Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

74
meningen

Risperidon

risperidon

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Psychose (10 meningen)
Onrust (4 meningen)
Psychische klachten (3 meningen)
Schizofrenie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Risperidon

Bojan Nikolik (14-03-2015)

Invloed van genen op medicatie

Antipsychotica medicijnen beïnvloeden de werking van zenuwcellen in de hersenen en helpen je om weer uit de psychose te komen. Ze hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Antipsychotica komen vaak met veel bijwerkingen en het kan vaak lang duren voordat duidelijk is of het ook goed helpt tegen de psychotische symptomen.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de geschikt medicijn te vinden.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

2

Risperidon

01-05-2014 | Man | 45
risperidon
Syndroom van Gilles de la Tourette
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 2
Ik zou heel graag willen weten hoe dit medicijn werkt met bovenstaande aandoening. Tics
2

Risperidon

04-04-2014 | Man | 28
risperidon
Autisme
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Mijn zoon van 28 kreeg dit middel van de huisarts omdat de psychiater bij de diagnose al had aangegeven dat Risperdal zou kunnen helpen bij zijn autisme en dan vooral de angst die er bij hoort. Nou het werkte zeker. Alle remmingen vielen weg. Hij vertelde dat niets hem nog interesseerde. Zelfs in het verkeer zag hij geen gevaar. Kreeg zelfs bijna een auto ongeluk omdat hi[lees meer...]j wel zag dat een auto voorrang had maar hij vond het niet nodig te stoppen. Wij hebben hem gevraagd geen auto te besturen zolang hij Risperdal gebruikte. Hierop verminderde mijn zoon zelf de dosis van een half mg naar een kwart mg maar toch bleef de apathie. Wat doet dit middel dan wel niet bij een normale dosis van 4 mg per dag? Na twee maanden is hij gestopt (de huisarts weet het nog niet) want met dit middel kan hij niet functioneren. Voor tijdelijk, zeg enkele weken, is het een goed middel. Zeker om even rust te krijgen van remmingen en angst of om iemand, die niet goed kan uitleggen wat voor emoties hij heeft, zich te laten uiten.
4

Risperidon

12-11-2013 | Man | 30
risperidon
Autisme
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Hallo allemaal, ik heb een stoornis binnen het autistisch spectrum (Asperger) en een vorm van ADHD. Daar krijg ik Concerta voor. In de avond heb ik echter wel vaker last van onrust in mijn lijf. Zeker nu ik sinds enkele dagen weer een 2e hond erbij heb (eentje is vorige maand overleden) is het soms erg druk in huis. Overdag red ik het prima met de Concerta maar s' av[lees meer...]onds heb ik niks om op terug te vallen. Op aanraden van de huisarts heb ik toen Risperdal (Risperidon) bij genomen. Nu weet ik wel dat 1 dag erg weinig tijd is om een zinnig oordeel te plaatsen, maar wilde wel mijn eerste bevindingen kenbaar maken. De apotheker zei dat ik 1 tablet (2mg) in moest nemen tussen 1600 en 1800u indien ik een rustige avond wilde. Dat is ook de tijd dat Concerta grotendeels is uitgewerkt. Ik heb het tabletje om 1645u ingenomen. Om 1815u viel ik prompt in slaap op de bank tot 2015u. Eenmaal wakker geworden ging mijn nieuwe hond er met mijn schoen vandoor. Stelde niks voor maar zorgde bij mij voor een paniekaanval. Heb flink zitten janken omdat het me allemaal te veel was geworden. Na een geruststellend telefoongesprek met een hele lieve vriendin ben ik weer tot rust gekomen en ben vervolgens naar bed gegaan. Ik heb geslapen tot 0715u. Ik heb drie hele intensieve en lange dromen gehad die ik me nog steeds kan herinneren. Tussen de dromen ben ik kortstondig wakker geworden. In de ochtend voelde ik me mentaal uitgerust maar een beetje een raar gevoel in mijn maag. Ik heb toen wat fruit gegeten, een kopje thee gedronken en twee sneetjes brood (zonder iets erop) gegeten. Ook heb ik een multivitamine supplement ingenomen en twee Spiruline-tabletjes gepakt alsmede mijn Concerta-tablet. Vervolgens ben ik met de honden eruit gegaan en voelde een stuk minder spanning als de dag ervoor. Ik voelde nog steeds een rust in mijn lijf en ik maakte me ook niet meer druk om kleine dingetjes. De rest van de dag is goed gegaan. Lekker naar buiten geweest, even een stukje met de brommer gereden om een boodschap te doen en vanavond nog een uur met de honden eruit. Heb rond 2030u weer een Risperidon gehad, dus een half uur geleden. Ik hoef nergens meer naar toe en kruip zo lekker onder de wol. Ben benieuwd hoe het verder gaat. Als er nog hele gekke dingen gaan gebeuren zal ik het hier nog wel vermelden, maar als jullie niks meer horen hebben de pilletjes goed geholpen. Ze zijn ook niet voor chronische inname bedoeld; ik heb een voorraad van 14 dagen.
4

