Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

60
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (486 meningen)
Angst & paniekstoornis (377 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (25 meningen)
Psychische klachten (12 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
5

Citalopram

23-01-2024 | Vrouw | 43
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds november 2023 slik ik citalopram. Eerst 10 dagen 10 mg. Daarna opgehoogd naar 20 mg. Mijn constante piekergedachten, slechte slaap en lichte depressie zijn bij mij al vanaf dag 1 afgenomen. Ik kan veel beter relativeren en dingen op hun beloop laten zonder me daar heel druk over te maken. Ik heb nauwelijks bijwerkingen gehad. Libido was in het begin wel lager en een[lees meer...] orgasme krijgen was moeizaam, maar dat is na een aantal weken weer beter geworden. Verder wel wat kleine veranderingen in mijn lijf, maar geen vervelende klachten.
3

Citalopram

08-05-2023 | Vrouw | 53
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik maakte mij veel zorgen altijd en om alles, dat is veel minder geworden door dit medicijn. Ik had moeite met rouwverwerking daarom kreeg ik Citalopram. Het medicijn in combinatie met veranderingen in persoonlijke omstandigheden hebben me op dit gebied best goed geholpen. Maar de bijwerkingen waren vervelend, mijn slaappatroon draaide en overdag was ik eindeloos moe en lu[lees meer...]kte het me niet wakker te blijven. Ook last van stijve gewrichten, vooral 's ochtends, plekken waar ik eerder last had van artrose speelden op. Vervelend ook de schommelingen in lichaams temperatuur: regelmatig zweetaanvallen, maar niet zoals indertijd in mijn overgang, nee echt peentjes zweten, en soms ook weer klappertanden van de kou.
2

Citalopram

21-04-2023 | Vrouw | 63
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Worstel met depressie al 30 jaar, heb verschillende antidepressiva , Amitriptyline, Mirtazapine, en om door te slapen omdat altijd een issue was temazepam, in het begin goed geholpen, Bij het afbouwen , na een aantal jaren weer depressief geworden. Mijn nieuwe huisarts adviseerde Citalopram te gebruiken. Ben sinds kort 2 weken mee begonnen. Maar tot nu toe geen effec[lees meer...]t, alleen maar bijwerkingen ,droge mond, nare dromen, wat ik minder vind is het zweten alsof ik weer de memo pauze in gaat. na het lezen van andere ervaringen denk ik dat ik toch door moet zetten volhouden en hopen dat de bijwerking minder word en de medicijn zijn werk doet. Zo niet ga ik wel afbouwen ,Las ook wat van DNA test, heeft iemand daar ervaring mee ? misschien toch onderzoeken welke medicijn het beste aanslaat
1

Citalopram

11-09-2022 | Vrouw | 52
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kamp al 24 jaar met depressie en kan het niet accepteren. Heb sinds 2 jaar citolopram. Eigenlijk vraag ik me af,hoe moet je je voelen met een anti depressiva? Wat is het e doel van werking? Moet je je er goed mee gaan voelen???? Hiervoor heb ik een andere medicatie gehad fluorexetine. Hier hield ik op een gegeven moment vocht vast en ging niet meer naar de toilet T[lees meer...]oen over gestapt naar Prozac en na leverings problemen naar citalopram
5

