Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

12
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
afwezig voelen beïnvloedt het centrale zenuwstelsel duizeligheid hoofdpijn misselijkheid wazig zien

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (486 meningen)
Angst & paniekstoornis (377 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (62 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (25 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
5

Citalopram

10-04-2024 | Vrouw | 28
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

duizeligheid misselijkheid wazig zien hoofdpijn afwezig voelen

Na heel erg veel wikken en wegen tòch de sprong in het diepe gewaagd om te beginnen met antidepressiva. Ik zit inmiddels ruim anderhalf jaar thuis vanwege cptss. Inmiddels heb ik mijn ptss overwonnen, maar bleef ik tot mijn eigen teleurstelling depressieve gevoelens hebben, stemmingswisselingen, dwangneigingen en piekerde ik veel. Dus ben ik over mijn kritische ste[lees meer...]m heen gestapt en in overleg met mijn psychiater begonnen met 20mg Citalopram. Mijn psychiater is een voorstander van gelijk op een juiste dosering starten zodat je niet al te lang last hebt van de bijwerkingen met het opbouwen. De bijwerkingen waren vooral lichamelijk pittig (deze hielden zo’n 2-3 weken aan), maar ik voelde tegelijkertijd ook bijna direct (waarschijnlijk placebo, maar daar heb ik geen problemen mee haha) een positief verschil. Ik ben energieker, voel me lichter in mijn stemming en heb meer draagkracht en belastbaarheid! Na zo’n 2 maanden verhoogd naar 30mg omdat ik benieuwd was of dat een NOG beter effect zou hebben (je bent perfectionist of je bent het niet…), maar de opbouw was verschrikkelijk en ik had voornamelijk meer last van de vervelende bijwerkingen dan dat het een positieve invloed had op mijn stemming. Dus ik ben nu weer aan het afbouwen naar 20mg. Ik zou het oprecht iedereen die twijfelt aanbevelen. Er hangt zo’n stigma rondom antidepressiva, maar het is simpelweg een extra stofje nemen welke je hersenen zelf onvoldoende in staat zijn om aan de maken. Als je ijzertekort hebt, neem je ook een hulpmiddel op dit aan te vullen, toch? Probeer het niet te zwaar te maken voor jezelf/er teveel lading aan te geven. Dit was waarom het mij zoveel tijd heeft gekost om aan te geven dat ik een hulpmiddel zou willen uitproberen. Dus bij deze een hart onder de riem als jij momenteel door dezelfde twijfels ervaringen aan het onderzoeken en afwegen bent! Als het helpt is dat alleen maar een hele verademing! Gun jezelf dat steuntje in de rug :)
4

Citalopram

25-02-2024 | Vrouw | 67
citalopram (30mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

beïnvloedt het centrale zenuwstelsel

Hallo ik lees dat er meer mensen zijn die van citrolapram erge klachten hebben. Ik begon met 10 mg en kreeg zo'n angstklachten dat ik dood wilde. Slikte Ook prednison en thyrax dacht eerst dat t daar aan lag maar nu ik met de prednison gestopt ben heb ik nog steeds zo'n vreselijk onrustig lichaam. Ben nu ook nog overgeschakeld op een ander merk daar mylan niet meer lever[lees meer...]baar is maar ook daar wordt t niet beter van de zenuwen blijven door mijn lijf gieren voel me niet meer mezelf Wie heeft er ook deze ervaringen met citrolapram
5

Citalopram

27-07-2023 | Vrouw | 85
citalopram (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb Ilona sins 4 jaar enig nog niet erg bekend. Kan niet meer los staan en ook niet lopen.
5

Citalopram

13-04-2023 | Vrouw | 43
citalopram (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na mijn kankerdiagnose en die van mijn zus raakte ik overspannen, ik kon niet meer. Het begon met hyperventilatie en daarna paniek en angstaanvallen. In eerste instantie oxazepam gebruikt maar dat hielp niet genoeg. Toen voor de zoveelste keer naar de huisarts en tegen mijn gevoel in begonnen met 10 mg. De eerste 2 weken waren een hel, alles werd nog eens erger. Maar ik hi[lees meer...]eld vol! Nu bijna 7 weken later voel ik me een ander mens. Geen oxazepam meer, ik kan weer lachen ipv huilen de hele dag en durf weer naar de toekomst te kijken. Al moet ik dit mijn hele leven slikken, dat boeit me niet. Het helpt me.
4

