Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

375
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (350 meningen)
Angststoornis (196 meningen)
Chronische depressie (61 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (23 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Psychische klachten (10 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
4

Citalopram

05-09-2023 | Vrouw | 29
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Gebruik dit medicijn inmiddels al weer 10 jaar. 2x geprobeerd af te bouwen waarvan ook 2 keer teruggevallen in depressie + bijkomende angstklachten. Als je al langer rondloopt met depressiviteit of angstklachten en je overweegt de stap naar medicatie, laat je dan vooral niet gek maken door alle horrorverhalen op het internet maar maak het bespreek bij een arts/psychiate[lees meer...]r en laat je goed inlichten. De opbouwperiode(n) heb ik als zeer heftig ervaren, maar ook dit gaat voorbij! Schaam je niet om tussendoor contact op te nemen met een hulpverlener. Zij zijn er om je door deze periode heen te helpen. Bij mij begon de medicatie rond de 6/8 weken te werken. De enige bijwerking die ik als vervelend ervaar is een gedeeltelijk verlies van libido en moeite om klaar te komen. Maar goed, als ik depressief ben, moet ik hier überhaupt niet aan denken dus hier valt mee te leven. Leven met depressie en angst is niet niks. Blijf km hulp vragen en blijft praten!
5

Citalopram

05-09-2023 | Vrouw | 84
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Patiënt was depressief, huilerig en lusteloos. Eerst Venlafaxine Aurobindeo gebruikt maar deze dosis is veel kleiner en heeft geen merkbare bijwerkingen. De Venlafaxine werkte een beetje als een drug.
4

Citalopram

25-08-2023 | Vrouw | 28
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hier een positieve review! Ik gebruik citalopram nu iets meer dan een half jaar en ik kan zeggen dat het mijn leven gered heeft! Ik pieker zoveel minder, veel minder angst en sta weer positief in het leven! Het opbouwen ging prima, de eerste week 10, daarna een week 20, toen 2 weken 30 en daarna over op 40 mg. De bijwerkingen die ik heb is wat meer vermoeidheid maar[lees meer...] dit was na een aantal maanden al veel minder. Ook libido is amper aanwezig. Enigste wat ik echt als zeer vervelend ervaar is het hyperhidrose, dus het erge zweten op mijn voorhoofd/nek/neus etc. Vooral in de zomer druipt het zweet me van mij af, erg beschamend ook. Maar ondanks dat heeft de citalopram mij gered, ik was ontzettend hopeloos, hele dagen huilen en zag het leven niet meer zitten. Nu kan ik genieten van ook de kleine dingen in het leven en voel ik mij zoveel positiever! Geen stress meer om bijvoorbeeld naar een winkel te moeten gaan, nu sta ik al in de winkel zonder er ook maar over gepiekerd te hebben.
4

Citalopram

14-08-2023 | Vrouw | 40
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ivm depressie en suïcidale gedachten van oxazepam overgestapt naar citalopram 10 mg per dag. Ik nam mijn eerste pil ‘s avonds om 19.00 in. Volgende ochtend hartstikke ziek. Enorme zweetaanval waardoor ik mijn van werk één dag heb ziek moeten melden. Ik was huiverig dat mijn suïcidale neigingen versterkt zouden worden, dat gelukkig helemaal niet. Ik heb de eerste week oxa[lees meer...]zepam ernaast geslikt. Nu ben ik 5 weken verder. De bijwerkingen vallen/ vielen mee. Zweten, vrijwel geen eetlust en wat vergeetachtigheid. Ook heb ik ervaren dat alcohol nuttigen, max twee glazen, niet heel lekker gaat. Ik merk nu al dat opmerkingen en/of situatie’s niet meer zo hard bij me binnen komen. Ik lig niet meer te piekeren en kan een paar uur gewoon thuis relaxen Ipv steeds willen vluchten en bezig willen blijven.
2

