Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

4
meningen

Escitalopram

escitalopram

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (127 meningen)
Angst & paniekstoornis (104 meningen)
Angststoornis (49 meningen)
Overspannen/burn-out (18 meningen)
Chronische depressie (17 meningen)
Bipolaire stoornis (3 meningen)
Sociale fobie (3 meningen)
Psychische klachten (0 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
1

Escitalopram

06-11-2015 | Man | 25
escitalopram (5mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Zeer negatieve ervaring met escitolopram. Bij de eerste pil (5MG laagste dosering!) voelde ik me steeds vreemder worden en ineens veranderde ik helemaal, ik voelde ineens een golf door mijn hoofd, alsof ik XTC op had. Ik voelde me overdreven ontspannen, heel goed, hele grote pupillen, heb met iedereen urenlang gepraat. De dag erna voelde het niet meer zo goed en voelde mij[lees meer...]n hoofd alsof het aan het doorbranden was. Enorm veel spanning. Ik was heel prikkelbaar/agressief, omdat het leek dat alles teveel was. De dag erna ook. Daarna sliep ik slecht, ik was moe, maar voelde het niet en kon ook niet echt goed slapen. Na een paar weken kreeg ik migraine (nooit gehad) en sindsdien heb ik continu gepiep in mijn oren, totaal geen concentratie meer en zie volop ruis (als ik naar een witte muur kijk dan is het alsof ik naar een stoorzender kijk). Mijn geheugen was compleet weg, ik kon geen enkel hoofdrekensommetje meer maken. Heb een IQ test gedaan die compleet ondermaats was op bepaalde vlakken, terwijl ik daarvoor nog zonder probleem een technische HBO opleiding heb afgerond. Boos worden en concentreren, zelfs geconcentreerd kijken, lukt me bijna niet meer. Ik heb in een aantal dagen afgebouwd en drie maanden dag en nacht op bed gelegen. Mij werd verteld dat alles wat ik had meegemaakt bijwerkingen waren. Totaal geen begrip van de psychiater / GGZ. Ik hoop echt dat ik me ooit weer volwassen ga voelen, het lijkt (voor mij) wel alsof deze pillen bedoeld zijn om je hersenschade te geven. Ik ben nu een jaar verder en het herstelt maar heel langzaam aan. Ik voel nog steeds weinig en kan ook niet meer boos worden, omdat ik niet goed kan nadenken (als je totaal niet kunt nadenken dan heb je ook niks om boos over te worden, je kunt je er alleen nog bij neerleggen). Ook voel ik de hele tijd druk en soort tintelingen in mijn hoofd. Ik ben nog bezig met hersenonderzoek (MRI was goed, EEG afwijkend, maar de meningen van professionals wisselen of het partiële epilepsie is of gewoon een lichte afwijking die je als normaal mag beschouwen). Schandalig dat mensen beweren dat deze pillen geen kwaad kunnen. Pak ze zelf eens zou ik zeggen. Wie mij wil onderzoeken voor een officieel onderzoek mag wat mij betreft contact opnemen met deze site om met mij in contact te komen want ik kan aantonen dat 1 pil mij een xtc-achtig effect geeft (met alle gevolgen van dien). Niemand geloofd dit ondanks dat ik zoveel getuigen heb. Ook is er niemand die mij wil onderzoeken wat escitolopram en de bijwerkingen betreft, alleen Lareb heeft een DNA onderzoek gedaan op bepaalde genen (resultaat: CYP2C19 normaal, CYP2D6 ultrasnel).
3

Escitalopram

04-02-2019 | Man | 33
escitalopram (10mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Bijna enkel slechte ervaringen in leven sinds 3e jaar, zelfs wanneer geluksmoment leek te hebben en vertrouwen terugkwam in leven zijn deze kapot gemaakt. Bij een zoveelste samenloop van dit keer lichamelijk verval, werkloos, schulden, sterfte en eenzaamheid (vooral omdat alleen eenzaamheid in dit geval deels mijn keuze was) controle over lichaam verloren om vervolgens tri[lees meer...]llend en stotterend inelkaar te zakken. Anderhalf jaar later nog steeds last hiervan bij sterke momenten (vreemde aanspreken, praten over gevoel, boos worden, mastruberen, erg lekker eten etc.)
3

Escitalopram

16-03-2015 | Vrouw | 45
escitalopram (10mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5

4

Escitalopram

25-04-2019 | Man | 67
escitalopram (10mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Na oplopen van PTSS in 1978 heeft chronische hyperventilatie een groot deel van mij leven in negatieve zin mijn leven beïnvloed. 2011 een burn-out gehad met verheviging van hyperventilatie en depressie. In 2011 voor het eerst begonnen met Lexapro 20 mg op aanraden van een Psychiater. Na de inwerkperiode verbeterde mijn conditie en daardoor mijn kwaliteit van leven en[lees meer...]orm. 6 jaar achtereen gebruikt naar volle tevredenheid. Door omstandigheden in 2017 gestopt. Eind maart 2019 weer gestart aangezien ik een sterke terugval kreeg. Nu weer vier weken onderweg met het gebruik van 10mg. Weer veel last van verheviging van de symptomen. Daar moet je gewoon door heen. Ik lees wel eens dat mensen na een paar weken afhaken door de verheviging van de symptomen in het begin. Doorzetten gaat zeker lonen. Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk dat kan zijn . De medicatie is een hulpmiddel om je weer mens te laten voelen en alles weer op een rijtje te krijgen zodat je beter in staat bent om aan de oorzaken te werken.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2236) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1177) - Cholesterol
Citalopram (1167) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1143) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1099) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (943) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (864) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (859) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (851) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (764) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (728) - Epilepsie
Metoprolol (706) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (647) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (581) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (579) - Depressie - antidepressiva TCA
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (576) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (573) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Metformine (566) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (530) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (518) - Verslavingsziekten
Furabid (513) - Antibiotica - urineweginfectie
Lexapro (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Implanon (hormoonimplantaat) (484) - Anticonceptie - overig
Concerta (465) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (442) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (422) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (410) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (407) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (405) - Pijn
Crestor (396) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.