Risperidon

05-11-2013 | Vrouw | 30
risperidon
Niet in de lijst
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Vanwege een postpartum psychose slik ik het medicijn nu een half jaar. Duurde lang voor dat het werkte. Mijn angsten zijn nu weg en voel me verder steeds beter. In het begin erg moe geweest. Nu alleen nog last van mijn handen en voeten. Beetje dof gevoel. Mag waarschijnlijk eind december afbouwen. Zie daar best wel tegenop!
3

Risperidon

03-09-2013 | Vrouw | 35
risperidon (1mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 3
Gebruikte 5 jaar met hele goede ervaringen paroxetine. Na een periode van heel veel hooi op de vork nemen, weer terug bij af. Angstgevoel is zo hevig dat arts risperidon heeft voorgeschreven, terwijl ik ook nog paroxetine gebruik. Schrik ervan dat het een wisselwerking heeft met dit medicijn. Terwijl mij gezegd is dat ik het kan gebruiken. Vanmiddag eerste tablet. Vo[lees meer...]el me rustiger in mijn hoofd. Ben benieuwd hoe het over een paar dagen gaat. Iemand ervaring?
2

Risperidon

22-08-2013 | Vrouw | 35
risperidon
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
sinds twee maanden zit ik nu op mijn medicijnen. eerst sloeg het totaal niet aan en later kreeg ik bijwerkingen in een ernstige vorm van argwanen en paniek aanvallen. nu zit ik op 3 mg en ben een beetje suf aan het worden in het hoofd. ik slik nu ook kalmering tabeleten en slaap medicatie , maar tegen 4 uur s'morgens ben ik klaar wakker en loop een beetje verdwaalt rond[lees meer...] wat zo de hele dag door gaat. mijn voeten en enkels en handen en gezicht tintelen en mijn karakter is totaal veranderd. ik schrik van kleine geluiden en kan lawaai niet uitstaan en vlucht dan ook. ik sluit mijn af van de buiten wereld om zo het andermans probleem te ontwijken . als ik dit bespreek met mijn contact persoon dan gooit zij alleen de medicijnen omhoog, dus ik hou me mond.... maar ik zit zeer zeker niet fijn in mijn vel. ( ik wou dat ik nooit aan die benden was begonnen.) daar voor zat ik fijner in me vel en kon met mijn mankementen leven.
4

Risperidon

23-07-2013 | Vrouw | 28
risperidon
Psychose
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Het medicijn doet zijn werking goed. Daarover heb ik niets te klagen. Echter is er net 1 bijwerking die ik erg vervelend vind. Seksueel gaat het allemaal wat moeilijker. Een orgasme bereiken is haast onmogelijk. Dit is een bekende bijwerking van het medicijn. Het stoort mij ernstig. Ik zou willen dat er iets was om hier tegen te doen.
4

Risperidon

23-06-2013 | Man | 34
risperidon
Psychose
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Een aantal jaren heb ik al last van pychoses. Toen ik vorig jaar maart voor de eerste keer werd opgenomen kreeg ik Risperidon 3 mg. Als bijwerking had ik last van enorme dorst en moeheid lusteloosheid. De psychose kwamen bij mij vooral door slechte leefgewoonten. Ik ben toen anders gaan leven met meer structuur en geen alcohol of drugs, maar onlangs heb ik weer een psyc[lees meer...]hose gekregen en ben ik weer aan de 3 mg Risperidon gegaan. Bijwerkingen de eerste week vrijwel geen en de 2e en 3e week extreem droge mond en heel erg weinig energie, moe lusteloos. Toen in overleg met pychiator naar 2mg gegaan en bijwerkingen zijn nu bijna weg. Ik merk als ik me erg moe voel om iets te doen dat daar dan over heen te stappen is en dat het toch wel gaat.
4

Risperidon

24-05-2013 | Man | 40
risperidon
Schizofrenie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 2
ik heb dus al ruim 4 jaar "risperdal consta" en ik sport veel,het is mijn passie geworden,en lekker eten. de sexuele gevoelens zijn intenser,volgens mij! ik ben ook goed op gewicht,96kg tegen1.86m. p.s. ik heb al bijna mijn hele leven met de psychiatrie te maken...
3