Citalopram

07-01-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruikte bijna 2 maanden 10mg en nu sinds een paar dagen 20 mg. Ik had de eerste paar weken wel last van bijwerkingen zoals moeheid maar merkte van de 10 mg na 2 weken al een positief effect en werd steeds vrolijker, was eigenlijk niet meer echt somber geweest en had onder andere ook meer energie. Maar sinds ik ben opgehoogd naar 20 mg merk ik dat ik me ontzettend somb[lees meer...]er voel, heb geen energie meer en kan me niet concentreren. Is dit normaal?
4

Citalopram

01-12-2022 | Vrouw | 66
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik merk de laatste tijd dat ik vaak last heb van manieën. Gebruik dit medicijn al jaren. Voorheen samen met fluanxol. Fluanxol gestopt sinds 5 maand. Best een afspraak maken met huisarts om hierover te praten.
4

Citalopram

12-10-2022 | Vrouw | 36
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had een kort lontje en kon dingen moeilijk los laten. Alles moest perfect en ik was de enige die dat kon, dacht ik. Nu een jaar verder voel ik me veel beter. Sinds het gebruik van Citalopram geen ruzie meer gehad met mijn man en ik ben veel relaxter en het leven is echt veel leuker. Alleen ik ben behoorlijk wat aangekomen in kilo's, ook nog best vermoeid. Ik kan gerust [lees meer...]elke dag een middagdutje doen. En vergeetachtig, waar ik normaal mensen na 1 keer ontmoet te hebben niet meer vergeet, herken ik mensen een dag later niet. Ik vergeet echt veel en dat zet me aan het twijfelen om te minderen. Iemand hier ervaring mee?
3

Citalopram

31-07-2021 | Vrouw | 63
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb voor de 2de keer een burn out, heb de eerste keer een paar jaar Citalopram gebruikt. Heb vorig jaar onder begeleiding van de huisarts afgebouwd. Heb nu weer dezelfde klachten en ben opnieuw met dit medicijn gestart.
5

Citalopram

24-06-2021 | Vrouw | 41
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb het ruim 3 jaar afgehouden om te beginnen met anti depressiva. Maar ik had het 10 jaar geleden al moeten hebben. Ik sliep al goed en slaap gelukkig nog steeds goed. Ik pak ze rond 20u. Ik ben alleen beetje lui geworden en kan moeilijker opstaan. Ik had ernstige klachten. Zeker tegen mijn menstruatie. Dan kon ik mezelf wel iets aandoen. Mijn stemming is stabieler. Ik[lees meer...] voel me rustig en positiever. Ik slik vit D en C en B12 en krill olie om duizeligheid te voorkomen. Ik slik om de dag ook mariadistel om de reiniging van mijn lever te bevorderen. Hopelijk heeft iemand die echt een steuntje in de rug nodig heeft iets aan mijn informatie.
4

Citalopram

31-03-2016 | Man | 27
citalopram (40mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Geweldig paardenmiddel. Na 3 weken merk je al resultaat en ga je meer doen. Veel mensen schrijven dat ze zichzelf niet meer zijn en bijvoorbeeld heel gek gaan doen: nieuwe baan, vriendin, huis enz. Bij mij is dit zeker niet het geval geweest. Je overwint makkelijker angsten en gaat makkelijker drempels over. Weet goed wat je slikt en neem voldoende nachtrust. In combina[lees meer...]tie met alcohol heel rustig opbouwen aan het begin. Een biertje komt 2 keer zo hard aan.
4

Citalopram

30-03-2016 | Vrouw | 27
citalopram (40mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

5

Citalopram

20-04-2015 | Vrouw | 46
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.