Citalopram

09-07-2023 | Man | 69
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hier voor paroxitine geslikt jaren lang ,maar veel darm problemen en buikpijn en heel veel drang, onderzoeken in het ziekenhuis niks gevonden Toen een DNA onderzoek en daar kwam uit dat ik een enzyme had wat er niet tegen kon Gestopt met heel veel ellende, Maar buikpijn darmproblemen weg Na ruim twee maanden kwamen toch weer de spanning terug ook smorgens , toen aan d[lees meer...]e citalopram 10 mg . Nu twee weken hopen dat het beter wordt. Maar met paroxitine voelde ik mij mentaal beter
1

Citalopram

01-06-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik nu vanaf mijn 17e Fluoxetine voor depressie. Nu ben ik onlangs overspannen thuis komen te zitten door mijn werk en hierdoor onwijze slaap problemen gekregen (die ik al had maar nu nog erger). Ik heb toen der tijd van de huisarts Mirtrazipine gekregen om te kunnen slapen erbij. Hier ben ik uiteindelijk mee gestopt omdat ik erg duf werd de dagen erna nog. Nu heb ik 2[lees meer...] keer aangegeven dat ik het liefst wil afbouwen omdat ik 6 jaar wel erg lang vind om deze medicijnen te gebruiken maar elke keer door de huisarts naar huis gestuurd onder het non van: Het is beter om af te bouwen als je stabiel ben (wat ik de komende jaren nog niet zie gebeuren) met je baan, je huis etc. Nu ben ik 6 weken geleden overgestapt naar Citralopam 20 mg en ben ik weer somber, huilerig en heb ik veel woede. De huisarts wil mij ophogen naar 30 mg terwijl ik er eigelijk heel erg klaar mee ben en wil afbouwen. Wat zouden jullie mij aanraden?
2

Citalopram

25-05-2023 | Vrouw | 63
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik had eerder mijn reactie geplaatst toen ik 10 mg innam van de citalopram.Sinds 6 weken begon ik met 10 mg citalopram,2 weken geleden verhoogd naar 20 mg, angstaanval had ik nooit eerder gehad heb ik nu regelmatig. Ik heb heel slechte dagen meegemaakt, o.a. onrustige nachten, wisselend met pijn en vermoeidheid, slapeloosheid. Maar terug kijken, mijn stemming is toch bet[lees meer...]er dan voorheen. De arts zei dat ik na een tijdje beter gaat voelen en de pijn minder gaat worden en om toch vol te houden en door te zetten. De zenuwpijn is teruggekeerd word ik niet vrolijk van. Ik overweeg om toch terug te gaan naar amitriptyline 25mg, of 50 mg, dat houdt mijn zenuwpijn goed onder controle maar mijn somberheid en slaapstoornis juist niet. Ik wil geen verhoging meer van de citalopram.
1

Citalopram

20-05-2023 | Vrouw | 54
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Graag wil ik weten of er meer mensen zijn die bij het gebruik van Citalopram bij inname van de eerste pil in de loop van de dag een hoge bloeddruk kregen, 150/110? Enorme onrust door druk op/in mijn lijf, hoofdpijn, slappe armen en benen, verergerde hartoverslagen. De knoop in mijn buik, die er al maanden zat, was weg maar binnen 2 uur na inname van het medicijn was ik al[lees meer...]s een dweil. Zijn er mensen die de hoge bloeddruk herkennen bij de eerste keer inname van dit medicijn, 10 mg? Dank alvast voor eventuele reacties.
5

Citalopram

09-05-2023 | Vrouw | 31
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Gebruik het nu al 2 jaar helaas, afbouwen lukt niet. Maar hierdoor ben ik echt weer mens geworden. Ik had sowieso al last van vanalles, maar na 4 weken voelde ik wel verschil. Was dan ook erg depressief en ben gelijk begonnen op 20mg. Later weer erger last gekregen en toen naar 30 mg. Gaat goed.
5