Risperidon

06-04-2013 | Vrouw | 30
risperidon
Psychische klachten
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Werkt dempend op randpsychose, verhoogde achterdocht, prikkelbaarheid en agitatie. Bijwerkingen grijpen wel in op het dagelijks leven, na inname word je zo slaperig dat je je (sociale) activiteiten moet staken. Dit werkt medicijnontrouw in de hand of je zou je activiteiten goed moeten plannen maar dat is niet altijd mogelijk/wenselijk. Daarnaast een prettige maar misschien[lees meer...] niet zo'n gezonde bijwerking dat de menstruatie uitblijft. Na het stoppen met Risperidon duurde het ongeveer een half jaar voordat het terugkwam.
1

Risperidon

23-12-2012 | Man | 46
risperidon
PDD-NOS
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 3

4

Risperidon

17-12-2012 | Man | 24
risperidon
Niet in de lijst
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik heb sinds mijn 4e levensjaar het syndroom van Gilles de la Tourette, maar het is pas sinds dit jaar gediagnosticeerd. Ik lijd aan bijna onafgebroken zeer opvallende tics zoals hardop snurkgeluiden maken en vele trekjes in het gezicht en het lichaam. Ook rituelen die moeten worden uitgevoerd. Sinds 4 december gebruik ik Risperidon Actavis en mijn tics zijn flink afgeno[lees meer...]men. Het snurken doe ik bijna niet meer, soms urenlang! Andere tics zijn nog wel aanwezig, maar ook in mindere mate en het voornaamste: ik heb er zelf niet meer zo'n last van. Ik merk dat ik me niet meer zo bewust ben van elke tic. Ik doe gewoon mijn dingen en ik tic daarbij en zo is het goed. De schaamte is afgenomen en drukke dagen komen minder hard binnen. Ik kan nu anderhalf uur ticloos in de trein zitten. Fantastisch! Dat was vroeger een droom... nu is het werkelijkheid. Bijwerkingen: drogere ontlasting (soms wat pijnlijk maar verder bijna geen last van). Grote eetlust, tot 2x zoveel als normaal. Hiermee opletten dus! Gezond eten maakt niet uit, maar snoep en chips als het kan laten staan. Ik ben in 2 weken tijd 2 kilo aangekomen. 'moe gevoel'. Verder een soort relax, ontspannen moe-achtig gevoel zonder echt moe te zijn. Meer een soort heel erg relax. Ik heb nooit drugs gebruikt maar ik kan me voorstellen dat dit zo ongeveer voelt. Een prima medicijn met nauwelijks bijwerkingen dat goed werkt. Ik ben er erg tevreden over! Een aanrader voor elke Touretter.
3

Risperidon

19-11-2012 | Vrouw | 18
risperidon
Paniekaanvallen
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5

4

Risperidon

12-09-2012 | Man | 52
risperidon
Slapeloosheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5

5

Risperidon

02-09-2012 | Man | 27
risperidon
Psychose
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Sinds ruim een week slik ik 4 mg Risperidon. Als enige bijwerking wat meer eetlust en wat suffer. Prolactine gehalte kan verhoogd worden met dit soort middelen (antipsychotica, zowel klassieke als nieuwere middelen). Die uitslag heb ik nog niet dus daar kan ik nog niets over zeggen. Het schijnt dat als je veel of ernstige bijwerkingen krijgt van risperidon, dat Invega / P[lees meer...]aliperidon, het "verbeterde / nieuwe" risperdal minder bijwerkingen geeft...
2

Risperidon

27-03-2012 | Man | 47
risperidon
Bipolaire stoornis
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 3
Met het stoppen van de Risperidon ontstaan weer lustgevoelens, waar ik lang geen last van gehad heb. Risperidon werkt op de onderbuik. Het kost me altijd wat tijd de rust hierin weer te vinden. Moeite daardoor met het vertonen in het openbaar, met al zijn verleidingen. Als ik het weer in de hand heb en weet te hanteren, durf ik me weer te vertonen.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2235) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1176) - Cholesterol
Citalopram (1157) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1141) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1097) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (938) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (864) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (856) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (849) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (761) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (725) - Epilepsie
Metoprolol (705) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (647) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (577) - Depressie - antidepressiva overig
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (576) - Anticonceptie - eenfase
Amitriptyline (574) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (571) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Metformine (564) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (527) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (515) - Verslavingsziekten
Furabid (504) - Antibiotica - urineweginfectie
Lexapro (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Implanon (hormoonimplantaat) (484) - Anticonceptie - overig
Concerta (465) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (441) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (420) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (410) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (405) - Pijn
Euthyrox (404) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Crestor (395) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.