simvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Eind december 2013 werd de diagnose hoog cholesterol (9.7) en diabetes 2 (20.9) gesteld. Ik ben dun en heb een lage bloeddruk . Kort na het gebruik van simvastatine kreeg ik ontlastingsincontinentie. Ben nu twee dagen gestopt, en het lijkt weer normaal te worden. Stopen met Metformine, dus méér insuline spuiten, had geen invloed op de ontlastingsincontinentie. Herkent ie[lees meer...]mand dit (onoverkomelijke) probleem met Simvastatine?
5

Simvastatine

13-09-2013 | Vrouw | 67
simvastatine (40mg)
Diabetes type 2
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Sinds 6 Juni 2005 gebruik ik Simvastatine, zonder dat ik een te hoog cholesterol had.Wel ben ik diabeet.. Ik lag in het ziekenhuis voor een Hallux Rigidus operatie en traditiegetrouw komt dan de internist van het ziekenhuis een praatje maken .Nu vertelde hij me dat ze uit voorzorg alle diabetes patiënten Simvasatine wilden voorschrijven en nog een middel maar dat ben ik ev[lees meer...]en vergeten. Ik heb dit eerst overlegd met mijn huisarts en hij zei: "Doe het maar want in jouw fam. komen er nu eenmaal veel hart en vaatziekten voor. Ik heb veel nare verhalen gehoord over Simvastatine.O.a. over de man van een heel goede vriendin en via Radar, maar mij doet het echt helemaal niets geen enkele bijwerking kan ik ontdekken en mijn neuroloog test af en toe via een bloedprik mijn spieren.
2

Simvastatine

13-05-2013 | Vrouw | 57
simvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Diabetes type 2 met licht verhoogd cholesterol 235. Simvastatine verlaagd cholesterol perfect. Dus gedurende meer dan twee jaar elke dag een pilletje. Schouders en heupen doen pijn maar ik denk dat dit artrose is. Linkerheup is zo stijf dat ik amper kousen en schoenen kan aantrekken. Tot ik krampen krijg in de bovenbenen. Dan lees ik de bijsluiter en besluit te stoppen m[lees meer...]et deze medicatie. Na één week is de situatie al enorm verbetert. Ik kan me zonder pijn omdraaien in bed en slaap heerlijk zonder pijnstillers.
2

Simvastatine

16-03-2013 | Man | 64
simvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Na langdurig gebruik, in toenemende mate pijnen, vooral het onderlichaam en de benen. Hierdoor ernstige slaap problemen. Heb na veel adviezen van andere gebruikers en van deskundige in de medice wereld, o.a. verpleegkundige, heel hard moeten strijden met artsen om er mee te mogen stoppen. Hierbij werd door artsen opgemerkt dat je dan maar een andere arts moet zoeken, du[lees meer...]s je wordt onder druk gezet. Voorlopig gestopt met toestemming cardioloog, let op, voorlopig. Groetjes, John
2

Simvastatine

14-02-2013 | Vrouw | 48
simvastatine
Diabetes type 2
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Na diagnose Diabetes type 2 ook verplicht aan de Simvastatine. Nooit meer grapefruit eten, dat viel wel even tegen. In de loop van de tijd diverse klachten zoals stijve handen en voeten smorgens, overdag bij lang stilzitten alles stram wat geen reuma oid bleek te zijn met Simvastatine gestopt. Eerste 3 dagen geen verandering te merken. Daarna lichte verbetering in pijnkla[lees meer...]chten maar waar ik het meest blij mee ben, mijn glucose waardes zijn een heel stuk gedaald, kan met minder insuline toe en sta smorgens op met waardes tot krap 6, Dat was daarvoor regelmatig 8 of 9 +, ik wordt hier helemaal vrolijk van! Dag simvastatine.... bij mij pas je niet.........
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2234) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1176) - Cholesterol
Citalopram (1157) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1140) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1096) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (936) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (863) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (856) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (849) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (761) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (724) - Epilepsie
Metoprolol (705) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (647) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (576) - Depressie - antidepressiva overig
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (575) - Anticonceptie - eenfase
Amitriptyline (574) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (571) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Metformine (564) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (527) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (515) - Verslavingsziekten
Furabid (503) - Antibiotica - urineweginfectie
Lexapro (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Implanon (hormoonimplantaat) (484) - Anticonceptie - overig
Concerta (465) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (441) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (420) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (410) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (405) - Pijn
Euthyrox (404) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Crestor (395) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.