Citalopram

06-05-2023 | Vrouw | 26
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Het haalt de scherpe randjes van de prikkels en de depressie af. Meer energie en motivatie. Vooral de eerste weken bijwerkingen gehad zoals nachtzweten en oorsuizingen. Even vervelend maar dat is over gegaan. Voor mij is Citolapram een uitkomst om de dagen door te komen.
4

Citalopram

20-04-2023 | Man | 65
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
in het begin rusteloos na 3 weken prima , wel gewisseld van morgen naar avond inname ...bevalt nu prima
4

Citalopram

18-04-2023 | Vrouw | 48
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
het helpt mij om in mindere tijden het hoogf koel te houden en positief te blijven
2

Citalopram

12-04-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na lang (een jaar) twijfelen of ik wel of niet wilde starten met medicatie, ben ik afgelopen november begonnen met 10 mg citalopram. Dit hielp mij enorm, ik voelde me over het algemeen altijd redelijk goed en ik was een stuk minder somber, ik kon me beter concentreren en had meer energie. Ik had weinig last van bijwerkingen (obstipatie maar na verloop van tijd ging het weg[lees meer...]). Ik kon weer dingen doen en had zin om dingen op te pakken. Mijn motivatie was terug. Gezien ik de medicatie niet alleen was begonnen tegen somberheid maar ook voor een sociale fobie heb ik met de huisarts besloten om na 2 maanden op te hogen naar 20 mg, want voor angst hielp het helaas (nog) niet. Meteen vanaf dag 1 voelde ik me slechter en de eerste week voornamelijk heb ik me nog nooit in mijn leven zó slecht gevoeld. Iedere minuut van de dag dacht ik wanneer houd dit op, ik wilde het liefst de hele dag in bed liggen. De weken daarna werden de klachten iets minder, maar ik voelde me nog steeds slechter dan voordat ik medicatie slikte. Ik had last van enorme vergeetachtigheid, ik had een paniekaanval gehad wat ik daarvoor nog nooit in mijn leven had meegemaakt, ik trilde, was somber en was moe. Na 2 maanden merkte ik nog steeds geen verbetering en daarom besloten om weer terug te gaan naar 10 mg. Helaas werkte de 10 mg ook niet meer, wellicht omdat de 20 mg te veel was voor mij en mijn lichaam de stof helemaal niet meer tolereerde. Ik voelde me net zoals zonder het gebruik van medicatie. Na nog weer 8 weken/2 maanden ben ik ook daar mee gestopt. De afkickverschijnselen vallen reuze mee, alleen duizeligheid maar dat neemt af. Morgen heb ik een afspraak met de huisarts voor het starten van een nieuw antidepressivum. Over het algemeen ben ik heel tevreden over het gebruik van de 10 mg, dat liet me even weer zien hoe leuk het leven kan zijn, ik heb hoop dat dat gevoel weer terug komt. Mijn tip: als het medicijn aanslaat, hoog dan niet zo snel op. Wacht in ieder geval wat langer dan 2 maanden, kijk het wat langer aan, wie weet werkt het nog beter op de langere termijn.
4

Citalopram

07-04-2023 | Vrouw | 33
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De eerste week begonnen met 20mg, week was heftig maar na een week alle bijwerkingen weg( leek soms alsof ik op een andere planeet zat ). Toen opgehoogd naar 30mg…zonder problemen. Uiteindelijk opgehoogd naar 40mg. Beetje hoofdpijn en snel moe.. maar verder geen problemen! Ik ben rustiger door de medicatie en ik voel mij toch wel vaker wat beter. Wel in combinatie met ther[lees meer...]apie.
3

Citalopram

29-03-2023 | Vrouw | 50
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ga vandaag beginnen met de citalopram en vroeg me af of de Oxazepam gelijktijdig ingenomen kan worden.
1

Citalopram

19-03-2023 | Vrouw | 41
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Werkte bij mij in het geheel niet. Ook geen enkele bijwerking
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2317) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1341) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1181) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1079) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (929) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (807) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (760) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (635) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (626) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (622) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (609) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (582) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (573) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (525) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (451) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (424) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.