Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

147
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (153 meningen)
Angststoornis (66 meningen)
Overspannen/burn-out (25 meningen)
Chronische depressie (17 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (4 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
2

Escitalopram

12-03-2023 | Vrouw | 43
escitalopram (8mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb vanaf de 8 druppels escitalopram een brandend gevoel in me armen alsof ik van binnen in de fik sta. Van buiten niks te zien. Ook niet rood. Had u dat ook? Vanaf morgen ga ik naar 10 druppels.
2

Escitalopram

08-03-2023 | Vrouw | 70
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Antwoord vooe vrouw van 39 jaar. De hitteaanvallen en branderig gevoel verminderen met de tijd. Neem ze nu 6 weken en begint te minderen. Heel beangstigend die hitte aanvallen.
3

Escitalopram

07-03-2023 | Vrouw | 37
escitalopram (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben in september 2022 helemaal gestopt met de escitalopram (10mg) Heb dit destijds 2,5 jaar geslikt. Ik dacht stabiel te zijn en heb netjes afgebouwd. Langzaam kwam er weer lichte paniek terug wat steeds erger werd en helaas weer moeten starten met de medicatie 13-1-23. Ben begonnen met een week 5mg, toen 4,5 week op 10mg(dit deed allemaal weinig) nu 2 weken op 15mg [lees meer...]en nog niet zoals ik zou wensen. De huisarts zegt vandaag van ga maar naar 20mg. Is dit logisch? Of te kort om te zeggen dat 15mg na 2 weken inname niet werkt of niet voldoende doet. Hoe is dit bij jullie? Zijn er mensen die ervaring hebben en net het stapje van 15 naar 20 nodig hadden om zich wel goed en paniekvrij te voelen?
4

Escitalopram

05-03-2023 | Man | 28
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na 5/6 jaren met angst/paniek klachten te hebben geleefd, toch de stap genomen om medicijnen te proberen. Therapie heeft mij helaas niet geholpen. Binnenkort toch weer in therapie maar dan in combinatie met medicijnen. (nu nog op de wachtlijst) Sinds 5 weken gebruik ik nu escitalopram, de eerste week begonnen met 5 mg erna opgehoogd naar 10 mg. De eerste 2 weken [lees meer...]last gehad van bijwerkingen, met name in de ochtend. De vermoeidheid bleef wel de hele dag hangen, ik heb me hierbij neer gelegd en rust genomen. Na de 2 weken verdwenen de bijwerkingen, maar merkte nog geen verschil in het verminderen van mijn angsten en stemming. Nu 8 dagen achter elkaar goede dagen gehad. Ik voel me helder in m'n hoofd (heb jaren last gehad van brainfrog, wat mij nog angstiger maakte) Nu al 8 dagen op rij geen last van gehad! Ik ben drukke winkels ingewerkt en kon zelfs op mijn gemak door de ikea lopen en rond kijken (dat was voorheen echt verschrikkelijk!) Ik durf bijna te zeggen dat dit medicijn een positief effect begint te krijgen!
1

Escitalopram

05-03-2023 | Vrouw | 65
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Heel angstig en duizelig. Begonnen mt 5 mg en niet durven ophogen door de erge bijwerkingen. Heb het 4 weken vol gehouden en dan gestopt. Lichamellijk zeer slechte ervaringen, maar mijn angsten waren wel geminderd.
1

Escitalopram

03-03-2023 | Man | 53
escitalopram (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Gebruikte altijd tot tevredenheid escitalopram van het merk Aurobindo. De zorgverzekering vergoedt alleen de goedkoopste en in mijn geval Sandoz. Nou, dat heb ik geweten. Na ca. 10 dagen weer depressief en last van suïcidale gedachten. Darmen op slot. Na overleg met behandelaar weer terug naar Aurobindo maar deze is nu niet leverbaar. Nu van het merk Teva. Hoop dat deze we[lees meer...]l goed gaat werken.
5

Escitalopram

25-02-2023 | Vrouw | 27
escitalopram (5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Voor starten doodsbang voor bijwerkingen, zeker omdat ik altijd erg heftig reageer op medicijnen, maar het viel me heel erg mee. Ik merkte al heel snel verschil in angstklachten (paar dagen). Na maanden niet de deur uit te durven/willen (jaar in de ziektewet), weer naar de supermarkt geweest, durven autorijden en meer in de actie modus. Iets wat ik met therapie niet voor e[lees meer...]lkaar kreeg. Ben nog zeker niet 'de oude', ik slik het nu pas twee weken, maar had niet verwacht om zo'n verschil te merken (en zo snel al). Engelstalige reviews waren een stuk positiever en ben blij dat ik de stap heb genomen. Ik beschouw het nu als mijn 'pilletje moed' en hoop dat het me weer terug kan helpen in de maatschappij. Het is geen wondermiddel en klachten als piekeren of wat zwaardere ochtenden zijn er nog steeds, maar ik ben niet meer bevroren door alle 'stappen die ik moet ondergaan om ergens te komen' denk aan kleding uitzoeken, aankleden, schoenen aandoen, deur openmaken etc. Hier denk ik nu niet meer overna. De dosering voor mij is erg laag (5mg), maar voor nu voldoende.
4

Escitalopram

22-02-2023 | Man | 36
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik nu 10 weken 1x daags 10mg. Vanaf 4 tot 6 weken merkte ik verandering en daarna was er nog beterschap. Ik ben redelijk tevreden maar ik ben er nog niet helemaal. Denken jullie dat er toch nog beterschap inzit op dezelfde dosis? Of heb ik het maximale effect al bereikt aangezien ik al 10 weken ver ben. Ik ben heel veel verbeterd maar het zou nog klein beetje b[lees meer...]eter moeten ;)
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2319) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1341) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1181) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1080) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (931) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (809) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (761) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (636) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (626) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (623) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (610) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (582) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (574) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (525) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (452) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (425) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.