Citalopram

25-06-2022 | Vrouw | 42
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Afgelopen jaar zag ik het niet meer zitten. Ik had het gevoel dat er niets positiefs in de toekomst voor mij zou gebeuren. Ik zat vast in mijn traumatische kindertijd. Ineens had ik geen meer zin in het leven zag alleen de negatieve kanten van het bestaan. Citalopram van 10 mg binnen twee weken opgebouwd naar 20 mg. Het sloeg bijna meteen aan. Ineens geen piekergedachten,[lees meer...] geen melodieën in mijn hoofd neuriën, rust en goede nachtslaap. Wel wat verhoging van de alat en aspat (leverwaardes). In het begin misselijk. 6 kg aangekomen. Na 10 maanden afgebouwd. Binnen 3 maanden waren de klachten terug. Ik zit nu op 10 mg voor vier weken en daarna moet ik kijken of ik alweer tot 20 mg wil /moet ophogen maar ik denk van wel. 10 mg is beetje te weinig ik voel me nog niet helemaal mezelf. Ik denk dat voor mij wordt het een verhaal van jaar of twee totdat ik alles voor mezelf op rij kan zetten. Heeft iemand een ervaring met langdurig gebruik van citalopram? Kan het meer dan twee jaar of chronisch worden gebruikt?
3

Citalopram

12-04-2022 | Vrouw | 53
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
7 maart met 10 begonnen Op 23 maart opgehoogd naar 20 Nog steeds heftige bijwerkingen maar ik wil het zeker 4 tot 6 weken de kans geven Helaas weinig begeleiding hierbij Ik moet er doorheen Vooral de misselijkheid en onrust zijn dingen waardoor het leven niet fijn is Maar ik hoop dat dat verdwijnt Nu bang ik het op met Oxazepam
5

Citalopram

03-04-2022 | Man | 58
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn man is fulltime docent, door oplopende werkdruk in combinatie met het moeilijke lesgeven in Corona-tijd uitgevallen met fikse burn-out. Gesprekken met psycholoog waren prima maar energie/weerbaarheid bleef erg laag. Na 10 maanden werd een onderliggende chronische depressie geconstateerd en werd Citalopram voorgeschreven. Eerste paar dagen erg duf overdag, daarom ging[lees meer...] hij het om 20:00 innemen. Resultaat: na 30 jaar slaapproblemen kon hij voor het eerst weer goed slapen en ook 's nachts doorslapen na toiletbezoek! De energie gaat vooruit door de goede nachtrust en hij voelt zich elke week beter. Voorzichtig aan kunnen beginnen met re-integreren. Volgt nog wel therapie om te dealen met persoonlijke eigenschappen die voor hem valkuilen vormen. Komen niet alleen door de depressie, maar ook door strenge opvoeding. Ongelooflijk dat dat na zoveel jaren nog van zoveel invloed kan zijn op iemand. Maar er gloort hoop! Na jarenlang nooit "boven de lijn" te kunnen komen, lukt dat nu wel. Hij heeft weer plezier in dingen en is soms zelfs tevreden over zichzelf, ziet het leven "lichter". Hij is altijd wars geweest van pilletjes innemen, maar wou nu zelf ook dat hij dit 30 jaar eerder had gedaan! Medicijnen innemen vond hij een soort "zwaktebod", komt ook voort uit zijn opvoeding. Gelukkig is hij nu helemaal "om" en heb ik mijn leuke man weer terug!
1

Citalopram

04-11-2021 | Man | 42
citalopram (40mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
ik gebruik deze citalopram 40 mg sinds 2 weken , geen effect (geen verbetering)zelfs meer angst storingen dan voor dat ik deze medicijn gebruik, heel veel maag en darm problemen, hartstoringen en verstopping (WC) problemen.... ik ben nog bezig van opbouwen (om de 2 dagen 1 druppel meer tot 10 druppels per dag . ik hoop dat deze alleen bijwerking zijn en over tijd dat i[lees meer...]k me eindelijk beter (normaal) voel. (het is 02:05 uur in nacht en ik heb heel erg maag&darm problemen zelf als ik een glas water wil drinken. heb een gevoel dat ik straks niet meer ben en heel veel zorg , angst ,depressie, slecht idee problemen ....
4

Citalopram

01-05-2021 | Man | 60
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na mijn eerste pil van 20 mg had ik besloten om dit medicijn nooit meer te nemen: drie dagen lang was ik geestelijk van de wereld. Constant gapen, erg moe en nauwelijks in staat iets te doen. Na maanden van depressie toch overtuigd door mijn psychiater dat ik het nog maar eens moest proberen: "Wat doe jij jezelf aan zonder medicijnen!". Ik had vertrouwen in deze man en h[lees meer...]eb het met druppels opnieuw geprobeerd. Beginnend met 1 druppel van twee mg. Zelfs daar merkte ik al wat van. Nu na 4 maanden slik ik 8 mg per dag. Erg weinig voor een man van 86 kg, Maar het werkt. Na twee jaar zware depressie, diverse sterfgevallen, scheiding, kinderen kwijt, enz. Kijk ik nu relaxter tegen het leven aan. Voel minder frustratie, geen suïcidale gedachten meer, toleranter en geniet soms weer van het leven. Het enige negatieve effect is op mijn seksleven. Klaarkomen en opwinding lukt nog wel, maar het gaat met veel moeite. Wie weet verdwijnen deze bijwerkingen.
3

Citalopram

18-02-2021 | Vrouw | 27
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
(..) (Let op: deze mening is aangepast, persoonlijke verwijzingen zijn verwijderd).
4

Citalopram

17-01-2021 | Man | 67
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
werkt perfect
4

Citalopram

13-01-2021 | Man | 40
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
SInds 3 maanden gebruik ik citalopram. De stress die ik lichamelijk voelde door de depressie, is helemaal weg, in m'n hoofd blijft het vooralsnog wel spoken. Vooral de eerste dagen veel last gehad van de bijwerkingen, daarna werd het snel minder en nu weinig tot geen last van de bijwerkingen. Af en toe wat vergeetachtig, afwezig, onverschillig. Het haalt voor mij de 'scher[lees meer...]pe randjes' van de depressie af zodat ik enigszins kan functioneren en de dagen door kan komen. Ik wist niet wat ik ervan kon verwachten, gebruik verder geen enkel medicijn (zelfs geen pijnstillers). Het feit dat het de stress van mijn gedachten op mijn lichaam weg heeft gehaald, betekent voor mij dat het zeker wel helpt in het herstel/onder controle houden van de depressie.
4

Citalopram

19-12-2020 | Vrouw | 37
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De reden dat ik deze medicatie slik is omdat ik als HSP veel last heb van mijn emoties. De eerste 2 weken had ik bijwerkingen zoals veel moe zijn en gapen. Verder 9 dagen hoofdpijn gehad. Bij een keer vergeten dosis ook erg zware hoofdpijn gehad. Voel me nu best goed. Ik kan ook nog genieten, maar dat hele intense is overal nu vanaf. Niet meer zo primair reageren, alle[lees meer...]s zwaar opvatten, explosief boos of enorme huilbuien. Het leven is aangenamer, maar nog steeds geen makkie. Ik hoop dat ik mijn dosis in de toekomst niet hoef te verhogen. Zet 'm op mensen!
5

Citalopram

28-07-2020 | Man | 15
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Citalopram

27-07-2020 | Vrouw | 18
citalopram (30mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na uitblijven van effect bij fluoxetine, over gestapt op citalopram. Meerdere keren de dosis veranderd, maar het heeft mij helaas nooit geholpen. Overigens ook geen bijwerkingen gehad.
5

Citalopram

22-07-2020 | Vrouw | 63
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het duurde bij mij ongeveer 3 maanden voordat het goed ging werken. Ik slik 10 mg. En ga niet hoger. De eerste weken waren de bijwerkingen vreselijk. Na ongeveer acht weken had ik geen paniekaanvallen meer en ging me langzaam beterder voelen. Na 3 maanden ging ik meer goede dagen krijgen als slechte dagen. Ik slik het nu 2 jaar en ik voel me heel goed erbij. Ik heb wel [lees meer...]geleerd geduld te moeten hebben want soms is het uitzichtloos. Maar bij slaat het aan.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.